Bárányhimlő elleni oltás: 10 kérdés- 10 válasz, ha kétségeid vannak

A bárányhimlő nem veszélytelen betegség, és egyáltalán nem jó ötlet elkapni és gyorsan túlesni rajta. Minden életkorban vannak ugyanis szövődményei, ezek lehetnek súlyosak is.

Sajnos nem lehet előre megjósolni, melyik gyermek fogja intenzív osztályon folytatni bárányhimlős pályafutását. A bárányhimlő lefolyása ép immunrendszerű gyermekben is kiszámíthatatlan!

Ezért én, a Mami Gyógyít blog írója,  aki magam is orvosok vagyok, egyértelműen a bárányhimlő elleni oltás mellett teszem le a voksomat, mert ez az egyetlen módja a bárányhimlő megelőzésének, a bárányhimlő szövődményeinek, valamint a kórház elkerülésének. Természetesen saját kisfiam is megkapta az oltást a maga idejében!

Az alábbi videóban Dr. Póta György gyermekorvos beszél a bárányhimlő elleni oltásról, és arról, hogy évi 200-300 gyermek szorul kórházi osztályos ellátásra a bárányhimlő súlyos szövődményei miatt. Előre nem lehet megjósolni, ki lesz ez a 200-300 gyermek, ugyanis 75%-ukban SEMMILYEN előző vagy együttes betegség, gyenge immunrendszer stb nem volt jellemző rájuk. Ebben rejlik tehát a bárányhimlő valódi veszélyes: lehet, épp a Te bárányhimlős gyermeked kerül majd intenzív osztályra, akkor is, ha előtte makkegészséges volt- és ezt nem tudhatod előre.

Neked szól ez a cikk, ha kérdéseid vannak a bárányhimlővel kapcsolatban. A következő kérdésekre válaszolunk:

 1. Ki kaphatja el a bárányhimlőt?

 2. Kik a fokozottan veszélyeztetettek bárányhimlő szempontjából?

 3. Ha felnőtt vagy: honnan tudhatod meg, hogy átestél- e bárányhimlőn, és vajon javasolt- e az oltás számodra?

 4. Mit tartalmaz a bárányhimlő elleni védőoltás?

 5. Hány bárányhimlő elleni oltás szükséges a védettség kialakulásához?

 6. Véd –e 100%-ban az oltás a bárányhimlőtől?

 7. Összefoglalva kinek javasolt és mikor a bárányhimlő elleni oltás?

 8. Tutira hatékony bárányhimlő elleni oltás?

 9. Mi a helyzet a bárányhimlő elleni oltás mellékhatásaival?

 10. A bárányhimlő elleni oltás vajon tartós védettséget nyújt?

Azt már megbeszéltük, mi okozza a bárányhimlőt, és azt is, mik lehetnek a bárányhimlő szövődményei.

Magyar adatok szerint:

 • évente 40 000 bárányhimlős eset fordul elő- és bár jelentendő betegség, vannak olyan források, amely szerint a valós megbetegedése száma ennek kétszerese (!)(1) (5)
 • kórházba az összes eset 1-3%-a kerül. (1) (5)
 • a kórházban átlag 4-5 napot töltenek el a gyermekek (5)

Amerikai adatok szerint az oltás bevezetése ELŐTT:

 • évente 4 millió bárányhimlős esetet jelentettek,
 • ebből átlagosan 10 000- 13000-en kerültek kórházba,
 • és 100- 150 között volt a halálesetek száma.
 • A halálesetek fele gyermekeket érintett. Mindez évente. (2)
 • A bárányhimlő elleni oltás bevezetése után 88%-kal csökkent a kórházba kerülések száma. (3)

Jöjjenek akkor most szépen sorjában a kérdések és a válaszok a bárányhimlő elleni oltással kapcsolatban.

1. Ki kaphatja el a bárányhimlőt?

A bárányhimlőt mindenki elkaphatja, aki nem esett át rajta, és nem kapott oltást ellene- az oltás ugyanis az egyetlen mód a bárányhimlő megelőzésére.

Tehát 0-tól százhuszonX éves korig mindenki elkaphatja, aki nem volt még bárányhimlős, és be sem oltották ellene. Van aki kétszer is átesik bárányhimlőn- bár ez nagyon ritka, de például saját férjem is kétszer esett át rajta! Én ezt orvos létemre nem is akartam elhinni először, mert nekünk úgy tanították az egyetemen, hogy aki egyszer elkapta a bárányhimlőt, az még egyszer nem fogja. Pedig vannak ilyen esetek, sporadikusan megemlítve az irodalomban.

