Mit tehetsz kezdődő nátha ellen? [TIPPEK: bizonyított gyógynövények, probiotikumok]

Kezdődő nátha ellen: annak néztem utána, vajon a kasvirágnak (Echinaceanak), a bodzának és a probiotikumoknak vannak -e- bizonyított hatásai a kezdődő nátha ellen?

Múlt héten a nátha és az influenza megelőzéséről és átvészeléséről volt szó, mégpedig a C- vitamin, a D- vitamin és a cink lehetséges szerepéről. Ha ezt nem olvastad még, elolvashatod IDE KATTINTVA.

Nézzük akkor a kiválasztott gyógynövényeket és a probiotikumokat.

Kezdődő nátha ellen, megfázás ellen: hogyan hat az Echinacea- magyarul Kasvirág?

Az Echinacea-ról, azaz kasvirágról ódákat zendenek a bioboltok, például ilyeneket írnak, hogy

” a kasvirág segíthet megelőzni a két leggyakoribb vírusos fertőzést: a náthát és az influenzát. A legteljesebben akkor fejti ki hatását, ha már a betegség első tüneteinél alkalmazzák”

– hát mondjuk ilyenkor már pont nem előzi meg 🙂 ha már a tünetekkor javasolják az alkalmazását…nem ? 🙂

Ebben a 2014-es vizsgálatban (1) több, mint 4600 beteg adatait elemezték, akik különböző Echinacea alfajok különböző részeiből készült készítményeket szedtek. Nézték például

 • a megfázás időtartamát (hogy csökkent- e ),
 • illetve azt, hogy az alkalmazott készítmény megelőzi- e a náthát,
 • és hogy a tünetek súlyosságát csökkenti-e.
 • Valamint azt is dokumentálták, hogy voltak- e mellékhatásai az Echinacea- készítményeknek.

Mert azt tudjuk, hogy például allergiás reakciókat bizony okozhat az Echinacea, főleg kiütést.

Az eredmények meglehetősen változatosak lettek, ami azt jelenti, hogy lehetett hatást látni például egyes Echinacea- készítményekkel a nátha megelőzésében, de más vizsgálatban meg nem. Tehát nem sikerült az eredményeket minden esetben megismételni.

A vizsgálatok többsége felnőttek bevonásával zajott, én végigbogarásztam a bevont 18 vizsgálatot, és ahol volt adat, azt találtam, hogy a résztvevők „felnőttek”, vagy megadták a korcsoportot, például 12-80 vagy 18-65 év közöttieket vontak be.

Egyetlen vizsgálat vont be gyerekeket 2- 11 év között, de itt sajnos nem hozott a vizsgált Echinacea- készítmény eredményt : nem előzte meg a náthát, és nem csökkentette a tüneteket, viszont 3-szor annyi gyerek lett kiütéses a készítmény- csoportban mint azok között, akik placebot kaptak (2).

 

Az Echinacea-val tehát az a „gond”, hogy többféle Echinacea- készítmény létezik, és ha nem vizsgálták KONKRÉTAN az adott készítményt, akkor bizony nem tudjuk, hogy milyen a hatása az adott készítménynek. Az Echinacea növény hatóanyagai ráadásul befolyásolják az immunrendszert, és kölcsönhatásba lépnek egyes gyógyszerekkel. (7)

Mindig beszéld meg a kezelőorvosoddal, gyógyszerészeddel, ha Echinacea készítményt szeretnél szedni, főleg ha gyermekednek szeretnéd adni!

Én személy szerint első lépésként nem adnék semmilyen Echinacea- készítményt a gyermekemnek, sem saját magamnak, mert számomra nem bizonyított egyértelműen a pozitív hatása, viszont mellékhatása az van. Engem zavar az a sok allergiás reakció, amit megfigyeltek a vizsgálatokban. Szerintem vannak ennél jobb hatóanyagok is. 

Kezdődő nátha ellen, megfázás ellen: hogyan hat a bodza?

A bodzát jól ismerjük a népi gyógyászatból: virágából szörpöt készítünk, bogyójából szörpöt és lekvárt. De vajon mit tud a bodza a náthával tenni?

Először is: van olyan bodza, ami mérgező: a gyalogbodza (Sambucus ebulus), úgyhogy jól gondold meg, az út mellől mit szedsz le. (keress rá a google-ben, és nagyon sok cikket fogsz találni, hogyan tudod megkülönböztetni a mérgező és a nem mérgező bodzát). Sőt a nem mérgező bodzának ( Fekete bodza, Sambucus nigra) sem ehető mindene, mert például a levele annak is mérgező.

 

Ebben a vizsgálatban (3) bodzakivonat hatását vizsgálták utazókon: akik bodza- kivonatot kaptak, és az utazás során „összeszedték” a megfázást, azokban mind a betegség súlyossága, mint a nátha lefolyása jobb és rövidebb volt,mint akik placebót kaptak.

