Milyen maszkot vegyek a koronavírus ellen?

Milyen maszkot vegyek a koronavírus ellen? Koronavírus- MASZK- KISOKOS/HOSSZÚ VERZIÓ

A koronavírus kapcsán nagyon sokszor felmerül a kérdés: viselj- e maszkot vagy sem? Két szélsőséges álláspont is gyakran ütközik ebben a kérdésben: van aki azt mondja, hogy mindenféle maszk felesleges, van aki pedig a másik végletet szeretné: mindenki hordjon maszkot ha elhagyja a lakását.

Vajon hol az igazság?

Ebben a cikkben megpróbáltam összeszedni hiteles forrásból: orvosoktól, a WHO-tól, a Magyar Orvosi Kamarától, a PubMed-ről és mérnököktől azokat az információkat, amik a cikk írásának napján, 2020. március 26-n aktuálisak.

Két cikkel is szolgálok a Mami Gyógyít blog olvasóinak maszk- témakörben:

 1. a RÖVID cikk gyakorlatias: célom nem PhD dolgozat írása a különböző maszkokból, hanem hétköznapi, gyakorlati szinten megközelíteni a kérdést: viselj- e maszkot a hétköznapokban, és ha igen, melyiket?
 2. a HOSSZÚ cikkben kitérek  a részletekre is ugyanezen kérdések megválaszolásakor.

Külön cikk lesz majd arról, hogyan kell helyesen viselni a maszkokat.

Most a HOSSZABB cikket olvasod, ami kb 10 perc olvasási időt igényel és tele van adatokkal-
Ha csak a lényeg érdekel: a RÖVIDEBB, TÖMÖREBB CIKK elolvasásához KATTINTS IDE.

A következő kérdésekre kapsz választ ebből a cikkből:

 • Milyen maszkok vannak, milyen maszkok kaphatóak a piacon?

 • A sebészi maszkokról röviden

 • A szűrőmaszkokról röviden

 • A textilmaszkokról röviden

 • Jó- e bármelyik maszk a koronavírus ellen?

 • Mit szűrnek ki a szűrőmaszkok?

 • Mit szűrnek ki a sebészi maszkok és a textilmaszkok?

 • Mi a szakmai állásfoglalás a maszkviselésről 2020. 03.26-n?

 • Milyen maszkot vegyek?

Milyen maszkok vannak, milyen maszkok kaphatóak a piacon?

Napjainkban háromféle maszk kapható- vagy épp nem kapható- a piacon.

 1. Sebészi maszkok
 2.  Szűrőmaszkok
 3.  Textilmaszkok

A sebészi maszkokról röviden

A sebészi maszkokat, ahogyan a nevükben is benne van, sebészek, műtétes szakmák használják operáció közben. Gumis vagy kötözős változata ismert, eldobható és textilből készült újrahasználható kivitelben is léteznek.

Feladatuk, hogy a BETEGET védjék a műtői személyzettől. A sebészi maszk felfogja a beszéd közben kirepülő nyálcseppeket, az esetleges köhögés vagy tüsszentés közben kirobbanó váladékcseppeket, részecskéket, így a betegre nem kerül fertőzött (vagy nem fertőzött) váladék, nyál a személyzet orrából, szájából.

Egy részük orvostechnikai eszközként van forgalomban, és CE- jeles, de sokszor nem.

Nem sterilek, nem is kell hogy azok legyenek, hiszen nem kerülnek érintkezésbe a páciens testével.

A szűrőmaszkokról röviden

A szűrőmaszkok viselésének célja, hogy megvédjék a VISELŐJÉT a belélegzett részecskéktől.

Az arc bőrére feszülnek rá, így védik a viselőjüket. Ezért kell például a szakállat lenyírni, mert mellette ereszthet a maszk, így nem fog jó hatásfokú védelmet nyújtani.

A szűrőmaszkok lehetnek szelepesek vagy szelep nélküliek. Takarhatják a fél arcot vagy az egészet, vagy csak a száj- és orrkörnyéket. Lehetnek eldobhatóak, de vannak olyanok is, amikben cserélhető a szűrőbetét.
Lehetnek amerikai és európai szabványúak. Használatukhoz megfelelő szakértelem kell.

