Mentsük meg az anyákat: Előzzük meg a mélyvénás trombózist! 1.rész

 

Tudtad, hogy a várandós kismamák veszélyeztetettek mélyvénás trombózis és tüdőembólia szempontjából? És azt, hogy a császármetszés még “sima esetben ” is ÖTSZÖR (!) akkor kockázatot hordoz trombózis bekövetkezésére, mint a “sima” szülés? A gyermekágy ( a szülés utáni első 6 hét) szintén veszélyeket rejt. Ezért kell beszélnünk a trombózisról.

 

Szükséges hát beszélnünk a mélyvénás trombózisról, a mélyvénás trombózis megelőzéséről, hogy kisbabánknak, gyermekünknek egészséges anyukája legyen, és a lehető legkevesebb esélyt adjunk a mélyvénás trombózisnak, valamint a vele karöltve járó, rettenetes tüdőembóliának, mely halálos is lehet.

Apukák is elolvashatják ezt a cikket, mert ugyank ők nincsenek kitéve sem terhességnek,  sem szülésnek, sem császármetszésnek, de például hosszú üzleti út során, vagy órákat a számítógép előtt ülve őket is fenyegetheti a trombózis veszélye. És egészséges apukákat szeretnénk a családunkban, ugye?

Ebből a bejegyzésből megtudhatod a következőket:

 • Mi az a trombózis, és mi az a mélyvénás trombózis?

 • Mik mélyvénás trombózis tünetei, a mélyvénás trombózis jelei?

 • Milyenek felületes véna- trombózis jelei?

 • Mik a mélyvénás trombózis kialakulására hajlamosító állapotok?

 • Trombózis terhesség, szülés, császármetszés alatt

 • Miért kell a trombózis- és embóliamegelőzéssel foglalkoznunk?

 • A trombózis megelőzése

 • Az utazási trombózis megelőzése

 • Mikor ajánlott szakmai szempontból a trombózis- és embóliamegelőző harisnya viselése, és hogyan érheted el ezt?

 • Mik a kockázati faktorok, amikor ajánlott a kompressziós harisnya viselése trombózis- és embóliamegelőzés céljából?

Mi az a trombózis, és mi az a mélyvénás trombózis?

Ha a sértetlen érrendszerben vérrög képződik, akkor beszélünk trombózisról, és a kialakult vérrögöt trombusnak hívjuk. Mélyvénás trombózis akkor jön létre, ha az alsó végtag vénáiban vérrög (trombus) képződik.

Embóliáról akkor beszélünk, ha ez a vérrög leszakad a véna faláról, és elindul az érrendszerben. Ekkor a vérrögöt embólusnak nevezzük. Az embólus a vérárammal sodródik, és vándorol az érrendszerben, és távoli helyken ékelődhet be. Leggyakoribb és legveszélyesebb formája a tüdőembólia, mikor a vérrög a tüdőbe vándorol, és ez halálos is lehet.
A trombózis és az embólia tehát egymással összefüggő fogalmak, így szoktunk tromboembóliáról is bszélni. Az alsó végtagi trombózisok tünetmentesen is előfordulhatnak, és ha leszakad a trombus, és embólusként továbbsodródik, váratlan és hirtelen tüdőembólia általi halált is okozhat!

Trombus, vérrög

A mélyvénás trombózis tünetei, a mélyvénás trombózis jelei

A következő jelek utalnak mélyvénás trombózisra:

 • a láb duzzanata, a lábfej és a boka ödémája, és ez jellemzően csak az egyik lábon látható
 • a lábikra izomzata fájdalmassá és nyomásérzékennyé válik
 • az izomzat megnyomására fáj a lábikra, és akkor is, ha felfelé hajlítjuk a lábfejet
 • a láb megduzzad, meleggé, vörössé válik, általában az egyik oldalon, ahol a trombus elzárja az eret
 • fontos tudni, hogy a betegek mintegy felében a mélyvénás trombusok tünetmentesek, és csak akkor derül fény a jelenlétükre, ha például tüdőembóliát okoznak.

