A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák tünetei

Ebben a bejegyzésben a vastagbélrák tüneteiről olvashatsz. A vastagbélrák 10-15 év alatt alakul ki, így nagyon fontos, hogy figyelj az esetleges tünetekre, amelyek felvethetik a vastagbélrák gyanúját.  

Ismerd meg a vastagbélrák jellemző tüneteit, hogy idejében felismerd ezt a betegséget, mert korai stádiumban felismerve jó eséllyel gyógyítható, és akár még a kemoterápiát is elkerülheted!

A vastagbélrák gyakori tünetei a következők lehetnek:

 • hasmenés és székrekedés változása, amely új „esemény” egy páciens életében.  A páciensek arra panaszkodnak, hogy régebben rendben voltak a székelési szokásaik,  de egy ideje felváltva megy a hasuk vagy székrekedésük van. Mindez anélkül, hogy az étkezésükön változtattak volna.
 • ritkább vagy éppen ellenkezőleg, sűrűbb lett a székletürítésük
 • haspuffadás
 • hasi diszkomfort- érzés- ez azt jelenti, hogy kellemetlen, nehezen meghatározható „kényelmetlen”, „rossz” érzés jelentkezik hastájékon
 • érdekesség: a hasi fájdalom vagy végbélfájdalom nem tartozik a vastagbélrák jellemző tünetei közé

A vastagbélrák ijesztő tünetei lehetnek a következőek:

 • Véres széklet, azaz vér megjelenése a székletben vagy a széklet felszínén. Friss piros vértől kezdve a láthatatlan vérig sok variáció előfordulhat. A szemmel nem látható vért székletvér- tesztekkel lehet kimutatni. A friss, piros vér sokszor aranyérre utal, de vastagbélrák tünete is lehet, ezt szakorvosnak kell megállapítania. Mivel a véres széklet elég ijesztő tünet, ezek a páciensek gyorsan elmennek orvoshoz, így van esélyük az időben elkezdett terápiára.

Vannak olyan tünetei a vastagbélráknak, amelyek már előrehaladott betegséget jeleznek. Ekkor először nem is gondolunk vastagbélrákra, hanem más okból megy a beteg orvoshoz, és különböző vizsgálatok elvégzése után derül ki, hogy a tüneteket a vastagbélrák vagy annak áttétei okozzák.

Az áttétes vastagbélrák tünetei

 • Fáradtság, levertség, erőtlenség: ezeket a tüneteket vérszegénység is okozhatja, és a vérszegénység hátterében állhat vastagbélrák. A vastagbélrák felszíne vérzik, a beteg vért veszít a széklettel, és ebből adódnak a fáradtság, gyengeség stb tünetei.
 • krónikus székrekedés, azaz hosszú ideig nem tud a beteg székletet üríteni, mert a daganat már jócskán elzárta a beleket.
 • áttétek tünetei: a vastagbélrák leggyakrabban a májba ad áttéteket, amelyek tünetei között lehetnek a következők: sárgaság, hasi fájdalom, hányinger, hányás, májmegnagyobbodás.

Előrehaladottabb esetben a beteg minden látszólagos ok nélkül lefogy, gyenge, étvágytalan. Hányigere van, hányhat is rendszeresen, sápadt, erőtlen. Ha ezeket az utóbbi tüneteket észleljük bármilyen betegnél, bennünk, orvosokban mindenképpen fel kell merüljön a rosszindulatú daganat gyanúja, és ki kell vizsgálnunk a pácienst.

 

Fontos, hogy a fent említett tünetek nem kizárólagosan a vastagbélrákra jellemzőek, más betegségek is okozhatják, és nem mind rosszindulatú. Ha bármelyik tünetet észleled magadon, és nem múlik el, fordulj minél hamarabb orvoshoz!

A vastagbélrák szűrése egy külön poszt lehetne egy normális egészségügy esetén- de sajnos a mai magyar állami egészségügyben szinte semmilyen rákmegelőző és rákszűrő intézkedés nincs rutinszerűen kidolgozva és lehetővé téve a magyar betegek számára. (Kivétel talán a mammográfia, de csak 45 éves életkor felett- már ha akarsz állami kórházakban ezeréves készülékekkel vizsgálva lenni, és ki tudja milyen szaktudású orvos leletezi épp a fotóidat…) Állami, szervezett vastagbélszűrés biztos hogy nincs, volt rá próbálkozás, de hamvába holt szakemberhiány és egyéb feltételek miatt. Ha szeretnél vastagbélrákszűrést, jobban teszed, ha magánintézményt keresel.

Orvosszakmai források

 • Egyetemi tanulmányaim, jegyzeteim
 • Kasler Miklós szerk: Az onkológia alapjai, Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó, 2. kiadás, 2018

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • Hírlevél: Hamarosan!