A médiában gyakran hallani az FFP1-es,FFP2-es és FFP3-as maszkokról. A szabványokról bővebben olvashatsz IDE KATTINTVA, én azért nem részletezem őket itt, mert ez egy külön szakma, és  teljesen irreleváns számunkra- nem is beszerezhetőek az ilyen maszkok most a piacon, és a hétköznapi ember amúgy sem fog ilyenben szaladgálni az utcán. Ezeket hagyjuk meg a szakembereknek, kórházi dolgozóknak.

A textilmaszkokról röviden

A LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk, fehér színű
LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk, fehér színű

A textilmaszkok – ahogyan a nevükben benne is van- textilből varrott maszkok. Itt igazán széles a kínálat: van szuper prémium minőségű, amelyet megbízható cég gyárt ellenőrzött anyagból, de van olyan is, amit otthon varrogatnak hobbivarrónők ellenőrizetlen, minősítetlen anyagokból, amelyet a szekrény mélyéről szedtek elő.

A jobb cégek kizárólag olyan anyagot, textilt használnak, amely STANDARD 100 by OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált.

Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.

Nyilván a minősített textilből dolgozó, komoly cégek maszkjai drágábbak, mint a hobbivarrónők által otthon maradék anyagokból varrogatott hobbi- textilmaszkok, aminek nem lehet igazolni az eredetét. Az is befolyásolja az árat, hogy hogyan tudod mosni, hány fokot bír ki a maszk, és tudod- e vasalni: ezekkel ugyanis a vírus pusztulását segíted elő. Az is nyilvánvaló, hogy egy otthon készült olcsó hobbymaszkot valószínűleg nem fogsz tudni 90 Celsius fokon kimosni, vagy kifőzni, és valószínűleg rövidebb ideig fogod tudni viselni, mint egy profeszionális, gyárban varrottat.

Jó- e bármelyik maszk a koronavírus ellen?

Erre a kérdésre a RÖVID válasz az, hogy 100%-ban sajnos egyik maszk sem véd semmilyen vírus ellen. Ez így volt a koronavírus előtt is, és valószínűleg így is marad még egy jó darabig.

A HOSSZABB válasz az, hogy bár 100%-os védelem nincs, maszkokkal igenis sokat tehetünk saját és mások védelme érdekében.

Hogy melyik maszk mennyire véd, a következő kérdéseket kell átgondolni:

 • mekkora a koronavírus?
 • hogyan viselkedik a koronavírus, hogyan mozog a levegőben?
 • mekkora a különböző maszkok szűrőképessége, azaz mekkora részecskéket szűrnek ki? És erre milyen bizonyítékok, vizsgálatok vannak?
 • meddig tart a védelem különböző maszkok esetében? Mikor kell cserélni a maszkokat?
 • hogyan kell helyesen viselni a maszkokat?
 • milyen egyéb dolgokra, teendőkre kell figyelnünk maszkviselés közben?
 • mi az orvosszakmai állásfoglalás a maszkviselésről?

Mekkora a koronavírus?

Először is kezdjük azzal, hogy kutatások alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron (mikrométer) közötti. 0,06 mikrométer = 60 nanométer, 0,14 mikrométer = 140 nanométer. Átlagosan számolhatunk 0, 1 mikrométerrel = 100 nanométer.

Hogyan viselkedik a koronavírus, hogyan mozog a levegőben?

Egyrész a kicsi részecskékre jellemző véletlenszerű mozgással (Brown- mozgás), másrészt pedig nagyobb részecskékhez (porhoz, nyálcsepphez) kötődik a levegőben, és azokkal együtt mozog, amíg el nem pusztul vagy le nem esik.

Az, hogy meddig marad életben a levegőben és mikor esik le, szintén kérdéses, de a most elérhető információk szerint nagyon nagy távra nem terjed (persze kérdés az hogy pontosan mekkor ez a nagy táv- ezt ma nem tudjuk pontosan megmondani, de nyilván ha a szomszéd utcában tüsszent egyet valaki akkor nem leszel te vírusos tőle)

Kis távon viszont (zárt helyiség, ritkán szellőztetve) feldúsúlhat a vírus, amerikai kutatók vizsgálata szerint akár 3 óra múlva is fertőzhet (nem embereket, hanem sejttenyészeteket sikerült mesterséges aerosollal megfertőzni) (Forrás: ITT)

A 100 mikrométer körüli részecskék nem maradnak sokáig a levegőben, hanem leesnek/ leülepszenek a gravitáció miatt.

5 mikrométer alatt viszont huzamosabb ideig a levegőben tudnak maradni a részecskék, és jó mélyre lehet beszívni őket (mert ici-picik).

A WHO szerint nem gyakran fordul elő így fertőzés, mármint levegővel messzire vitt cseppek útján, ők főleg a kórházi körülmények között tartják valószínűnek.

Mekkor a különböző maszkok szűrőképessége?

Ehhez azt kell megnéznünk, történt- e valaha bármilyen vizsgálat a felsorolt maszkokkal.

MIT SZŰRNEK KI A SZŰRŐMASZKOK?

Ebben a cikkben nagyon- nagyon jó és részletes leírás van mindenféle részecskék méretéről, és arról, hogyan működnek a szűrőmaszkok. Akit igazán érdekel, érdemes végibogarászni! Mert ez az alapja annak, hogy megértsük, melyik maszk mit szűr ki!

Néhány részecske, baktérium és vírus mérete:

– gombaspóra: 2 mikrométer- 5 mikrométer ( 2000nm-5000 nm)
– baktériumok: 0,3 mikrométer- 10 mikrométer ( 300nm-10000 nm)
– vírusok: 0,02 mikrométer- 0,3 mikrométer ( 20nm-300 nm)
koronavírus: 0,1 mikrométer (100 nanométer)
– tüsszentés, köhögés, beszélé, nyálköpködés után a nyálcseppek után a levegőben maradó „droplet nuclei”, azaz cseppmag, amin a vírusok is utaznak: szubmikronos átmérőtől 20 mikrométerig (szubmikron: 1 mikrométer alatti)
ugyanilyen, levegőben szálló részecskék amelyeken az influenzavírusok utaznak: szubmikrontól 4 mikrométerig
egy tüszentéssel távozott nyálcsepp mérete: 0,2-03 mikrométer- től 10 mikrométerig terjed– ez azért fontos, mert ezen „utaznak a vírusok”.

A cikk azt is elmagyarázza, hogyan, milyen szövési technikával épülnek fel a professzionális filterek, és hogyan fogják be a bizonyos méretű részecskéket.

Elég nekünk most annyi, hogy egy N95-ös minősítésű filter 92-93% felett fogja be a 0,01 mikrométer és a 0,2-0,3 mikrométer (10 nanométer és 200-300 nanométer közötti) részecskéket. (emlékeztető: koronavírus nagysága: 0,1 mikrométer (100 nanométer). És mivel a nyálcsepp mérete 0,2-0,3 mikrométer- től 10 mikrométerig terjed, ennek is jó nagy részét befogja egy jó szűrőmaszk. (A cikkben van egy nagyon jó grafikon eről nézd meg!)

A cikk kihangsúlyozza, hogy NINCS 100%-os védelem, mert NINCS olyan szűrő, ami a belélegzett részecskék 100%-át befogja, csak SEGÍT CSÖKKENTENI a rizikót!

Viszont a fenti infók sajna nekünk, földi halandóknak mindegy is, mert a szűrőmaszkok speciális célcsoport számára javallottak, és be sem lehet szerezni őket. De az alapok megértéséhez fontosak ezek a fenti adatok, hogy a többi maszkot is megítélhessük.

MIT SZŰRNEK KI A SEBÉSZI MASZKOK ÉS A TEXTILMASZKOK?

Szerencsére egy csomó tanulmány vizsgálta már régebben, hogy egyes maszkok hogyan viselkednek a szennyező részecskékkel szemben.