A felületes véna- trombózis jelei

 • helyi fájdalom,
 • duzzanat,
 • pangás
 • és nyomásérzékenység az érintett véna mentén
 • a felületes vénatrombózisok ritkán embolizálnak, de hajlamossá teszik a bőrt fertőzés, fekélyek kialakulására

 

Mélyvénás trombózis kialakulására hajlamosító állapotok, melyekben a véráramlás lelassul, a vér összesűrűsödik, és vérrög képződhet:

 • terhesség, szülés, gyermekágy
 • fogamzásgátló gyógyszer szedése, és egyidejű dohányzás esetén a kockázat még magasabb
 • korábbi trombózisos, embóliás megbetegedés
 • daganatos, rákos megbetegedés
 • gyulladásos megbetegedés
 • kiterjesztett műtétek utáni állapot
 • végtagi, medencei traumák
 • égés
 • szívelégtelenség
 • vérképző-rendszeri megbetegedések
 • dohányzás
 • túlsúlyosság
 • tartós fekvéssel együtt járó belgyógyászati betegség
 • ülő életmód
 • mozgásszegény életmód
 • hosszú utazás (több, mint 6 óra, vagy több, mint 5000 km-es repülés)

Trombózis terhesség, szülés, császármetszés alatt

Tudott, hogy a terhesség is hajlamosít trombózis kialakulására, a veszély főleg a harmadik trimeszterben áll fenn.
Szülés közben is nő a hajlam, valószínűleg azért, mert szülés közben érsérülések keletkeznek, amelyeken keresztül magzatvíz juthat a keringésbe, és a medencei vénákba trombusképződést elősegítő anyagok áramlanak.
Gyermekágyas időszakban is nő a hajlam trombózisra, leginkább a szülést követő első héten.
A császármetszés önmagában 5x akkora kockázatot jelent, mint a sima hüvelyi szülés!

 

Ezek ismert tények, de azért nem kell rögtön ijedeznünk, hiszen sokat tehetünk a trombózis és az embólia megelőzéséért kismamaként is.

Miért kell a trombózis- és embóliamegelőzéssel foglalkoznunk?

Látjuk tehát, hogy nemcsak a sebészeti beavatkozáson áteső páciensek, hanem a belgyógyászati betegek, valamint a várandós és szülő kismamák, császármetszéses anyukák közül is sokan ki vannak téve a vénás tromboembólia kockázatának.

Ezért az orvosi szakma elsőrendű feladatai közé tartozik, a mélyvénás thrombosis és a pulmonalis embolia megelőzése. Az ismeretek bővülésével lehetővé vált, hogy meghatározzuk azokat a betegcsoportokat, amelyeknél a megelőzés kötelező.

A tudatos, rendszeres fizikai igénybevétel (=sportolás ), és a kalóriacsökkentés mellett a veszélyeztetett munkakörökben, amelyek hosszas álldogálást követelnek meg (fodrász, biztonsági őr stb.) már a visszeresség kialakulása előtt célszerű a rugalmas harisnyák viselése. Az irodákban, vagy az otthoni komputerek előtti hosszas üldögélés is elősegíti a visszerek és a trombózis kialakulását, ezért a tudatosan és rendszeresen közbeiktatott séták, illetve tornák gátolhatják a visszeresség megjelenését. A már kialakult visszerek esetében is akadályozzák a progresszió folyamatát a megfelelő minőségű rugalmas harisnyák, de a kellő időben és szakértelemmel elvégzett sebészi beavatkozás is enyhítheti a tüneteket és panaszokat.

A trombózis megelőzése

Rizikócsoporttól függően a trombózis megelőzése érdekében a protokollok gyógyszereket, és/vagy mechanikai eszközöket ( kompressziós harisnyákat), illetve mozgást, aktív életmódot, elegendő folyadékpótlást javasolnak.

Gyógyszerek tekintetében sokféle gyógyszer áll a rendelkezésünkre a trombózis és embólia megelőzéséhez, melyek ismertetése meghaladja e bejegyzés kereteit, és beállításuk szigorúan orvosi feladat.

A gyógyszerek mellett vagy őket kiegészítve, illetve néhány esetben önmagában kompressziós harisnyákat és kompressziós zoknikat is alkalmazhatunk.

Mikor ajánlott szakmai szempontból a trombózis- és embóliamegelőző harisnya viselése?

