NAPVÉDELEM GYEREKEKNEK- és 5 konkrét tanács napvédő vásárlásához

Napvédelem gyerekeknek: Miért kiemelkedő fontosságú téma ez? Miért kell gyermekeidet ( és amúgy saját magadat is) védened a napsugárzás ellen? Hogyan védekezhetsz a legteljesebben?  Hogyan válassz napvédőt?

Összegyűjtöttem neked a válaszokat ebben a bejegyzésben.

Napvédelem gyerekeknek
Napvédelem gyerekeknek- tengerparton is kötelező. Saját fotóm.

A következő aktuális kérdésekre kapsz választ ebből a cikkből “napvédelem gyerekeknek” témában:

 • Miért kell gyermekeidet ( és amúgy saját magadat is) védened a napsugárzás ellen?

 • Miért ég le a bőrünk?

 • Mi az a PPD érték és SPF érték?

 • A napvédők fajtái

 • Fizikai napvédők

 • Kémiai napvédők

 • Kombinált fényvédők (hibrid fényvédők)

 • Nanoszemcséjű fényvédők

 • 5 konkrét tanács napvédő választásához- köztük: hogyan NE válassz naptejet?

Miért kell gyermekeidet ( és amúgy saját magadat is) védened a napsugárzás ellen?

Erre a kérdésre több válasz is van, viszonylag egyszerűek:

 1. mert nem akarsz később bőrrákot okozni gyermekeidnek azzal, hogy felelőtlen vagy és leégnek a napon- mert mi, szülők nem törődünk a napvédelemmel
 2. nem akarod, hogy a leégés miatt majd foltos legyen a bőrük később ( a gyorsabb bőröregedésről nem is beszélve- bár ez csak majd 30-40-es éveikben kezd fontossá válni)
 3. és szimplán ne tedd tönkre a nyári napjaikat azzal, hogy fáj és ég a leégett bőrük, és ez napokig tart, míg begyógyul
 4. kevésbé fontosnak tűnhet, de egy leégéssel a nyaralásnak is annyi lehet, mert mire meggyógyul, már haza is kell jönnötök- és fájó, égett háttal kínszenvedés lesz a nyaralás hátralévő része egy kisgyerekkel

Miért ég le a bőrünk?

Az UV sugárzás miatt. Dióhéjban: létezik UVA, UVB, és UVC sugárzás is.

 • Az UVA sugárzás áthatol a felhőkön, és télen is létezik. Ez nem barnít annyira, de felhős időben is le lehet égni napvédelem nélkül- pont azért, mert áthatol a felhőkön, és hiába felhős az ég, attól még éri a gyerekek bőrét. (és a tiédet is). Jó mélyen behatol a bőrbe, és amúgy ez felelős nagyobb részben a bőrrákért. (Forrás ITT, a cikk alján)
 • Az UVB sugárzás kifejezetten barnít, és a bőr öregedésében nagy szerepet játszik.
 • Az UVC sugárzás nem veszélyes a Földön számunkra, csak az űrben, de ott ugye nem nagyon mászkálunk.

ÉRDEKESSÉG: az UV sugárzás- előrejelzésről olvass ITT bővebben.

Mi az a PPD érték és SPF érték?

Az SPF (Sun Protection Factor) érték azt mutatja meg, hogy a naptej milyen védelmet ad az UVB sugarak ellen.

 • Ha az SPF 30, akkor az UVB sugarak 96%- át szűri ki (már ez is nagyon jó)
 • Ha az SPF 50, akkor az UVB sugarak 98%- át szűri ki (ez meg még jobb)

Gyerekeknél ennél kisebb SPF- értékben ne nagyon gondolkodj.

A PPD (Persistent Pigment Darkening) érték mutatja az UVA sugárzás elleni védelmet.

10-es PPD érték az UVA sugarak 90%- át szűri ki, és ez már jónak számít.

A PPD értéket nem mindig tüntetik fel, de az a jó hír, hogy az európai szabályozás szerint az UVA védelem 1/3-a kell legyen az UVB védelemnek egy regisztrált és elfogadott naptejben/fényvédőben. Ez azt jelenti, hogyha Európában vásárolsz megbízható (!!!) gyártótól ellenőrzött kozmetikumot, akkor ha rá van írva hogy SPF30, az UVA elleni 10-es védelemben is biztos lehetsz. Szeretném kihangsúlyozni a megbízható gyártót. Később lesz erről szó, olvass tovább.