EZT A WEBOLDALT egy olyan aero- mérnök srác írja többek között, aki egy filterkészítő cégnél dolgozik. Kínában készítenek légszűrő filtereket, mert szeretnének segíteni embertársainak a légszennyezettség által okozott betegségek megelőzésében. Ezen a weboldalon számos összehasonlító vizsgálat található különböző maszkok szűrési képességeiről, kezdve az egyszerű textilkendőktől a sebészi maszkokon keresztül a professzionális 3M maszkokig és légszűrő filterekig. Ha adatokra vagy kíváncsi, mint én, akkor ez egy aranybánya, érdemes bogarászni!

EBBEN A CIKKBEN kutatók azt vizsgálták, hogy önkénteseknél, akik Peking belvárosában sétálgatak napi két órát, különböző maszkok mennyire szűrték a légszennyezést.

 • A szűrőmaszkok szűrtek természetesen a legjobban, például a 8812-es M3 szűrőmaszk 96,6 %-át szűrte ki a részecskéknek.
 • Viszont: a sebészi maszk a 80%-át (!)
 • és egy egyszerű pamut anyagú kendő a száj és orr előtt a 28 %-át kiszűrte a szennyező részecskéknek, ami szintén jóval több a semminél.

Hogy mekkorák voltak ezek a részecskék, amiket kiszűrtek, azt úgy tudjuk meg, hogy megnézzük a készülék specifikációját amivel mértek .

A cikk szerzője szerint ez az eszköz 0,007 mikront is képes kiszűrni. (0,007 mikron = 7 nanométer). A cikk írója aeromérnök, vele biztosan nem fogok vitatkozni. 🙂 Nem tudom honnan vette a 7 nanométert, de legyen igaza, azt mondom, és ha csak részben van igaza, akkor is nagyon- nagyon figyelemreméltó ez a vizsgálat, hiszen már egy egszerű pamutkendő is jól szerepel rajta ( a semminél sokkal jobban!) , nem is beszélve a sebészi maszkról vagy a professzionális szűrőmaszkról.

(emlékeztető: koronavírus nagysága: 0,1 mikrométer (100 nanométer). A nyálcsepp mérete 0,2-0,3 mikrométer- től 10 mikrométerig terjed (200-300 nanométertől 10000 mikrométerig).

Ezek alapján a sebészi maszk is elég jó hatásfokkal szűr, de még egy egyszerű textilmaszk (textilkendő 100% cottonból azaz pamutból) is a semminél sokkal- sokkal több védelmet nyújt!

Természetesen itt sem szabad elfelejteni, hoyg egyetlen maszk sem vég 100%-ban semmilyen vírus ellen!

EGY MÁSIK CIKKBEN a cikkírók otthon készített maszkok hatékonyságát vizsgálták a sebészi maszkokkal összehasonlítva. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár a sebészi maszk 3x jobban szűr, mint az otthon pólóból készített, házilag összebarkácsolt maszkok, még ez utóbbiak is jobbak a semmilyen védelemnél. Bár a cikkírók a cikk végén mégsem ajánlják a házilag készített maszkokat, mint az aerosol fertőzések átvitelét csökkentő lehetőséget, a cikknek van néhány nagyon érdekes tanulsága.

—A házilag készült maszkokkal egyébként az a gond, hogy sokszor nem minősített textilből készülnek, hanem például szekrényben évek óta kallódó anyagokból, így semmi garancia se a szövésre, az anyag sűrűségére, sem pedig a káros anyagok jelenlétére vagy hiányára. Azt sem fogja tudni megmondani a készítője, hogy hány fokon moshatod, például nagyon nem mindegy, hogy csak 30 Celsius fokon vagy 90 Celsius fokon lehet- e mosni a maszkot, mert a 30 fokos mosás nem fogja elpusztítani a vírusokat. Ha viszont megbízható gyártó készít ellenőrzött (OKEO-TEX minősítésű anyagból) maszkokat, annak a minőségében és varrástechnikájában és tisztításában sokkal jobban megbízhatsz.—

Lipoelastic mosható vasalható textilmaszk
A Lipoelastic mosható és vasalható textilmaszkot bátran moshatod akár 90 Celsius fokon, és ki is vasalhatod!

