Lázgörcs

Most azt beszéljük át, mi is az a lázgörcs, és mit kell tenned, ha lázgörcsöt vagy hasonló görcsös tüneteket észlelsz gyermekednél. Előrebocsátom: ha bármilyen görcsös állapot lép fel gyermekednél, először nagyon meg fogsz ijedni, és valószínű, hogy pánikba is fogsz esni. De a gyermekednek SZÜKSÉGE VAN a segítségedre. 

Ezekre a kérdésekre kapsz választ ebből a bejegyzésből:

 • Így éljük mi, orvosok át a lázgörcsöt- ezt tapasztaljuk a kórházban, amikor berohannak a rémült szülők gyermekükkel

 • Mi az a lázgörcs?

 • Mikor fordul elő leggyakrabban lázgörcs, és honnan tudhatod, hogy veszélyeztetett-e a gyermeked?

 • Kinövik- e a gyerekek a lázgörcs- hajlamot?

 • A lázgörcs oka- azaz miért van, hogy egyes gyermekek görccsel reagálnak a lázra?

 • A lázgörcs tünetei

 • Mennyire veszélyes a lázgörcs?

 • Mit tegyünk lázgörcs esetén?

 • Lázgörcs esetén mi történik a kórházban?

 • A lázgörcs megelőzése

 • Mi az, ami TILOS lázgörcs esetén?

Egy lázmérőre mindig szükség lehet

Így éljük mi, orvosok át a lázgörcsöt- ezt tapasztaljuk a kórházban

Így éljük mi, orvosok át a lázgörcsöt a kórházban: szülők rohannak be rémülten a kórházba gyermekükkel, vagy mentővel, hogy “pár percig rángatózott, görcsölt az előtte amúgy tökéletesen jól lévő gyerek”, “nem vett levegőt”, és “majdnem meghalt”, aztán egyszer csak véget ért a roham és a gyermek spontán magához tért.

A rémült szülők kezében egy bágyadt, elfekvő, nem túl jókedvű kisded vagy gyermek, aki úgy néz ki, épp most ébredt egy nagy alvásból. És nem tűnik komolyabban betegnek.

A szülők érthető módon pánikolnak, és nagyon meg vannak ijedve.

Mi az a lázgörcs?

Olyan görccsel járó esemény, amely lázzal jár, de meghatározott, ismert betegségek kizárhatók, mint okozója: például koponyaűri betegségek, anyagcsere- betegségek vagy epilepszia. Tehát NEM ezek miatt a betegségek miatt alakul ki gyermekednél a görcsroham. Ezt persze csak utólag fogják tudni megmondani a kórházban, te nem fogod tudni otthon eldönteni, főleg nem első esetben.

Mikor fordul elő leggyakrabban lázgörcs, és honnan tudhatod, hogy veszélyeztetett-e a gyermeked?

 • Általában 3 hónapos és 5 éves kor között fordul elő, ezen belül is 12-18 hónapos kor között gyakoribb.
 • 6 éves kor fölött extrém ritka.
 • Európában a gyermekek 2-5%-át érinti.
 • Genetikai halmozódást megfigyeltek, azaz, ha volt a családotokban, akkor gyermekednek hajlama lehet rá. Ha mindkét szülő családjában előfordult, akkor még nagyobb az esély rá.
 • Sajnos, ha nem volt a családban, az nem zárja ki, hogy nem is fog előfordulni soha nálatok.
 • Ha viszont előfordul gyermekednél, akkor van esélyed rá, hogy ismétlődni fog.

Kinövik- e a gyerekek a lázgörcs- hajlamot?

A gyerekek általában 5-6 éves korra kinövik a lázgörcs-hajlamot.

A lázgörcs oka- azaz miért van, hogy egyes gyermekek görccsel reagálnak a lázra?

A kisgyermekek agya még értetlen. A fogékony gyermekekben a láz hatására termelődő anyagok az agy fokozott az ingerlékenységét okozzák, amely görcsrohamban nyilvánul meg.

Ezek az anyagok „normálisan” is termelődnek láz esetén, minden gyermekben és felnőttben, de a nem fogékony gyermekekben nem okoznak görcsrohamot, és a felnőtt, érett agyban sem.

A lázgörcs tünetei

A lázgörcs hirtelen kezdődik, akár minden előjel nélkül. Még nem is tudod, hogy lázas a gyermeked, mert a görcs általában a láz felszálló szárán alakul ki, így csak annyit veszel észre, hogy

 • a teljesen jól lévő, játszó gyermeked egy pontra mered,
 • majd elalél,
 • nem vesz levegőt,
 • száját összeszorítja,
 • és egész teste megfeszül, rángatózni kezd.
 • Pár perc után spontán szűnik a roham, gyermeked feléledt, bár még bágyadt, elfekszik, álmos, hányhat is.

A gyerekek sokszor nem emlékeznek arra, mi történt, és gyakran rögtön álomba merülnek a roham után. Ez egy tipikus, egyszerű roham leírása, amely 24 órán belül nem ismétlődik.

A lázgörcs-roham után a gyermekek gyakran el is alszanak
A lázgörcs-roham után a gyermekek gyakran el is alszanak

De ettől el is térhet a kép: a komplikált rohamokban előfordul, hogy csak egy testrészen kezdődik a rángás, és akár részleges, átmeneti bénulással fejeződhet be, valamint 10- 15 percet meghaladja az időtartama. Ezek a komplikált esetek ismétlődhetnek 24 órán belül.

Mennyire veszélyes a lázgörcs?

Biztosan nem hiszed el, de maga a maximum néhány percig tartó görcsroham nem okoz agykárosodást, sem mentális károsodást!

Az epilepszia kockázata sem emelkedik meg számottevően az egyszerű lázgörcsnél!

Komplikált esetekben már nagyobb az esély.

A roham veszélye abban rejlik, hogy félrenyelhet vagy megfulladhat a gyermeked, ha nem avatkozol be. Vagy akkor is, ha helytelenül avatkozol be!

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

Ha BÁRMILYEN görcsállapotot tapasztalsz, akkor első dolgod legyen segítségért kiáltani, és valaki – vagy Te- azonnal hívja a mentőket. Nem fogod tudni ugyanis otthon megítélni, hogy ez most egy lázgörcs, vagy valami mástól görcsöl gyermeked: egy kezdődő epilepsziás rohamot látsz éppen, vagy egy idegrendszeri fertőzést szedett össze gyermeked (mondjuk egy agyhártyagyulladást- aminek néhány fajtáját viszont oltással meg is előzheted).

Azért kell mentőt hívnod, mert ha be kell avatkozni gyógyszeresen, akkor ők fognak tudni a leghamarabb cselekedni.

Ezt tedd lázgörcs esetén:

 1. Ha egyedül vagy, akkor első dolgod az kell, hogy legyen, hogy biztonságba helyezed gyermeked, és nem veszted szem elől. Ezután hívd a mentőket. Ha van még otthon valaki, akkor kiálts segítségért, ő hívja a mentőket, Te pedig kövesd az alábbi tanácsokat.
 2. Gyermeked helyezd olyan helyre, ahol nem ütheti meg magát, és te is hozzáférsz. Például le a földre, szőnyegre, távol éles sarkoktól, bútoroktól. Különösen óvd a fejét, valamint a végtagjait, hogy ne üsse be sehová!!! Az ágyról ugyanis legurulhat és súlyos sérüléseket szenvedhet, eltörhetnek csontjai, beütheti a fejét stb.
 3. Ezután fordítsd oldalra a fejét, és fordítsd stabil oldalfekvésbe, hogy a nyelv hátraesését és ezzel a fulladást megelőzd és az esetleges hányás kifolyhasson a szájából.
 4. Ha ezt megtetted, figyeld a légzését, és ne hagyd magára! Várd a mentőket.
 5. Hogyan tudod figyelni a légzését: úgy, hogy elfordítod a mellkasa felé a fejed, így az arcodon érzed a légáramlást az orrából, és a mellkasát pedig látod, ahogyan emelkedik. Ha lélegzik, nincs más teendőd, csak figyeld, a görcsroham spontán valószínűleg oldódni fog. Ezek a percek óráknak fognak tűnni, de hidd el, ha lélegzik a gyermeked, akkor nincs nagy baj! Pulzust vizsgálni felesleges időpocsékolás, ha lélegzik rendesen, akkor a keringése is rendben van. Pánikszerűen elkezdeni lélegeztetned gyermeked szintén nem kell.

Ha kiértek a mentők, akkor is el fogják látni gyermekedet, ha már megszűnt a roham- ők is tudják, hogy az egyszerű lázgörcs pár perc alatt véget ér.

Az első görcsös állapotnál mindenképpen hívj metőt gyermekedhez
Az első görcsös állapotnál mindenképpen hívj mentőt gyermekedhez

Ha ez az első (akármilyen) görcsös állapota gyermekednek, akkor készülj a kórházi éjszakázásra: be fognak ugyanis vinni benneteket, mert az első görcs mindig kivizsgálást igényel: ahogy előbb már írtuk, lehet egy epilepsziabetegség kezdete, egy kezdődő agyhártyagyulladás tünete és egyéb is.

Egy egyéjszakás megfigyelésre véleményünk szerint jobb bemenni a kórházba, mint pár órával később ismét mentőt hívni egy esetleges komplikáció esetén. A kórházban pedig néhány egyszerű vizsgálattal ki tudják deríteni, hogy mi okozza a lázas állapotot, milyen fertőzése van például a gyermekednek. Erre otthon nincs lehetőséged!

Lázgörcsnél nem szokott előfordulni, de beszéljünk arról ha gyermeked nem lélegzik, láthatóan oxigénhiányos állapotban van (kékes, szürke színű a bőre, lila a szája), akkor be kell fújnod, azaz mesterségesen kell lélegeztetned.

Az újraélesztésről videókat nézegethetsz itt:

 

Lázgörcs esetén mi történik a kórházban?

 • Az orvos részletesen ki fog kérdezni benneteket, ezután megvizsgálja gyermeked.
 • Az én véleményem  és gyakorlatom mindig az volt, hogy ezek után kapott a gyermek egy branült (vénába rögzíthető vékony kis kanül), amelyen keresztül vért is lehet venni, és ha kell, további gyógyszerek adhatóak. Így egy szúrással „megússza” a dolgokat, hiszen a branül addig marad benn, amíg szükség van rá, és nem kell újra meg újra megszúrni gyermeked.
 • Laborvizsgálat fog történni, a fertőzés kizárására.
 • Vizeletvizsgálattal ki lehet deríteni a húgyúti infekciót, ezért pisit is fognak nézni.
 • Valószínűleg megmutatnak benneteket gyermekneurológusnak (gyermek- ideggyógyásznak)– szerencsés esetben van a kórházban gyermekneurológus, és  benn tartózkodásotok alatt meg is történik a gyermekneurológiai vizsgálat.

A lázgörcs megelőzése

Hazamenetelkor a kórházi orvosotok el fog látni benneteket tanácsokkal és fel fog készíteni egy esetleges ismétlődő rohamra: fel fogja hívni a figyelmed a körülbelül 37,2- 37,5 C fok (orvostól függ) feletti lázcsillapításra, és kapni fogtok egy végbélbe adandó gyógyszert, amelyet újabb görcsnél neked kell majd alkalmaznod otthon, és ez körülbelül 5 perc után elmulasztja a görcsöt.

Ha a jövőben otthon újabb görcsölés fordul elő gyermekednél a lázcsillapítás ellenére, akkor, ha beadtad a kapott gyógyszert, de 5 perc múlva nem szűnik a görcs, újból mentőt kell hívnod!

Mi az, ami TILOS lázgörcs esetén?

 • leszorítani a végtagokat
 • lefogni a gyermeket
 • ráfeküdni a gyermekre
 • feszegetni a görcsölő végtagokat
 • AKÁRMIT tenni a gyermeked szájába (gyógyszert is beleértve!)

A felsorolt dolgokkal ugyanis további sérüléseket okozhatsz, például fogsérülést, félrenyelést, akár fulladást is!

Tehát még egyszer: SEM fakanalat, SEM gyógyszert, SEM az ujjadat, SEMMIT ne tegyél gyermeked szájába!

A lázcsillapítással ráérsz akkor is, amikor már lezajlott a görcs, gyermeked jobban van és úton a segítség.

Ha eddig eljutottál az olvasással, GRATULÁLUNK!!!Reméljük hasznosnak találtad a lázgörcsről szóló bejegyzésünket. Máris sokat tettél azért, hogy esetleges roham esetén esélyed legyen beavatkozni gyermekednél.

Ha nem tudod a lázcsillapítást, bizonytalan vagy, vagy éppen első gyermeked várod, tanuld meg tőlünk, és a szakmai útmutató mellé egy aranyos kis mesét is kapsz: KATTINTS IDE!

Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

FORRÁSOK:

A www.mamigyogyit.hu weboldal oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben fordulj szakorvoshoz!

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!