MENTSÜK MEG AZ ANYÁKAT: ELŐZZÜK MEG A TERHESSÉGI TROMBÓZIST!

 

 

Terhességi trombózis: egy diagnózis, amelyet egyetlen édesanya sem szeretne hallani.

Tudtad, hogy a terhes kismamák 5x akkora kockázatnak vannak kitéve trombózisra vonatkozóan, mint az ugyanolyan életkorú, de nem várandós társaik?

És azt, hogy egy normál császármetszés 5x-ösére növeli a mélyvénás trombózis bekövetkeztének valószínűségét, mint a normál szülés?

Tudtad, hogy a terhesség MINDEN trimeszterében fennáll a megnövekedett mélyvénás trombózisveszély, de leginkább a harmadik trimeszterben?

És azt, hogy a megnövekedett trombóziskockázat a gyermekágyas időszakban (az első 6 hét a szülés után) is folytatódik?

A terhesség alatt megnövekedett tromboembóliás kockázatról, a bekövetkezhető tromboembóliás eseményekről, köztük a halálos tüdőembóliáról tehát nem kétséges, hogy beszélnünk kell.

Olvasd el a mélyvénás trombózisról szóló bejegyzésünket IDE KATTINTVA,
ITT megtudhatod azt is, miért beszélünk sokszor- a szavakat összevonva- tromboembóliáról, tromboembóliás betegségekről.

 

A mélyvénás trombózis bekövetkeztének valószínűsége terhességben, császármetszéskor, gyermekágyban

A terhes kismamák 5x akkora kockázatnak vannak kitéve vénás tromboembóliás betegségre vonatkozóan, mint az ugyanolyan életkorú, de nem várandós társaik. Ezt úgy tudod elképzelni, hogy ha várandós vagy, és egy nem várandós barátnőddel beszélgettek egy asztalnál, neked 5x akkora esélyed van mélyvénás trombózis kialakulására, mint neki.

Ha pedig már a szülés következik, akkor ha te császárral szülsz, szintén 5x akkora esélyed van tromboembóliás betegség bekövetkezésére vonatkozóan, mint annak az anyukának, aki a szomszéd szobában sima hüvelyi úton szül.

Egy gyermekégyas anyukának 20x(!) nagyobb a tromboembóliás betegség bekövetkezésére az esélye, mint a „normál” populációnak. Ennek az az egyik oka, hogy szülés közben sérülnek a vénák, érsérülések következnek be, és ez hajlamosít vérrögképződésre.
1000 terhességből 2-ben következik be mélyvénás trombózis. Ez így leírva talán nem hangzik soknak, de ha arra gondolsz, egy- egy nagy intézményben hányan szülnek évente, mondjuk egy nagy klinikán ez évi 1000- 2000 is lehet, akkor mindjárt kézzelfoghatóbb ez az adat, hiszen ebből az 1000- 2000 kismamából 2-4-nek is esélye van arra, hogy mélyvénás trombózisa legyen.

Ha az évente született gyermekek számára vetítjük ezt az adatot, ami évente 85 000- 90 000, akkor ez évi 170- 180 várandós anyukát érint hazánkban.

Mivel a mélyvénás trombózis halálos szövődménye lehet a tüdőembólia, mindent meg kell tennünk azért, hogy a bekövetkező trombózisok számát lecsökkentsük. Vagyis meg kell előznünk a terhességi mélyvénás trombózisokat!

Igazából egyetlen anyukát sem szabadna elvesztenünk tüdőembólia miatt… hiszen minden gyermeknek szüksége van az anyukájára…

A terhességi mélyvénás trombózis okai, hajlamosító tényezők a következők:

 • részben az érfalban, és a keringő vérben bekövetkező fiziológiai változásokból következik, mely a terhesség “normális” velejárója
 • a vér pangása
 • mozgásszegény várandósság
 • túlsúly
 • sebészi beavatkozás a terhesség alatt, beleértve a császármetszést is
 • örökletes hajlam
 • Leiden- mutáció
 • alvadási rendszer betegségei
 • kevés folyadékfogyasztás ( Erre mondta az én nőgyógyászom, mikor a kisfiammal várandós voltam: „ az én kismamáim vizet isznak és vasat szednek”. És milyen igaza volt!!!)

Ezekről azért fontos tudnod, mert a kismamagondozáson szóba kell kerüljenek, és jó, ha tudod, mire kell odafigyelned.

A terhességi mélyvénás trombózis további rizikófaktorairól ITT TALÁLSZ egy nagyon jó táblázatot, bár ez angolul van, de ennek a cikknek a végén meg fogod találni a magyar fordítást.

6 tünet, amely a terhességi mélyvénás trombózisra utalhat

 • az érintett láb feszülése, fájdalom és görcs az egyik vádliban-mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy lábikragörcs várandós kismamáknál a magnéziumhiány miatt miatt is kialakul, ezért ebben az esetben még NE PÁNIKOLJ!
 • az érintett láb körfogata nagyobb
 • lehet sápadt, fehér, duzzadt is az érintett láb
 • szintén előfordul, hogy lilásvörösre színeződik a láb és extrém módon megduzzad, fáj
 • a lábfej felfelé mozdítása szintén a vádliban idéz elő fájdalmat
 • ha hasi véna záródik el, annak megmagyarázhatatlan, el nem múló egyoldali hasi fájdalom lehet a jele

Trombus, vérrög

Érdekesség: a szülés előtt kialakuló mélyvénás trombózisok általában a bal lábban jelentkeznek, ezt mind a magyar, mind a nemzetközi szakirodalom megerősíti.

Gyanújelek esetén ne habozz orvosi segítséget vagy akár mentőt hívni, mert saját magad és születendő gyermeked életével játszol, ha nem így teszel…

A terhességi mélyvénás trombózis diagnózisa

A panaszaid meghallgatása után az orvos megvizsgál, majd a fizikális vizsgálat után ultrahang-vizsgálat következik, ez a Doppler- ultrahang. Ha kismedencei mélyvénás trombózisra van gyanú, az MR vizsgálattal igazolható. Ha az ultrahang vizsgálat eredménye negatív, vagy bizonytalan, akkor megismétlik, akár napokkal később is.

A terhességi mélyvénás trombózis kezelése

Ez MINDIG kórházi feladat. 
A kórházban vérhígító gyógyszert fogsz kapni, valamint fájdalomcsillapítót, és ágyban kell maradnod. Laborkontroll mellet fogják nézni az orvosok, kell- e változtatni a gyógyszer adagján. 7-10 nap múlva óvatosan elkezdhetsz mozogni, ha az orvosok is úgy látják, és gumiharisnyát is fognak javasolni a továbbiakban valószínűleg.

Nem lenne jobb megelőzni a terhességi mélyvénás trombózist?

De.

A terhességi mélyvénás trombózis megelőzésének több módja is van, amelyeket amúgy az egészséges nőknek is követniük kellene.
Ezek a következők:

 • bőséges folyadékfogyasztás
 • rendszeres testmozgás
 • visszerek esetén kompressziós harisnya viselése, amely megakadályozza a vér pangását a lábadban
 • és egészséges táplálkozás, hiszen a túlsúly fontos kockázati faktora a mélyvénás trombózis kialakulásának
 • a Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve szerint várandósságban még 40 éves kor alatt, és rizikófaktorok léte nélkül is ajánlott a kompressziós harisnya, és emellett a korai mobilizálás (= mozogj a terhesség alatt is sokat, valamint szülés után se feküdj napokig). ( Szakmai forrás alul) Kockázati tényezők jelenlétében pedig a gyógyszeres trombózismegelőzés kiegészítve kompressziós harisnyával a javaslat.

Mit mondanak a nemzetközi ajánlások a terhességi trombózis megelőzéséről?                ( Szakmai forrás alul: NICE ajánlás)

 1. Először is azt, hogy mindig személyre szabottan kell gyógyszeres és/vagy mechanikai (=kompressziós harisnya) trombózisprofilaxist választani minden várandós kismamának, megfelelően tájékoztatva őt a várható előnyökről és hátrányokról. A trombózisprofilaxis nem ér véget a szüléssel, hanem a gyermekágyban, vagyis az első 6 hét alatt is folytatni kell. (Amúgy ez a magyar ajánlásban is majdnem szó szerint így szerepel)
 2. Másodsorban, ha BÁRMILYEN műtétre vár a várandós kismama, akkor a gyógyszeres kezelést kombinálni ajánlott a kompressziós harisnyával, és a gyermekágyban, vagyis az első 6 hét alatt is folytatni kell.
 3. Harmadsorban vannak olyan rizikófaktorok amelyek esetén megfontolandó a gyógyszer. Erről mindig az orvosod dönt.