A kutatók a fenti a vizsgálatban azt modellezték, mennyire védenének házilag készített maszkok egy esetleges influenza- pandemia idején.

Többféle anyagnak nézték az áteresztőképességét két mikroorganizmusra :

 • Bacillus atropheus: 0,95-1,25 mikrométer (950-1250 nanométer)
 • Bacteriophag MS2 (ez egy vírus): 23 nanométer átmérőjű.

Azért ezeket választották, mert az influenzavírus 60-100 nanométer átmérőjű, és ezzel a két “cuccal” könnyen le lehetett modellezni: maga a vírus nagysága közel van a Bacteriophag-hoz, viszon ez sem magában szálldos a levegőben, hanem különböző méretű részecskéken utazik: ezt modellezi a Bacillus atrophicus. Valamint ezek a mikroorganizmusok könnyen hozzáférhetőek, és ha esetleg megfertőznek valakit a kísérlet közben, nem lesz nagy baja.

A következő sorrendben és százalékban fogták meg a Bacteriphag vírust a textilek, anyagok ( a bacit nem is részletezem, mert a vírus érdekesebb:)

 1. legjobban a sebészi maszk, ez a vírus 89,52%-át szűrte ki
 2.  ezt követte a porszívóban használatos filter, ez a vírus 85,95 %-át
 3. harmadik helyen végzett a teafilter, 72,46%-kal
 4. negyedik lett a cotton-mix (pamut-mix) anyag
 5. és sorban szépen a többi (nem sorrendben): len, selyem, 100% cotton (pamut), párnahuzat, antimikrobiális párnahuzat és egyfajta sál. Még az utolsó helyen végzett anyag is több, mint 50%-os hatékonyságot mutatott, ami azért érdekes, mert abszolút igazolja azt a feltevést hogy még a legházibb összebarkácsolt maszk is sokkal sokkal jobb a semminél, és itt azért egy rettentően icipici vírusról beszélünk amit vizsgáltak.

Sajnos a porszívófilter és a teafilter nem használható arcmaszkként, mert túl merevek, és a másik oldalukon túl nagy a nyomásesés (nem lehet rendesen lélegezni bennük.) ebből a szempontból a párnahuzat és a 100% cotton (pamut) volt a legjobb, és őket követte a sebészi szájmaszk.

A cikkírók szerint a párnahuzat és a 100%-os cotton (pamut) anyag a legjobb textilmaszkok készítéséhez.

A cikkírók itt is kiemelik, hogy semmilyen maszk nem véd önmagában: a védelemhez szükséges az, hogy jól illeszkedjen az arcra, valamint egyéb teendők: például izoláció, kézmosás, immunizáció (ha lehetséges), és köhögési- tüsszentési etikett betartása.

A szövetmaszkok viszont alkalmasak lehetnek azok védelmének elősegítésére, akik közeli és gyakori kontaktusban vannak tüneteket mutató páciensekkel. Még egyszer: a házilag barkácsolt maszkok nem alkalmasak levegőben terjedő fertőzések megelőzésére a cikkírók szerint.

Mi a szakmai állásfoglalás a maszkviselésről 2020. 03.26-n?

Álljon itt a Magyar Orvos Kamara állásfoglalása, ami mindent elmond, számomra az adatok átbogarászása után ez az egyik leges- leges- leghitelesebb:

MOK ajánlás maszkviselés
A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása a maszkviselésről 2020.03.26-n

Érdemes még elolvasni egy urológus orvoskolléga tanácsait a maszkviselésről. Ehhez IDE KATTINTS, ő a Facebbok- on osztotta meg gondolatait.

