5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR

Mi az az 5+1 legfontosabb gyógyszer, ami legyen otthon Karácsonykor?

A cikk utoljára frissült: 2022.12.22.

Karácsonykor bezárnak az üzletek- és sajnos a patikák is- bár valljuk be őszintén, az ott dolgozóknak is jár a pihenés. Kivéve az ügyeletes patikákat és a benzinkutakat- ez nagyobb városban talán nem akkora gond, hiszen viszonylag könnyen elérhetőek- Már persze ha van autód és nem épp egy- két (-három) tipegővel vagy otthon egyedül, mert akkor esélyed sincs akutan gyógyszer után szaladgálni, ugye?

Vannak viszont olyan gyógyszerek, amelyek bármikor kellhetnek. Jön egy megfázás, folyik a gyermek orra, köhög, és még be is lázasodik…vagy összeszed egy hányós- hasmenős vírust… és még sorolhatnánk.

Hogyan készülj fel erre? Mi az az 5+1 legfontosabb gyógyszer amely legyen tehát otthon, hogy a Karácsony ne a betegségről szóljon? Erre a kérdésre kapsz választ ebből a cikkből.

5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR: LÁZCSILLAPÍTÓ

  1. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító. Válassz gyermeked korának megfelelő formát (csepp, szirup, kúp, tabletta). Legyen kétféle lázcsillapító is otthon! Ha pici gyermeked van, akkor nézd meg, hogy a hűtőben tárolt, korábban beszerzett lázcsillapító kúp szavatossága nem járt- e le! Ha igen, akkor vidd vissza a gyógyszertárba ( a lejárt gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, NE A KUKÁBA DOBD!), és vegyél újat.

Tudj meg többet a lázcsillapításról ITT, a lázgörcsről pedig ITT.

(Az alábbi fotó csak illusztráció, nem kell ezt a gyógyszert választanod, ez csak egy példa.)

Lázcsillapító
Karácsonykor legyen otthon lázcsillapító!

5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR: HASMENÉS ELLENI KÉSZÍTMÉNY

  1. Hasmenés elleni készítmény: szintén szerezz be egy dobozzal a gyógyszertárból, sokfélét lehet kapni. Nekünk a Smecta vált be, de nyugodtan választhatsz mást is.

5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR: ORRCSEPP

  1. Orrcsepp: válassz olyat, ami hatóanyagos, tehát ne csak sima tengervizes vagy homeopátiás legyen, mert ez utóbbiak a nagyon kellemetlen vizes orrfolyást nem fogják meg.

Mostanában sok támadás éri az orrcseppeket- tény és való, hogy használatukat nem szabad túlzásba vinni. De ésszel, okosan használva nagyon sokat tudnak segíteni. Ha nem folyt még kisbabád /gyermeked orra folyamatosan, és nem élted át azt, hogy szinte egyetlen percet sem alusztok éjszaka az orrfolyás- és a garatra lecsorgó orrváladék miatti folyamatos köhögés miatt, akkor el sem tudod képzelni azt, hogy egy ér-összehúzós hatóanyagtartalmú orrcsepp/orrspray mekkora segítség lehet! Pedig igen!

Az ésszel használat pedig azt jelenti, hogy miután kiszívtad orrszívóval gyermeked orrát, vagy ha nagyobb és kifújja már magától, egy- egy cseppet vagy befújást végezz el mindkét orrlyukába, és a hatóanyagos orrspray meg fogja szüntetni az esetek nagy részében a vizes orrfolyást. És így lesz egy kis nyugalmatok. Ezt nyugodtan ismételheted napi 3-4x, pár napig semmi baja nem lesz tőle gyermekednek! Csak nem kell túlzásba vinni, és hetekig használni az orrcseppet/orrspray-t. Ügyesen, okosan!

(Az alábbi fotó csak illusztráció, nem kell ezeket az orrcseppeket választanod, ez csak egy példa.)

Karácsonykor legyen otthon orrcsepp!
Karácsonykor legyen otthon orrcsepp!

