Útipatika felnőtteknek

Útipatika felnőtteknek: 15 gyógyszer, kence, krém és egyéb készítmény/dolog, amiket egy utazáshoz feltétlenül vigyél magaddal- felnőttek részére.

Ha az útipatika gyerekeknek témakör érdekel, kattints ide, és már olvashatod is, mi az a 19 gyógyszer, krém- kence és egyéb bepakolnivaló egy utazáshoz gyermekednek.

 

Az útipatika felnőtteknek összeállításához azt kell végiggondolnod, milyen betegségekre, tünetekre kell nekünk felnőtteknek felkészülni egy utazás, nyaralás során. Ezek amúgy nagyjából ugyanazok, amire gyermekeinknek is:

 • megfázunk
 • lázasak leszünk
 • köhögünk
 • menni fog a hasunk
 • hányunk
 • leégünk a napon
 • szorulásunk lesz
 • lehet hasgörcsünk, és puffadhatunk az idegen ételektől
 • megfájdulhat a fejünk, a fogunk
 • lehetnek kiütéseink, allergia is előfordulhat bármire
 • begörcsöl a lábunk az utazással járó stressztől, valamint attól, hogy nem iszunk eleget mert különben folyamatosan WC-t kell keresgélnünk, és az nagyon kellemetlen, meg nincs is mindenhol
 • nálunk anyukáknál menstruációs fájdalmak is előfordulhatnak.

Ezekre a betegségekre a következő gyógyszereket pakoltam be az útipatikámba:

1. Láz- és fájdalomcsillapító:

Pakolj két- háromféle hatóanyagú tablettát és/vagy forró- italport: ibuprofen lágy kapszula, paracetamoltartalmú forró ital por, és diclofenac drazsé.

A láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekből  egy- egy levéllel tegyél a kézipoggyászodba.

Figyelj oda, mert több forróitalpor- készítmény 1000 mg paracetamolt tartalmaz!!! Ez azért nagyon fontos, mert a kisgyermeked nehogy véletlenül beleigyon az elkészített italodba, mondjuk mert azt hiszi, hogy sima tea. Egy kortytól nem lesz baja, de 1000 mg már komoly kockázatot jelent paracetamolmérgezés- tekintetben!

Ha szeretnél többet tudni a paracetamolmérgezésről, a veszélyekről, és a gyermekkori gyakorlati lázcsillapításról, IDE KATTINTVA  kaphatsz segítséget.

2. Fejfájás elleni szerek, fogfájás elleni szerek

Én fejfájás ellen a Quarelinre esküszöm (hol receptköteles, hol nem, követhetetlen a magyar egészségügy bugyraiban), nekem sokszor csak az hat, de az előbb említett lázcsillapító-fájdalomcsillapító szerek is hatásosak lehetnek. A Quarelint tedd a kézipoggyászodba.

3. Hasgörcs ellen, puffadás ellen

Legyen nálad NO-SPA, ez nem receptköteles. Csillapítja a menstruációs görcsöket is. Egy levéllel szintén mehet a kézipoggyászba. A gázok okozta feszítő érzést pedig kiválóan megfogja a reklámokból jól ismert symethicon- hatóanyagtartalmú gyöngyöcske, szintén kézipoggyászban a helye.

4. Hasmenés ellen

A gyerek- útipatikát összepakolva már tettél el Smectát, legyen nálad 3 tasak a kézipoggyászban, és az elég lesz mindenkinek, ha esetleg útközben véletlenül összeszednétek valamilyen repülőtéri kajától egy akut hasmenést.

Legyen nálad probiotikum– hasmenés esetén hasznos lehet, semmibe nem kerül egy csomaggal eltenni, és nem kell drogériát/patikát keresgélni külföldön, ha hasmenése lenne a családnak. Tedd a bőröndbe, az utazás során nem fog kelleni.

5. Székrekedés ellen

Már betetted a Guttalaxot, és mivel már megkérdezted az adagolásról a gyermekorvost vagy a háziorvost, egyúttal nézd meg a felnőttdózisokat is. A Guttalax mehet a bőröndbe, hiszen valószínűleg nem fog kelleni az út során. Ha más készítmény vált be a mindennapokban neked székrekedés ellen, tedd be azt.

6. Orrdugulás ellen

Tegyél el egy felnőtteknek való orrsprayt vagy orrcseppet a kézipoggyászodba, és mivel ez folyadék, ezért menjen a zárható műanyag tasakba, amibe már betetted a gyermeked orrcseppjét és a lázcsillapító szirupját is.

7. A száraz köhögésre alkalmazható szerek

A száraz, irritáló köhögést már megbeszéltük az útipatika gyerekeknek cikkünkben, ugyanaz a zuzmószirup hatni fog nálad is, mint amit már említettem a gyermekeknél. 3-4 tasakkal bőven elég a kézipoggyászodba tenni, és a dózisa is pont megfelel 1 felnőtt adagnak (1 tasak 10 ml). Tedd ezt is a zárható műanyag tasakba, mert folyadék.

Olvass többet a köhögésről és a köhögéscsillapításról, kattints ide.

8. Köptetők

Vihetsz pár tasakkal, vagy néhány köptető hatású pezsgőtablettával is felkészülhetsz, ezek mehetnek a feladott bőröndbe mert nem fognak kelleni az út során.

9. Antibiotikumot viszont ne vigyél!

Akkor sem, ha van épp otthon. Ugyanaz a helyzet, mint amit a gyermek- útipatikánál leírtunk: magadtól ne kezdj szedni semmilyen antibiotikumot. Ha megbetegedsz és 1-2 nap múlva nem leszel jobban, keress orvost, majd ő eldönti, kell-e.