A napvédők fajtái

Na innen jön az izgalmas rész! 🙂

A napvédőket többféleképpen lehet csoportosítani. A legfontosabb, hogy tudd: hatóanyag alapján vannak

 • fizikai napvédők,
 • és kémiai napvédők, a bennük lévő hatóanyag alapján.

Lehet még különbséget tenni a napvédők között állag alapján:

 • léteznek zsírosabb krémek,
 • vannak könnyű lotion-ok, szinte folyékonyak
 • van hab kiszerelésű,
 • spray kiszerelésű,
 • van kenhető púder állagú például,
 • illetve van stift is.

Majdnem mindegyikre láthatsz példát az alábbi fotón:

Az én családom napvédő arzenálja idén a Biodermától származik
Idén én a Bioderma napvédőket választottam, jó kis arzenálom van belőlük 🙂

Aszerint is meglehet különböztetni a fényvédőket, hogy melyik UV- sugárzás ellen védenek:

 • UVB ellen véd,
 • UVA ellen véd,
 • vagy mindkettő ellen véd.
 • vagy egyik ellen sem- sajnos ilyen is van a piacon, de megtanítalak, hogyan ismerd fel ezeket, nehogy ilyet vásárolj.

Fontos, hogy gyermekednek olyan fényvédőt válassz, ami MINDKÉT UV sugárzás ellen véd. Ez rá van írva a dobozra/tubusra, illetve az SPF és a PPD érték fel van tüntetve a megbízható naptejeken.

Vízállóságot tekintve:

 • Van vízálló,
 • és kevésbé vízálló napvédő is.

Olyan viszont nincs, ami egész nap véd újrakenés nélkül. És olyan sincs, hogy 100%-os védelem.  Ilyeneket nem lehet ráírni a dobozra/tubusra az európai szabályozás szerint.

Ez a legfontosabb, hogy ezeket tudd!

A következők viszont NEM számítanak, NE ez alapján válassz:

 • „bio”,
 • „természetes”
 • „vegán”
 • “100% természetes” stb butaságok   marketingüzenetek.

Olvass tovább, és megmagyarázom, miért NEM ezeket kell figyelembe venned napvédő vásárláskor.

Fizikai napvédők

Fizikai napvédők: nagyon leegyszerűsítve ezek hatóanyaga a következő: cink- oxid és/vagy titánum- dioxid. A fizikai napvédők nem szívódnak fel a bőrbe, hanem rajta maradnak és visszaverik a napfényt (UV- sugarakat). És igen, ez ugyanaz a cink- oxid, ami a popsikrémben is van, csak a napvédőkben más a szemcsemérete. A nagy szemcse fehérre meszeli a bőrt- mint ahogy a popsikrémnél látod is. A napvédőkben ezért használnak kisebb szemcseméretet. És ezért drágábbak is, mint a popsikrémek.

Kémiai napvédők

Kémiai napvédők: ezek olyan hatóanyagok, amelyek felszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe, és átalakítják az UV sugárzást. A teljesség igénye nélkül például:

 • tinosorb,
 • octocrylene,
 • avobenzon,
 • octinoxsate,
 • octisalate stb, egy csomó ilyen hatóanyag van.

Gyógyszertárban segítenek eligazodni közöttük, és biztonságos, gyermekekre kenhető fényvédőt is fognak ajánlani Neked.

Kombinált fényvédők (hibrid fényvédők)

Kombinált fényvédők, „hibrid”- nek is nevezik őket: fizikai és kémiai fényvédő- hatóanyagot is tartalmaznak, keverve.

Valamit molekula szempontból a tinosorb is hibrid, mert nem szívódik fel túl mélyen, tehát visszaveri a sugarakat, de egyben át is alakítja őket.

Nanoszemcséjű fényvédők

Nanoszemcséjű fényvédők is vannak, ezt is kötelező feltüntetni a fényvédő krémek összetételében- az EU-ban. Azért csinálnak nanoszemcsés fényvédőket, mert a kisebb szemcsék kevésbé színezik fehérre (=”meszelik le”) a bőrt.

A nano- összetevőkről megoszlanak a vélemények- a biztonság kedvéért ne ilyet válassz gyermekednek- annyi nem- nano-s van a piacon, ami jó és megbízható!

Jesszus, mennyi információ, ugye? – pedig ez még csak a jéghegy csúcsa. MÉGIS MILYEN NAPTEJET VEGYEK GYERMEKEMNEK?

Bioderma Kids naptej
Bioderma Kids naptej, spray formában (saját fotóm, én például ezt választottam, mert a Bioderma egy megbízható gyártó)

5 konkrét tanácsom napvédő vásárlásához

1. Megbízható gyártótól vásárolj.

Ilyenek ma Magyarországon például a gyógyszertárban kapható napvédők nagy gyártói (Bioderma, Uriage, LaRoche Posay, Vichy). A gyógyszertárban nagyobb esélyed van szakszerű segítséget kapni az összetevőkre vonatkozóan is.

A napvédő- szabályozás és engedélyeztetés nagyon szigorú az EU-ban. A kozmetikumokat be kell vizsgáltatni, bemérik őket, hogy valóban annyi- e a védelem, amennyit a tubusra ráírnak, megvan- e az UVA és az UVB elleni védelem is.

Például az SPF2- ről  és az SPF4-ről úgy nyilatkozik az EU-s jogszabály, azok nem is tekinthetők széleskörű UV elleni védelemnek. Az UVA elleni védelmet többféle módon is be kell vizsgáltatni az adott terméknél. És így tovább. És ez sok pénz- viszont sok kicsi cég, illetve az otthon pancsolt kozmetikumok gyártói nem csináltatják ezeket meg.

Ezért ne vásárolj a neten otthon pacsolt, regisztrálatlan, minősítetlen kozmetikumokat, akkor sem, ha „bio”- ként, akkor sem, ha „vegán”- ként, akkor sem, ha „természetes”- ként hirdetik, és akkor sem, ha gyönyörű a csomagolása/marketingje, mert nem ez a lényeg.

Lehet bármennyire „vegán”, „bio” és így tovább egy naptej, ha nincs beméretve, ha nem ellenőrzött és regisztrált kozmetikum, akkor a gyermeked későbbi bőrrákját kockáztatod- durván hangzik, de ez az igazság.

 

2. Fizikai vagy kémiai fényvédőt válassz-e?

Nagyon nem mindegy, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőt választasz abból a szempontból, hogy a fizikai fényvédők azonnal hatnak, a kémiai fényvédők visznt csak a felkenés után 15-20 perccel!

Ha felkened a fényvédőt, ami mondjuk kémiai, és a gyereked azonnal kimegy a napra vagy bele a medencébe/ Balatonba, akkor nem csináltál semmit, és le fog égni, hiszen a kémiai fényvédőknek 15- 20 perc kell, hogy a hatásuk kialakulhasson!!!

Ugyanezért én az óvodába fizikai fényvédőt vittem a gyermekemnek- hiszen ott is életszerűtlen azt elvárni egy óvónőtől, hogy az udvarra kimenetel ELŐTT 20 perccel kenegetni fogja a gyermekem. A fizikaival viszont nem lesz ez a probléma, felkeni, és már hat is. Viszont nincsenek kint órákig, hogy ledörzsölje- tehát megfelelően fogja védeni.

Ezért fontos, hogy tudd: fizikai vagy kémiai fényvédőt vettél- e. Ezt könnyen megnézheted az összetevők listájában, (INCI), illetve például gyógyszertárban segítenek is neked a választásban.

Ha a gyermeked már kúszik- mászik, akkor kémiai fényvédőt használhatsz nyugodtan, mert a fizikai ugye rajta marad a bőrén, és lecsuszmákolja. Megintcsak nem csináltál ekkor semmit, a ledörzsölt fényvédő ugyanis nem fogja megvédeni. A kémiai viszont beljebb szívódik, és azt nem tudja ledörzsölni. Gyógyszertárban segítenek, hogy kisgyermeknek mit javasolnak, hány éves kortól.

A gyermeked arcára viszont inkább fizikai fényvédőt kenj. Kémiai fényvédőktől előfordulhat, bár ritkán, könnyezés. Persze a fizikai se menjen a gyermeked szemébe!

KISBABÁK kérdésében is kérd ki a gyógyszerész tanácsát a gyógyszertárban- neki pontosan kell tudnia, melyik gyártó termékét milyen korú gyermekre ajánlott kenni. Ha nem tud válaszolni a kérdéseidre, keress másik patikát!!!

3. A fényvédőket újra kell kenni 2 óránként. És SOKAT kell felkenni.

Leizzadjuk, lejön, lemossa a víz, a kémiai pedig lebomlik. Nincs olyan, hogy „egész napos védelem”, hiába ajánlgatják egyes gyártók ezt.

Bioderma Pocket Fluid napvédő
Kirándulásnál is kell a napvédelem!

4. Drága vagy olcsó fényvédőt válassz-e?

Vagyis: válaszd- e a gyógyszertári, 6000-8000 Ft-os (vagy még drágább) fényvédőket, vagy a drogériás 2000 Ft- os is megteszi?

