A tripla negatív mellrák immunterápiája

A tripla negatív emlőrák immunterápiája- erről a témáról olvashatsz ebben a cikkben.

Évente körülbelül 8000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot hazánkban, és 2000-2300-an halnak meg mellrákban. Ezért nagyon fontos ennek a betegségnek a korai felismerése, mert a korán felismert mellrák nagyon jól gyógyítható. A terápia egyik fontos lehetséges eleme az immunterápia, erről olvashatsz bővebben ebben a cikkben.

Az alábbi kérdéseidre ad választ ez a cikk:

 • Mi az a tripla negatív emlőrák, más néven tripla negatív mellrák?

 • Mellrák-típusok: molekuláris genetika jellemzői szerinti mellrák-típusok

 • A tripla negatív mellrák kezelése

 • Mi az az immunterápia?

 • Az FDA által által elfogadott immunterápiák tripla negatív mellrákban

Mi az a tripla negatív emlőrák, más néven tripla negatív mellrák?

Fontos, hogy a mellrák nagyon sokféle lehet, és a különböző mellrák-típusok különböző kezeléseket igényelnek. Mivel az utóbbi években a tudomány és a diagnosztika rohamosan fejlődik, van esély akár a teljes gyógyulásra, ha mellrákkal diagnosztizálnak Téged.

A tripla negatív emlőrák az egyik mellrák-típus, amikor a mellrákot  molekuláris genetika szerint csoportosítjuk.

Mellrák-típusok: molekuláris genetika jellemzői szerinti mellrák-típusok

A leggyakoribb 3 mellráktípus a molekuláris jellemzőik alapján a következő:

 1. Hormonreceptor- pozitív mellrák: ebben a mellrák-típusban a daganat növekedését a női hormonok határozzák meg. Hormontartalmú gyógyszerekkel kezelhető.
 2. HER-2 receptor pozitív mellrák: ebben a mellrák-típusban a HER2 fehérje van fokozottan jelen, és ez irányítja a mellrák növekedését. Ez ellen van célzott terápia, a HER2 gátló gyógyszerek.
 3. Tripla- negatív mellrák (TNBC, Triple Negative Breast Cancer): ebben a mellrák-típusban sem HER2, sem hormonreceptorok nem mutathatóak ki. Ez az összes eset 15%-a. Ezekben az esetekben az immunterápia az egyik lehetséges segítség, akár kemoterápiával kombinálva, akár magában.

Olvass többet a Tripla negatív mellrákról IDE KATTINTVA- hamarosan!

A tripla negatív mellrák kezelése

A korai tripla negatív emlőrák kezelése  a következőkből tevődik össze:

 • műtét
 • sugárterápia,
 • illetve a daganat méretétől függően a kemoterápia is.

Az áttétes vagy helyileg előrehaladott tripla negatív emlőrák kezelésére többféle lehetőségünk van, ezek a következők:

 • immunterápia,
 • kemoterápia

Az immunterápiát sokszor kemoterápiával együtt alkalmazzuk. A kétféle kezelés kombinálásával érhető el ugyanis a legjobb terápiás eredmény, ezt klinikai vizsgálatokban bizonyították. A kemoterápia által elpusztított tumorsejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, melyeket felismerve az immunrendszer eredményesebben veheti fel a harcot a daganattal szemben.

Mi az az immunterápia?

Az immunterápia a saját testünk immunrendszerét használja fel, hogy harcoljon a rosszindulatú, rákos sejtek ellen. Az immunterápia olyan természetes, vagy mesterséges anyagokat használ a harcban, amelyek felerősítik, felturbózzák a szervezetünk normál immunsejtjeit, hogy hatékonyan vegyék fel a harcot a rákos sejtek ellen is, nemcsak a „szokásos” baktériumok, gombák vagy vírusok ellen.

Immunterápia: illusztráció
Immunterápia: illusztráció

A felerősített immunrendszerünk a következő dolgokat teszi:

 • lelassítja, vagy meg is állítja a rákos sejtek növekedését
 • megállítja a rákos sejtek továbbterjedését a testünk más részeibe
 • hatékonyabbá válik a rákos sejtek elpusztításában

Bármilyen idegen „behatoló” esetén, legyen az egy rákos sejt, egy vírus, egy baktérium vagy gomba, az immunrendszerünknek először fel kell ismernie, hogy idegen vagy saját anyaggal találkozott. Azaz meg kell tudnia mondania, hogy az adott anyag a saját testünk természetes része-e, vagy testidegen, ezért potenciálisan ártalmas számunkra. Ez azért fontos, hogy a saját testünk alkotórészeit ne támadja meg az immunrendszer. Ezért a testünk minden sejtjén vannak olyan fehérjék, amelyek jelzik az immunrendszerünknek, hogy az adott sejt a sajátunk, hozzánk tartozik. Ezért általában az immunrendszerünk nem támadja meg a saját testünk sejtjeit. (Kivételt képeznek az autoimmun betegségek, amikor is az immunrendszer hibásan úgy azonosítja egyes saját sejtjeinket, mintha idegenek lennének, ezért elpusztítja őket.)

A testidegen sejtek felszínén és bennük is úgynevezett antigének vannak, amelyeket az immunrendszer nem ismer, így ezek is triggerelik az immunrendszert arra, hogy az immunsejtjeink megtámadják őket. Ezek lehetnek baktériumok, vírusok, és fertőzött sejtek is. Ha a testidegen sejtek elpusztulnak, akkor nem tudnak ártani nekünk.

De akkor miért nem támadják meg az immurendszerünk sejtjei a mellrák sejtjeit?

Ennek több oka is van:

 1. A mell rákos sejtjei ugyanúgy kezdik az életüket, mint egy normális, egészséges sejt. Az elrákosodás előtti stádiumban, de még a korai rák stádiumában sem különböznek nagyon az egészséges sejtektől, így az immunrendszer egyszerűen nem ismeri fel, hogy itt valami nincs rendben. Nem kiabálják ki országnak- világnak, hogy „hé, mi itt vagyunk ám, és éppen rákká készülünk alakulni!”, és nincsenek olyan egyértelmű antigének a felszínükön, mint a vírusoknak vagy a baktériumoknak, amelyeket az immunrendszerünk könnyen felismerne. Illetve ha vannak is ilyen, úgynevezett “neoatigének”, nagyon okosan megtanulják “hibásan” bemutatni, így megintcsak nem ismeri fel a saját immunrendszerünk, hogy itt valami rosszal áll szemben.
 2. A másik ok, hogy a rákos sejtek nagyon okosak, így sokáig el tudnak rejtőzni az immunrendszerünk elől. Ennek a folyamatos genetikai változásuk az egyik oka, ami megakadályozza, hogy az immunrendszer felismerje őket.
 3. Ráadásul a tripla negatív mellrák sejtjei nagyon gyorsan sokszorozódnak, ezzel viszont túlterhelik az immunrendszert, és az irányítás kicsúszik az immunrendszerünk kezéből.

Az FDA által által elfogadott immunterápiák a következőek tripla negatív mellrákban:

Immun checkpoint inhibitorok 

Ahogyan már beszéltük, bármilyen idegen „behatoló” esetén, legyen az egy rákos sejt, egy vírus, egy baktérium vagy gomba, az immunrendszerünknek először fel kell ismernie, hogy idegen vagy saját anyaggal találkozott, vagyis különbséget kell tennie a saját sejtjei, és idegen sejtek, anyagok között.

Saját sejtjeink felszínén és/vagy bennük olyan fehérjék is találhatóak, amelyek segítenek felismerni az immunrendszerünknek, hogy ez „saját” sejt. Néhány ilyen fehérjét úgy hívunk, hogy „immun checkpoint-ok”, magyarra lefordítva „immunellenőrző pontok”. A rákos sejtek néhányszor megtalálják annak a módját, hogy ezeket az immun-checkpoint fehérjéket mintegy pajzsként használják, és az immunrendszerünk ne ismerje fel, és ne támadja meg őket.

Az immunrendszer sejtjei, az úgynevezett T-sejtek az egész szervezetben járőröznek, keresve a betegség vagy fertőzés jeleit. Amikor a T-sejtek egy másik sejttel találkoznak, bizonyos fehérjéket elemeznek a sejt felszínén, ami segít a T-sejtnek azonosítani a sejtet. Ha a felszíni fehérjék jelzik, hogy a sejt normális és egészséges, a T-sejt magára hagyja. Ha a felszíni fehérjék azt sugallják, hogy a sejt rákos vagy más módon egészségtelen, a T-sejt támadást indít ellene. Amint a T-sejtek támadásba lendülnek, az immunrendszer speciálisabb fehérjéket kezd termelni, amelyek megakadályozzák, hogy ez a támadás károsítsa a normál sejteket és szöveteket a szervezetben. Ezeket a speciális fehérjéket, amelyek az egészséges sejteket és szöveteket biztonságban tartják, immunellenőrző pontoknak nevezik.

Az immun-checkpoint inhibitorok ( immunellenőrzőpont-gátlók) ezeket az immunellenőrzőpont-fehérjéket veszik célba, és segítik az immunrendszert a rákos sejtek felismerésében és megtámadásában. Az immun-ellenőrzőpont-gátlók lényegében leveszik az immunrendszer fékjeit azáltal, hogy blokkolják az ellenőrzőpont-gátló fehérjéket a rákos sejteken vagy a rájuk reagáló T-sejteken, így a T- sejtek el tudják pusztítani a rákos sejteket.

Az immunterápiáról bővebben olvashatsz IDE KATTINTVA- hamarosan!

Jemperli (hatóanyaga: dostarlimab). PD-1 inhibitor.

A Jemperli-t úgynevezett mismatch repair deficiens (dMMR), előrehaladott mellrák esetében használják, ha kezelés alatt vagy után nőtt a rák mérete, és más kezelés nem lehetséges már. Ez a mellrákok kevesebb, mint 1%-ában fordul elő.

Keytruda (hatóanyag: pembrolizumab). PD-L1 inhibitor.

A Keytruda-t kemoterápiával kombinálva használják inoperábilis, lokálisan előrehaladott vagy metasztatizált tripla negatív emlőrák esetében, ami PD-L1 pozitív. A Keytruda-t használják műtét előtt is, kemoterápiával kombinálva, illetve a műtét után önmagában is, korai stádiumú tripla negatív mellrákban,olyan esetben, amikor nagy a kiújulás valószínűsége.

Tecentriq (hatóanyag: atezolizumab)

A kemoterápiés Abraxane- nal együtt- (ez utóbbi hatóanyaga: albumin-kötött vagy nab-paclitaxel) 2019 márciusában kapta meg az FDA gyorsított jóváhagyását inoperábilis, lokálisan előrehaladott vagy metasztatizált tripla negatív emlőrák esetében, ami PD-L1 pozitív. De 2021 augusztus 27-n, a Tecentriq gyártója, a Genentech visszavonta a gyógyszer mellrákban történő indikációját. Azok, akiknél mér folyamatban volt a terápia, még folytathatták ezt a kezelést, de a továbbiakat a kezelőorvosukkal kell megbeszélniük.

Remélem, ez a cikk sokat segített a tripla negatív mellrák immunterápiájának megértésében. Olvass bővebben a mellrákról, az alábbi témákról bővebben, az alábbi cikkekre kattintva:

Mellráktípusok

FORRÁSOK

 • https://www.breastcancer.org/treatment/immunotherapy
 • https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/treatment-of-triple-negative.html
 • Kásler Miklós: Onkológia, Egyetemi tankönyv, Medicina Kiadó 2018

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!