Gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) minitanfolyam 1.rész:előfordulás,kórokozók,veszélyeztetett csoportok

A gennyes agyhártyagyulladás poszt-sorozat egy régebbi kérdésre íródott válaszként. A kérdést egy anyuka tette fel nekem: oltassa- e be agyhártyagyulladás ellen a gyermekét?

Az agyhártyagyulladás témáját több részletben tesszük közzé, hogy könnyebben olvasható legyen. Az összes poszt elolvasása után a Te számodra is világos és érthető lesz a válaszunk:

IGEN.
Oltasd be gyermeked a gennyes agyhártyagyulladás ellen.

És hogy még nyomatékosabbá tegyük, hogy miért is gondoljuk ezt, nézd meg az alábbi videót, amelyben a gennyes agyhártyagyulladást túlélő fiatalok mesélnek. Ők még csak nem is hallottak erről a betegségről. Te, Bölcs Mami /Papi, aki ezeket a sorokat olvasod, sokkal- sokkal tájékozottabb leszel az agyhártyagyulladás minitanfolyam végére.

Ebből a bejegyzésből- a gennyes agyhártyagyulladás minitanfolyam első részéből- az alábbi kérdésekre fogsz választ kapni:

 • Mi az az agyhártyagyulladás, latin nevén meningitis?
 • Milyen fajtái vannak az agyhártyagyulladásnak (meningitisnek)?
 • A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis) előfordulása
 • Kik a legjobban veszélyeztetettek gennyes agyhártyagyulladásra (meningitisre) nézve?
 • A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis) okai, kórokozói

Mi az az agyhártyagyulladás, latin nevén meningitis?

Az agyhártyagyulladás az agyhártyák gyulladását jeleni, azaz a központi idegrendszerben fellépő olyan gyulladást, amely az agyhártyákat érinti. Többnyire az agyműködés is megváltozik, mert az agyhártyák szoros kapcsolatban vannak az aggyal, és a gyulladás az agyra is átterjed(het).

Latin neve az agyhártya (meninx) szóból számazik, az -itis végződés pedig a gyulladást jelenti latinul.

Milyen fajtái vannak az agyhártyagyulladásnak (meningitisnek)?

Több fajtája is létezik az agyhártyagyulladásnak. Nagyon röviden:
Gennyes agyhártyagyulladás vagy meningitis purulenta– erről mindjárt olvashatsz részletesebben. Amikor járványos agyhártyagyulladásról beszélünk, akkor ezt értjük alatta.

Savós agyhártyagyulladás vagy meningitis serosa: ez jóindulatúbb, enyhébb forma, és magától is gyógyulhat, bár ennek is lehetnek szövődményei.
Kórokozók szerint lehet az agyhártyagyulladás vírusos, bakteriális, gombás, vagy akár parazita is okozhatja.

Vírusos agyhártyagyulladást okozhat többek között a kullancs által terjesztett vírus, a bárányhimlő vírusa (igen, igen ezért is ajánlott többek között oltani a bárányhimlő ellen is!!!), a mumpsz vírusa, és a polyiomyelitis (járványos gyermekbénulás) vírusa is. Ez utóbbi kettő vírus által okozott agyhártyagyulladásokat a kötelező oltások megelőzik szerencsére.

Nem feltétlenül szükséges kórokozó az agyhártyagyulladás kialakulásához, más betegség szövődményeként is kialakulhat (például agytumor.) Ezekeről az esetekről ebben a minisorozatban nem lesz szó.

A továbbiakban a gennyes agyhártyagyulladásról, vagyis a járványos agyhártyagyulladásról írunk részletesen, hiszen ez szedi minden évben áldozatait, legtöbbször a be nem oltott kisbabák és a szoros közösségekben élő fiatalok között, és ezzel mindig nagy médianyilvánosságot kap.

A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) előfordulása

A gennyes agyhártyagyulladás leggyakrabban 1 hónapos és 5 éves életkor között fordul elő, valamint veszélyeztetett a fiatalkorú populáció is, különösképpen azok, akik együtt laknak, például kollégiumban. Egy következő posztban találsz majd részletes adatokat, számokkal, és az alábbiakban leírjuk konkrétan a veszélyeztetett csoportokat is.

Kik a legjobban veszélyeztetettek gennyes agyhártyagyulladásra (meningitis purulenta-ra) nézve?

 • pici babák: újszülöttek, csecsemők, mert az ő immunrendszerük még fejletlen ahhoz, hogy sikerrel szembeszálljon a kórokozókkal
 • szoros közelségben lakó fiatalok, tinédzserek, például kollégiumokban lakók, nevelőotthonokban lakó gyermekek, vagy régebben a laktanyákban a katonák (volt is egy agyhártyagyulladás-járvány egy laktanyában pár évvel ezelőtt, keltett is nagy pánikot)
 • új közösségbe kerülő fiatalok (14-25 éves korosztály, beiskolázás előtt)
 • kockázatot jelentenek a tömeges rendezvények, diszkók, sportesemények, bevásárlóközpontok is, főleg mert a dohányzás is fokozza az agyhártyagyulladás kialakulását- mondjuk sporteseményen talán nem annyira de a diszkókban tuti vágni lehet a füstöt.
 • életkortól függetlenül azok, akik valamilyen immungyengeséggel rendelkeznek, pl HIV fertőzöttek, vagy azok, akik lépeltávolításon estek át, vagy valamileyn immundeficienciában szenvednek

A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) okai, kórokozói

A gennyes agyhártyagyulladás kórokozója többféle lehet. Az első három felelős a legtöbb esetért. Mellettük feltüntettük, melyik ellen van védőoltás, egy későbbi posztban erről írunk majd részletesebben.

 1. Neisseria meningitidis (Menigococcus)-A, B, C, Y és W-135 típus, itthon a B és a C okoz megbetegedést általában. B és C típus ellen van védőoltás, illetve létezik úgynevezett tetravalens védőoltás az ACYW135 ellen így egyben.
 2. Haemophilus influanzae B (Hib)– van ellene védőoltás, ez 1999 óta kötelező.
 3. Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus)– van ellene védőoltás, a pneumococcus-meningitisek 2/3-a megelőzhető vele.

Egyéb ritkább baktériumok, pl TBC is okozhat agyhártyagyulladást, (TBC ellen is van oltás, ez a babák első oltása, a BCG), vagy B- csoportú Streptococcus, erre lehet szűrni a terheseket, így ez is megelőzhető a terhes nő kezelésével. Gombák is paraziták is okozhatnak agyhártyagyulladást.

Érdekesség: sokkal több a tünetmentes hordozó, mint gondolnátok: sokan tünetmentesen hordozzák a baktériumokat a nyálkahártyájukon. A fertőzés akkor következik be, amikor valami miatt a baktérium áttöri a nyálkahártyát, bekerül a keringésbe és kész is a baj. A “valami miatt” lehet például egy másik fertőzés, – akár egy influenza is-, a szervezet legyengül, és a nyálkahártyát áttöri a torkunkban hordozott meningococcus baktérium- és már benn is van a szervezetünkben…

A következő posztokban megbeszéljük a gennyes agyhártyagyulladás tüneteit- köztük részletesen a jellegzetes kiütéseket-, az agyhártyagyulladás diagnózisát, kezelését, a szövődményeket, a maradványtüneteket, majd végigvesszük a védőoltásokat is ellene- ez ugyanis az egyetlen módszer a megelőzésre. Kövess bennünket, ne maradj le!

Ha időközben kérdéseid merültek fel az agyártyagyulladással és a védőoltásokkal kapcsolatban, keresd fel háziorvosotokat!

*************************************

Nagyon ügyes Bölcs Mami vagy, hogy gyermekbetegség és várandósság témában megbízható, orvosok által írt weboldalról tájékozódsz (tőlünk, innen.) Köszönjük a bizalmad, várunk a hírlevelünkkel és a FB-oldalunkon is!

Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás
Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Kövess a FACEBOOK-on is bennünket, ahol friss hírekkel, videókkal, információkkal várunk a gyermekorvoslás, gyermeklélek, gyermekbetegségek témákban.

KATTINTS IDE a MAMI GYÓGYÍT FACEBOOK OLDALHOZ

*******************************************

FORRÁSOK
Először is óriási köszönetet szeretnék mondani Dr. Kovács Ákosnak, aki Hernád és Újhartyán házi gyermekorvosa. Tankönyvet megszégyenítő, gyakorlatias cikket írt ugyanis egy meningitis- esetről, akit ő ismert fel és látott el a háziorvosi praxisában- és nem mellesleg megmentette a kisfiú életét, aki a szakszerű felismerésnek és ellátásnak köszönhetően gyógyultan, szövődmények nélkül távozott a László Kórházból 8 nappal a diagnózis után. A legjobb cikk, amit egy gyakorló orvos olvashat az agyhártyagyulladásról. Klasszisokkal jobb és hasznosabb, mint gyermekgyógyászat tankönyv agyhártyagyulladásról szóló fejezete.
Forrása: Dr. Kovács Ákos A meningococcus betegség felismerése és első, területi ellátása- Tapasztalatok egy szerencsés eset kapcsán. Gyermekorvos Továbbképzés 2016. XV. évfolyam 4. szám 188-190.o.

Egyéb források: