Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről! – 1.rész: a bárányhimlő tünetei, lappangása, szövődményei

A bárányhimlőről szóló minitanfolyamom első részét olvasod most.

Neked szól ez a cikk, ha pici gyermeke(i)d van(nak), és kétségeid vannak a bárányhimlővel kapcsolatban. Hallottál ezt- azt, utánaolvastál az interneten, de homlokegyenesen mást mond a barátnőd, a szomszédod, és a gyermekorvosotok, a természetgyógyász anyuka az oviból, te pedig azt sem tudod, kinek higgy, és egyáltalán nem látsz tisztán ebben a témában.

Ez egy vicces angol nyelvű videó a bárányhimlőről, nagyon jól összefoglalja a lényeget. Ha nem beszélsz angolul, akkor is meg fogsz érteni sokat belőle, ha beszélsz, de nem annyira jól, akkor a felirat bekapcsolása sokat segít. Nézd meg!

A következő kérdésekre fogsz most választ kapni- ne feledd, orvosi szemmel, tényekre, tapasztalatokra alapozva:

 • Mennyire veszélytelen betegség a bárányhimlő?

 • A bárányhimlő okozója

 • Mikor fertőz a bárányhimlő?

 • A bárányhimlő lappangási ideje

 • A bárányhimlő kezdete, és a bárányhimlő tünetei

 • Meddig tart a bárányhimlő?

 • A bárányhimlő szövődményei

A bárányhimlő nagyon gyakori gyermekbetegség: adatok szerint évi 35 000- 40000 esetet regisztrálnak Magyarországon. (1)

Azért fontos a bárányhimlőről beszélnünk, mert még mindig az a tévhit él a köztudatban róla, hogy enyhe és veszélytelen betegség, jobb hamar túlesni rajta. A bárányhimlő- nevével ellentétben azonban súlyos lefolyású betegség is lehet, és kórházi kezeléssel is végződhet.

Nem jó ötlet tehát, hogy rohanj gyermekeddel olyan himlős gyermekhez, aki épp bárányhimlős, hadd kapja csak el gyorsan. Könnyen lehet, hogy annak ellenére, hogy makkegészséges gyermeked, Ti lesztek azok akik gyermek-intenzív osztályon fogtok kikötni- mert azt nem lehet előre megjósolni sajnos, hogy melyik gyermeknél hogyan fog lefolyni ez az ártalmatlannak hangzó betegség.

Bárkinél, a Te gyermekednél is felléphet súlyos szövődmény!

Magyarországon ma 100 bárányhimlős gyermekből 1-3 kórházban kerül! (1) (2)
A „hadd kapja el minél hamarabb a bárányhimlőt a gyerek” mentalitás tehát nagyon- nagyon nem helyes: a múltból ered, ugyanis amikor még nem volt védőoltás a bárányhimlő ellen, akkor valóban jobb megoldásnak tűnt gyermekként átesni rajta, mint felnőttként.

Felnőttekben ugyanis sokkal súlyosabb lefolyású a bárányhimlő, nem beszélve azokról a várandós nőkről, akik nem kapták el gyermekkorukban: magzataikban súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a vírus, és saját magukra is veszélyes: súlyos szervi szövődmények alakulhatnak ki.

A bárányhimlő okozója

A bárányhimlő okozója egy cseppfertőzéssel, testnedvekkel és közvetlen érintkezéssel vagy akár anélkül is terjedő vírus, a Varicella Zoster vírus, röviden VZV. És ugyanez a vírus a felelős az övsömör kialakulásáért is felnőttkorban, mégpedig azokban a felnőttekben, akik korábban átestek a bárányhimlőn.
Bonyolult?
Mindjárt megérted.

De előtte ismerjük meg, hogyan terjed a bárányhimlő vírusa? Hogyan lehet elkapni?

A válasz erre : sajnos nagyon könnyen.