Arról, hogyha várandós vagy, milyen trombózismegelőzés ajánlott számodra, legyen az gyógyszeres és/vagy mechanikai (=kompressziós harisnya), mindig szakorvos dönt, mert ez sok mindentől függ. Erről tehát kérdezd a terhesgondozást végző nőgyógyászodat!

Ha úgy döntesz, beruházol egy speciálisan trombózis- és embóliamegelőző kompressziós harisnyára, válassz prémium minőségű, megbízható terméket! KATTINTS IDE, és nézz szét nálam, a Mami Gyógyít webshopban!

Lipothrombo kompressziós harisnya

A megfelelő minőségű kompressziós harisnyák bizonyítottan hasznosak a trombózis- és embólia megelőzésében, ezt több klinikai vizsgálat is bizonyítja. Linkeket találsz lejjebb.

Egy klinikai vizsgálatban 18 Hgmm-es nyomást biztosító kompressziós combfixet viselő, 1- 2 napja szült anyukákon nézték ultrahanggal a véráramlást, és az jól láthatóan nőtt a mély vénákban, tehát a pangás csökkent. Ennek a vénás pangásnak a csökkentése magyarázza a kompressziós harisnyák trombózis- és embóliamegelőző hatását.

Ezen kívül több klinikai vizsgálat igazolta a megfelelő kompressziót (legalább 18 Hgmm a boka szintjében) biztosító kompressziós harisnyák trombózis- és embóliacsökkentő hatását. (Például itt egy elég komoly összegzés.) (lsd Források).
Tudj meg többet a LIPOTROMBO viszér- trombózis- és embóliamegelőző kompressziós harisnyákról, KATTINTS IDE!

Lipotrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya
Tudj meg többet a LIPOTHROMBO trombózis- és embóliamegelőző kompressziós térdzoknikról, KATTINTS IDE!

Lipothrombo trombózis- és embőliamegelőző kompressziós térdzokni

 

A terhességi tromboembóliás események bekövetkezésének további rizikófaktorai:

 • megelőző tromboembóliás esemény ( tehát ha Nálad előfordult mér korábban mélyvénás trombózis vagy embólia)
 • immobilitás (= nem mozogsz eleget), főleg ha a Body Mass Indexed (BMI) 25 felett van
 • 30- as értéknél nagyobb BMI
 • Dohányzás
 • 35 év feletti életkor (úristen, hányan szülünk efelett, ugye???)
 • Egynél több kisbaba a hasadban (ikrek, hármasikrek stb)
 • Mesterséges megtermékenyítés
 • Pre- eclampsia
 • Terhesség előtti és terhesség utáni vérzések
 • Császármetszés
 • Egyéb betegségek, például Lupus, szívbetegség, vérszegénység, fertőzés, visszeresség fennállása
 • Transzfúzió

**************************************************************-

FELHASZNÁLT IRODALOM, FORRÁSOK
1. Papp Zoltán: A szülészet és nőgyógyászat tankönyve, Semmelweis Kiadó, 296-299.o.

2. Születések száma: https://www.ksh.hu/nepmozgalom

3. Hematology Am Soc Hematol Educ Program. 2012;2012:203-7. doi: 10.1182/asheducation-2012.1.203.

Thrombosis in pregnancy: updates in diagnosis and management.
Greer IA.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23233582

4. Thrombosis in pregnancy: updates in diagnosis and management
Ian A. Greer

http://asheducationbook.hematologylibrary.org/content/2012/1/203.long

5. Trombózismegelőzés:
https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/mikor-van-szukseg-trombozis-megelozesre-terhesseg-soran

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: A thromboemboliák megelőzése és kezelése

Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium

A thromboemboliák kockázatának csökkentése és kezelése

Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium

NICE ajánlás  (439.oldal)

Kompressziós harisnyák hatékonyságának igazolása:

The effect of graduated compression stockings on blood velocity in the deep venous system of the lower limb in the postnatal period
Authors: R Jamieson, CJ Calderwood, IA Greer
BJOG,  26 July 2007

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2007.01421.x/full

A legújabb, 2012-es NICE guideline trombózis- és embóliaprevencióról:
https://www.nice.org.uk/guidance/cg92/evidence/full-guideline-243920125

 

Graduated compression stockings for prevention of deep vein thrombosis
New searchReviewIntervention
Authors: Ashwin Sachdeva, Mark Dalton, Sachiendra V Amaragiri, Timothy Lees
Cochrane Library: 17 December 2014

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001484.pub3/full

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • Hírlevél: Hamarosan!