2. Kik a fokozottan veszélyeztetettek bárányhimlő szempontjából?

Fokozatosan veszélyeztetettek a következő csoportok a bárányhimlő szempontjából:

 • a nem oltott, és bárányhimlőn át nem esett felnőttek ( ez a felnőtt lakosság kb 10%-a, tehát elég magas szám)
 • az immunszuppresszív terápiában részesülő betegek, például kemoterápiát kapók, vagy azok, akik egyes neurológiai gyógyszereket szednek bizonyos idegrendszert érintő betegségekre. Érdekes, hogy egyes rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők még évtizedekkel a kemoterápia után is hajlamosabbak a bárányhimlőt elkapni.
 • várandós anyák, akik nem estek át bárányhimlőn- ők maguk is, és magzataik is kockázatnak vannak kitéve. A terhesség és a bárányhimlő kapcsolatáról külön posztot írtam, IDE KATTINTS A CIKK ELOVASÁSÁHOZ.  Sajnos viszont terhes kismamákat tilos beoltani az oltással.

3. Fellnőttként: Honnan tudhatod meg, hogy átestél- e bárányhimlőn, és javasolt- e az oltás számodra?

Ha felnőttként nem vagy biztos benne, hogy átestél- e gyermekkorodban bárányhimlőn, először is kérdezd meg a szüleidet, nekik emlékezniük kell rá. Bizonyára jelezve van a kiskönyvedben is, vagy esetleg van orvosi papír róla.

Ha semmilyen megbízható információ nincs arról, hogy voltál-e kiskorodban bárányhimlős, és szeretnéd tudni, akkor laborvizsgálattal kimutatható. A véredben ugyanis meg lehet mérni a Varicella vírus ellenanyag- szintet, ez biztosan jelzi azt, ha átestél a fertőzésen.

4. Mit tartalmaz a bárányhimlő elleni védőoltás?

A védőoltás élő, gyengített kórokozót tartalmaz.
Magyarországon 2 féle oltóanyag érhető el, két cég terméke.
Az oltás a cikk írásának időpontjában nem a kötelező oltási sor része, vagyis szabadon választható, és fizetni kell érte.

A kép illusztráció.

5. Hány bárányhimlő elleni oltás szükséges a védettség kialakulásához?

A jelenlegi ajánlás szerint 2 oltás szükséges az immunitás kialakulásához.

Ennek alapja többek között egy amerikai tanulmány, ahol 10 éven nézték az 1 illetve 2 adag oltással oltottakban a bárányhimlő előfordulását, és a 2 adag oltás kapó egyedeknél háromszor kisebb esélye volt a bárányhimlő bekövetkezésének.

Ha elő is fordult fertőzés (mert egyik oltás sem véd 100%-ban), az sokkal enyhébb formában jelentkezett, mint az egyáltalán nem oltottaknál, és szövődmények sem fordultak elő (4) Tehát, ha beoltatod gyermeked, és el is kapja a bárányhimlőt, pár pöttyel meg fogja úszni, és semmilyen súlyos szövődménytől nem kell félnetek.

Ezt azóta más tanulmányok, utánkövetések is megerősítették. Ezért emelték az oltás dózisát egyről kettőre, mert az eredmények azt igazolták, hogy a két oltásból álló stratégia hatékonyabb.

6. Véd –e 100%-ban az oltás a bárányhimlőtől?

A bárányhimlő elleni oltás 100%-os védelmet nem nyújt, de a rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy 2 oltás után súlyos, szövődményes bárányhimlő nem fog kialakulni. Tehát 2 oltással mind a szövődményeket, mind a kórházat elkerülheted. Magyarul: ha el is kapja gyermeked a bárányhimlőt, pár pöttyel megússza az egész kellemetlen betegséget!

A magas rizikójú csoportok védelmét javítja, ha a körülöttük élők be vannak oltva bárányhimlő ellen. Ezt onnan is tudjuk, hogy az USA-ban folytatott hosszú követési idejű tanulmányok azt is kimutatták, hogy az oltás- és főleg a 2 sorozatból álló oltás- bevezetése után drámaian lecsökkent mind az egy évesnél fiatalabb kisbabák, mind az oltatlan felnőttek bárányhimlős megbetegedéseinek is a száma. (3) Ez az adat a nyájimmunitás szerepét is hangsúlyozza.

7. Összefoglalva kinek javasolt és mikor a bárányhimlő elleni oltás?

A mai ajánlás szerint minden 1 évesnél idősebb egyént, aki nem esett át fertőzésen, legyen akár gyermek vagy felnőtt, érdemes beoltani, 2 dózissal. Gyermekekben a közösségbe kerülés előtt, és a 2 oltás között 1-3 hónap teljen el maximum, felnőtteknél pedig 6 hét maximum.

