Terhesség hétről hétre: 3. hét

Terhesség hétről hétre: 3. hét

A “Terhesség hétről hétre” sorozatomban azt követheted, mi történik terhesség alatt a testedben, és hogyan fejlődik kisbabád hétről hétre. IDE KATTINTS az összes rész felsorolásához, ahol kattintással tudod azt a hetet kiválasztani, ahol éppen tartasz terhességed alatt, vagy amelyik hét a legjobban érdekel. 

 

Ebben a bejegyzésben a terhesség 3. hetéről lesz szó. 

 • Trimeszter: I.
 • Hátralévő hetek a szülésig: 37

Terhesség hétről hétre: 3. hét: Mi történik a testedben?

Az első bejegyzésemből ( amit IDE KATTINTVA olvashatsz el) megtudhattad, hogy a terhességet az utolsó menstruációd első napjától számoljuk, így a második héten megtörténhet az első lépés a tervezett vagy spontán teherbeesésed felé. 😊

A második bejegyzésemből azt tudhattad meg, hogy megtörtént az ovulációd, és megtermékenyült a petesejted. Hurrá! 🙂 IDE KATTINTVA olvashatod el a terhesség 2. hetéről szóló bejegyzésemet.

Terhességed harmadik hetében tehát ott van a testedben egy ici- pici megtermékenyült petesejt, amiből a kisbabád lesz. Megtermékenyülést követően a petesejt elkezd osztódni. Először 2, majd 4, majd 8 sejtes állapotba kerül, és így tovább, sok- sok- sok sejtre osztódik. Ezeket a stádiumokat különböző névvel illetjük, de ezt neked nem kell tudnod.

Tested különbözőképpen jelezheti, hogy egy kis élet alakult ki benne- de valljuk be őszintén, többünknek a 3. héten még fogalma sincs, hogy egy kis élet életre kelt bennünk. 🙂

Ilyen bizonytalan jelek lehetnek a következők a tested részéről:

 • feszülnek a melleid
 • ingadozik a hangulatod
 • valamilyen ételt nagyon megkívánsz, vagy éppen nagyon megundorodsz tőle

Terhesség hétről hétre: 3. hét: Mik a teendőid a harmadik héten?

 • nagyjából ugyanazok, mint eddig- ugyanis nagyon bizonytalan jelek utalhatnak csak arra ebben a stádiumban, hogy várandós vagy. A legtöbben nem is tudjuk, hogy már terhesek vagyunk, mert nem terveztük a babát- vagy van aki tervezi ugyan, de nem gondolják hogy egyből sikerül. Ezen a héten, ha nem érzel semmit, az teljesen normális.
 • Ha nem terveztétek a kisbabát, akkor várod, hogy jövő héten megjöjjön a menstruációd.
 • Ha terveztétek, izgatottan várod, hogy ne jöjjön meg. 🙂 Szóval itt még a teljes bizonytalanság hetében vagyunk.

Teendőid tehát ugyanazok, mint az első héttől, IDE KATTINTVA írtam le, milyen életmódbeli változásokat érdemes bevezetned a pároddal együtt.

Terhesség hétről hétre: 3. hét: Milyen a leendő kisbabád, mi történik a babával a 3. héten?

Kisbabád a 2. hét végén- 3. hét elején tehát a megtemékenyített petesejt állapotban van, amely a petevezetékből elkezd a méhbe vándorolni. A méh nyálkahártyája már felkészült, hogy beágyazódhasson belé a petesejt. A beágyazódás 4-5 napig tart, és az ovulációt követő 12. napon fejeződik be. Közben a petesejt- immár zigóta-  folyamatosan osztódik, egyre nagyobb lesz, de még nem látható semmilyen eszközzel.

Ebban a videóban gyönyörűszépen megmutatják, hogyan történik a petesejt megtermékenyülése egyetlen  spermiummal a 300 millióból, méghozzá a legügyesebbel.

Ezzel tehát beléptünk a terhességed 4. hetébe, amelyről IDE KATTINTVA olvashatsz majd hamarosan.

Terhesség hétről hétre: 4. hét- IDE KATTINTS a terhesség negyedik hetének elolvasásához!

Terhesség hétről hétre, videók:

Ebben a videóban a terhesség kezdeti szakaszát láthatod, belülről a méhedben.

https://www.youtube.com/watch?v=4l9GE_eaMSs

 

Ebben pedig láthatod a megtermékenyülés folyamatát, onnantól kezdve, hogy a spermiumok bejutottak a hüvelybe.

https://www.youtube.com/watch?v=_5OvgQW6FG4

Ebben a videóban pedig ( az első 4 percben) ultrahangos felvételeken láthatod egy kisbaba fejlődését az anyaméhen belül.

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!