Útipatika gyerekekenek-19 bepakolnivaló, ha biztosra akarsz menni

Útipatika gyerekeknek: Mi kerüljön bele?  Milyen gyógyszereket pakolj az utazáshoz, és mi marad vajon itthon, ami mégis kellene…ismerős helyzet? Mostantól viszont felkészült leszel.

Útipatika gyerekeknek

Milyen betegségekre kell felkészülnöd, ha kisgyermekkel utazol?

Milyen gyógyszereket, krémeket, kenőcsöket, spray-ket és egyebeket pakolj az útipatikába gyerekeknek?

A következőkről olvashatsz bővebben ebben a bejegyzésben:

 • gyógyszerekről, amit pakolj be az útipatikába
 • egyéb hatóanyagokról, például gyógynövényes készítményekről, amiket pakolj be az útipatikába
 • krémekről, kencékről, spray-kről, amiket pakolj be az útipatikába
 • és- ha nem is nélkülözhetetlen, de hasznos mindenféle cuccokról, amik szintén jól jöhetnek az útipatikában gyerekeknek betegség/sérülések esetén.

A bejegyzés végén találsz egy összefoglalót is minderről- csak átfutod indulás előtt, összerakod, és indulhattok is.

(Második rész is van, ebben a felnőttekről lesz szó, hogy nekik (magatoknak) milyen gyógyszereket stb pakolj be. IDE KATTINTS a Felnőtt Útipatika cikk elolvasásához.

Sőt, harmadik rész is születette, felnőtt mini- útipatika témában, hogy amikor csak egy hosszú hétvégére mozdulsz ki, akkor is tudd, hogy melyik fontos gyógyszereket vidd magaddal, hogy ne érjen semmi meglepetés. IDE KATTINTS a Felnőtt Mini- Útipatika cikk elolvasásához.

Így meglesz minden összeszedve, és nem kell többé izgulnod, hogy valami itthon marad! Utazás előtt csak átfutod ezt a listát, bepakolod, és indulhat a nyaralás.)

Repülő

 

Az útipatika gyerekeknek- lista megírásához saját történetünket osztom meg veletek. Egy évvel ezelőtt hosszú utazásra indultam kisfiammal, aki akkor 4 éves volt. Helyzetünket kicsit bonyolította, hogy repülőn is utaztunk, kettőn is egymás után, mert mintegy 24 órán keresztül voltunk úton. Tehát nemcsak a bőröndbe kellett gyógyszereket raknom, hanem fel kellett készülnöm egy esetleges útközbeni lázra vagy hasmenésre is, hiszen az akut dolgokat szerettem volna azonnal ellátni. Szerencsére az EGÉSZ utazást megúsztuk szinte betegség nélkül, és sem útközben, sem ottlétünk alatt (popsikrémen kívül ) nem kellett semmiféle gyógyszert vagy készítményt adnom gyermekemnek. És mi, felnőttek is megúsztuk, még egy pici köhögés vagy orrfolyás sem volt egyikünknél sem.

A gyógyszerpakolászás- helyzetet nem könnyíti meg az a szabály sem, hogy a repülőre a folyadékokat átlátszó, zárható műanyag zacskóban kell felvinni, és maximum 10 db 100 ml-es cuccnak szabad nálad lenni, erre is figyelnem kellett, szóval kellett logisztikázni rendesen.

Nézzük akkor mi kerüljön az útipatkába gyerekeknek: mi az a 19 dolog, amit pakolj be

 • a feladott csomagba,
 • kézipoggyászba,
 • és a külön zárható műanyag zacskóba- szépen végigveszünk mindent, amire szükség lehet.

Most a kisgyermekeknek (pár éves kor) útipatikájáról fogok írni Nektek, de lesz majd kisbabás utazós téma is (egy éves kor alatt), az egy picit más lesz, és egyéb szempontokra is felhívom majd a figyelmed.

 

Először is: (ez legyen a nulladik pont): EL NE INDULJ BIZTOSÍTÁS NÉLKÜL!!!

Alapvető dolog! Rendkívül drága a külföldi gyógykezelés, a műtétekről meg ne is beszéljünk. Nézz jól körül a piacon, egy csomó weboldalt használhatsz összehasonlító forrásként. Mi egy felső- középső árfekvésű biztosítást kötöttünk. Ha belefér a családi költségvetésetekbe, akkor kösd a legdrágábbat, ha nem, akkor is mindenképpen köss biztosítást, nem baj, ha a legolcsóbb, de legyen.

Most pedig nézzük a gyógyszereket, hatóanyagokat. Sok márkanevet nem írok, a cél nem a gyógyszerreklám, de néhány helyen fogok ötleteket adni. A kép nem csak illusztráció, hanem valóban ezeket vittem, és a felnőtt gyógyszereket is látod rajta. Számodra inspirációként szolgál a fotó: nem kötelező ugyanezen készítményeket vásárolnod (és van amit nem is fogsz megkapni, pl antibiotikum), de mankó lehet az útipatikád összeállításához.

Útipatika gyerekeknek
Útipatika gyerekeknek- én ezeket vittem

Útipatika gyerekeknek: 1. Lázcsillapító

Azt tanítom nektek, hogy alacsonyabb lázat nem kell csillapítani. Ez így is van, viszont utazni egy nyűgös, lázas gyermekkel, hát, az meglehetősen szörnyű lesz. Úgyhogy mindenképpen vigyél magaddal lázcsillapítót! Nyugodtan vegyél ibuprofen- és/vagy paracetamol tartalmú szirupot, és/vagy diclofenak- cseppet.

Az ibuprofen- és a paracetamol szirupok recept nélkül kaphatóak, a diclofenak tartalmú gyógyszerek receptkötelesek ( a tablettánál milligrammtól függ). Vigyél kétfajtát! Ne felejtsd el a használati útmutatót is eltenni.

A lázcsillapító szirupot és cseppet tedd a kézipoggyászodba, az átlátszó műanyag zacskóba (mert folyadék). Csak arra figyelj, hogy 100ml-es kiszerelés legyen maximum- ennyi ugyanis a felső határa az egy üvegben a repülőre felvihető folyadékoknak. 

Ha nem tudod még jól a lázcsillapítás témakörét, mert még nem voltatok betegek, vagy most várod az első gyermeked és fogalmad sincs mit tegyél egy lázas gyermekkel, akkor kattints ide, és megtanítunk!

Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

Útipatika gyerekeknek: 2. Köhögéscsillapító

Száraz köhögés gyakran előfordul a repülőn. Nagyon száraz a levegő, és folyamatosan megy a hideg légkondi, ami ezt elősegíti. Vigyél köhögéscsillapítót.

Nekünk nagyon bevált a zuzmószirup, és külön előnye, hogy szeparált zacskós csomagolásban is kapható! Tehát nem kell a 20 dekás üveget cipelned. Tegyél 3 db 10 ml-es kis zacskót a kézipoggyászodba, az átlátszó műanyag zacskóba (mert folyadék). Nézd meg az adagolását, és tedd el a betegtájékoztatóját is.

Olvass a köhögéscsillapításról bővebben ide kattintva a Mami Gyógyít weboldalon!

Útipatika gyerekeknek: 3. Köptető

Nem fog kelleni az út során, de ha akarsz, vigyél magaddal. Mehet a feladott poggyászba. Itt sem kell feltétlenül gyógyszer, vannak gyógynövény- hatóanyagtartalmú köptetők is, amelyek gyulladást is csillapítanak (pl Sinupret).

Útipatika gyerekeknek: 4. Orrcsepp/orrspray az orrfolyás csökkentésére és az orrdugulás megelőzésére

Olyat vigyél, ami HATÓANYAGOT tartalmaz, tehát ne a sima sós tengervizes orrsprayt, mert az nem fogja elállítani sem az orrfolyást, sem az orrdugulást nem szünteti meg- és ha ezek miatt nem tud aludni a gyermeked, az borzalmas lesz.

Az orrcseppet is tedd a kézipoggyászodba, az átlátszó műanyag zacskóba (mert folyadék).

Útipatika gyerekeknek: 5. Hasmenés elleni készítmény és probiotikum

A hasmenés elleni készítmény legyen nálad a kézipoggyászban. Többféle készítmény közül választhatsz, van olyan ami tasakos por (Smecta), szóval nem kell átlátszó zacsiba tenni.

Ne feledkezz meg a probiotikumról sem, tegyél el egy dobozzal a feladott poggyászba. Hasmenés esetén jól fog jönni, ne egy idegen országban kelljen keresgélni gyógyszertárat csak ezért.

Útipatika gyerekeknek: 6. Székletlazító készítmény szorulás ellen

Az utazás és más országok konyhájának megismerése sokszor jár szorulással, székrekedéssel. Reméljük Nálatok nem így lesz.

Egyetek sok- sok gyümölcsöt, igyatok sokat, és meglesz a hatása. Ne egyen a gyermek túl sok cukros- finomlisztes cuccot. Tudom, könnyű mondani, az enyém is fagylalton él az első 3 napon. 🙂

Na éppen ezért a biztonság kedvéért én mindig elrakok egy kis üveg Guttalaxot. Utazás előtt kérdezd meg a gyerekorvosotokat, el fogja mondani a helyes csepp- adagolást szükség esetére. Vagy ad alternatív javaslatot. Felnőtteknél is jól jöhet!

Mehet a bőröndbe, utazás alatt nem fog kelleni.

Útipatika gyerekeknek: 7. Antibiotikumok

Nem fogsz kapni a háziorvosodtól „csak úgy”, hogyha majd kell, legyen nálad. Mert az antibiotikum eldöntése (kell-e vagy sem, és ha igen, melyik) ORVOSI feladat.

Valószínűleg ha olyan panaszai lesznek gyermekednek, amikor ez a kérdés felmerül, már úgyis elvitted orvoshoz odakinn, és akkor majd ő eldönti. Az én helyzetem könnyebb, én vittem ki egyféle szirupot, meg egy antibiotikus szemcseppet, mert már többször volt szemgyulladása a kisfiamnak (egy-két takonytörlés a szembe, és kész is a bakteriális szemgyulladás), de mondjuk én el is tudom dönteni hogy kell-e vagy sem.

Semmiképpen se tegyél el olyan üveget, ami esetleg otthon van, hogy “majd jó lesz”. Nem. Nem lesz jó.

Útipatika gyerekeknek: 8. Allergiaellenes csepp

Ezt is érdemes meggondolni, ezt is orvos írja fel receptre ( a lehetséges mellékhatások miatt). Őszintén: én elfelejtettem, mert nekünk eddig soha nem kellett. Pedig van is itthon. Viszont jól jöhet allergiás tünetek vagy viszketés, viszkető csípések esetén. Kérdezd meg a háziorvosotokat, és döntsétek el együtt visztek-e magatokkal, viszont feltétlenül tájékozódj tőle, hogy mikor és mennyit kaphat gyermeked!!!

Ha befér, és kicsi az üveg, tedd a kézipoggyászodba az átlátszó műanyag zacskóba (mert folyadék).

Útipatika gyerekeknek: 9. A gyermeked rendszeresen szedett gyógyszerei

MINDENKÉPPEN A KÉZIPOGGYÁSZODBA TEDD!!! 

Egy tipp a rendszeresen szedett gyógyszerekhez: nem kell az egész dobozt elvinned.

Így számold ki, mennyi kell: A napi dózist szorozd meg annyi nappal, ahány napig odalesztek, tegyél még el pluszba pár szemet (leesik, elgurul egy szem vagy tovább kell maradnotok valami miatt) és kész is a számolgatás.

A rendszeresen szedett gyógyszerek közül a folyadékot tedd az átlátszó műanyag zacskóba.

Útipatika gyerekeknek: 10. A rendszeresen szedett vitamint se felejtsd otthon

Egy tipp a gyerekvitaminhoz: nem kell az egész dobozt elvinned. A napi dózist szorozd meg annyi nappal, ahány napig odalesztek, tegyél még el pluszba pár szemet (leesik, elgurul egy szem vagy tovább kell maradnotok valami miatt) és kész is a számolgatás.

A gyerekvitamint tedd a feladott poggyászba.

 

EXTRA TENNIVALÓ: ha valamelyik gyógyszert otthonról viszed, feltétlenül nézd meg, hogy nem járt- e le a szavatossága!!! Ha lejárt, akkor vidd vissza a gyógyszertárba, és majd ők kezelik megfelelően- a gyógyszer ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, ne dobáld hát a kommunális háztartási szemétbe!

 

Útipatika gyerekeknek: 11. Nem gyógyszer, de fontos lehet a porszívós vagy elemes orrszívó.

Nem valószínű, hogy utazás közben kelleni fog, nagyobb gyerek pedig már kifújja az orrát. Sajnos az enyém még nem, hiába óvodás már, úgyhogy velünk bizony jött a porszívós orrszívó a bőröndben.

Értelemszerűen a porszívós változatot akkor vidd, ha rokonokhoz mentek, vagy olyan szállásra, ahol van porszívó.

Útipatika gyerekeknek: 12. Naptej

A naptejed legyen jó minőségű és magas faktorszámú. Gyerekeknél ez 50 faktoros. Bőröndbe mehet nyugodtan.

