Mit tehetsz kezdődő megfázás ellen? [TIPPEK: bizonyított vitaminok, ásványi anyagok]

Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, mit tehetsz kezdődő megfázás ellen. Utánanéztem, milyen vitaminoknak, ásványi anyagoknak vannak bizonyított hatásai kezdődő megfázás ellen- azaz tehetsz-e valamit azért, hogy lerövidítsd a megfázás, nátha időtartamát.

 

Mi, anyukák, magunk között valljuk be őszintén: a megfázás és az influenza szívás. Ha gyermekünk kapja el, akkor helyette is szenvedünk, (meg vele, mert alvás nem lesz, az tuti). Ha mi anyukák kapjuk el, akkor megáll az élet, és ha Apa kapja el… ha Apa kapja el, nos az világtragédia.

Arra a kérdésre kerestem a választ tehát, hogy tehetsz- e valamit kezdődő megfázás ellen. A PubMed- en nézelődtem (PubMed: az egyik legautentikusabb, leghitelesebb orvosi szakmai forrás), és találtam friss cikkeket ezzel kapcsolatban– Te is minden forrást megtalálsz a cikk végén, és magad is elolvashatod az eredményeket.

2 részre bontottam a kezdődő megfázás elleni praktikákról szóló cikket: ebben a részben a legizgalmasabb C-vitaminról, D- vitaminról és a cinkről lesz szó, ha pedig  egyes gyógynövények és a probiotikumok érdekelnek, IDE KATTINTS. És meglátod, vajon azok hoztak- e eredményt. (amúgy megsúgom: van, ami IGEN!)

Nézzük akkor milyen eredményeket találtam.

Mit tehetsz kezdőd megfázás ellen: hatásos- e a jó öreg C- vitamin?

Elvileg kellene segítsen a megelőzésben: a C- vitamin elősegíti az immunrendszerünk működését, és állatokban 148 vizsgálatban bizonyította, hogy hatékony a megelőzésben (1).

De mi a helyzet emberekben?

Az, hogy ha akkor kezdjük szedni, amikor már megfertőződtünk, késő: akkor a C- vitamin már nem segít semmit.

Akik viszont rendszeresen szedtek C- vitamint, azoknál rövidebb volt a megfázás lefolyása:

  • 8%-kal volt rövidebb felnőttekben
  • és 18%-kal gyerekekben,
  • valamint kevésbé voltak a tüneteik súlyosak.

Ezeket az eredményeket a következő dózisokkal érték el: 200mg vagy nagyobb dózisok már csökkentették a betegség súlyosságát, a fenti kedvező %-os eredmények pedig 1000 mg vagy több C- vitamin szedése esetén jelentkeztek.

(ez mondjuk nem jelenti azt automatikusan, hogy rohanj a gyógyszertárba, vegyél 1000 mg C- vitamint és azonnal kezdd el adni a gyermekednek- inkább olvass tovább.)

Mit tehetsz kezdőd megfázás ellen: hatásos- e az új üdvöske: a D- vitamin?

Hát erről is olvasunk jó sokat mostanság, nem igaz?

A D- vitamin is számos sejtanyagcsere- folyamatban vesz részt, nem lenne meglepő, ha a hiánya fokozná a fertőzésekre való hajlamot.

És így is van: több tanulmány kimutatta, hogy a D- vitamin hiánya fokozza a felső légúti traktus vírusos megbetegedéseire való hajlamot, valamint pótlása segít megelőzni ezeket és az aszthmaszerű tüneteket. (3)

Érdekes módon az egyik tanulmány azt az eredményt hozta gyerekekben, hogy a dózis nem befolyásolta az eredményeket: mindegy volt, hogy naponta 400 vagy 2000 NE-t kaptak- e a gyerekek. (4)

Mit tehetsz kezdődő megfázás ellen: vajon hatásos- e a cink?

A cink is érdekes eredményeket hozott:

Felnőttekben 75 mg cink fogyasztása ígéretesnek bizonyult a náthás periódus lecsökkentésében, ha 24 órán belül elkezdték szedni amikor betegek lettek (5). Érdekes, hogy ezt cukorka formájában kapták a tanulmányok résztvevői, több adagban elosztva naponta.

A cinkről amúgy ez nem meglepő, hogy ezt az eredményt hozta: a vírusok szaporodását is direkt gátolja, valamint a felső légút gyulladását is csökkenti.

Érdekes eredmények, nem? Remélem segítettem egy kicsit gazdagítani tudásod vitamin- és ásványi anyag témakörben a megfázás gyorsabb leküzdése ellen.

Azt az üzenetet jegyezd meg ebből a bejegyzésből, hogy valószínűleg a régi tankönyvek és a régi iskolák alulértékelik a vitaminok fontosságát és dózisát. Már nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs bizonyítva eléggé egyes vitaminok hatása- hiszen van, és egyre több ilyen hivatalos vizsgálat fog napvilágot látni. Aki rendszeresen olvassa a PubMed-et, és egyéb autentikus orvosi forrásokat, az jól tudja ezt.

A vitaminpótlás tehát fontos, gyermekek és felnőttek esetében is, viszont az új dózisok meghatározása időbe telik. Szükség lenne új, hivatalos, magyarországi szakmai véleményezésre ebből a szempontból- de addig saját magunkra kell hagyatkoznunk- mert a régi iskolai tanítás- hogy vitamint csak bizonyított vitaminhiányosoknak indikált szedni- bizony kezd megingani.

Remélem tetszett ez a kis tudományos szösszenet, és okosabb lettél a kezdődő megfázás elleni témában.

 

FORRÁSOK (kattints a linkekre, ha szeretnéd eredetiben is olvasni az eredményket):

1,2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648

3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29102433

4.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28719693

5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23775705

 

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

  • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
  • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
  • Hírlevél: Hamarosan!