A VZV vírus

 • cseppfertőzéssel (tüsszentéssel, köhögéssel)
 • testi kontaktussal
 • és sajnos testi kontaktus nélkül is terjed: fertőzött játékok, ruhák, ágynemű, rágóka, szájba vett játékok mind- mind terjeszthetik a kórt.

A vírus bejuthat a légutakon keresztül és a kötőhártyán keresztül is a szervezetbe, valamint a bárányhimlős hólyagok váladéka is terjeszti.

Mikor fertőz a bárányhimlő?

A bárányhimlő vírusa már a hólyagok kialakulása ELŐTT elkezd fertőzni. Az első fertőzött gyereken az ovis csopiból még meg sem jelentek a pöttyök, már meg is fertőzte a többieket. Mire megjelennek rajta az első kiütések, már rég elkapta a csoport többi oltatlan tagja a bárányhimlőt!

Ez amúgy úgy szokott zajlani az oviban/bölcsiben, hogy egyszer csak pöttyös lesz egy gyerek, akinél az orvos bárányhimlőt diagnosztizál. Ezután egyre több gyereken jelennek meg a jellegzetes pöttyök, hosszú- hosszú hetekig elhúzva a járványt- mert ugye a lappangási idő hosszú. Tehát az első beteg gyerek MÁR RÉGEN meggyógyult és vissza is ment az oviba, hetekkel utána még mindig lesz meg új és új bárányhimlős pöttyös gyerek.
Ez nem hangzik túl jól, ugye?

Ráadásul, ha gyermeked (aki nincs beoltva, vagy még nem esett át bárányhimlőn) akár csak 15-20 percet együtt tartózkodik zárt térben egy fertőzött gyermekkel, már el is kaphatja a kórt. Ezért alakulnak ki olyan gyorsan a járványok a bölcsikben és az ovikban.
Azt is tudnod kell, hogy a beszáradt, pörkös bárányhimlős beteg viszont már nem fertőz.

A bárányhimlő lappangási ideje

A bárányhimlő vírusa, a VZV tehát a fenti módokon terjed, és egy darabig nem is látszik, hogy a gyermeked elkapta, hiszen két-három hétig is lappanghat, mielőtt a jellegzetes hólyagos kiütések megjelennének.

A bárányhimlő kezdete, és a bárányhimlő tünetei

A lappangási idő után a bárányhimlő kezdete lehet

 • általános rossz közérzet,
 • hőemelkedés,
 • láz,
 • torokfájdalom,
 • fejfájás,
 • de sokszor ezek hiányoznak is, és a betegség a jellegzetes pöttyök megjelenésével kezdődik.

A pöttyökből hamar viszkető hólyagok lesznek, olyanok, mint a harmatcsepp, majd a hólyagok pörkösödnek, és a második héten leválnak. Tudnod kell, hogy a pörkök nyom nélkül gyógyulnak, de a helyük fehéres folt formájában még megmaradhat egy ideig. Ha viszont gyermeked elvakarja őket, és elfertőződnek, akkor heg formájában megmaradhatnak.

Különböző stádiumú pöttyök-hólyagok-pörkök együtt is előfordulnak egy darabig, a betegség vége felé már csak a pörkök látszanak. Először a hajas fejbőrön, arcon, testen jelennek, meg, később viszont különös helyeken is feltűnhetnek, ettől ne ijedj meg: gyermeked tenyerén, talpán, nemi szervén, sőt még a szájüregében is találkozhatsz a hólyagokkal. Ez azért van, mert a vírus egyik célpontja a bőr- és a nyálkahártya sejtjei.

Bárányhimlő képekben: beszáradt kiütés
Bárányhimlő képekben: így néz ki a beszáradt kiütés a hajas fejbőrön (a képért köszönet egy ovis anyukának, Ellának, KÖSZI ELLA!)
Bárányhimlős tünet: beszáradt kiütés a fül mögött
Tipikus bárányhimlős tünet: beszáradt kiütés a fül mögött ( a fotóért köszönet egy ovis anyukának, Ellának, KