Köhög a gyermekem, mit tegyek?

A köhögés összefoglalómban megtanulhatod a gyermekkori köhögést kiváltó okokat, tanácsot kapsz, mikor kell orvoshoz fordulnod, és tippeket kapsz a köhögés csillapítására valamint a megelőzésére is. 

Köhög a gyermekem, mit adjak neki? – hangzik el a kérdés szinte naponta az internetes fórumokon. Főleg hétvégén este, mikor nem éred már el a háziorvosotokat… ugye, milyen kétségbeejtő? Rendelésre is nagyon sokan jönnek köhögő gyermekkel.

A kérdésre rengeteg választ kapnak az aggódó szülők a fórumokon.  Gyógyszernevek, gyógynövénynevek, mindent gyógyító csodacseppek, és mindennek az ellenkezői is röpködnek a tanácsok között- anyuka/apuka legyen a talpán aki kiigazodik közöttük.

És még a századik okos kommentelő sem teszi fel a legalapvetőbb kérdést, amivel az egész köhögés- dolgot kezdeni kellene, és ez a legnagyobb hiba: MI OKOZZA A GYERMEK KÖHÖGÉSÉT?

Pedig a kérdés megválaszolása előtt (mit kapjon a gyermeked, egyáltalán kell- e neki valami), erre a kérdésre kell keresned a választ:

MI OKOZZA A GYERMEKED KÖHÖGÉSÉT???

Ha megvan az ok, csak akkor kellene szóba jöjjön bármiféle kezelés, nem igaz?

Nézzük akkor, mik okozhatják gyermeked köhögését- a teljesség igénye nélkül, a leggyakoribb okokra koncentrálva:

 • Vírusok, baktériumok, amelyek megfertőzik vagy kiszárítják a felső- és alsó légutakat: a torok, garat, majd a légcső nyálkahártyát, egyre lejjebb terjedve, akár tüdőgyulladásig is progrediálva
 • Váladékcsorgás (= takony) az orrból befelé, a garatba
 • Aszthma
 • Tüdőgyulladás
 • Allergia, például macskaszőr vagy penészgomba
 • Idegentest– például egy kis játék- vagy játékdarab, vagy ételdarab (MOGYORÓ! PATTOGATOTT KUKORICA!) amely a légutakba került észrevétlen, és most ott irritálja a hörgőket, vagy a felső- alsó légutakat. Vagy nem is olyan észrevétlen: bár azt hiszed gyermeked kiköhögte, egy darab mégis benne ragadt a légutakban.
 • Refluxbetegség tünete is lehet, mikor a visszacsorgó gyomorsav irritálja a garatot
 • Középfülgyulladás, arcüreg-gyulladás tünete is lehet- az arcüreg-gyulladás jellegzetes tünete a szűnni nem akaró, borzasztóan zavaró és idegesítő, napokig tartó száraz köhögés (felnőttben is).
 • Orrmandula- gyulladás, megnagyobbodás
 • Mellhártyagyulladás is okozhat köhögést
 • Száraz levegő, nincs elég pára a szobában– ilyenkor a váladék is besűrűsödik és nehezebb felköhögni
 • Ritkán különböző jó- és rosszindulatú elváltozások is okoznak köhögést, amelyek az orr-garat- és légzőrendszer, mellkas területén helyezkednek el
 • Veleszületett betegségek, például porcgyengeség
 • Anyagcsere- betegségek is okozhatnak köhögést
 • Dohányfüst- még egy ok arra, hogy letedd a cigit!!!
 • … és ne felejtsük el, hogy lelki eredetű betegségek is megnyilvánulhatnak köhögés formájában gyermekünknél! Például ha gyermeked úgy érzi, nem figyelsz rá eléggé, akkor majd köhögést produkál. Így nem megy majd oviba/iskolába, hanem vele leszel, rá figyelsz majd otthon.

“ÚÚÚ… mennyi mindenre kell gondolni köhögő gyereknél…”

Látod, nem is olyan egyszerű a dolog. Általánosságban elmondhatom, hogy azért pánikra semmi okod, mert a köhögések legnagyobb részét vírus vagy baci okozza. Igyekezz kideríteni szakemberek segítségével (= háziorvos, gyermekorvos, gyermek fül-orr-gégész, allergológus, esetleg immunológus), mitől alakult ki a köhögés.

Mikor fordulj orvoshoz köhögő gyermekeddel?

“Na, erre én is kíváncsi vagyok!”

 1. Amit mindig hangsúlyozok: először is ha megijedsz, ha aggódsz, ha nem vagy biztos abban, “normális”- e vagy sem a gyermeked köhögése. Ilyenkor jobb megmutatni minél hamarabb a háziorvosotoknak (már ha van), vagy súlyosabb esetben akár  ügyeletnek, mert még mindig jobb, ha megvizsgálják gyermeked és megnyugtatnak-  illetve elmondják mit tegyél és mire számíts, mintsem belefuss valami komolyabb esetbe.
 2. Szintén mutasd meg gyermeked orvosnak, ha már több, mint 3 napja köhög,  és nem javul, főleg, ha tünetek is társulnak a köhögéshez, például láz, zöld orrfolyás, levertség, étvágytalanság.
 3. Pici , pár hónapos babád, ha köhög, lássa orvos!!! Nem kezelgetjük otthon!
 4. Nemcsak a picikéket, de az egy év alatti köhögő gyermeket is mutasd meg a háziorvosotoknak!
 5. Ha gyermeked szemmel láthatóan légszomjjal küzd, nem kap levegőt, ülve tud csak lélegezni, kékül- lilul, kapkodva, pihegve lélegzik: azonnal hívj mentőt. Ha fulladozik, az más lapra tartozik, akkor azonnal nyújts elsősegélyt (nézd meg itt). 
 6. Ha gyermeked zihál, ha mellkasa behúzódik, ha kilégzésnél sípoló hangot hallat– akkor szintén orvosi ellátást igényel. Ne késlekedj, hívj mentőt. Régebben még azt írtam volna, hogy elindulhatsz autóval is gyermekeddel az ügyeletre, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára, ha úgy ítéled meg,  hogy gyorsabb. De most, a cikk frissítésének időpontjában (2022 vége) már nem merem ezt javasolni. Egyrészt a kórház-bezárások időszakát éljük sajnos, autóval pedig megtalálni egy kórház sürgősségi osztályát, hát, sok esetben egyszerűen reménytelen… vagy “elhajtanak”, hogy mit keresel ott… szóval: ha valami súlyosabb esetre gyanakszol, ne habozz mentőt hívni.
 7. Ugyanez érvényes akkor, ha gyermeked ugató hangon köhög, illetve belégzésnél “húzó” jellegű elég ijesztő hangot ad ki– ez a gégegyulladás tipikus tünete. A 6. pontban említettek szerint járj el. Akinek egyszer produkált ilyet a gyermeke, az egy életre megjegyzi ezt a hangot.
 8. Gyakori köhécselés, állandó köhögés lehet tüdőgyulladás vagy arcüreg-gyulladás tünete.  Vidd orvoshoz gyermeked.
 9. Idegentest- gyanúja esetén is mindig fordulj orvoshoz gyermekeddel! Ha csak gyanúd van rá, hogy félrenyelt/beszívott az orrán vagy a száján keresztül valamit, azonnal hívj mentőt vagy hívd az ügyeletet (ha van), vagy nappal a háziorvosotokat (ha van) hogy sürgős tanácsot kérj, mert még ha nem is köhög gyermeked, az idegentest nyelőcső felett is elakadhat, és később aspirálhatja (= befelé szippanthatja mélyebben a légutakba), ami fulladáshoz is vezethet!

Amúgy valószínűleg pár hónap bölcsi vagy ovi után, a harmadik takonykórnál már magad is meg fogod tudni ítélni, kell- e orvoshoz futni, vagy megoldjátok otthon, orvos nélkül. Az első két ilyen betegség ijesztő, főleg ha első gyermekes anyuka vagy, és minél kisebb a gyermeked, de később hidd el, nagy gyakorlatra fogsz szert tenni a köhögés és a nátha terén.

Az orvos és a gyógyszerész tudja azt is megmondani, melyik készítményt hány hónapos/éves kortól alkalmazhatod! Mindig olvasd el a betegtájékoztatót, mert a gyerek nem kis felnőtt, más szabályok vonatkoznak rájuk!!!

És akkor mi legyen a gyógyszerekkel?

Néhány alapvető dolog a köhögéscsillapítókkal kapcsolatban:

 1. SZÁRAZ köhögést, olyat, ami a gyermeked nagyon zavarja, és nem tud aludni tőle: lehet csillapítani éjszakára köhögéscsillapítóval. Ilyenkor párásíts is, mert lehet, hogy az is oka a köhögésnek, hogy száraz a szoba levegője. Ha nem szeretnél gyógyszerrel próbálkozni elsőre, akkor kérdezz utána a patikában gyógynövényes szereknek, például nekünk nagyon bevált a zuzmószirup- remekül csillapítja a száraz köhögést. De ne félj a köhögéscsillapító gyógyszertől sem: a feltüntetett adagolás szerint nyugodtan alkalmazhatod, nappal is, de vedd figyelembe az életkor szerinti adagolást- vannak olyan szerek, amelyek például 2 év alatt nem adhatóak!
 2. NEDVES köhögést, mikor a gyermeked váladékot köhög fel: alapvetően nem kell gyógyszert adni, de ha úgy hallod, vagy az orvos úgy hallja, hogy segíteni kell a váladék felszakadását, akkor adhatsz köptetőt- bár ezt egyre több orvos ellenzi. A köptetők segítenek felszakítani a váladékot, és el is folyósítják azt, így fejtik ki jó hatásukat. A hurutos, felszakadó köhögésre SOHA nem adunk köhögéscsillapító gyógyszert! Ezzel csak azt érnénk el, hogy a váladék bennmarad a légutakban és felhalmozódik, amit nagyon nem szeretnénk. Szintén nem muszáj gyógyszert választanod, például a lándzsás útifű szirup köptető hatású.
 3. TILOS köhögéscsillapítót és köptetőt adni egyszerre! Ez történne ugyanis: a köptető kihozná a váladékot, de a köhögéscsillapító elnyomja a köhögést… a váladék így pangani fog a légutakban, súlyosbítva a tüneteket és a betegséget.
 4. Ugató jellegű köhögés a gégegyulladás (laryngitis) tünete lehet. Ilyenkor legjobb a hideg pára, nyisd ki az ablakot, bugyoláld a gyermeked egy nagy plédbe, és szippantson mélyeket, ez valószínűleg fel fogja oldani a köhögését és megszűnik az ugatás. Ha nem szűnik, sajna irány a legközelebbi ügyelet vagy kórház, ahol speciális gyógyszerrel fogják inhaláltatni, és készülj, hogy benn is tartják. (AnnaPetiGergő rajongók, biztos ismerős a Kórház epizód- na pontosan az történik a valóságban is, mint Gergőkével, aki csúnya laryngitist szedett össze.) A laryngitisről írtam már bővebben a Mami Gyógyít blogon, IDE KATTINTS a cikk elolvasásához!
 5. Hátracsorgó váladék okozta köhögés ellen legjobban az orrszívással és orrcseppel védekezhetsz. Orrcseppből olyat adj, ami hatóanyagtartalmú. A sós vizessel nem mész sokra (persze fellazítja a váladékot) de az orrfolyást nem fogja meg, és továbbra is köhögni fog a gyermeked. Viszont vedd komolyan az adagolást, és 3 napnál tovább ne add!
 6. Itass SOK folyadékot a gyermekeddel. Vizet, teát (ne cukros löttyöket). Ez a közérzetét is javítja, és a váladékot is folyósítja.
 7. Extra tipp: volt főnököm, nagy tudású Keszei Főorvos Úr szerint legjobb köptető a ROPI. Sós, így oldja a váladékot, és sokat iszik rá a gyermek, amely szintén a váladék elfolyósodását segíti, így az könnyebben kijön.
 8. Magadtól NE ADJ ANTIBIOTIKUMOT a köhögésre!!! A köhögés leges-leges- leggyakoribb oka a nátha, amit vírusok okoznak. Vírusok ellen nem hat az antibiotikum. Főleg ne csináld, hogy “Petike antibiotikumából maradt még pár szem, odaadom Pistikének, biztos jó lesz a köhögésére!” Egyrészt Petikének valószínűleg végig kellett volna szednie a teljes doboz antibiotikumot, akkor is, ha közben jobban lett, másrészt azt, hogy Pistikének kell- e antibiotikum és MELYIK, annak eldöntése ORVOS feladata.

A köhögés megelőzése

Nagyon sokat nem tudsz tenni a köhögés elkerüléséért sajnos. Minden évszakban vannak  vírusok, amelyek végigsöpörnek a bölcsiken/óvodákon/iskolákon, ebből jó néhányat valószínűleg a te gyermeked is el fog kapni. Meg Te is, utána meg Apa is (és most mondom, nektek százszor rosszabb lesz #anyavagyok).

Meg kell említenem még a köhögéssel kapcsolatban a védőoltásokat. Szerencsére a régen halálos szövődményeket okozó szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás. A Pneumococcus és a Haemophilus Influanzae B bacik ellen is van védőoltás, egyik kötelező (Haemophilus Influanzae B), a másik szabadon választható (Pneumococcus )- én javasolom  a szabadon választhatót is beadni. A következő betegségektől védheted ezzel meg gyermeked: Pneumococcus okozta tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, és középfülgyulladás.

Legyetek sokat friss levegőn, egyetek sok gyümölcsöt, zöldséget, vitamindús termékeket.

Próbáld távol tartani nagyon pici, pár hónapos-egy- két éves gyermeked a beteg családtagoktól, ismerősöktől, szomszéd gyerekektől- persze ha bölcsis vagy ovis, akkor nyilvánvalóan ez nem fog menni, és sajna egyfolytában beteg lesz- de ne aggódj, évi 6-8-akár 10 náthás-köhögős betegség az teljesen normális. De mivel ezek jellemzően január-március és szeptember-december között fordulnak elő, ezért tényleg úgy tűnik, folyamatosan beteg a gyermeked. És nemcsak úgy tűnik, hanem tényleg.

Gyakran mosd le és mosd ki játékait, amelyeket szájába vesz, és idegen cuccokat (például bevásárlókocsi láncát, peremét imádják) ne engedd, hogy bekapjon.

És igen, az a fránya orrszívás… fogadd el, hogy a legjobb megelőzés a váladékcsorgásra, így a felülfertőződésre a rendszeres orrszívás, amikor náthás, és NEM a kézi orrszívóval, mert az semmire sem jó. Igyekezz megbarátkozni a porszívós orrszívóval- brutálisnak tűnik,viszont brutálisan hatékony is!

Ha végigolvastad az összefoglalót, akkor gratulálok! Most már egy csomó mindent tudsz a köhögésről! 🙂

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

Források:

Egyetemi jegyzeteink, előadásaink, klinikai- kórházi-ügyeleti tapasztalataink

Maródi László: Gyermekgyógyászat -Medicina Kiadó 2013