Terhesség hétről hétre: 4. hét

Terhesség hétről hétre: 4. hét

A “Terhesség hétről hétre” sorozatomban azt követheted, mi történik terhesség alatt a testedben, és hogyan fejlődik kisbabád hétről hétre. IDE KATTINTS az összes rész felsorolásához, ahol kattintással tudod azt a hetet kiválasztani, ahol éppen tartasz terhességed alatt, vagy amelyik hét a legjobban érdekel. 

 

Ebben a bejegyzésben a terhesség 4. hetéről lesz szó. 

 • Trimeszter: I.
 • Hátralévő hetek a szülésig: 36

Terhesség hétről hétre: 4. hét: Mi történik a 4. hét alatt?

Az első bejegyzésemből ( amit IDE KATTINTVA olvashatsz el) megtudhattad, hogy a terhességet az utolsó menstruációd első napjától számoljuk, így a második héten megtörténhet az első lépés a tervezett vagy spontán teherbeesésed felé. 😊

A második bejegyzésemből azt tudhattad meg, hogy megtörtént az ovulációd, és megtermékenyült a petesejted. Hurrá! 🙂 IDE KATTINTVA olvashatod el a terhesség 2. hetéről szóló bejegyzésemet.

A harmadik bejegyzésemből azt tudhattad meg, hogy ott van a testedben egy ici- pici megtermékenyült petesejt, amiből a kisbabád lesz, és elkezd osztódni és vándorolni a testedben, majd beágyazódni a méhed falába, hogy biztonságosan fejlődhessen. IDE KATTINTVA olvashatod el a terhesség 3. hetéről szóló bejegyzésemet.

Terhességed negyedik hetében a kisbabád még nagyon pici méretű, de óriási fejlődésen megy keresztül. Legfontosabb ezek közül az idegrendszer fejlődése, ami nagyon hamar be is fejeződik, ezért ha eddig nem tetted, kezdj el terhesvitamint és folsavat szedni!

Tested különbözőképpen jelezheti, hogy egy kis élet alakult ki benne- és ennek a hétnek a végén már meg is tudhatod, hogy várandós vagy! 🙂 El fog maradni ugyanis a menstruációd. Vagy először csak azt hiheted, késik, de aztán ha tényleg várandós vagy, akkor el is marad.

A negyedik hét végén a menstruáció elmaradása annyira nem feltűnő, kivéve ha tervezitek a babát. Akkor minden pillanatban azt várod, hogy ne jöjjön meg a menstruációd! Ha viszont nem tervezett terhességről van szó, akkor a hét végéig még minden a szokásos rendben halad az életedben, és akár semmi jel sem mutathat arra, hogy egy kis élet kezdett növekedni benned.

Néhány esetben folytatódhatnak, vagy megjelenhetnek bizonytalan jelek is a tested részéről:

 • feszülnek a melleid
 • ingadozik a hangulatod
 • valamilyen ételt nagyon megkívánsz, vagy éppen nagyon megundorodsz tőle
 • érzékenyebb lehetsz bizonyos szagokra, illatokra
 • ezen a héten még nem szokott, de nem is kizárt a hányinger megjelenése

Saját történetem: amikor már várandós voltam a kisfiammal, de még sejtelmem sem volt erről, éppen Amerikába utaztunk. A szállásunkon egy ugyanolyan Nespresso kávéfőzővel főzött kávét, mint itthon, egyszerűen nem bírtam meginni. Beleszagoltam, és kiöntöttem a csapba. Nem gondoltam egy pillanatig sem, hogy várandós vagyok, azt hittem, a víz ennyire más Amerikában. 🙂 Hiszen a gép is és a kapszula is ugyanaz volt, mint itthon. 🙂 Vicces, ugye? Utólag állt csak össze a kép. Viszont amikor már egy hetet késett a menstruációm, ami addig ilyet “nem produkált”, azonnal tudtam, egyszerűen ezer százalékig biztos lettem egy pillanat alatt abban, hogy terhes vagyok! 

Terhesség hétről hétre: 4. hét: Mik a teendőid a negyedik héten?

 • A hét végére, vagy pár nappal később már gyanús lesz, hogy elmarad a menstruációd. Ha éltél aktív nemi életet előtte, akkor irány egy drogéria vagy gyógyszertár, és vegyél egy terhességi tesztet. 
 • Ha pozitív lett a teszt, akkor hívd fel a nőgyógyászod, és kérj időpontot, vele fogod megbeszélni ugyanis a további teendőidet. 
 • Ha negatív lett a teszt, még nem biztos, hogy nem vagy terhes! Várj pár napot, és ismételd meg!

Korábban IDE KATTINTVA írtam le, milyen életmódbeli változásokat érdemes bevezetned a pároddal együtt.

Terhesség hétről hétre: 4. hét: Milyen a leendő kisbabád, mi történik a babával a 4. héten?

A 4. hét végére történik meg a beágyazódás, amely gyakran jár pecsételő vérzéssel (de ez nem törvényszerű). Azért fontos tudni ezt, mer – bár ez a vérzés gyengébb, mint egy normális átlagos menstruáció, sokan mégis azt hiszik, elkezdődött a menstruációjuk. Pedig, ha terhes vagy már, akkor ez nem a menstruáció jele.

A zigóta már nem csupán pár sejtből áll, hanem nagyon komoly fejlődésen megy keresztül: 3 különböző részre (úgynevezett csíralemezre) tagolódik, amelyekből kisbabád különböző szervrendszerei fejlődnek ki.

Terhesség hétről hétre: 4. hét: Mit lát az ultrahang?

A 4. hét végén még szinte semmit sem lát az ultrahang, igazából felesleges UH vizsgálatot végezni még. A szívműködés, ami bizonyossá teszi a terhességet, és a második, nagyon érzelemdús élményed lehet kisbabáddal kapcsolatban ( a pozitív terhességi teszt lesz az első valószínűleg), csak a 6. héten kezd hallhatóvá/ láthatóvá válni ultrahanggal.

Terhesség hétről hétre: 4. hét: Tennivalóid

 • Ha elmarad a menstruációd a szokásos időtartam végén, és terhes lehetsz, mert védekezés nélkül voltál együtt a partnereddel, vegyél egy terhességi tesztet! Bár nem minden teszt mutatja ki a terhességet ilyen korai szakaszban, de ha pozitív az eredmény, akkor várandós vagy.
 • Ha terveztétek a babát, már biztosan szedsz terhesvitamint és folsavat. Ha eddig mégsem kezdted volna el, kezdd el!
 • Jelentkezz be a nőgyógyászodhoz. Nem kell rohanni, nem is fogja kérni valószínűleg ő sem, hanem várni fogtok a 6. hétig, amikor már hallatszanak a kisbabád szívhangjai.
 • Ha eddig nem tetted volna: TEDD LE A CIGIT, és HAGYD ABBA AZ ALKOHOL FOGYASZTÁSÁT. Kábítószert remélhetőleg eddig sem fogyasztottál, ezután se tedd. A kisbabád az első trimeszterben, azaz az első 12 hétben a legsérülékenyebb, ezért ezekre a káros szenvedélyekre, pontosabban az abbahagyásukra mostantól kell a legjobban odafigyelned.
 • Kezdj el kiegyensúlyozottan táplálkozni: nem kell elkezdened sokkal többet enni, de ne is most kezdj fogyókúrázni.

Ezzel tehát beléptünk a terhességed 5. hetébe, amelyről IDE KATTINTVA olvashatsz majd hamarosan.

Terhesség hétről hétre: 5. hét- IDE KATTINTS a terhesség ötödik hetének elolvasásához (Hamarosan!)

Terhesség hétről hétre, videók:

Ebben a videóban a terhesség kezdeti szakaszát láthatod, belülről a méhedben.

 

Ebban a videóban gyönyörűszépen megmutatják, hogyan történik a petesejt megtermékenyülése egyetlen  spermiummal a 300 millióból, méghozzá a legügyesebbel.

Ebben a videóban pedig ( az első 4 percben) ultrahangos felvételeken láthatod egy kisbaba fejlődését az anyaméhen belül.

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!