Mérgező mikulásvirág: 5+1 dolog, amit tudnod kell kisgyermekes szülőként, ha mikulásvirágot vásárolsz

Mérgező mikulásvirág: 5+1 dolog, amit tudnod kell, ha kisgyermekes szülőként mikulásvirágot vásárolsz. Ugyanis a mikulásvirág mérgező, így kellő odafigyelést igényel, ha kisgyermek is lakik otthonodban.

mérgező mikulásvirág
Tényleg mérgező a mikulásvirág?

A következő dolgokat tudhatod meg ebből a cikkből:

 1. Mérgező mikulásvirág: az első dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: az, hogy a mikulásvirág több része is mérgező.

 2. Mérgező mikulásvirág: a második dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: milyen tüneteket okoz a mikulásvirág mérgező tejnedve?

 3. Mérgező mikulásvirág: a harmadik dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: milyen tüneteket okoz a mikulásvirág bogyója?

 4. Mérgező mikulásvirág: a negyedik dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: allergiás reakciót is okozhat, főleg arra érzékenyeknél.

 5. Mérgező mikulásvirág: az ötödik dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról- a lényeg: mit tegyél mikulásvirág- mérgezés gyanúja esetén?

       +1. Mérgező mikulásvirág: a plusz egy dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: hogyan előzd meg a mikulásvirág- mérgezést?

1. Mérgező mikulásvirág: az első dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: az, hogy a mikulásvirág több része is mérgező: a tejnedve és a bogyói is.

A mikulásvirág tejnedvével akkor találkozhatsz, ha véletlenül (vagy szándékosan) letöröd a levelét mondjuk a virág gondozása, öntözése közben. A törésnél megjelenő fehér csepp a tejnedv. Gyermeked is letörheti játszásdiból a mikulásvirág levelét, ilyenkor a tejnedv könnyen a szájába kerül.

A mikulásvirág bogyói a piros levelek közepén helyezkednek el, sárga színűek. Ez is csábítja a gyerekeket, hogy megkóstolják.

mérgező mikulásvirág
Mikulásvirág: szép, de mérgező.

2. Mérgező mikulásvirág: a második dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: milyen tüneteket okoz a mikulásvirág mérgező tejnedve?

 • A mikulásvirág tejnedve ha gyermeked bőrére kerül, akkor irritációt, kiütést, allergiás tüneteket okozhat.
 • Ha gyermeked megkóstolja, lenyalogatja, lenyeli a tejnedvet, a következő tünetek fordulhatnak elő: gyomor-bél rendszeri tünetek, hasfájás, hányás, hasmenés, véres vizelet. Ehhez nem kell ám sok tejnedv, egész kevés is elég. A hányás, hasmenés általában enyhe, de kivételek persze előfordulhatnak.
 • Szembe kerülve a mikulásvirág tejnedve szemirritációt, viszketést okoz, illetve a szem ki is pirosodhat.

3. Mérgező mikulásvirág: a harmadik dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: milyen tüneteket okoz a mikulásvirág bogyója?

Ha gyermeked véletlenül megeszi a bogyókat, hasonló tünetekre számíthatsz, mint a tejnedv lenyelésekor: hasfájásra, hányásra, hasmenésre.

4. Mérgező mikulásvirág: a negyedik dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: allergiás reakciót is okozhat, főleg arra érzékenyeknél.

Érdekes megfigyelés, hogy az, aki latexre (a kaucsukfa nedvére) allergiás, hajlamosabb a mikulásvirág- allergiára. Ennek az a magyarázata, hogy a latex és a mikulásvirág egyes fehérjéi azonosak, így keresztreakciót adnak.

Ugyanígy, aki avokádóra, banánra, kivire, gesztenyére vagy passiógyümölcsre allergiás, szintén nagyobb eséllyel indul a “mikulásvirág- allergia versenyben”.

5. Mérgező mikulásvirág: az ötödik dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról:

Mit tegyél mikulásvirág- mérgezés gyanúja esetén?

Ha a mérgező tejnedv gyermeked bőrére került, bő, szappanos langyos vízzel azonnal mosd le! Ha nagyon viszket, tehetsz rá hűsítő borogatást.

Ha véletlenül gyermeked a szemébe dörzsölte a tejnedvet, mosd ki bő folyó vízzel.

Ha lenyelte a fehér tejnedvet, vagy a bogyókat, akkor hívd fel a mentőket, és/vagy hívhatod a Heim Pál Kórház toxikológiai vonalát is, ott is segítenek, hogy mit tegyél! (06-1 459-9100 / 1113 mellék, vagy 06-1 333-5079).

Felmerül a hánytatás kérdése is. Ebben még a kollegák véleménye is megoszlik. Régi tankönyvek javasolják, de az új irányelvek szerint mérgezés esetén a hánytatás elavult és nem biztonságos dolog, és nem kell hánytatni. Jó ha tudod, hogy kifejezetten TILOS a hánytatás 2 évesnél fiatalabb gyermek esetében, a félrenyelés veszélye miatt!!! Értelemszerűen eszméletlen beteget sem szabad hánytatni!

+1: Mérgező mikulásvirág: a plusz egy dolog, amit tudnod kell a mikulásvirágról: hogyan előzd meg a mikulásvirág- mérgezést?

Nyugodj meg, nem úgy, soha többé ne vegyél mikulásvirágot. Nyugodtan vehetsz, csak kellő odafigyeléssel helyezd el az otthonodban. Az én otthonomban is van Karácsony környékén évek óta, ahogyan a fotóimon láthatod, csak mindent megteszek, hogy a gyermekem ne férjen hozzá. (kivéve azt a fotót, amely a nappali asztalunk közepén mutatja a mikulásvirágomat, de az tényleg csak a fotó kedvéért készült, utána gyorsan visszaraktam a polcra magasra.)

Előzd meg a mikulásvirág- mérgezést: tedd jó magasra a mikulásvirágot, ahol nem éri el gyermeked!
Előzd meg a mikulásvirág- mérgezést: tedd jó magasra a mikulásvirágot, ahol nem éri el gyermeked!

Előzd meg a mikulásvirág- mérgezést azzal, hogy jó magasra teszed a mikulásvirágot!!!

Tehát úgy helyezd el a lakásban, hogy jó magasan legyen, ahol gyermekek biztosan nem férhetnek hozzá. Mondjuk egy magas szekrénypolcon. Semmiképpen sem egy alacsony asztalon a helye, ahol a gyermekek hozzáférhetnek és megcsócsálhatják.

Magadra is vigyázz, ha gondozod a mikulásvirágod, amikor például locsolod vagy eltávolítod a lehullott leveleket, nehogy a kezed érintkezzen a tejnedvvel. Ha véletlenül rákerült a kezedre a tejnedv, nehogy óvatlanul is a szemedbe dörzsöld. Irány a fürdőszoba, és sikálás szappanos bő vízzel.

Szóval a lényeg, nem kell lemondanod a mikulásvirágról, erre én magam vagyok a bizonyíték: kisgyerekes anyukaként nálunk is van mikulásvirág. Csak egy kis figyelem, odafigyelés, és elkerülheted a mikulásvirág- mérgezéses baleseteket. 🙂 

Mikulásvirág
Mikulásvirág

FORRÁSOK:

Dr. Bavircz János: Mérgezések és első orvosi ellátásuk

Egyetemi tanulmányaink, kórházi gyakorlati tapasztalataink

WebMD:  Is Poinsettia Really Poisonous? (link)

Mayo Clinic: Are poinsettia plants poisonous? (link)

 

***************************************************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!