A rossz hír, hogy sok olcsó fényvédő attól olcsó, hogy valószínűleg vagy nem felel meg a szabályozásnak (otthon pancsoltra gondolok, mondjuk a drogériások azért reméljük nem ez a kategória), vagy nem olyan az összetétele, hogy gyerekekre biztonsággal rá lehessen kenni. Például sok benne az alkohol. Láttam olyan napvédőt az oviban, amiben második (!) összetevő az alkohol- ha tudsz, akkor inkább ne ilyet vegyél, hiszen az alkohol szárít és irritálhat is. Az olcsóbb naptejekben gyakran van allergizáló illóolaj, stb.

Lehet olyan napvédőt kapni, amelyben második- harmadik helyen van az összetevők között az alkohol, meg van benne vagy háromféle illóolaj is (de minek), ezek nyilván jobban allergizálhatnak, mint egy alkohol- és illatanyagmentes napvédő.

A biztonságos (gyógyszertárban kapható) fényvédők nem olcsók. Viszont semmiképpen sem ajánlom személy szerint, hogy fényvédőn spórolj. Persze nem kell több tízezer forintot elkölteni, de ha van pénz nyaralásra, tengerpartra, strandbelépőre, vízi vidámparkba, majd ott jégkrémre, lángosra, stb, akkor egy normális, bevizsgált, megbízható fényvédőre is legyen. Érdemes figyelni az internetes akciókat a patikákban, vagy pedig már télen gondolni a nyárra, és tudatosan félretenni egy pár ezer forintot jó minőségű fényvédőre.

5. Így NE válassz naptejet: nem az a lényeg, hogy egy naptej „bio”, „vegán” vagy” 100%-ban természetes”. Sajnos, ha ezek alapján döntesz, sok esetben át leszel verve, valamint gyermeked későbbi bőrrákját kockáztatod. Néhány valós példa:

 • átvernek téged, amikor azt mondják, a napvédőt nem mérették be, és körülbelül x az SPF érték. Nincs olyan, hogy körülbelüli SPF. Be kell méretni, ehhez ki kell fizetni a gyártónak jó sok pénzt, engedélyeztetni kell, utána lehet promócionálni. Különben ez a fogyasztó veszélyeztetése.
 • átvernek téged, amikor a természetessségre hivatkozva otthon készített napvédőt adnak el neked ezzel a szöveggel (valós példa): „ (az xy olaj) ugyan kevesebb, 20%-át szűri ki a káros sugaraknak, de ettől még szintén szenzációs védelmet nyújt”…
  Ugyan mitől lenne szenzációs egy olyan cucc, amely a káros sugarak több, mint 80%-át beengedi a bőrödbe???????
 • átvernek téged, mikor ilyenekkel hitegetnek: (valós példa): (ilyen- olyan) “Természetes növényi olaj: Faktorszáma nem ismert, de kiváló természetes védelmet nyújt a káros sugarak ellen”.
  Ismételni tudom csak magam: faktorszámát SOHA SENKI NEM MÉRTE BE, de KIVÁLÓ védelmet nyújt. Nyilván. (Nyilván NEM!)
 • marketingszöveg az, hogy „vegán napvédő”, mondjuk ami nem állati eredetű az tényleg vegán, az igaz,  de láttam így hirdetett otthon készített (magyar) naptejet amiben ugyanúgy az octocrylene volt a hatóanyag. Csak meg kellett találni az INCI-t, és meg kellett érteni. 🙂 Érted, ugye? A gyógyszertárban kapható nagy gyártó napvédőjében is UGYANAZ az octocrylene van, csak bevizsgált a kozmetikum. Nem kérdés, hogy melyiket válaszd gyermeked biztonsága érdekében. (De ha nem tudnád, megsúgom: a gyógyszertárit.)
 • marketingszöveg az, hogy „100%-ban természetes”. Elárulom Neked, hogy a higany is természetes, mégis káros ránk nézve már kis mennyiségben is. Meg a marihuána is természetes, mégse jut eszedbe, hogy a gyermekednek ajánlgasd. Ne ez alapján válassz fényvédőt, hanem a hatóanyag alapján.
 • „hogyan készíts bio naptejet otthon” típusú videók- felejtsd el. Ha eddig eljutottál, nem kell magyaráznom, miért. Ne pancsolj otthon semmit.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, máris okosabb és tájékozottabb vagy napvédelem témában, és nagyon sokat teszel egy későbbi bőrrák megelőzéséért.

*******************************************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

Eu-s szabályozás a napvédők szabályozásáról, sok- sok linkkel és dokumentummal

Fotó:

Jelleke Vanooteghem