Mentsük meg az anyákat: Előzzük meg a mélyvénás trombózist! 2.rész

Folytatom a mélyvénás trombózisról szóló cikksorozatunkat, most a második, befejező részt olvashatod.

A mélyvénás trombózisról szóló első bejegyzésemben megbeszéltük, mik a mélyvénás trombózis jelei, tünetei, milyen állapotok hajlamosítanak mélyvénás trombózis kialakulására, miért fontos a trombózis- megelőzéssel foglalkoznunk, és milyen gyógyszerek és kompressziós harisnyák állnak ehhez rendelkezésre. Részleteztem a mélyvénás trombózis veszélyét várandósokban, császármetszés és gyermekágy esetén.
A mélyvénás trombózis első posztjának elolvasásához kattints ide!

A mélyvénás trombózisról szóló második, befejező részben a következő témákról olvashatsz:

 • A trombózis vizsgálata

 • A mélyvénás trombózis kezelése

 • A mélyvénás trombózis otthoni kezelése (Jegyezd meg: NEM KEZELGETJÜK OTTHON!!!)

 • A mélyvénás trombózis megelőzése

 • Élet a mélyvénás trombózis után

 

A trombózis vizsgálata

Mélyvénás trombózis gyanújelei esetén kórházi kivizsgálás szükséges. Ha a mélyvénás trombózis jeleit tapasztalod magadon, vagy családtagodon, ne habozz mentőt hívni- vagy orvosi ügyeletet! 

Hogy mik a mélyvénás trombózis tünetei, olvasd el ITT (lejjebb kell görgetni a cikkben, és meg fogod találni)
A kórházban megnéznek majd ultrahanggal, és vérvétel is fog történni.

Ultrahangkészülék

Vérvétellel egy speciális markert néznek, a D-dimert. Mélyvénás trombózisban ennek szintje megemelkedik- bár nemcsak mélyvénás trombózisban, hanem más betegségekben is, tehát ez nem annyira specifikus vizsgálat. Ráadásul csak pár napig kórjelző. De azért jó támpontot ad az orvosoknak a diagnózishoz.
Ultrahanggal pedig „belenéznek” az ereidbe a bőrödön keresztül, és látják a vér áramlását, valamint azt is, hogyha a véráramlás megszűnik egy akadály (=vérrög ) miatt. Egymás utáni ultrahang-vizsgálatokkal az is látszik, hogy a vérrög mérete csökken vagy tovább nő.
Szükség esetén CT vagy MR vizsgálat is végezhető.

A mélyvénás trombózis kezelése

A vénás tromboembólia a nagy ismétlődési kockázat miatt feltétlenül kezelendő állapot, méghozzá kórházban! 

Alapvető kezelése vérhígítókkal történik, melyek beállítása orvosi feladat. Időben el kell kezdeni a kezelést, és meghatározott ideig kell folytatni.
A poszttrombotikus szindróma megelőzéséhez mechanikai eszközök (= megfelelő erősségű orvosi kompressziós harisnya) ajánlott. Fáslit nem javasol a szakmai kollégium! (és mégis, hány kórházban használják, mert olcsóbb, mint a kompressziós harisnya…)

A poszttrombotikus szindrómáról a poszt vége felé olvashatsz bővebben.

Trombus, vérrög

A mélyvénás trombózis otthoni kezelése

Erről egyetlenegy dolgot tudok írni: NE TEDD. Ha végigolvastad a mélyvénás trombózisról szóló első részt, és eljutottál eddig, remélem világos, hogy mélyvénás trombózissal járkálni potenciálisan életveszélyes állapot! A sok esetben halállal járó tüdőembólia elkerülése érdekében semmi esetre se kezelgesd otthon a trombózisodat!!!

A mélyvénás trombózis megelőzése

Rizikócsoporttól függően a trombózis megelőzése érdekében a protokollok több dolgot javasolnak, önállóan vagy kombinálva:

 • gyógyszereket,
 • mechanikai eszközöket ( megfelelő kompressziós harisnyákat, amelyek 10- 20 Hgmm nyomást biztosítanak),
 • rendszeres testmozgást,
 • aktív életmódot,
 • és elegendő folyadékpótlást javasolnak.
 • műtét után korai mobilizálást, azaz ne feküdj hetekig, hanem próbálj meg minél hamarabb mozogni- természetesen az elején orvosi felügyelettel, vagy gyógytornász segítségével

Gyógyszerek tekintetében sokféle gyógyszer áll a rendelkezésünkre a trombózis és embólia megelőzéséhez, melyek ismertetése meghaladja e bejegyzés kereteit, és beállításuk szigorúan orvosi feladat.
A gyógyszerek mellett vagy őket kiegészítve, illetve néhány esetben önmagában kompressziós harisnyákat és kompressziós zoknikat is alkalmazhatunk. 10-20 Hgmm nyomást kell kifejteniük a szakmai ajánlás szerint.

Lipotrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya
Trombózismegelőző kompressziós harisnya (combfix változat)

Élet a mélyvénás trombózis után

A mélyvénás trombózis lezajlása után szoros utánkövetés szükséges, akár több hónapig, vagy fél évig. Ebben a kórházi kezelőorvosod, és a háziorvosod fog segítséget nyújtani neked, és megváltoztatni vagy újra beállítani a gyógyszereidet. Szintén ők fogják megmondani, ha abbahagyhatod a gyógyszerszedést, és azt is, hogy mikor.

Abban is ők adnak tanácsot, hogy kell- e kiegészítő megelőző eszközöket, például gumiharisnyát viselned.

Mélyvénás trombózis után komoly életmódváltásra van szükség:

 • a túlsúly leadása,
 • a dohányzás abbahagyása,
 • elegendő folyadékfogyasztás,
 • mozgás beiktatása a mindennapokba,
 • az esetlegesen fennálló cukorbetegség és magas vérnyomás kezelése egyaránt fontos teendő.

 

A fentiek mind része kell legyen egy új életmódprogramnak. Ha ezt nem teszi meg a beteg, annak komoly következményei lehetnek.

Új tünetegyüttes alakulhat ki ugyanis, amit úgy nevezünk, hogy poszttrombotikus szindróma, vagy röviden PTS.
A poszttrombotikus szindróma tünetei a következők:

 • lábfájdalom,
 • a láb elszíneződése,
 • a láb dagadása,
 • görcsölés (lábikragörcs),
 • viszketés,
 • visszerek kialakulása,
 • és a legkomolyabb szövődmény: nehezen gyógyuló sebek és lábszárfekély kialakulása.

 

A vérhígító kezelést az orvos által meghatározott ideig kell folytatnod. Egy idő után a vérrög vagy feloldódik a vérhígító kezelés hatására, vagy pedig a vérrög “szervülni” kezd, kötőszövetesedik, benne kis kapillárisok jelenhetnek meg, melyek segítségével a keringés többé-kevésbé helyreáll. Ezt a folyamatot latinul recanalisatio-nak (rekanalizáció) nevezzük. Egy idő után ez is kimutatható ultrahanggal. Ha megtörténik a recanalisatio, akkor a tüdőembólia kialakulásának már kisebb a valószínűsége, de krónikus vénás elégtelenség (lábdagadás, visszértágulat) jelentkezhet.

Mélyvénás trombózist követően tehát hónapokig vérhígító kezelésre van szükség (a trombózis kiújulásának megelőzésére), ez többnyire gyógyszer szedését jelenti, és a hatékonyságot laborvizsgálattal kontrollálja az orvos, mert ha nincs jól beállítva a gyógyszer, akkor vagy nem érvényesül eléggé a vérhígító hatása, vagy túlságosan megnő a vérzésveszély.

A mélyvénás trombózis utánkövetésében tehát szoros laborkontrollra van szükség.

Összefoglalva a mélyvénás trombózis “utóéletét”:

Mélyvénás trombózison átesett betegeknek javasolt angiológiai vagy érsebészeti kontroll, ahol tehát a további terápiás teendőkről (gyógyszeres kezelés, gumiharisnya használata) döntenek, követik a laboreredményeidet, ennek tükrében változtatnak a kezeléseden ha szükséges, és jó esetben segítenek az életmódváltásban is.

Mit tehetsz a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia megelőzéséért?

Erről a témáról sokat írtam a mélyvénás trombózisról szóló posztom első részében. Külön kiemeltem a várandósokra, kismamákra, császármetszésre várókra és a gyermekágyas mamákra leselkedő veszélyeket, és a trombózis megelőzésének lehetőségeit. Írtunk az utazási trombózis megelőzéséről is.

KATTINTS IDE, és olvasd végig azt is!

Mentsük meg az anyákat: Előzzük meg a mélyvénás trombózist! 1.rész

 

Lipothrombo kompressziós harisnya

Trombózis- és embólamegelőző kompressziós harisnyákkal és kompressziós zoknikkal pedig várlak a Mami Gyógyít webshopban! Kattints IDE, vagy a fenti fotóra, és nézd meg a kompressziós harisnya kínálatunkat!

ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK

1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: A thromboemboliák megelőzése és kezelése
Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium
2. A thromboemboliák kockázatának csökkentése és kezelése
Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium

3. Háziorvos Továbbképző Szemle | 2015 | 20. évfolyam 1. szám
Szerző: Sas Géza dr., Pető Iván dr: Szemléletváltás a visszérbetegség kezelésében: a tartós alvadásgátlás jelentősége

4. Utazási trombózismegelőzés:
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/dvt

5. Kumar, Cotran, Robbins: A pathológia alapjai, Semmelweis kiadó 1994

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!