5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR: KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ

  1. Köhögéscsillapító: csak száraz köhögés ellen add. Ha hurutosan köhög gyermeked, tehát felszakad, akkor semmiképpen se ezt válaszd, hiszen ezek elnyomják a köhögési ingert, és benntartják a fertőzött váladékot. Ha nem akarsz gyógyszert adni, akkor kérhetsz természetes hatóanyagút is a száraz köhögésre, nekünk például saját tapasztalatunk nagyon jó a zuzmósziruppal, amely az izlandi zuzmó kivonatából készült.

Szintén sok támadás éri a köhögéscsillapítókat napjainkban. Orvosként és anyaként is úgy érzem, kicsit kezdünk a ló túloldalára átesni… Kifejezetten olvastam olyan véleményt, gyakorló gyermekorvostól, aki SEMMILYEN köhögéscsillapító adását nem javasolja semmilyen gyereknek. Na neki sincs gyereke, az biztos. Vagy ha van, biztos nem fordult még elő vele, hogy egész éjszaka nem aludt száraz, ingerlő köhögés miatt… amit mondjuk egy zuzmószirup kb 15-20 percen belül csillapítana, és mindenki boldog lenne.

Nem kell a gyermekeket szenvedni hagyni, ha van biztonságos tüneti terápia!!! Lefordítva ezt a köhögés esetére: ha szárazon, ingerlően köhög a gyermeked, ami zavarja, nem tud aludni, nyűgös, (és te is az vagy ettől): nyugodtan adj neki száraz köhögést csillapító készítményt.

Ugyanazt tudom leírni tehát, mint az orrcseppnél: ésszel, okosan alkalmazva egy száraz köhögést megszüntető köhögéscsillapító egy áldás lehet egy -két át nem aludt éjszaka után. Nem kell butaságokat követni mindenáron, csak mert most épp ez a trendi:  ezt a “nulla gyógyszer mindenkinek” irányvonalat sem, de természetesen túl sem kell gyógyszerezned a gyermeked. Ésszel, okosan NAGYON SOKAT SEGÍTHETNEK a tüneti terápiák!

A köhögésről bővebben is olvashatsz a Mami Gyógyít blogon: IDE KATTINTS!

5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR: Allergiaellenes cseppek

Bármire lehet allergiás egy gyermek, és lehet kiütéses, viszkethet. Ilyenkor sokat segít egy allergiaellenes csepp (Háziorvos írja fel receptre).

5+1 GYÓGYSZER, AMI LEGYEN OTTHON KARÁCSONYKOR: RENDSZERESEN SZEDETT GYÓGYSZEREK, ÉS TÁPSZER

+1: Gyermeked rendszeresen szedett gyógyszerei, ha vannak ilyenek: nézd át, van- e elég belőlük, kitartanak- e az ünnepek alatt. Ha kifogytok, akkor muszáj lesz valamelyikőtöknek ügyeletes orvoshoz szaladgálni, és onnan az ügyeletes gyógyszertárba, ami nagyon kellemetlen és hosszú idő lesz. Ugyanígy gondold át, ha kisbabád tápszeres, a tápszert is! Ne fogyjon el Karácsony másodnapjára, hiszen a drogériák, nagyáruházak is zárva lesznek.

Tehát irány a legközelebbi patika, és készletfrissítés után nincs más hátra, minthogy BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNJAK minden kedves olvasómnak!

 

És ha a lázcsillapításról vannak kérdéseid, akkor ELSŐ KIADVÁNYOM éppen erről szól:

  • ha nem tudod, hogy belázasodott gyermekednek komoly baja van-e vagy sem,
  • ha szeretnéd orvosoktól TUDNI a lázcsillapítást, nemcsak rémülten bogarászni az interneten, és elveszni a hasznos és haszontalan, esetleg kifejezetten káros infók között, miközben gyermeked lázasan fekszik
  • és játékos formában meg is szeretnéd tanítani gyermeked a lázzal kapcsolatos dolgokra, akkor nézd meg első kiadványunkat! KLIKK A KÉPRE, vagy KATTINTS IDE!
Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

  • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
  • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
  • Hírlevél: Hamarosan!