Lázgörcs

Most azt beszéljük át, mi is az a lázgörcs, és mit kell tenned, ha lázgörcsöt vagy hasonló görcsös tüneteket észlelsz gyermekednél. Előrebocsátom: ha bármilyen görcsös állapot lép fel gyermekednél, először nagyon meg fogsz ijedni, és valószínű, hogy pánikba is fogsz esni. De a gyermekednek SZÜKSÉGE VAN a segítségedre. 

Ezekre a kérdésekre kapsz választ ebből a bejegyzésből:

 • Így éljük mi, orvosok át a lázgörcsöt- ezt tapasztaljuk a kórházban, amikor berohannak a rémült szülők gyermekükkel

 • Mi az a lázgörcs?

 • Mikor fordul elő leggyakrabban lázgörcs, és honnan tudhatod, hogy veszélyeztetett-e a gyermeked?

 • Kinövik- e a gyerekek a lázgörcs- hajlamot?

 • A lázgörcs oka- azaz miért van, hogy egyes gyermekek görccsel reagálnak a lázra?

 • A lázgörcs tünetei

 • Mennyire veszélyes a lázgörcs?

 • Mit tegyünk lázgörcs esetén?

 • Lázgörcs esetén mi történik a kórházban?

 • A lázgörcs megelőzése

 • Mi az, ami TILOS lázgörcs esetén?

 

Így éljük mi, orvosok át a lázgörcsöt- ezt tapasztaljuk a kórházban

Így éljük mi, orvosok át a lázgörcsöt a kórházban: szülők rohannak be rémülten a kórházba gyermekükkel, vagy mentővel, hogy “pár percig rángatózott, görcsölt az előtte amúgy tökéletesen jól lévő gyerek”, “nem vett levegőt”, és “majdnem meghalt”, aztán egyszer csak véget ért a roham és a gyermek spontán magához tért.

A rémült szülők kezében egy bágyadt, elfekvő, nem túl jókedvű kisded vagy gyermek, aki úgy néz ki, épp most ébredt egy nagy alvásból. És nem tűnik komolyabban betegnek.

A szülők érthető módon pánikolnak, és nagyon meg vannak ijedve.

Mi az a lázgörcs?

Olyan görccsel járó esemény, amely lázzal jár, de meghatározott, ismert betegségek kizárhatók, mint okozója: például koponyaűri betegségek, anyagcsere- betegségek vagy epilepszia. Tehát NEM ezek miatt a betegségek miatt alakul ki gyermekednél a görcsroham. Ezt persze csak utólag fogják tudni megmondani a kórházban, te nem fogod tudni otthon eldönteni, főleg nem első esetben.

Mikor fordul elő leggyakrabban lázgörcs, és honnan tudhatod, hogy veszélyeztetett-e a gyermeked?

 • Általában 3 hónapos és 5 éves kor között fordul elő, ezen belül is 12-18 hónapos kor között gyakoribb.
 • 6 éves kor fölött extrém ritka.
 • Európában a gyermekek 2-5%-át érinti.
 • Genetikai halmozódást megfigyeltek, azaz, ha volt a családotokban, akkor gyermekednek hajlama lehet rá. Ha mindkét szülő családjában előfordult, akkor még nagyobb az esély rá.
 • Sajnos, ha nem volt a családban, az nem zárja ki, hogy nem is fog előfordulni soha nálatok.
 • Ha viszont előfordul gyermekednél, akkor van esélyed rá, hogy ismétlődni fog.

Kinövik- e a gyerekek a lázgörcs- hajlamot?

A gyerekek általában 5-6 éves korra kinövik a lázgörcs-hajlamot.

A lázgörcs oka- azaz miért van, hogy egyes gyermekek görccsel reagálnak a lázra?

A kisgyermekek agya még értetlen. A fogékony gyermekekben a láz hatására termelődő anyagok az agy fokozott az ingerlékenységét okozzák, amely görcsrohamban nyilvánul meg.

Ezek az anyagok „normálisan” is termelődnek láz esetén, minden gyermekben és felnőttben, de a nem fogékony gyermekekben nem okoznak görcsrohamot, és a felnőtt, érett agyban sem.