Speciális esetekben természetesen kellő óvatossággal és mindig az Alkalmazási Előiratok szerint kell eljárni, és vannak olyan csoportok, akik- bár fokozott rizikójúak-, nem olthatók, például a várandós kismamák.

8. Tutira hatékony az oltás?

Ha mi nem győztünk itt meg, nézd meg az irodalomjegyzéket, amiből dolgoztunk. Olvasd el a linkelt klinikai tanulmányokat, utánkövetéseket. Saját szemeddel láthatod majd, mennyire lecsökkent a megbetegedések, a kórházba kerülések száma azokban az országokban, ahol bevezették az oltást.

Az FDA, a CDC, a PubMed hiteles források adatok és statisztika szempontjából, bár angol nyelven íródnak. A cikk írásának időpontjában: 

 • a PubMed-en a varicella vaccine keresésre több, mint 3500 a találat,
 • az FDA-n ugyanerre több, mit 800 találat van,
 • a CDC-n is rengeteg a találat ugyanerre a keresőszóra, a 10.oldaltól nem kattingattam tovább, de folytatódott.

A hatékonyságot összefoglalva tehát: a bárányhimlő elleni oltással beoltottakban súlyos, kórházi kezelést igénylő szövődmény gyakorlatilag nem fordul elő, ha van is áttöréses bárányhimlő (tehát 2 oltással oltott gyermek elkapja a bárányhimlőt), akkor az ENYHE, SZÖVŐDMÉNYMENTES formában zajlik le.

9. Mi a helyzet a bárányhimlő elleni oltás mellékhatásaival?

Igazából ez az a téma, ami (az információhiányon túl) a szülőket általában hezitálásra készteti a bárányhimlő elleni oltással kapcsolatban.

—KITÉRŐ——————————————————

És nemcsak az oltással kapcsolatban: ma Magyarországon annyian tájékozódnak átverős, hiteltelen weboldalakról, hogy félelmetes. Ez nemcsak ciki, hanem veszélyes is.  Most komolyan, tényleg a mindenegyben blog és társai (hasonló színvonalú) blogokra kellene hallgatni egészség- betegség témájában? Egyáltalán kik a szerzők? Van egészségügyi végzettségük? Vagy csak kattintásvadászok, és a hirdetésekből élnek- te meg elhiszed, amit írogatnak???

Gyermeked egészsége ( és amúgy saját magad érdekében is) MINDIG kérd ki az orvosok tanácsát. Ne szégyellj akár több orvost megkérdezni, teljesen természetes, ha több véleményt is hallani szeretnél. (Bár arra fel kell készülnöd, hogy ahányan vannak, annyifélét mondanak.) Mindenesetre orvosi kérdésekben ne a szomszédasszonytól, és ne a fent listázott weboldalakról, hanem megbízható forrásból tájékozódj!

Fontos tudnod, hogy a mellékhatások- minden gyógyszer és oltás esetében- jelentéskötelesek. És MINDENT jelenteni kell. Ezt az orvosok nagyon jól tudják (vagy kellene tudniuk). A gyógyszercégeknél külön osztályok foglalkoznak CSAK a mellékhatásokkal, a pontos jelentésekkel, feldolgozásukkal, mindezt teszik a páciensek érdekében, és azért, hogy az idő elteltével minél pontosabban tudjunk mindent a gyógyszerekről oltásokról.

—KITÉRŐ VÉGE———————————————-

Tehát vissza a mellékhatásokra. Mellékhatása mindennek van, még a víznek is, ha túl nagy mennyiségben isszuk. Ahogy a gyógyszereknek is, az oltásoknak is vannak mellékhatásai. Ezért ne hidd el soha, ha olyan szert, hatóanyagot vagy terápiát hirdetnek Neked, ami mindenre jó, és nincs mellékhatása. ILYEN NINCS. Amit mérlegelni kell minden esetben (nemcsak a bárányhimlő elleni oltásnál tehát, hanem más oltásnál és bármilyen más gyógyszernél vagy kezelésnél is): a haszon és a kockázat aránya.

Ez hatalmas témakör, és ha valaki valóban el szeretne mélyedni a védőoltások mellékhatás- kockázat- előny témában, akkor bátran ajánlom neki Ferenczi Tamás Védőoltás blogját, amelyben kizárólag adatokra alapozva rengeteg mindent lehet olvasni az oltásokról, köztük az  oltások vélt és valós mellékhatásairól.