10. Allergia ellen/ viszketés ellen

Érdemes az allergiaellenes és viszketésellenes cseppeket/tablettát (antihisztamin) is betenni a bőröndbe, vagy ha nagyon óvatos vagy és biztosra akarsz menni, a kézipoggyászodba. Ha cseppeket viszel, akkor átlátszó műanyag tasakban a helye az üvegnek.

11. Kullancs- és szúnyogriasztó

Ezt már tettél el a gyerek- útipatikába, ugyanaz jó lesz nektek is, mint a gyereknek.

12. Magnézium a lábikragörcs ellen

Nagyon hasznos lehet, ha van nálad! Legyen a kézipoggyászodban!

Mivel az utazás stresszel jár, és valószínűleg nem fogsz eleget inni (különben folyton pisilni kell, ami ugye nagyon kellemetlen lehet, mert nincs mindenhol WC), ezért könnyen lehet, hogy egy klassz kis lábikragörcs lesz a vége, ezt pedig egyetlen módon lehet kezelni: rögtön sok-sok folyadékot kell innod, és bevenni egy-két magnéziumtablettát AZONNAL ( a dózis függ a különböző tablettáktól, mindig nézd meg az adott tabletta használati útmutatóját!!!).

Persze a tünet nem fog rögtön megszűnni, de elkezdted újratölteni a kiürült magnéziumraktáraidat, és ez jó.

Ha ilyet tapasztalsz, akkor pár napig szedj még magnéziumot a használati utasítás szerint, és igyál sok- sok folyadékot. Ha viszont nem múlik el a lábikragörcs, illetve egyéb tüneteid is jelentkeznek, lehet, hogy utazási trombózisod alakult ki (nem ijesztgetésnek szánjuk, de láttunk már rá példát. Kattints ide a trombózis jeleinek felismeréséhez.)

13. Ne feledkezz meg a naptejről, a kontaktlencsefolyadékról és pót-kontaktlecsékről  (ha használsz) sem. Tedd el a vitaminjaidat és a rendszeresen szedett gyógyszereidet, ha vannak.

A kontaktlencsefolyadék, ha kis kiszerelésű, mehet a kézipoggyászba a pót- kontaktlencsékkel együtt. A “rendes” nagy kontaktlencsefolyadékot a bőröndödbe tedd, mert szívfájdalom nélkül kidobatják, és 4500 Ft fog repülni a kukába, mint roppantul veszélyes anyag (=sós víz, nyilván nem veszélyes, de az ásványvizet sem lehet felvinni, csak amit benn vettél a terminálban), amit tilos felvinni a repülőre.

A vitamin mehet a bőröndbe, de a rendszeresen szedett gyógyszereidet mindenképpen a kézipoggyászodba tedd, mert ha késik a bőrönd akkor ne maradj gyógyszer nélkül!

14. Szintén ne felejtsd el a napégésre való krémet vagy spray-t.

Különben úgy jársz, mint én, aki egyszer egy nagy utazásnál már a második nap leégtem, mivel elbagatellizáltam a napsugarak erősségét. Két bevásárlóközpontban és egy patikában kerestem normális minőségű napégést enyhítő szert, de csak olyat találtam, amiben hemzsegtek a káros anyagok. Próbaként vettem egyet, hogy teszteljem saját magamon, és rákentem az alkaromra és a nyakamra-hátamra- a következő napra szépen ki is pöttyöződtem… olyannyira, hogy a pöttyeim fennmaradtak és jól be is gyulladtak, aminek az lett a vége, hogy komoly szteroidos krémmel sikerült csak rendbehoznom a bőröm, persze mindezt már itthon.

Hogy ne járj így, mindig kend magad jó minőségű naptejjel, vagy ha leégtél, legyen nálad napégés ellen valamilyen készítmény.

15. Sebellátáshoz szükséges dolgok: ezeket már bepakoltad a gyerek útipatikába, ugyanazok megfelelőek lesznek a felnőttenek is: 

Ragtapasz, fertőtlenítő, steril gézlap, gézpólya, és olló– a ragtapasz kivételével ezek bátran utazhatnak a feladott poggyászban (az ollónak muszáj is, mert el fogják venni a biztonsági ellenőrzésnél, hiszen szúró-vágó eszközt nem lehet felvinni a repülőgépre).

 

Útipatika gyerekeknek
Útipatika gyerekeknek- én ezeket vittem, néhány felnőttgyógyszert is láthatsz a fotón. Számodra ez csak inspiráció, nem kötelező ezeket vinned, válassz szabadon!

EXTRA TENNIVALÓ: ha valamelyik gyógyszert otthonról viszed, feltétlenül nézd meg, hogy nem járt- e le a szavatossága!!! Ha lejárt, akkor vidd vissza a gyógyszertárba, és majd ők kezelik megfelelően- a gyógyszer ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, ne dobáljuk hát a kommunális háztartási szemétbe!

Most már mindent tudsz, és felkészültél a váratlan tünetek ellátására mind gyermek, mind felnőtt témában, GRATULÁLOK! Ha utaztok, elég csak ezt és a gyerek-útipatika blogbejegyzésemet végigolvasnod, és már össze is tudod állítani a saját kis útipatikádat.

Szuperügyes Bölcs Mami vagy, hogy tőlünk tanulsz, és nem a megbízhatatlan szerzőjű , buta lájkvadász weboldalakról informálódsz!
***************************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!