UPDATE: MAGYAR ORVOSI KAMARA ÁLLÁSFOGLALÁSA A MASZKVISELÉSRŐL 2020.03.27-n:

 1. Aki tünetmentes, és feltétlenül közterületre, emberek közé kell mennie, az hordjon maszkot, ez lehet szövetmaszk is!
 2. Akinek enyhe tünetei vannak (tüsszög, köhög, lázas, folyik az orra), az elsősorban ne hagyja el otthonát, de ha mégis, akkor viseljen szabvány orvosi maszkot!
 3. Aki tünetes beteget ápol otthonában, viseljen szabvány orvosi maszkot, amennyiben feltétlenül szükséges elhagynia otthonát!
 4. A maszkokat körültekintően, a fent leírt szabályok betartásával viseljék!
 5. Csak annyi orvosi maszkot vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, ezzel is elősegítve az egészségügyi dolgozók munkáját!

Milyen maszkot vegyek?

Milyen maszkot vegyek?

Végkövetkeztetésként a következőket vonom le:

A professzionális szűrőmaszkokat hagyjuk meg azoknak, akiknek valóban szükségük van rá: orvosoknak, fogorvosoknak, mentősöknek, gyógyszerészeknek, vagyis akik közeli és napi kapcsolatban vannak potenciális vírusfertőzöttekkel.

A sebészi maszk nagyon jó választás, amennyiben lehet kapni. Egyetlen hátránya, hogy bizonyos idő után el kell dobni, mert átnedvesedik, átitatódik kórokozókkal, egyszóval: elhasználódik. Így meglehetősen drága mulatság, főleg mióta hiánycikk.

Professzionális textilmaszkok: ezek újrahasználhatóak, moshatóak, esetenként kifőzhetőek. Válassz megbízható textilből készültet (OEKO-TEX tanúsítvány), megbízható gyártótól, aki nem a garázsban állított fel egy gyártósort az utolsó két napban, hanem van tapasztalata orvosi textilgyártásban vagy legalább textilgyártásban.

Egy jó gyártó olyan anyagból dolgozik, amelyet moshatsz magas hőmérsékleten, vagy akár ki is főzheted és kivasalhatod a maszkot. Ez garancia arra, hogy vélhetőleg jó minőségű terméket vásárolsz, amelyet hosszú- hosszú ideig tudsz használni, tehát költséghatékony. Forgalmazót is olyat válassz, aki régóta jelen van a magyar piacon, és számlát is ad a megrendelésedről.

LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk fekete színben, felvéve
LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk fekete színben, felvéve- ilyen egy professzionális textilmaszk!

Házi gyártású textilmaszk: mivel nem tudod milyen textilből és ki varrta, ezért én személy szerint mint orvos, nem ajánlom, mint ahogyan a fenti cikkben sem ajánlják a szerzők a házilag készített maszkokat az aerosol fertőzések átvitelét csökkentő lehetőségként.

Ha professzionális gyártó által gyártott, újrahasználható, 90 Celsius fokon mosható, vasalható textilmaszkot szeretnél rendelni, megbízható forgalmazótól, akkor a következő linkre kattintva teheted ezt meg: 

IDE KATTINTVA TUDOD MEGRENDELNI A LIPOELASTIC ÚJRAHASZNÁLHATÓ, MOSHATÓ, VASALHATÓ TEXTILMASZKOKAT. Szállítás március 30-ától folyamatosan!

FORRÁSOK

 • https://www.uvex-safety.hu/hu/tudastar/szabvanyok-es-iranyelvek/legzesvedo-alarcok/az-ffp-vedelmi-osztalyok-kifejtese/
 • https://www.youtube.com/watch?v=sk6IMI5Cv8c
 • https://multimedia.3m.com/mws/media/409903O/respiratory-protection-against-biohazards.pdf
 • https://smartairfilters.com/cn/en/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662779/pdf/1743-8977-6-8.pdf
 • https://www.tsi.com/condensation-particle-counter-3007/
 • https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_Efficacy_of_Homemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic
 • Magyar Orvosi Kamara Facebook- oldal
 • https://mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele?fbclid=IwAR39UHsZDPVLHvDQHRYB36esWr6xB5GKlRCERDLxckHTnLZZAvb8wIFMzL4