MINI- ÚTIPATIKA FELNŐTTEKNEK: AZ 5 LEGFONTOSABB GYÓGYSZER RÖVID UTAZÁSHOZ

MINI- ÚTIPATIKA FELNŐTTEKNEK: AZ  5 LEGFONTOSABB GYÓGYSZER RÖVID UTAZÁSHOZ

 • Milyen gyógyszereket pakolj be saját magadnak, ha csak egy- két napra utazol el?

 • Mi az a minimális csomag, amiben ott vannak a legfontosabb gyógyszerek, de pici csomagocska és nem egy kiló?

Mini- útipatika felnőtteknek
Mini- útipatika felnőtteknek: 5 fontos gyógyszer rövid utazáshoz

Fotókon mutatom meg, és mit vittem magammal egy 2 napos lengyelországi kirándulásra. Hasonló pici csomaggal Te is nyugodtan útnak indulhatsz, annyi, hogy ezek mellé a rendszeresen szedett gyógyszereidet tedd még be természetesen. (Nekem ilyen nincs, úgyhogy ezzel nem kellett foglalkoznom.)

FONTOS!!!

A posztban gyógyszerneveket is leírok, kiemelném, hogy ez nem fizetett tartalom, hanem saját orvosi és egyéni tapasztalataimon alapul, és mindent megvettem a gyógyszertárban saját magam. Tehát a termékek árát kifizettem, nem gyógyszercégek promóciós tartalmáról van szó ebben a cikkben.

Mini- útipatika: saját mini- útipatikám tartalma felsorolva:

 • fejfájáscsillapító (Quarelin)
 • láz- és fájdalomcsillapító (2 fajta, kiszerelés, paracetamol)
 • puffadás elleni készítmény (Espumisan)
 • hasmenés elleni készítmény (Smecta)
 • ami nincs a fotón, mert egy másik nesszeszerben volt a bőröndömben: hasfájás, hasi görcsök elleni készítmény (NO-SPA)

Mini- útipatika felnőtteknek

Mini- útipatika: részletes leírás

Ezek azok a legfontosabb gyógyszerek, készítmények, ami nélkül én nem indulok útnak. A leggyakoribb és legfontosabb tüneteket csillapítják.

 • Fejfájás: bármikor rád törhet, főleg, ha migrénes vagy. Elég egy korty helyi vörösbor, egy kis sajt, vagy csoki, esetleg más klíma, mint ahol élsz, és már támad is a migrénes fejfájás. Ezért nálam még a „sima” táskámban is a mindennapokban MINDIG van egy – két szem Quarelin. El nem indulok sehova nélküle.

TIPP: ha nem tudsz Quarelint venni, akkor kiválthatod a következőkkel:

Algopyrin + NO-SPA+ koffein (Kávé) EGYÜTT bevéve. Ezek a Quarelin hatóanyagai.

 • Láz- és fájdalomcsillapító: lázasak is bármikor lehetünk, könnyen megfázhatunk például légkondiban, repülőn, hotelben. Erre nagyon jó a paracetamol. Egy tasak forró italpor bőven elég a túléléshez. Ha megfáznál, akkor a helyi gyógyszertárban, vagy akár benzinkutakon bizonyára akad paracetamol recept nélkül.

Én egy kombinált készítményt is vittem, ez egy amerikai gyógyszer, régebben Amerikában vettem. Paracetamol mellett más hatóanyagokat is tartalmaz, én nagyon szeretem, így hoztam haza is belőle. (jobb oldali két szem narancssárga tabletta).

 • Puffadás, hasfájás: idegen országban étkezve gyakran előfordul, hogy olyat eszünk, amitől kellemetlenül felpuffadunk. Velem még Magyarországon is előfordult, hogy a hotel által készített amúgy mennyei grillzöldségektől úgy felpuffadtam, hogy szabályosan rosszul voltam addig a pillanatig, amíg nem jutottam vissza a szobámba, és toltam be egy Espumisan- NO-SPA kombót. 😊 Sokkal jobb lett utána.

Ezért NO-SPA és Espumisan is mindig vannak nálam.

 • Hasmenés: számomra hihetetlen, hogy az emberek nagy része nem ismeri a SMECTA nevű por- készítményt, ami szuper „hasfogó.” Hasmenős gyerekeknek rendszeresen adtuk, amikor kórházban dolgoztam, és felnőtteknek is ugyanolyan jó. Hasmenésünk is bármikor lehet utazás során, elég csak valami nem túl jó minőségű csapvizet meginnunk, vagy mosatlan gyümölcsöt ennünk véletlenül… Ekkor jöhet egy tasak SMECTA (gyereknek fél tasak is elég sokszor), néhányszor ismételve, és bye-bye hasmenés.

MEGTÖRTÉNT ESET: 9 napon túl tartó hasmenés, „otthoni” módszerekkel kezelve nulla eredménnyel.

Egy Facebook- csoportban olvastam nemrég, hogy egy felnőtt hölgy 9  napja (!) fennálló hasmenésre panaszkodott, de nem vett be semmit. Kétségbeesve kért segítséget, hogy mit tegyen? Én ezt értetlenül olvastam. Ha nem is ismeri az alapvető gyógyszereket, hatóanyagokat, az sem jutott eszébe, hogyha orvoshoz nem is, de gyógyszertárba bemenjen, és szakembertől tanácsot kérjen??? Otthoni (=semmilyen) módszerekkel próbálta kezelgetni magát, nulla eredménnyel. 9 nap után lett elege és kérdezte, hogy mit tegyen? „Természetesen” ekkor sem szakemberez, hanem a Facebook népéhez fordult… no comment…

Ti NE LEGYETEK ilyen buták. A hasmenés egy egyszerűen megoldható probléma, akár már egy tasak Smecta is megszüntetheti a hasmenést. A 21. században ne butáskodjunk, ha van a bajunkra bevált szer, vegyük be és kész!

Mini- útipatika felnőtteknek

Mini- útipatika: Összefoglaló

Tehát ha egy rövid utazásra indulsz, a következő gyógyszereket, hatóanyagokat pakold be a táskádba:

 1. Bevált fejfájáscsillapító, pl Quarelin: 2 db
 2. Láz- és fájdalomcsillapító: Paracetamol, 1 tasak forró italpor és/vagy 2 db tabletta. Ehelyett vagy e mellé még pakolhatsz be 1-2 szem ibuprofent (pl Nurophen).
 3. Hasfájásra: 2 szem NO-SPA
 4. Haspuffadásra: pár szem Espumisan gyöngy
 5. Hasmenésre: 1 csomag SMECTA

+ a rendszeresen szedett gyógyszereid, krémeid, kencéid, ha vannak vagy kellenek majd. (Naptej, szúnyogriasztó stb)

Remélem segítettem abban, hogy egy rövid, 1-2- napos utazás esetén milyen gyógyszereket vigyél magaddal!

Ha tetszett ez a cikk, akkor további tartalmakért kövess az alábbi felületeken is:

Szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!