Karácsonyi balesetek: 4+1 gyakori karácsonyi baleset, és megelőzésük

Karácsonyi balesetek: ebben a bejegyzésben a leggyakoribb karácsonyi balesetekről olvashatsz, és megtudhatod, hogyan előzd meg őket, és mit tegyél, ha megtörtént a baj.

 

Karácsony előtt a nagy készülődésben és ajándékvásárlásban eszedbe sem jut, hogy valami baj történhet gyermekeddel az ünnepek alatt. Pedig igen. Készüljünk együtt a megelőzésükre, hogy a Karácsonyt ne az ambulancián vagy a kórházban töltsétek el gyermekeddel! Ha pedig megtörtént a baj, akkor cikkünkből a legfontosabb teendőket is megtudhatod!

4+1 pontban szeretnénk felhívni a figyelmed a legsúlyosabb és leggyakoribb balesetekre, hogy könnyebb legyen elkerülni őket.

Mit tudhatsz meg ebből a cikkből?

Karácsonyi balesetek 1. : égés. Hogyan előzd meg, és hogyan lásd el az égési sérülést, ha mégis megtörtént?

Karácsonyi balesetek 2: halszálka. Hogyan előzd meg, és mit tegyél halszálka- sérülés esetén, ha sikerült gyermekednek lenyelni?

Karácsonyi balesetek 3: karácsonyfadíszek. Miért veszélyesek a karácsonyfadíszek? 

Karácsonyi balesetek 4: ajándékok. Mire figyelj ajándékozéskor, illetve ha ajándékot kap gyermeked rokonoktól?

+1: 
Karácsonyi balesetek: mérgező növények. Melyek a divatos karácsonyi növények, amelyek mérgezőek? Mit tegyél mérgezés esetén?

Karácsonyi balesetek 1: ÉGÉS

Karácsonyi balesetek: az égés minden Karácsonykor gyakori baleset

Bármilyen meglepő, napjainkban is a legtöbb kigyulladt karácsonyfáért és így az égési sérülésekért az égő gyertya, a csillagszóró, valamint a nem megfelelő minőségű vagy sérült égősor a felelős.


A LEGJOBB MEGOLDÁS AZ ÉGÉSI SÉRÜLÉS ELKERÜLÉSÉRE: ne használj gyertyát, sem csillagszórót. Nem éri meg a kockázatot. Vagy legalább felügyelet nélkül ne hagyd még a gyertyát sem. Az égőket megbízható helyen vedd meg, és felszerelés előtt nézzétek át, hogy nincs- e elszakadva, megsérülve a vezeték, és nem törött-e az égősor.

HA MEGTÖRTÉNT A BAJ-AZ ÉGÉSI SÉRÜLÉS ELLÁTÁSA:

Felületes égésnél fontos az azonnali hűtés hideg, folyó csapvízzel. A nagy égést is kell így vízzel hűteni, de maximum 2 percig, mert a kihűlést kockáztatod gyermekednél, főleg a csecsemőknél.

Súlyos, nagy kiterjedésű, mély égésnél, illetve körkörös égénél hívj azonnal mentőt. Fontos, hogy NE tegyél sem jeget, sem jégakkut, sem fagyasztott zöldségkeveréket (vagy kinél mi van a mélyhűtőben) az égett felületre, mert ezzel további szövetelhalást fogsz okozni.

Égésnél testfelület maximum 20%-át lehet hűteni csak a csapvíz alatt, és azt is csak a fent leírt ideig.

Hogyan számold ki, mennyi az a 20%? Úgy, hogy a testfelület 1%-a a tenyér területe az ujjak nélkül. 20% 20 kicsi tenyér együtt.

Jég helyett használj úgynevezett égési kötszert, ez legyen mindig otthon gyorsan elérhető helyen. 
Ha nincs égési kötszered, hűtés után fedd le az égett területet steril kötszerrel, amíg a segítség megérkezik.


TILOS ÉGÉSI SÉRÜLÉS ESETÉN:

 • Az égett felületről tilos letépni a ruhát, mert további károsodást okozhat.

 • Tilos rákenni tejfölt, mert a tejföl nem steril, és a fertőzést kockáztatod.

 • Tilos kiszúrni ki a hólyagokat! Szintén a fertőzésveszély miatt.

KARÁCSONYI BALESETEK 2: HALSZÁLKA

 

Sajnos gyakran előfordul, hogy a szálkamentesnek kikiáltott halakban is akad szálka.

A halszálka lenyelése és elakadása szúró, kellemetlen érzést okoz a torokban. Akkor is ilyen kellemetlen, kaparó érzésről fog beszámolni gyermeked, ha a szálka nem akadt el, hanem csak felsértette a nyálkahártyáját.

Ha elakad a szálka, akkor gyermeked öklendezni kezd, köhög, könnyezni fog, és nyála bőségesen fog folyni.


A LEGJOBB MEGOLDÁS A HALSZÁLKA- BALESETEK ELKERÜLÉSÉRE az lenne, hogy egyáltalán ne egyen szálkagyanús halat gyermeked, de ez sok helyen a tradíciók miatt nehézkes megoldani. Vagy váltsátok ki halrudacskákkal. Tudom, nem egészséges, de a szálkanyelésnél ezerszer jobb, hidd el.

Személyes véleményem: A TE gyermeked, a TE felelősséged. Semmilyen rokoni erőltetés és ebből fakadó sértődés ne érdekeljen. Inkább sértődjön meg a rokonod, aki halat akar legyömöszölni a gyermeked torkán, mintsem baj történjen. Nem neki kell ugyanis a következményekkel- egy esetleges kórházzal vagy karácsonyi fül- orr- gégészetre rohangálással szembenéznie, hanem Neked.


Ha mégis a rokonok „győznek” csak annyit tudsz tenni, hogy odafigyelsz minden falatra vacsora közben, illetve magad nézed át a haldarabokat, amiket gyermeked elfogyaszt majd. Igen, ez macerás.

A HALSZÁLKASÉRÜLÉS ELLÁTÁSA, HA MEGTÖRTÉNT A BAJ:

 • azonnal adj kenyeret vagy krumplit gyermekednek, amit ha lenyel, az letolhatja az elakadt halszálkát.

 • Ha bizonytalan vagy, vagy gyermeked továbbra is a fent leírt tüneteket mutatja, akkor nincs mese, irány a legközelebbi fül-orr-gége ügyelet. Ott az ügyeletes orvos belenéz a megfelelő eszközökkel gyermeked torkába, és kiszedi, ha talál valamit. Ez nem lesz egy leányálom, úgyhogy ezért javaslom inkább a szálkás halfogyasztás bizonyos életkor alatti mellőzését- rokonok ide vagy oda. ÉN tuti nem adok a gyerekemnek semmilyen szálkagyanús halat.

KARÁCSONYI BALESETEK 3. VESZÉLYES KARÁCSONYFADÍSZEK

Igyekezz olyan díszeket választani, amelyek műanyagból vannak, mert az üvegdísz könnyen összetörik és sérülést okozhat.

 

Nem elég az, hogy magasra teszed az üvegdíszeket a karácsonyfán, ahol nem éri el a kisgyermeked. Ha a fa maga nincs biztonságos helyen, akkor a gyermek lerántja, és így is megsérülhet a rápotyogó és összetörő díszektől. A díszek megvághatják, illetve le is nyelheti az apró pici darabokat, amelyek belső sérülést vagy akár fulladást is okozhatnak.

Arra is gondolj, hogy azok a díszek, amelyek cukorkának, sütinek, csokinak, gyümölcsnek néznek ki, könnyen a gyermek szájában landolhatnak: egyszerűen azt fogja hinni, hogy igaziak, és igyekszik megkóstolni őket.

Szintén vigyázni kell a több darabból álló díszekkel amelyek, pici, leesésre hajlamos darabokat tartalmaznak: szintén gyermeked szájában köthetnek ki egy óvatlan pillanatban.

A LEGJOBB MEGOLDÁS A KARÁCSONYFADÍSZ- OKOZTA SÉRÜLÉSEK ELKERÜLÉSÉRE: ha pici gyermeked van, akkor olyan helyre állítsátok a karácsonyfát, ahol nem fér hozzá a gyermek. Így elkerülheted a fenti sérüléseket.


HA MEGTÖRTÉNT A BAJ- A KARÁCSONYFADÍSZ- OKOZTA SÉRÜLÉSEK ELLÁTÁSA:

 • Kicsi vérzésre tegyél steril mull-lapot és rögzítsd ragtapasszal.

 • Erős vagy elállni nem akaró vérzésnél, nagy vágásnál steril mull-lapot tegyél azonnal sebre, ne tisztogasd, hanem hívj mentőt, és szorítsd a vérzést, amíg meg nem érkezik. Ne vesztegesd az időd az ügyeletes orvosra, mert sok idő, amíg kiér, illetve te se indulj el autóval a rendelőbe, mert a téli jeges, havas útviszonyok miatt, egy vérző gyerekkel idegesen vezetve a súlyos balesetet kockáztatod. Nem is beszélve a magyar kórházak borzalmas állapotáról, hanyatlásukról az elmúlt évek során- hát ember (szülő) legyen a talpán aki odatalál a sürgősségi osztályra és el is látják…

 • Félrenyelés esetén valaki azonnal riassza a mentőket, te pedig próbáld meg a megfelelő műfogásokkal eltávolítani az idegentestet, vagy ha gyermeked nem lélegzik, haladéktalanul kezdd el az újraélesztését. Hogy ezeket hogyan kell csinálni, az alábbi linkeken nézd meg, és még jobb, ha el is mégy egy gyermek- elsősegély tanfolyamra!

Csecsemő- újraélesztés

Gyermek-újraélesztés

Légúti idegentest eltávolítása

A MAMI GYÓGYÍT blogon is találsz sürgősségi esetekre tanácsokat, anyagokat, ezeknek eléréséhez IDE KATTINTS!

KARÁCSONYI BALESETEK 4: KISGYERMEKRE VESZÉLYES AJÁNDÉKOK:

Nagyon figyelj oda az ajándék játékok pici apró részeire, amiket a gyermekek lenyelhetnek, félrenyelhetnek. Főleg ha több gyerek van a családban! A picikét is érdekelni fogja a nagyobbak ajándéka, amely neki viszont még nem való a kis apró leeső/széteső alkatrészek miatt.


Tipikus pici alkatrészek, játékrészek, amelyeket könnyű félrenyelni


Nézd meg az előbbi videókat a légúti idegentest- eltávolításról, és az újraélesztésről!

KARÁCSONYI BALESETEK +1: TÉLI MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK

Nem is gondolnád, mennyi mérgező növény leselkedik otthon gyermekedre a karácsonyi időszakban. Nem kell ám lemondanod mindről, de jó magasra tedd őket, ahol biztos nem éri el és nem veszi a szájába gyermeked a leveleket, bogyókat és egyéb növényi részeket.

mérgező mikulásvirág
Mikulásvirág: szép, de mérgező.

Mikulásvirág: tejnedve irritációt okoz a bőrön, lenyelve pedig hasmenés és hányás, véres vizelet lesz az eredménye. Olvas többet bővebben a mérgező mikulásvirágról IDE kattintva!

A fagyöngy nagyon trendi, de mérgező!

Fagyöngy: bár az interneten számos hír kering a fagyöngy különböző jótékony hatásáról, abban mind egyetértenek, hogy gyermekeknek és terhes nőknek akár egyetlen bogyó elfogyasztása is tilos! Levele és ága is mérgező.

Azzal teszed tehát a legjobbat gyermekednek, ha távol tartod ettől a dekorációs növénytől. A bogyók elfogyasztása erős nyálkahártya károsító, hányást, hasmenést, fejfájást, májkárosodást, kómát, akár halált is okozhat!

Amarillisz: minden része nérgező!

Amarillisz: minden része mérgező: a hagymája, a szára, a levele és a virága is. Hányást és hasmenést okoz, valamint az izmok bénítása miatt légzésleállás is bekövetkezhet!

MIT TEGYÉL NÖVÉNYMÉRGEZÉS GYANÚJA ESETÉN?

Növénymérgezés gyanúja esetén azonnal hívj MENTŐT!

Amíg a mentő megjön, figyeld az életjeleket és avatkozz be, ha szükséges.

Tegyél el mintát a gyanús növényből, és igyekezz nem pánikba esni! (könnyű mondani, tudom…)

Kérdések esetén (nemcsak növénymérgezés, hanem mindenféle mérgezés, veszélyes és kevésbé veszélyes anyag lenyelése, megevése esetén) amúgy fordulhatsz a Heim Pál Kórház Toxikológiai Osztályhoz is, ahol 24 órában segítenek, hogy mit tegyél: telefonszámuk 06-1 459-9100 / 1113 mellék, vagy 06-1 333-5079. Vészhelyzet esetén viszont első a mentő legyen, nehogy időt veszíts a telefonálgatással!


TIPP A NYUGODT ÜNNEPEKRE: Készítsd jól látható helyre az ügyelet és a sürgősség (112) telefonszámát, hogy ha baj történik, ne veszíts időt a segítséghívással!

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

Források:

Nelson: A gyermekgyógyászat tankönyv

Dr. Barvircz János Mérgezések és első orvosi ellátásuk

Egyetemi jegyzeteink, előadásaink, ügyeleti tapasztalataink

És a józan eszünk. 🙂