Ha tehát a bárányhimlő elleni oltás esetében összevetjük a várható előnyöket:

 • a gyermeked 2 oltás után vagy el sem kapja a bárányhimlőt, vagy csupán enyhe lefolyású lesz, és szövődményes esetek rendkívül ritkán fordulnak elő
 • és a betegtájékoztatóban leírt mellékhatásokat, azoknak a súlyosságát és az előfordulási gyakoriságukat,

akkor egyértelműen a bárányhimlő elleni oltás javára billen a mérleg.

10. Az oltás tartós védettséget nyújt?

Hiszen csak 20-25 éve létezik. Mi lesz a most oltott gyermekekkel 30 év múlva? Már nem lesznek védettek, és elkapják majd a bárányhimlőt, súlyosabb formában, kitéve a súlyosabb lefolyásnak és a szövődményeknek? Netalántán a lányok majd várandósan lesznek bárányhimlősök, ezzel önmagukat és magzataikat veszélyeztetve?

Ezt a kérdést folyamatos vizsgálatokkal, ellenőrzésekkel válaszolják meg a kutatók és a gyártók. Méghozzá nézik a vérből a bárányhimlő elleni védettséget biztosító anyag szintjét.

Mire a ma oltást kapó gyermekek 20 évesek lesznek, már 40-45 év tapasztalat fog rendelkezésre állni a bárányhimlő elleni oltásokkal. Jelen pillanatban elmondható, hogy 20 éves utánkövetéssel még mindig kimutatható a vérből a bárányhimlő elleni védettséget igazoló ellenanyag. Ha csökkenne, akkor pedig még egy- vagy idővel akár több- emlékeztető oltás be fognak vezetni.

FORRÁSOK:

 1. Mészner Zs, ESPID poszter, Valencia, 2005
 2. http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/surv-manual/chpt17-varicella.html
 3. http://www.medscape.com/viewarticle/849515
 4. Kuter B, Matthews H, Shinefield H et al: Ten year folllow-up of healthy children who received one or two injections of varicella vaccine. Pediatr Infect Dis J, 2004;23:132-37.
 5. Dr. Schneider Ferenc, Dr. Gábor Beáta, Dr. Fehér Zsuzsanna, Dr. Tóth Orsolya: A bárányhimlő nem veszélytelen, Gyermekorvos Továbbképzés, 2015. XIV. Évf. 4. szám, 170-173.
 6. VARILRIX betegtájékoztató: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/varilrix_por_es_oldoszer_oldatos_injekciohoz/12690
 7. VARIVAX betegtájékoztató:
  http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/varivax_por_es_oldoszer_szuszpenzios_injekciohoz/15433

ÖSSZEFOGLALÁS

Az oltás nem véd 100%-osan a bárányhimlő ellen, de ha el is kapja gyermeked, szövődmény nélkül fog lezajlani nála a fertőzés, és meg fogjátok úszni néhány pöttyel az egész hóbelevancot. (Emlékszel, oltás nélkül a gyermekek 1-3%-a kórházba kerül.)

Az oltásnak vannak kockázatai, mellékhatásai, de a SÚLYOS események száma elenyésző. Nézd meg a pontos adatokért a betegtájékoztatókat (lsd alább a linkeket).
A választás a Tiéd: elkerülöd az oltással a bárányhimlőt, vagy kiteszed gyermeked a betegségnek és a szövődményeknek, hiszen előre nem lehet megjósolni, kinél fognak szövődmények jelentkezni.

Érdekesség:
Általánosságban elmondható, hogy a szövődményes esetekben az érintett szülők kivétel nélkül azt nyilatkozták, sajnálják, hogy nem adatták be az oltást.

Ha eddig eljutottál, gratulálok Neked! Máris sokkal többet tudsz a bárányhimlő elleni oltásról, mint sok- sok anyuka, és főleg sokkal okosabb lettél azoknál, akik a mindenegyben és szupertanácsok és stb buta weboldalakról tájékozódnak betegségek témában.

Az alábbi cikkekben is olvashatsz a bárányhimlőről, kattints a linkekre az elolvasáukhoz:

Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről! – 1.rész: a bárányhimlő tünetei, lappangása, szövődményei

Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről! – 2.rész: a bárányhimlő kezelése: Tedd- Ne tedd

Reye szindróma- Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről- 3. rész

 

***************************************************************

Ha nem tudod a helyes lázcsillapítást, szívesen megtanulnád tőlem, ráadásul egy szórakoztató, interaktív pdf mesekönyvvel kiegészítve, akkor kattints  a Mami Gyógyít weboldalra, vagy az alábbi képre:

Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!