Terhesség hétről hétre: 5. hét

Terhesség hétről hétre: 5. hét

A “Terhesség hétről hétre” sorozatomban azt követheted, mi történik terhesség alatt a testedben, és hogyan fejlődik kisbabád hétről hétre. IDE KATTINTS az összes rész felsorolásához, ahol kattintással tudod azt a hetet kiválasztani, ahol éppen tartasz terhességed alatt, vagy amelyik hét a legjobban érdekel. 

 

Ebben a bejegyzésben a terhesség 5. hetéről lesz szó. 

 • Trimeszter: I.
 • Hátralévő hetek a szülésig: 35

Terhesség hétről hétre: 5. hét: Mi történik az 5. hét alatt?

Az első bejegyzésemből ( amit IDE KATTINTVA olvashatsz el) megtudhattad, hogy a terhességet az utolsó menstruációd első napjától számoljuk, így a második héten megtörténhet az első lépés a tervezett vagy spontán teherbeesésed felé. 😊

A második bejegyzésemből azt tudhattad meg, hogy megtörtént az ovulációd, és megtermékenyült a petesejted. Hurrá! 🙂 IDE KATTINTVA olvashatod el a terhesség 2. hetéről szóló bejegyzésemet.

A harmadik bejegyzésemből azt tudhattad meg, hogy ott van a testedben egy ici- pici megtermékenyült petesejt, amiből a kisbabád lesz, és elkezd osztódni és vándorolni a testedben, majd beágyazódni a méhed falába, hogy biztonságosan fejlődhessen. IDE KATTINTVA olvashatod el a terhesség 3. hetéről szóló bejegyzésemet.

A negyedik bejegyzésemből azt tudhattad meg, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódott a méhed falába, hogy biztonságosan fejlődhessen, és hatalmas iramban fejlődik. A negyedik hét végére elmarad a menstruációd. IDE KATTINTVA olvashatod el a terhesség 4. hetéről szóló bejegyzésemet.

Terhességed ötödik hetében a kisbabád még nagyon pici méretű, de továbbra is óriási fejlődésen megy keresztül. Több szervrendszer kifejlődése is elkezdődött már, és rohamléptekben halad: a szív, a vesék, az idegrendszer, a bőr, a körmök, a tüdő, a belek, és még sorolhatnám, mi minden. Egyik legfontosabb ezek közül az idegrendszer fejlődése, ami nagyon hamar be is fejeződik, ezért ha eddig nem tetted, kezdj el terhesvitamint és folsavat szedni.

Az ötödik héten fel fog tűnni, hogy elmaradt a menstruációd. Főleg akkor lesz ez egyértelmű, ha eddig rendszeres, vagy akár óramű- pontosságú volt. Ez már gyanús kell hogy legyen- a legtöbben ekkor döbbenünk rá, hogy várandósok vagyunk! 🙂 Jön az első sokk, ami akár a boldogság miatt, akár a megdöbbenés miatt is érhet bennünket.

Viszont a menstruáció elmaradása egyelőre “csak” gyanújele a terhességnek, úgyhogy ha eddig nem tetted: irány a gyógyszertár vagy a drogéria, és vegyél egy terhestesztet!

Néhány esetben felerősödhetnek, vagy most már egyértelműsödhetnek az úgynevezett “terhességi gyanújelek” is a tested részéről:

 • feszülnek a melleid ( a hormonszintjeid változása miatt)
 • ingadozik a hangulatod (ez is a hormonszintjeid drasztikus változása miatt van)
 • valamilyen ételt nagyon megkívánsz, vagy éppen nagyon megundorodsz tőle
 • érzékenyebb lehetsz bizonyos szagokra, illatokra
 • ezen a héten már gyakori a hányinger megjelenése is

Saját történetem: amikor már várandós voltam a kisfiammal, de még sejtelmem sem volt erről, éppen Amerikába utaztunk. A szállásunkon egy ugyanolyan Nespresso kávéfőzővel főzött kávét, mint itthon, egyszerűen nem bírtam meginni. Beleszagoltam, és kiöntöttem a csapba. Nem gondoltam egy pillanatig sem, hogy várandós vagyok, azt hittem, a víz ennyire más Amerikában. 🙂 Hiszen a gép is és a kapszula is ugyanaz volt, mint itthon. 🙂 Vicces, ugye? Utólag állt csak össze a kép. Viszont amikor már egy hetet késett a menstruációm, ami addig ilyet “nem produkált”, azonnal tudtam, egyszerűen ezer százalékig biztos lettem egy pillanat alatt abban, hogy terhes vagyok! És onnantól kezdve jött is a hányinger, non- stop, és a pozitív terhességi teszt után még fel is erősödött, és hetekig tartott.  (Ameddig nem tudatosodott bennem, hogy várandós vagyok, semmi “bajom” nem volt.)

Terhesség hétről hétre: 5. hét: Mik a teendőid az ötödik héten?

 • Ezen a héten már biztosan elmarad a menstruációd. Ha éltél aktív nemi életet előtte, akkor irány egy drogéria vagy gyógyszertár, és vegyél egy terhességi tesztet. 
 • Ha pozitív lett a teszt, akkor hívd fel a nőgyógyászod, és kérj időpontot, vele fogod megbeszélni ugyanis a további teendőidet. 
 • Ha negatív lett a teszt, még nem biztos, hogy nem vagy terhes! Várj pár napot, és ismételd meg!