A lázgörcs tünetei

A lázgörcs hirtelen kezdődik, akár minden előjel nélkül. Még nem is tudod, hogy lázas a gyermeked, mert a görcs általában a láz felszálló szárán alakul ki, így csak annyit veszel észre, hogy

 • a teljesen jól lévő, játszó gyermeked egy pontra mered,
 • majd elalél,
 • nem vesz levegőt,
 • száját összeszorítja,
 • és egész teste megfeszül, rángatózni kezd.
 • Pár perc után spontán szűnik a roham, gyermeked feléledt, bár még bágyadt, elfekszik, álmos, hányhat is.

A gyerekek sokszor nem emlékeznek arra, mi történt, és gyakran rögtön álomba merülnek a roham után. Ez egy tipikus, egyszerű roham leírása, amely 24 órán belül nem ismétlődik.

De ettől el is térhet a kép: a komplikált rohamokban előfordul, hogy csak egy testrészen kezdődik a rángás, és akár részleges, átmeneti bénulással fejeződhet be, valamint 10- 15 percet meghaladja az időtartama. Ezek a komplikált esetek ismétlődhetnek 24 órán belül.

Mennyire veszélyes a lázgörcs?

Biztosan nem hiszed el, de maga a maximum néhány percig tartó görcsroham nem okoz agykárosodást, sem mentális károsodást!

Az epilepszia kockázata sem emelkedik meg számottevően az egyszerű lázgörcsnél!

Komplikált esetekben már nagyobb az esély.

A roham veszélye abban rejlik, hogy félrenyelhet vagy megfulladhat a gyermeked, ha nem avatkozol be. Vagy akkor is, ha helytelenül avatkozol be!

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

Ha BÁRMILYEN görcsállapotot tapasztalsz, akkor első dolgod legyen segítségért kiáltani, és valaki – vagy Te- azonnal hívja a mentőket. Nem fogod tudni ugyanis otthon megítélni, hogy ez most egy lázgörcs, vagy valami mástól görcsöl gyermeked: egy kezdődő epilepsziás rohamot látsz éppen, vagy egy idegrendszeri fertőzést szedett össze gyermeked (mondjuk egy agyhártyagyulladást- aminek néhány fajtáját viszont oltással meg is előzheted).

Azért kell mentőt hívnod, mert ha be kell avatkozni gyógyszeresen, akkor ők fognak tudni a leghamarabb cselekedni.

Ezt tedd lázgörcs esetén:

 1. Ha egyedül vagy, akkor első dolgod az kell, hogy legyen, hogy biztonságba helyezed gyermeked, és nem veszted szem elől. Ezután hívd a mentőket. Ha van még otthon valaki, akkor kiálts segítségért, ő hívja a mentőket, Te pedig kövesd az alábbi tanácsokat.
 2. Gyermeked helyezd olyan helyre, ahol nem ütheti meg magát, és te is hozzáférsz. Például le a földre, szőnyegre, távol éles sarkoktól, bútoroktól. Különösen óvd a fejét, valamint a végtagjait, hogy ne üsse be sehová!!! Az ágyról ugyanis legurulhat és súlyos sérüléseket szenvedhet, eltörhetnek csontjai, beütheti a fejét stb.
 3. Ezután fordítsd oldalra a fejét, és fordítsd stabil oldalfekvésbe, hogy a nyelv hátraesését és ezzel a fulladást megelőzd és az esetleges hányás kifolyhasson a szájából.
 4. Ha ezt megtetted, figyeld a légzését, és ne hagyd magára! Várd a mentőket.
 5. Hogyan tudod figyelni a légzését: úgy, hogy elfordítod a mellkasa felé a fejed, így az arcodon érzed a légáramlást az orrából, és a mellkasát pedig látod, ahogyan emelkedik. Ha lélegzik, nincs más teendőd, csak figyeld, a görcsroham spontán valószínűleg oldódni fog. Ezek a percek óráknak fognak tűnni, de hidd el, ha lélegzik a gyermeked, akkor nincs nagy baj! Pulzust vizsgálni felesleges időpocsékolás, ha lélegzik rendesen, akkor a keringése is rendben van. Pánikszerűen elkezdeni lélegeztetned gyermeked szintén nem kell.

Ha kiértek a mentők, akkor is el fogják látni gyermekedet, ha már megszűnt a roham- ők is tudják, hogy az egyszerű lázgörcs pár perc alatt véget ér.

Ha ez az első (akármilyen) görcsös állapota gyermekednek, akkor készülj a kórházi éjszakázásra: be fognak ugyanis vinni benneteket, mert az első görcs mindig kivizsgálást igényel: ahogy előbb már írtuk, lehet egy epilepsziabetegség kezdete, egy kezdődő agyhártyagyulladás tünete és egyéb is.

Egy egyéjszakás megfigyelésre véleményünk szerint jobb bemenni a kórházba, mint pár órával később ismét mentőt hívni egy esetleges komplikáció esetén. A kórházban pedig néhány egyszerű vizsgálattal ki tudják deríteni, hogy mi okozza a lázas állapotot, milyen fertőzése van például a gyermekednek. Erre otthon nincs lehetőséged!

Lázgörcsnél nem szokott előfordulni, de beszéljünk arról ha gyermeked nem lélegzik, láthatóan oxigénhiányos állapotban van (kékes, szürke színű a bőre, lila a szája), akkor be kell fújnod, azaz mesterségesen kell lélegeztetned.

Az újraélesztésről videókat nézegethetsz itt:

 

Lázgörcs esetén mi történik a kórházban?

 • Az orvos részletesen ki fog kérdezni benneteket, ezután megvizsgálja gyermeked.
 • Az én véleményem  és gyakorlatom mindig az volt, hogy ezek után kapott a gyermek egy branült (vénába rögzíthető vékony kis kanül), amelyen keresztül vért is lehet venni, és ha kell, további gyógyszerek adhatóak. Így egy szúrással „megússza” a dolgokat, hiszen a branül addig marad benn, amíg szükség van rá, és nem kell újra meg újra megszúrni gyermeked.
 • Laborvizsgálat fog történni, a fertőzés kizárására.
 • Vizeletvizsgálattal ki lehet deríteni a húgyúti infekciót, ezért pisit is fognak nézni.
 • Valószínűleg megmutatnak benneteket gyermekneurológusnak (gyermek- ideggyógyásznak)– szerencsés esetben van a kórházban gyermekneurológus, és  benn tartózkodásotok alatt meg is történik a gyermekneurológiai vizsgálat.

A lázgörcs megelőzése

Hazamenetelkor a kórházi orvosotok el fog látni benneteket tanácsokkal és fel fog készíteni egy esetleges ismétlődő rohamra: fel fogja hívni a figyelmed a körülbelül 37,2- 37,5 C fok (orvostól függ) feletti lázcsillapításra, és kapni fogtok egy végbélbe adandó gyógyszert, amelyet újabb görcsnél neked kell majd alkalmaznod otthon, és ez körülbelül 5 perc után elmulasztja a görcsöt.

Ha a jövőben otthon újabb görcsölés fordul elő gyermekednél a lázcsillapítás ellenére, akkor, ha beadtad a kapott gyógyszert, de 5 perc múlva nem szűnik a görcs, újból mentőt kell hívnod!

Mi az, ami TILOS lázgörcs esetén?

 • leszorítani a végtagokat
 • lefogni a gyermeket
 • ráfeküdni a gyermekre
 • feszegetni a görcsölő végtagokat
 • AKÁRMIT tenni a gyermeked szájába (gyógyszert is beleértve!)

A felsorolt dolgokkal ugyanis további sérüléseket okozhatsz, például fogsérülést, félrenyelést, akár fulladást is!

Tehát még egyszer: SEM fakanalat, SEM gyógyszert, SEM az ujjadat, SEMMIT ne tegyél gyermeked szájába!

A lázcsillapítással ráérsz akkor is, amikor már lezajlott a görcs, gyermeked jobban van és úton a segítség.

Ha eddig eljutottál az olvasással, GRATULÁLUNK!!!Reméljük hasznosnak találtad a lázgörcsről szóló bejegyzésünket. Máris sokat tettél azért, hogy esetleges roham esetén esélyed legyen beavatkozni gyermekednél.

Ha nem tudod a lázcsillapítást, bizonytalan vagy, vagy éppen első gyermeked várod, tanuld meg tőlünk, és a szakmai útmutató mellé egy aranyos kis mesét is kapsz: KATTINTS IDE!

Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

FORRÁSOK:

A www.mamigyogyit.hu weboldal oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben fordulj szakorvoshoz!

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!