Általánosan elmondható, hogy általános sebészeti, urológiai és nőgyógyászati műtéteknél, szülészetben terhesség esetén bizonyos kockázati csoportban megfelelő kompresszió grádienst ( 10-20 Hgmm) biztosító elasztikus harisnya viselése ajánlott. ( területtől és kockázati csoporttól függően a gyógyszeres kezelés, a korai mobilizáció és elegendő folyadékpótlás mellett.)

Császármetszésnél és ortopédiai műtéteknél, valamint belgyógyászati betegeknél pedig szintén egyes kockázati csoportban megfelelő kompresszió grádienst biztosító elasztikus harisnya viselése ajánlott.          (területtől és kockázati csoporttól függően a gyógyszeres kezelés, a korai mobilizáció és elegendő folyadékpótlás mellett, vagy helyette, ha például a gyógyszeres kezelés nem lehetséges).

Az utazási trombózis megelőzése

A régebbi irányelv szerint a>6 h-t meghaladó utazás esetén, ha egyéb kockázati tényező nem áll fenn, akkor is mechanikai megelőzés, vagyis kompressziós harisnya viselését ajánlotta a szakmai kollégium.

Napjainkban is bizonyos rizikófaktorok esetén szintén mindenképpen ajánlják a kompressziós harisnyát utazáskor (például családban előfordult tromboembóliás betegség, idős életkor, túlsúly, megelőző tromboembóliás esemény, aktív daganatos betegség, megelőző műtét, fogamzásgátló szedése) Ilyenkor szükség esetén gyógyszeres trombózis- megelőzéssel is kombinálni kell vagy lehet a kompressziós harisnyát.

És mozogni kell sokat a repülőn, felállni, sétálgatni. 

 

Mik a kockázati faktorok, amikor ajánlott a szakmai kollégium szerint kompressziós harisnya viselése trombózis- és embóliamegelőzés céljából? Ilyen rizikófaktorok például – de nem kizárólagosan- a következők:

– minden hasi sebészeti műtét, amely fokozott vérzésveszéllyel jár
– nyitott nőgyógyászati és urológiai műtétek amely fokozott vérzésveszéllyel járnak
– fokozott vérzésveszéllyel járó csípő- és térdműtétek
– nagy vérzéssel járó hosszú műtétek, (több, mint 30 perc)
– politrauma, medencetörés nagy vérzéssel
– gerincvelősérülés – és gerincvelőműtétek fokozott vérzéssel
– onkológiai (daganateltávolító) műtétek fokozott vérzésveszéllyel
– nőgyógyászati műtétek laparoszkóppal végezve: kockázati tényezők esetén még laparoszkópos műtét esetén is indikált a kompressziós harisnya viselése, kiegészítve a gyógyszeres megelőzést.
– császármetszés: kockázati tényezők esetén az ajánlás szerint gyógyszeres VAGY mechanikai védelem javasolt ( = kompressziós harisnya). Súlyos kockázati tényezők fennállása esetén gyógyszeres ÉS mechanikai védelem ( = kompressziós harisnya) egyaránt javasolt, és folytatni kell 4-6 hétig az alkalmazásukat.
– terhesség, szülés: a rikizikó-felmérés mindig személyre szabottan kell történjen. Az orvosod fog tájékoztatni arról, hogy számodra milyen módszer indokolt. Minden megelőzően trombózison, embólián átesett hölgynél indokolt a kompressziós harisnya viselése a terhesség alatt is és gyermekágyban is.

Tudni kell azonban, hogy az előírások pontos betartása esetén sem számolhatunk sajnos száz százalékos védelemmel.
Valamint azt is, hogy sajnos a magyar kórházak többsége 25-30 évvel van lemaradva a nyugati orvoslás színvonalához képest- és ennek nemcsak az orvosok szaktudása az oka, hanem a kórházak anyagi helyzete is.