Korábban IDE KATTINTVA írtam le, milyen életmódbeli változásokat érdemes bevezetned a pároddal együtt.

Terhesség hétről hétre: 5. hét: Milyen a leendő kisbabád, mi történik a babával a 5. héten?

Az 5. terhességi héten kisbabád nagyon komoly fejlődésen megy keresztül: a 3 különböző részre tagolódott csíralemezből folyamatosan fejlődnek ki a szervrendszerei. 

Terhesség hétről hétre: 5. hét: Mit lát az ultrahang?

Az 5 hét végén még mindig szinte semmit sem lát az ultrahang, igazából felesleges UH vizsgálatot végezni még mindig, érdemesebb még egy hetet várni. Ami látszhat, de sokszor nagyon bizonytalan, az a petezsák. A szívműködés, ami bizonyossá teszi a terhességet, és a második, nagyon érzelemdús élményed lehet kisbabáddal kapcsolatban ( a pozitív terhességi teszt lesz az első valószínűleg), csak a 6. héten kezd hallhatóvá/ láthatóvá válni ultrahanggal.

Terhesség hétről hétre: 5. hét: Tennivalóid

 • Ha elmarad a menstruációd a szokásos időtartam végén, és terhes lehetsz, mert védekezés nélkül voltál együtt a partnereddel, vegyél egy terhességi tesztet! Ha pozitív az eredmény, akkor várandós vagy.
 • Ha terveztétek a babát, már biztosan szedsz terhesvitamint és folsavat. Ha eddig mégsem kezdted volna el, kezdd el!
 • Jelentkezz be a nőgyógyászodhoz. Nem kell rohanni, nem is fogja kérni valószínűleg ő sem, hanem várni fogtok a 6. hétig, amikor már hallatszanak a kisbabád szívhangjai.
 • Ha eddig nem tetted volna: TEDD LE A CIGIT, és HAGYD ABBA AZ ALKOHOL FOGYASZTÁSÁT. Kábítószert remélhetőleg eddig sem fogyasztottál, ezután se tedd. A kisbabád az első trimeszterben, azaz az első 12 hétben a legsérülékenyebb, ezért ezekre a káros szenvedélyekre, pontosabban az abbahagyásukra mostantól kell a legjobban odafigyelned.
 • Kezdj el kiegyensúlyozottan táplálkozni: nem kell elkezdened sokkal többet enni, de ne is most kezdj fogyókúrázni.
 • Nagyon fontos, hogy a nyers, feldolgozatlan húsételeket, halételeket, tojásételeket kerüld el! Súlyos fertőzést kaphatsz ezektől, amelyek veszélyeztetik a kisbabádat. Ilyenek például: nyers lazac, tatárbifsztek, nyers, véres steak, a tiramisu, vagy épp a félig megsütött tojás. Több ajánlás bizonyos sajtokat sem javasol: feta, brie, camembert.
 • Ha eddig nem mozogtál semmit, ajánlott elkezdened legalább sétálni napi rendszerességgel. Nyilván nem most kell küzdősportba kezdeni, és MissFittnes-nek lenni, de a rendszeres testmozgás nagyon fontos lesz abból a szempontból, hogy a tested “elbírjon” a megnövekedett testsúlyoddal, és az anatómiai változásokkal, ami az elkövetkezendő hónapokban történik majd Veled.
 • Ha eddig is rendszeresen sportoltál, akkor kérdezd meg a nőgyógyászodat, ajánlott- e tovább folytatnod, és hogyan. Ami biztosan nem ajánlott, az a rendszeres rázkódással, ütődéssel járó sportok folytatása, például a küzdősportok.

Saját történetem: Amikor kiderült, hogy várandós vagyok, éppen Amerikában voltunk, ahol sok vidámparkot illetve “theme- parkot” látogattunk meg. Volt olyan szórakoztató “eszköz”, például a NASA-nál, amire ki is volt írva, hogy terheseknek nem ajánlott, mert űrutazást imitált, rázkódással, forgással stb- ilyenekre nyilván nem ültem fel. És nem ittam egy korty alkoholt sem, a családi vacsorák alkalmával sem- azt füllentettem, hogy nem akarok 10 kiló plusz súllyal hazamenni, így korlátozom a hizlaló esti koktélok, pezsgő stb fogyasztását. Elhitték. 🙂 (első terhességem tényét nyilván nem akartam az 5. héten megosztani senkivel, csak a férjemmel, ezért muszáj volt kitalálnom valamit. 🙂

Ezzel tehát beléptünk a terhességed 6. hetébe, amelyről IDE KATTINTVA olvashatsz majd hamarosan.

Terhesség hétről hétre: 6. hét- IDE KATTINTS a terhesség hatodik hetének elolvasásához (Hamarosan!)

Terhesség hétről hétre, videók:

Ebben a videóban a terhesség kezdeti szakaszát láthatod, belülről a méhedben.

 

Ebban a videóban gyönyörűszépen megmutatják, hogyan történik a petesejt megtermékenyülése egyetlen  spermiummal a 300 millióból, méghozzá a legügyesebbel.

Ebben a videóban pedig ( az első 4 percben) ultrahangos felvételeken láthatod egy kisbaba fejlődését az anyaméhen belül.

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!