Terhesség hétről hétre: 1. hét

Terhesség hétről hétre: 1. hét

A “Terhesség hétről hétre” sorozatomban azt követheted, mi történik terhesség alatt a testedben, és hogyan fejlődik kisbabád hétről hétre. IDE KATTINTS az összes rész felsorolásához, ahol kattintással tudod azt a hetet kiválasztani, ahol éppen tartasz terhességed alatt, vagy amelyik hét a legjobban érdekel. 🙂 (folyamatosan frissül a linkelt oldal)

Ebben a bejegyzésben az első hétről olvashatsz, amikor igazából még nem is vagy terhes. Hogy miért ez az első hét mégis? Olvass tovább, és megtudod a vicces, de tudományos választ!

Terhesség hétről hétre: 1. hét: Mi történik a testedben?

  • Trimeszter: I.
  • Hátralévő hetek a szülésig: 39

Az első hétben az a vicces, hogy igazából még a terhesség, de még a fogantatás közelében sem jársz.

Tudod miért? Mert a terhességet az utolsó menstruáció első napjától számoljuk. Azért van ez így, mert ez az időpont biztos. (és jó esetben emlékszel is rá, mert vagy egy app-ban vezeted, vagy papíron egy naptárban, vagy csak szimplán megjegyzed mindig a dátumot, mikor megjön a menstruációd.)

Az összes többi időpontot ( pl a fogantatásét, amikor teherbe esel), nem tudjuk pontosan megmondani. Nagyjából tudhatjuk, mikor vagyunk termékenyek, de pontosan, hogy melyik nap történt a teherbeesésed, utólag nem könnyű megmondani. (Természetesen vannak kivételek, mikor emlékszünk arra a bizonyos aktusra, éjszakára, de mivel ez nem általános, hogy erre mindenki emlékszik, meg nem is biztos hogy akkor volt 🙂 , ezért számoljuk a terhesség heteit az utolsó menstruáció első napjától.)

 

Terhesség hétről hétre: 1. hét: Mik a teendőid az első héten?

Tehát megjött a menstruációd.

Ha babát szeretnél, szeretnétek a pároddal, akkor már időben el kell kezdeni az odafigyelést az egészségesebb életmódra. Mind a kettőtöknek! Ezeket tehetitek az egészséges babáért:

  • Tedd le a cigit, próbálj meg egészségesebben élni.
  • Kevesebb stressz (tudom könnyű mondani), sok mozgás, egészségesebb ételek, vitaminok– ezeket iktasd be a napjaidba, és a párodat is vond be ezekbe a változtatásokba.
  • Minimalizáljátok az alkohol mennyiségét, vagy még jobb, ha nem is isztok mostanában alkoholt egy ideig, de legalábbis addig, amíg ki nem derül, hogy sikerült- e teherbe esned.
  • Vitaminok esetében nyugodtan szedhetsz magzatvédő vitamint, az egyszerűség kedvéért, és ami nagyon fontos, az a folsav szedése, erről mindjárt olvashatsz bővebben.

Miért tedd le a cigit és ne igyál alkoholt:

Az alkohol és a cigi növelik a vetélés és koraszülés kockázatát, illetve születési rendellenességeket, légzési problémákat, alacsony születési súlyt, magzati alkoholszindrómát és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak a kisbabádnál. Dohányzó nők cigarettafogyasztásával arányos a magzati rendellenességek, retardáció előfordulása és súlyossága.

Az alkohol és a dohányzás a spermiumokra is negatív hatással van, ezért fontos lenne, hogy a párod is részt vegyen az egészségesebb életmód bevezetésében mindennapjaitokba.

 

Terhesség hétről hétre: 1. hét: miért kellene folsavat szedned már a tervezett terhesség előtt?

Abszolút ajánlott a folsav szedése, már a tervezett terhesség előtt is.

Terhesség esetében 0,5-0,8 milligram a tankönyvi javasolt dózis naponta, ennyit nyugodtan szedhetsz már a tervezett terhesség előtt is.

A folsav segít megelőzni az olyan fejlődési rendellenességeket, mint például a nyitott gerinc, ajak- és szájpadhasadék (nyúlszáj- és farkastorok, közismertebb nevükön), és egyéb idegrendszeri rendellenességek.

Miért kellene folsavat szedni már a terhesség előtt? Mert a velőcső már a fogantatás után nagyon hamar kialakul és bezáródik (a 17-18. nap körül a fogantatás után már elkezd kialakulni, és a 26-29. nap körül be is záródik), ez még akkor van, amikor nem is tudjuk, hogy terhesek vagyunk. A velőcsőből alakul ki a gerincvelő és az idegrendszer, és ha nem fejlődik rendesen, súlyos fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Ezért javasolt tehát a folsav szedése már a tervezett terhesség előtt is, mert nagyjából akkor tudjuk meg hogy terhesek vagyunk (5-6. hét), amikor a velőcső már kialakult és bezáródott/nem záródott be rendesen.

Ebben a videóban nagyon szépen elmagyarázzák, és be is mutatják a velőcső kialakulását és bezáródását:

https://www.youtube.com/watch?v=NQffB6RcXjs

Terhesség hétről hétre: 2. hét- IDE KATTINTS a terhesség második hetének elolvasásához 

Terhesség hétről hétre, videók:

Ebben a videóban a terhesség kezdeti szakaszát láthatod, belülről a méhedben.

https://www.youtube.com/watch?v=4l9GE_eaMSs

 

Ebben pedig láthatod a megtermékenyülés folyamatát, onnantól kezdve, hogy a spermiumok bejutottak a hüvelybe.

https://www.youtube.com/watch?v=_5OvgQW6FG4

Ebben a videóban pedig ( az első 4 percben) ultrahangos felvételeken láthatod egy kisbaba fejlődését az anyaméhen belül.

 

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

  • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
  • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
  • Hírlevél: Hamarosan!