Mellráktípusok

Mellráktípusok: miért fontos a gyógyulásod szempontjából, hogyha mellrákkal diagnosztizálnak, pontosan megtudd a mellrákod a típusát?

Évente körülbelül 8000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot hazánkban, és 2000-2300-an halnak meg mellrákban. Ezért nagyon fontos ennek a betegségnek a korai felismerése, mert a korán felismert mellrák nagyon jól gyógyítható.

Fontos, hogy a mellrák nagyon sokféle lehet, és a különböző mellráktípusok különböző kezeléseket igényelnek. Mivel az utóbbi években a tudomány és a diagnosztika rohamosan fejlődik, van esély akár a teljes gyógyulásra, ha mellrákkal diagnosztizálnak Téged.

Ennek első lépése, hogy az orvosaid pontosan megállapítsák a Te mellrákod típusát. Ha megtudod a mellrákod pontos típusát, azzal nagy lépést teszel a gyógyulásod érdekében. Nem mindegy ugyanis, hogy a mellrák a betegség lefolyása szempontjából hol tart, hogyan viselkedik, illetve milyen terápiára érzékeny.

Ebben a cikkben azt összegeztem, milyen sokféle lehet a mellrák típusa, és ezeknek milyen klinikai jelentősége van a gyógyulásod szempontjából.

A következő kérdéseidre kapsz választ ebből a cikkből:

 • Mellráktípusok: Kiindulási hely szerinti mellráktípusok
 • Mellráktípusok: Invazív és nem invazív mellrákok: mi a különbség?
 • Mellráktípusok: Molekuláris genetika szerinti mellráktípusok
 • Hogyan lehet pontosan megállapítani a mellrák típusát, milyen vizsgálatok segítenek ebben? 

Mellráktípusok: Kiindulási hely szerinti mellráktípusok

Kiindulási hely szerint a mellrákok kiindulhatnak a tejmirigyekből (lobularis carcinoma), a tejcsatornákból (ductalis carcinoma), és a mell egyéb szöveteiből is, de ez utóbbiak ritkák. (ilyen például a Paget- kór, az angiosarcoma, a limfóma, a mell zsírszöveteiből is kialakulhatnak daganatok, valamint egyéb daganatok áttétei is megjelenhetnek a mellekben.)

Mellráktípusok: Invazív és nem invazív mellrákok: mi a különbség?

Az invazív rák azt jelenti, hogy az emlő további szöveteire is átterjedt a rák, nem maradt ott, ahol kialakult.

Amíg csak „helyben” marad, úgy hívjuk, hogy In Situ carcinoma, ezek a nem- invazív mellrákok– de egy idő után sajnos invazívvá válhatnak.

A gyógyulás szempontjából fontos, hogy már az In Situ daganatokat is kezeljük, hiszen akkor nem fajulhatnak tovább invazív rákká.

Mellráktípusok: molekuláris genetika jellemzői szerinti mellráktípusok

A leggyakoribb 3 mellráktípus a molekuláris jellemzőik alapján a következő:

 1. Hormonreceptor- pozitív/ vagy negatív mellrák: hormonreceptor- pozitív mellráktípusban a daganat növekedését a női hormonok határozzák meg. Hormontartalmú gyógyszerekkel kezelhető.
 2. HER-2 receptor pozitív/ vagy negatív mellrák: a HER2- pozitív mellráktípusban a HER2 fehérje van fokozottan jelen, és ez irányítja a mellrák növekedését. Ez ellen van célzott terápia, a HER2 gátló gyógyszerek. Érdekesség, hogy régebben a HER2- pozitív típus az egyik legrosszabb prognózisú mellráknak számított, mert nagyon aggresszív, egészen addig, amíg meg nem jelentek az úgynevezett HER2 gátló gyógyszerek. A HER2 gátló gyógyszerek bevezetésével nagyon jó prognózisúvá változott szerencsére a HER2- pozitív mellrák.
 3. Tripla- negatív mellrák (TNBC, Triple Negative Breast Cancer): ebben a mellráktípusban sem HER2, sem hormonreceptorok nem mutathatóak ki. Ez az összes eset 15%-a. Ezekben az esetekben az immunterápia az egyik lehetséges segítség, akár kemoterápiával kombinálva, akár magában.

Hogyan lehet pontosan megállapítani a mellrák típusát, milyen vizsgálatok segítenek ebben? Mi az, ami Magyarországan ezen cikk írásának időpontjában hozzáférhető?

Ha felmerül Nálad a mellrák gyanúja, orvosaid mintavételre fognak küldeni. Ez azt jelenti, hogy kivesznek egy pici szövetet a gyanús helyről, csomóból, és azt további laboratóriumi vizsgálatokra küldik.

Az alap- patológiai vizsgálatok általában elérhetőek hazánkban. Tehát nagy valószínűséggel meg fogják tudni mondani a hormonreceptor- státuszt és a HER2- státuszt is esetedben.

Más a helyzet a legmodernebb, a nyugati országokban mindennaposnak számító modern diagnosztikával azonban. Nem minden modern laboratóriumi vizsgálat érhető el az állami ellátásban. Az, hogy abban a kórházában, ahova tartozol  milyen lehetőségek vannak, kérdezd meg kezelőorvosodtól. A minél pontosabb típus- beleértve a molekuláris genetikai tipizálást- azért lenne fontos, hogy annak megfelelően kezdhessenek személyre szabott kezelést Nálad, minél hamarabb. 

A rutin patológiai módszerek az esetek legnagyobb részében segítenek az indulásban, azaz az induló terápia kiválasztásában. Azonban sajnos nem teszik minden esetben lehetővé annak megállapítását, hogy számodra melyik terápia lenne a legmegfelelőbb, és melyiket ne adják, mert az valószínűleg nem használna, sőt, csak mellékhatásokat okozna. Ilyen esetekben multigénes vizsgálatok lehetnek indokoltak- amelyek ezen cikk írásának időpontjában azonban sajnos Magyarországon a társadalombiztosítás keretein belül nem, vagy csak korlátozott mértékben hozzáférhetőek.

Kezelőorvosod fog Neked részletes tájékoztatást adni arról, hogyan és milyen módszerekkel állapítható meg a nálad felfedezett mellrák típusa, és annak megfelelően milyen kezelés javasolt.

 

Források:

 • Kásler Miklós: Onkológia, Egyetemi Tankönyv, 2018, Medicina kiadó
 • www.cancer.gov
 • www.breastcancer.org
 • ESMO Guideline

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • Hírlevél: Hamarosan!