Terhesség hétről hétre: 2. hét

Terhesség hétről hétre: 2. hét

A “Terhesség hétről hétre” sorozatomban azt követheted, mi történik terhesség alatt a testedben, és hogyan fejlődik kisbabád hétről hétre. IDE KATTINTS az összes rész felsorolásához, ahol kattintással tudod azt a hetet kiválasztani, ahol éppen tartasz terhességed alatt, vagy amelyik hét a legjobban érdekel. 

 

Ebben a bejegyzésben a terhesség 2. hetéről lesz szó. 

  • Trimeszter: I.
  • Hátralévő hetek a szülésig: 38

Terhesség hétről hétre: 2. hét: Mi történik a testedben?

Az előző bejegyzésemből ( amit IDE KATTINTVA olvashatsz el) megtudhattad, hogy a terhességet az utolsó menstruációd első napjától számoljuk, így a második héten megtörténhet az első lépés a tervezett vagy spontán teherbeesésed felé. 😊

Ugyanis ezen a héten történik nagy valószínűséggel az ovulációd.

Az ovuláció 28 napos ciklus esetén a menstruáció első napjától számítva a 14. nap körül következik be általában, de ez alól sok kivétel van, és nem is mindenkinek 28 napos a ciklusa. Mivel a spermiumok 2-3 napig életképesek a hüvelyben, a fogamzókészséged (szabályos, 28 napos ciklus esetén) a hét vége felé elkezdődik. A petesejt 12-24 óráig termékenyíthető meg, ezért az ovuláció előtti 2 napon, és az utána következő 1 napon belüli közösülés eredményezhet terhességet.

Ajánlott tehát, hogyha kisbabát szeretnétek, ezen a héten többet legyetek együtt.

Ebben a videóban megnézheted az ovuláció folyamatát, így pontosan láthatod ezt a csodás folyamatot, hogy mi történik a testedben.

https://www.youtube.com/watch?v=nLmg4wSHdxQ

Terhesség hétről hétre: 2. hét: Mik a teendőid a második héten?

Figyelheted, mikor történik az ovulációd, így nagyobb lehet az esélyed a teherbeesésre.

Az ovuláció bonyolult hormonális események következménye, és a különböző hormonok változása olyan „tüneteket” okozhat a testedben, amelyeket magad is megfigyelhetsz, így következtethetsz az ovuláció valószínűségére. (Sajnos semmi sem 100%, de vannak olyan módszerek, amelyekkel bizonyos valószínűséggel következtetni lehet az ovuláció bekövetkeztére.)

  • Hüvelyváladék, pontosabban a cervixnyák változása: a cervixnyák alkalmassá válik a ciklus közepén arra, hogy átengedje a spermiumokat. Erre az a jel utal, hogy a hüvelyváladékod nyúlóssá válik, két ujjad közé csippentve akár centiméterekre is nyújtható.
  • Ébredési hőmérséklet: az ébredési hőmérsékleted pár tized Celsius fokkal megnő peteéréskor, ezt a módszert használja az úgynevezett „hőmérőzéses” módszer az ovuláció kimutatására. Peteérés után 0,3-0,5 Celsius fokkal megemelkedik a testhőmérsékleted. Ezt a hőmérsékletet a hüvelyben kell mérni, közvetlenül ébredés után, felkelés előtt. Sajnos ennek a módszernek a megbízhatósága csak 30%, viszont ez a legolcsóbb és a legkönnyebben kivitelezhető a legtöbb nő számára. Viszont több hónapon át figyelned kell magad, mert akkor fogod látni a rád jellemző hőmérséklet- változási mintázatot.
  • Emlő változása: a ciklus közepén megduzzadhatnak, fájhatnak a melleid.
  • Középidős fájdalom, középidős vérzés: a petesejt kilökődését alhasi fájdalom kísérheti, és 1-2 óráig tartó pecsételő vérzés is előfordulhat.
  • Hangulatváltozások is kísérhetik az ovulációt: hangulatingadozások, levertség, valamint étvágyváltozás is bekövetkezhet.

Teendőid ugyanazok, mint az első héttől, IDE KATTINTVA írtam le, milyen életmódbeli változásokat érdemes bevezetned a pároddal együtt. És ugye ami a legfontosabb, ha kisbabát szeretnétek, ezen a héten kezdjetek el többet szerelmeskedni. 😊

Terhesség hétről hétre: 2. hét: Milyen a leendő kisbabád, mi történik a babával a 2. héten?

Kisbabád a 2. hét végén- 3. hét elején a megtemékenyített petesejt állapotban van tehát, amely a petevezetékből elkezd a méhbe vándorolni. A méh nyálkahártyája már felkészült, hogy beágyazódhasson belé a petesejt. A beágyazódás 4-5 napig tart, és az ovulációt követő 12. napon fejeződik be.

Ebban a videóban gyönyörűszépen megmutatják, hogyan történik a petesejt megtermékenyülése egyetlen  spermiummal a 300 millióból, méghozzá a legügyesebbel.

Ezzel tehát beléptünk a terhességed 3. hetébe, amelyről IDE KATTINTVA olvashatsz majd hamarosan.

Terhesség hétről hétre: 3. hét- IDE KATTINTS a terhesség második hetének elolvasásához!

Terhesség hétről hétre, videók:

Ebben a videóban a terhesség kezdeti szakaszát láthatod, belülről a méhedben.

https://www.youtube.com/watch?v=4l9GE_eaMSs

 

Ebben pedig láthatod a megtermékenyülés folyamatát, onnantól kezdve, hogy a spermiumok bejutottak a hüvelybe.

https://www.youtube.com/watch?v=_5OvgQW6FG4

Ebben a videóban pedig ( az első 4 percben) ultrahangos felvételeken láthatod egy kisbaba fejlődését az anyaméhen belül.

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

  • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
  • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
  • Hírlevél: Hamarosan!