Ez az összegzés (4) pedig átbogarászva 3 vizsgálatot rejt, mindegyiket kis betegszámon végezték, az egyikbe 5 év feletti gyerekeket is bevontak, a másik kettőbe csak felnőtteket. Általában bodzakivonat hatására a nátha tünetei csökkentek, és a lefolyása rövidebb volt, mint a placebo csoportokban.

Ami biztos: eddig sem tettem, de ezután sem vásárolok megbízhatatlan helyről sem bodzaszörpöt, sem bodzalekvárt. Az, hogy a piacon egy kedves öreg néni árulja, akit amúgy akkor látsz először, nem garancia arra, hogy nem főzött- e bele véletlenül néhány mérgező levelet a lekvárba, vagy éppen nem a mérgező gyalogbodzáról szedte le a bogyókat véletlenül.

A Gyógynövényismeret fitoterápiás szakkönyv még azt is megemlíti, hogy a bodza termésének nagymennyiségű fogyasztása után, különösen gyermekekben hányinger, hányás, emésztőrendszeri panaszok léphetnek fel, különösen, akkor, ha nem teljesen érettek a termések. (nem ijesztgetésként írom). (6)

Bodza- kérdésben is fordulj bizalommal a gyógyszerészedhez. Ő biztos, hogy fog tudni ajánlani megbízható, tiszta, ellenőrzött készítményt, ami a gyártó ajánlásával akár gyerekeknek is adható. 

Kezdődő nátha ellen, megfázás ellen: hatnak- e a probiotikumok?

Probiotikumok: a kis kedvenceink.

A probiotikumokról is hallottuk már a két végletet, onnan kezdve hogy „nem jók azok semmire” egészen addig, hogy „mindent meggyógyítanak”. Természetesen egyik véglet sem igaz, az igazság valahol középen van– pontosabban vannak eredmények, amik bizonyítottak, és egyre több és több vizsgálat lát napvilágot probiotikum- témában.

Amit fontos megnézni mindig a vizsgálatok kapcsán:

 • melyik baktériumot kapták a probiotikum- készítményben a résztvevők
 • hány résztvevő volt a vizsgálatban, volt- e kontrollcsoport
 • és milyenek lettek az eredmények

Én egy összegzést néztem most át (5), 23 vizsgálatról, több, mint 6200 gyermek (újszülött- 18 éves kor) részvételével. Kifejezetten olyan vizsgálatok eredményei összegezte az összefoglaló, amikor felső légúti infekciókat vizsgáltak a probiotikum adása során.

Az átnézett vizsgálatokban a következő bacikat használták a probiotikus készítményekben- csak néhányat sorolok fel, az 5. hivatkozás 1. táblázatában magad is megnézheted a részleteket:

 • Lactobacillus rhamnosus,
 • Lactobacillus acidophilus,
 • Lactobacillus fermentum,
 • Lactobacillus casei,
 • Bifidobacterium bifidum
 • stb, nézd meg a továbbiakat a táblázatban

A kutatók arra a következtetésre jutottak az adatok elemzése alapján, hogy

 1. azokban a csoportokban, akik probiotikumokat szedtek, a gyerekek közül kevesebben lettek betegek, mint a placebo csoportokban
 2. aki beteg is lett,annál hamarabb lefolyt a betegség
 3. kevesebb napot hiányoztak óvodából/iskolából akik probiotikumokat szedtek

A probiotikumok hatásának magyarázata még nem teljesen tisztázott, de az biztos, hogy az immunrendszerünk hatalmas része a beleinkben helyezkedik el, és a probiotikumok

 • egyrészt kiszorítják a kórokozókat,
 • másrészt az immunrendszerünk védekező sejteinek számát és aktivitását is növelik.
 • emellett más védekező anyagok, molekulák termelődését is megnövelik- ez lehet tehát a fertőzésekkel szembeni hasznos hatásuk magyarázatának egy része.

Ebben cikkben csak a probiotikumok felső légúti- betegség- megelőző hatásairól írtam Neked, de a probiotikumok másra is jók.

IDE KATTINTS, ha bővebben szeretnél olvasni a probiotikumokról!

Ebben a cikkben pedig a természetes probiotikumokról olvashatsz.

Ezt az üzenetet vidd haza ebből a cikkből: Az Echinaceat gondold meg, bodzakészítményt csak ellenőrzöttet vegyél ( a mérgezésveszély miatt),  viszont a probiotikumok szedése mellett egyre több nyomós érv szól, felnőttnek- gyereknek egyaránt.

 

FORRÁSOK

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4068831/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14657066
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023596
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941201/table/T4/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27495104
 6. Dr. Rácz Gábor,Dr. Rácz-Kotilla Erszébet. Dr. Szabó László Gy: Gyógynövényismeret- fitoterápiás szakkönyv 302-303.o.
 7. Dr. Rácz Gábor,Dr. Rácz-Kotilla Erszébet. Dr. Szabó László Gy: Gyógynövényismeret- fitoterápiás szakkönyv 192-193.o.

*******************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!