Gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) minitanfolyam 5.rész: agyhártyagyulladás elleni oltások

5. rész agyhártyagyulladás elleni oltás

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 5. részében a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltásokról lesz szó.

Először nézd meg ezt a videót, ahol Dr. Galgóczi Ágnes, az OTH Járványügyi és Kórházhigiéniés Főosztályának Vezető Főorvosnője összefoglalja a tudnivalókat a gennyes agyhártyagyulladásról, majd az agyhártyagyulladás elleni oltásokról is beszél. Főorvosnő amúgy szintén a DOTE-n végzett, mint mi, a poszt írói, innen is üdvözöljük, és köszönjük neki ezt a klassz összefoglalót!

Előzmények a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás poszthoz: (ha nem olvastad volna ezeket, itt kezdd:)

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 4. részében a gennyes agyhártyagyulladás, vagyis a fertőző agyhártyagyulladás előfordulását tudhattad meg, mégpedig hazai adatokkal alátámasztva. Amikor a hírekben  járványos vagy fertőző agyhártyagyulladásról hallasz, akkor a baktériumok (leggyakrabban Meningococcus) okozta gennyes agyhártyagyulladást értjük alatta.

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 3. részében elmeséltük, milyen jelei lehetnek a gennyes agyhártyagyulladásnak, és megtudhattad, miért is olyan nehéz felismerni az agyhártyagyulladás jeleit. Írtunk a kezelésről is. Olvashattál a poszt végén az agyhártyagyulladás szövődményeiről és a maradványtüneteiről is. 

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 2. részében megtanulhattad a gennyes agyhártyagyulladás tüneteit, és sok- sok linkkel megnézhetted a jellegzetes agyhártyagyulladásos kiütéseket is. 

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 1. részében pedig végigvettük a gennyes agyhártyagyulladás kórokozóit, előfordulását és rizikótényezőit is. 

 

Ebből a bejegyzésből a következő kérdésekre kaphatsz választ:

 • Milyen lehetőségek vannak a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltásra?

 • Milyen meningococcus oltások (pontosabban: Meningococcus elleni oltások) kaphatóak ma Magyarországon?

 • Az agyhártyagyulladás elleni oltások ára- azaz mennyibe kerülnek az agyhártyagyulladás elleni oltások?

 • Az agyhártyagyulladás elleni oltások mellékhatásai

Az gennyes agyhártyagyulladás megelőzése oltással lehetséges. Az agyhártyagyulladás elleni oltások megbeszéléséhez először is eleveneítsük fel tudásunkat, mely kórokozók okozzák leggyakrabban a gennyes agyhártyagyulladást.

 • Neisseria meningitidis vagy Meningococcus: B típus, C típus, és ritkábban A, Y és W típus, mindegyik ellen van védőoltás
 • Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) különböző fajtái- van ellene védőoltás, 13 fajta ellen véd
 • Haemophilus influanzae B- van ellene védőoltás

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások- általános megfontolások

Az, hogy hány oltás kell a védettség kialakulásához, mindig az adott oltóanyag Alkalmazási Útmutatója alapján kell történjen. Az sem mindegy, 2 hónapos piciket, egy-kétéveseket, vagy felnőtteket oltunk- minden életkorban megvannak a szabályok, hány darab oltás kell az alapimmunizációhoz, valamint kell- e emlékeztető oltás, ha igen, mikor és mennyi időközönként.

Alapimmunizálásként életkortól függően 1-3 oltás kell általában, majd emlékeztető oltásra is szükség lehet. Ennek a bejegyzésnek nem célja, hogy ezeket az adatokat pontosan bemutassa oltásonként, erről mindig kérdezd kezelőorvosotokat, ő pontosan tudni fogja oltástól függően, hogy melyikből mennyi kell és hány hónaposan/évesen kell újraoltani gyermeked.
Alkalmazási Előirat és Betegtájékoztató vonatkozásában megbízható forrás az OGYÉI (volt OGYI), már ha működik a Gyógyszeradatbázis kereső rész és nem akadozik, mint a poszt írásakor nekem… Tehát az OGYEI gyógyszeradatbázis- keresőjébe írd be az oltás nevét, és 3 pdf dokumentumot fog kiadni a kereső: egy SmPC-t, ez az Alkalmazási Előirat, ez szól az orvosnak, egy PIL nevűt, ez a betegtájékoztató, és egy LAB nevűt, ez a címke. Ha rákattintasz az ikonokra, letöltődnek a számítógépedre, így magad is elolvashatod mindet részletesen.

IDE KATTINTS, ha keresni szeretnél az OGYÉI Gyógyszer- adatbázisában

Így fog kinézni a kereső:

OGYEI gyógyszeradatbázis kereső
Így néz ki azOGYEI gyógyszeradatbázis keresője

Meningococcus C elleni védőoltás

 • Meningococcus C ellen létezik védőoltás, itthon 2000 óta engedélyezett.
 • Hazánkban a nem kötelező, választható oltások közé tartozik.
 • 2017 januárjától ingyenessé vált (nagyon helyesen.) Itthon 3 féle oltás engedélyezett a Meningococcus C típusa ellen. Neisvac, Menjugate, Meningitec.

Meningococcus B elleni védőoltás

 • Meningococcus B elleni ellen is létezik védőoltás, Bexsero a neve. Itthon 2013 óta engedélyezett, de nagyobb médiafigyelmet csak 2016 végén- 2017 elején kapott.
 • Hazánkban a nem kötelező, választható oltások közé tartozik.
 • 2015-ben a Meningococcus- megbetegedések 75%-át okozta a Meningococcus B fajtája, 27 betegért volt felelős. Ebből a 27-ből 6-an meghaltak.

Bár ez nem tűnik annyira soknak (amúgy dehogynem), képzeld el azokat a szülőket, akik elvesztették a gyermeküket- pedig a Meningococcus B elleni oltás megmenthette volna az életüket. Sajnos az oltás széleskörű elterjedésének korlátot szab az ára: szabadáras készítmény, körülbelül 27 000 Ft körül van egy adag, és életkortól függően 2-4 adag szükséges a védettség kialakulásához. (alapimmunizálás: 2 vagy 3 oltás, plusz  1 emlékeztető oltás életkortól függően).
Ez alsó hangon is 3-4x 27 000 Ft. Egy gyereknél.

 

Kombinált oltás Meningococcus ACWY- 4 szerocsoportja ellen

 • Magyarországon Nimenrix és Menveo néven van forgalomban.
 • Hazánkban a nem kötelező, választható oltások közé tartozik.

Kinek ajánlottak a Meningococcus elleni oltások?

 

Mindenkinek, aki veszélyeztetett, és nincs kontraindikációja az oltásnak.

Konkrétan a te gyermekedről/saját magadról mindig kérdezd meg a háziorvostokat, mert ő fogja tudni pontosan, ajánlott- e az oltás, és ha igen, melyik.
A veszélyeztetett csoportokról olvashatsz a gennyes agyhártyagyulladásról szóló bejegyzés első részében, kattints ide.

Néhány példa:

 • 2 hónapnál idősebb csecsemőknek/ 2 évnél idősebbeknek, oltástól függően
 • zárt közösségben élő fiataloknak (bentlakásos iskolák, kollégiumok, nevelőotthonok lakóinak)
 • bizonyos betegségek miatt legyengült immunrendszerűeknek (HIV fertőzöttek, lépeltávolításon átesetteknek, immundeficienciában szenvedőknek), nekik életkortól függetlenül
 • azoknak, akik kockázatos letmódot folytatnak a betegség szempontjából: fiatalok, akik dohányoznak, együtt szórakoznak rendszeresen tömegrendezvényeken (diszkók), drogoznak
 • a sokat utazóknak, főként olyanoknak, akik agyhártyagyulladás szempontjából veszélyeztetett vidékre utaznak (mondjuk személyes véleményem szerint egy repülőtér sem életbiztosítás, egy transzatlanti járat meg- 9-10 órát a levegőben összezárva mindenféle ember, akik ki tudja hol voltak előtte- az meg főleg nem…)
 • kórházi dolgozóknak, akik kapcsolatba kerülhetnek agyhártyagyulladásos gyermekkel, felnőttel
 • laboratóriumi dolgozóknak, akik szintén kapcsolatba kerülhetnek a kórokozók azonosítása során a kórokozó baktériumokkal

Mostmár tudod, hogy a Meningococcus okozta agyhártyagyulladás megelőzésére milyen lehetőségeid vannak. De mi van a többi baktériummal, amik szintén okozhatnak agyhártyagyulladást?