(Kitérő:

A szaktudás  vagy a “törödő” attitűd azonban sokszor hiányzik a magyar fásult, kiégett orvosokból sajnos…például orvoslátogatásaim során találkoztam olyan budapesti onkológia intenzív osztályt vezető orvossal, akit kompressziós harisnyával látogattam, és egy pillanat alatt úgy hajított ki az utcára, hogy szinte fel sem fogtam, ezzel a szöveggel: “Minek nekünk az osztályon fekvő betegekre kompressziós harisnya?”. Ez csupán azért nagyon elszomorító, mert az orvosi egyetemen már harmadévesen tanultuk, hogy a daganatos betegek és a fekvő betegek fokozottan hajlamosak trombózisra…és számomra egyértelmű volt, hogy az ilyen betegekért mindent meg kellene tenni a trombózis megelőzése érdekében. Az Onkológia Inzenzív Osztályon PONTOSAN ILYEN BETEGEK fekszenek. Nyilván Főorvos Urat nem nagyon érdekelték ezek a dolgok sajnos…

Kitérő vége)  

A 2008-as szakmai ajánlásban már szerepel a trombózis-és embóliamegelőző kompressziós harisnya, mint bizonyított trombózis- és embóliamegelőző eszköz, és a 2013-as ajánlás is továbbviszi ezt a gondolatmenetet. Csak anyagi forrás nincs rá a mai magyar egészségügyben.

(Míg például Csehországban- pedig ugye ők is az ex-szocialista országok között vannak!) már TILOS bármilyen sebészeti beavatkozást végezni kompressziós harisnya viselése nélkül.)

Itthon viszont néhány magánintézményen kívül sehol nem fogsz trombózis- és embóliamegelőző kompressziós harisnyát kapni az ellátás részeként, mert egyszerűen a kórházak nem engedhetik meg maguknak az ilyen „luxuscikkeket” sajnos. Maximum fáslit tudnak biztosítani, de mondjuk megnézem én azt a kismamát, aki császár után 4-6 hétig szakszerűen(!) fáslizza saját magát…vagy a hasi műtéten átesett pácienseket, akik a lábukat fáslizzák szakszerűen (!) friss hasi sebbel…

A védelmedről tehát sok esetben saját magadnak kell gondoskodnod, amennyiben ilyen harisnyát szeretnél viselni. Magyarul saját magadnak kell megvenned, ha ilyet szeretnél.

Nagyon fontos, hogy trombózis- és embóliamegelőzés kérdésében mindig kérd ki a kezelőorvosod tanácsát! Lehet, hogy számodra a trombózis- és embóliamegelőző kompressziós harisnya nem lesz elegendő, mert gyógyszeres védelemben is kell részesülnöd! A kompressziós harisnyát műtét előtt, egyes esetekben közben, és utána is ajánlott viselni, hogy meddig, azt a kezelőorvosod fogja megmondani.
Az is előfordulhat, hogy számodra kontraindikált a kompressziós harisnya viselése. EZÉRT VÁSÁRLÁS ELŐTT MINDEN ESETBEN KÉRD KI KEZELŐORVOSOD TANÁCSÁT!

Ha pedig úgy döntöttél, hogy befektetsz trombózis- és embóliamegelőző kompressziós harisnyába, nézz szét a Mami Gyógyít webshopban, mert nálunk prémium minőségű orvosi kompressziós harisnyákat találsz:

Lipothrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya
LIPOTROMBO KOMPRESSZIÓS COMBFIX

 

Lipothrombo trombózis és emboliamegelőző térdzokni
LIPOTHROMBO KOMPRESSZIÓS TÉRDZOKNI

 

Olvasd el a mélyvénás trombózisról szóló cikkünk második részét is, amelyből megtudhatod a következőket:

 • A trombózis vizsgálata
 • A mélyvénás trombózis kezelése
 • A mélyvénás trombózis otthoni kezelése (Jegyezd meg: NEM KEZELGETJÜK OTTHON!!!)
 • A mélyvénás trombózis megelőzése
 • Élet a mélyvénás trombózis után

KATTINTS IDE A MÉLYVÉNÁS TROMBÓZISRÓL SZÓLÓ BEJEGYZÉSEM MÁSODIK RÉSZÉHEZ!

ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK

1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: A thromboemboliák megelőzése és kezelése
Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium
2. A thromboemboliák kockázatának csökkentése és kezelése
Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium

3. Háziorvos Továbbképző Szemle | 2015 | 20. évfolyam 1. szám
Szerző: Sas Géza dr., Pető Iván dr: Szemléletváltás a visszérbetegség kezelésében: a tartós alvadásgátlás jelentősége

4. Utazási trombózismegelőzés:
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/dvt

5. Kumar, Cotran, Robbins: A pathológia alapjai, Semmelweis kiadó 1994

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!