Útipatika gyerekeknek: 13. Babafürdető, ha érzékeny a gyermeked bőre.

Ne a szálláson kelljen drogériát vagy gyógyszertárat keresni, tedd el még itthon a bőröndbe.

Útipatika gyerekeknek: 14. Szúnyog/kullancsriasztó spray

Ez mindig jól jön, főleg ha víz mellé mentek. Bőröndben a helye.

Útipatika gyerekeknek: 15. Krém érzékeny, kipirosodott bőrre, napégésre, vagy spray formájában hasonló készítmény.

Tipp: ebben az esetben sem kell az egész kiszerelést elvinned, főleg ha nagy az adott kiszerelés a krémből vagy a spray-ből. Vegyél egy kisebb tégelyt (patikában vagy drogériában érdemes megkérdezni), vagy ruházz be egy kis spray- adagolóba, és akkor kisebb súllyal “megúszod”. A bőröndbe tedd őket.

Útipatika gyerekeknek: 16. Popsikrém

Én nem tettem el, de nagyon megbántam. Nagyobb gyereknél is előfordulhat a popsi kipirosodása, gyulladása, főleg hasmenés esetén.  Mivel többször is kipirosodott kisfiam popsija, és fájt neki, vennem kellett egy helyi védőkrémet.

Mehet a kézipoggyászba, bár nem valószínű, hogy szükség lesz rá, de ebben az esetben menjünk biztosra inkább, főleg egy hosszú út esetén.

Vegyél olyat, ami mini kiszerelés, pl a Sudocrem nagyon jól bevált nálunk, és van kicsi dobozos vagy tégelyes kiszerelése is, nem kell a giga dobozt cipelni.

Útipatika gyerekeknek: 17. Legyenek nálad a sebellátáshoz szükséges dolgok

Ragtapasz, fertőtlenítő, steril gézlap, gézpólya, és olló– a ragtapasz kivételével ezek bátran utazhatnak a feladott poggyászban (az ollónak muszáj is, mert el fogják venni a biztonsági ellenőrzésnél, hiszen szúró-vágó eszközt nem lehet felvinni a repülőgépre).

Valószínűleg nem lesz szükség rájuk az út során, nem valószínű ugyanis, hogy vérző sebet szerez a gyermeked a repülőn vagy a reptéren. Bár ki tudja, viszont mindkét helyen van elsősegély.

Útipatika gyerekeknek: 18. Egyéb bevált készítmények, amire saját tapasztalatotok alapján szükséged lehet

Gondold át, mi az amit még használtok otthon, és kellhet utazáskor, nyaraláskor.

Útipatika gyerekeknek: 19. Utoljára, de nem utolsósorban egy lázmérő.

Utazás kisgyermekkel- Útipatika összefoglaló

A kézipoggyászodba, átlátszó műanyag zippzáras zacskóba tedd a következőket:

 • 100ml-es lázcsillapító szirup gyerekeknek és/vagy csepp
 • Köhögéscsillapító száraz köhögésre- praktikus a zuzmószirup, 10ml-es kis zacskós csomagolásban, ebből 3-4 kis zacskóval pakolj a kézipoggyászba
 • orrcsepp vagy orrspray- kicsi legyen, és tartalmazzon hatóanyagot, tehát ne sima tengervizes legyen
 • allergiaellenes csepp
 • rendszeresen szedett gyógyszerek, ami folyadék

Tedd a kézipoggyászodba, de nem kell átlátszó zacskóba tenni:

 • hasmenés elleni por (pl Smecta)
 • rendszeresen szedett gyógyszerek, ami nem folyadék
 • kis kiszerelésű popsikrém
 • ragtapasz

Tedd a feladott bőröndbe, mert nem fognak kelleni az utazás alatt:

 • köptető, ha akarsz vinni a biztonság kedvéért, de ezt nem muszáj
 • probiotikum
 • székletlazító készítmény ( pl Guttalax cseppek) szorulás ellen
 • gyerekvitamin
 • porszívó orrszívó vagy elemes orrszívó.
 • naptej
 • babafürdető, ha érzékeny a gyermeked bőre.
 • szúnyog/kullancsriasztó spray
 • krém és/vagy spray érzékeny, kipirosodott bőrre, napégésre
 • a sebellátáshoz szükséges dolgok: ragtapasz, fertőtlenítő, steril gézlap, gézpólya, olló-
 • Ha van bevált készítményetek egyéb problémára, akkor érdemes abból is egy kisebb adagot magatokkal vinni.
 • és egy lázmérő is jól jöhet

************************************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!