Röviden ezeket is összefoglaljuk neked.

Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus)

 • A Pneumococcus ellen is van  védőoltás, pontosabban az oltás a baci 13 típusa ellen véd, ezzel a pneumococcus-agyhártyagyulladások 2/3-a megelőzhető.
 • Választható oltás, nem kell érte fizetni, 2, 4 és 15 hónapos korban kapja a baba.

( Saját tapasztalat: A poszt írójának gyermekénél a 4 hónapos oltás helye 2 napig piros volt és egy kis göb keletkezett a helyén, amely pár nap múlva maradéktalanul felszívódott. 2 hónappal előtte, a 2 hónapos Pneumococcus oltásnál nem volt semmi. )

Haemophilus influanzae B

 • A Haemophilus influanzae B ellen is van védőoltás, ez 1999 óta kötelező, azóta Magyarországon nagyon ritkán fordul elő az általa okozott agyhártyagyulladás. (érdekesség: idén már 2 ilyen esetet regisztráltak az EPINFO-ban.)

Az agyhártyagyulladás elleni oltás mellékhatásai

Természetesen, mint minden gyógyszernek, oltásnak, az agyhártyagyulladás elleni oltásoknak is lehetnek mellékhatásaik, szövődményeik, melyeket a betegtájékoztatók részletesen felsorolnak.

Az összes lehetséges mellékhatás felsorolása ennek a posztnak nem célja. Olvasd el a betegtájékoztatókat (forrás: OGYÉI honlapja kegyen, elvileg ott mindig update dokumentumok kellene fent legyenek, lásd feljebb), illetve mindig kérdezd meg a kezelőorvosotokat, háziorvosotokat!

Ha csak a számokat nézzük, talán azt mondod, az agyhártyagyulladás nem egy gyakori betegség, biztos nem a te gyermeked kapja el. Vajon ezt mondták azok a szülők is, akik elvesztették gyermeküket?

A fentiek tükrében és a gyermekorvosotokkal történt megbeszélés után mérlegeljétek, beadatjátok- e az oltást, vagy nem. Mi, a Mami Gyógyít blog szerzői EGYÉRTELMŰEN AZ OLTÁSOK MELLETT foglalunk állást.

 

********************************

Nagyon ügyes Bölcs Mami vagy, hogy gyermekbetegség és várandósság témában megbízható, orvosok által írt weboldalról tájékozódsz (tőlünk, innen.) Köszönjük a bizalmad, várunk a hírlevelünkkel és a FB-oldalunkon is!

Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás
Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás
 

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Kövess a FACEBOOK-on is bennünket, ahol friss hírekkel, videókkal, információkkal várunk a gyermekorvoslás, gyermeklélek, gyermekbetegségek témákban.

KATTINTS IDE a MAMI GYÓGYÍT FACEBOOK OLDALHOZ

*******************************************

FORRÁSOK
Először is óriási köszönetet szeretnék mondani Dr. Kovács Ákosnak, aki Hernád és Újhartyán házi gyermekorvosa. Tankönyvet megszégyenítő, gyakorlatias cikket írt ugyanis egy meningitis- esetről, akit ő ismert fel és látott el a háziorvosi praxisában- és nem mellesleg megmentette a kisfiú életét, aki a szakszerű felismerésnek és ellátásnak köszönhetően gyógyultan, szövődmények nélkül távozott a László Kórházból 8 nappal a diagnózis után. A legjobb cikk, amit egy gyakorló orvos olvashat az agyhártyagyulladásról. Klasszisokkal jobb és hasznosabb, mint gyermekgyógyászat tankönyv agyhártyagyulladásról szóló fejezete.
Forrása: Dr. Kovács Ákos A meningococcus betegség felismerése és első, területi ellátása- Tapasztalatok egy szerencsés eset kapcsán. Gyermekorvos Továbbképzés 2016. XV. évfolyam 4. szám 188-190.o.

Egyéb források: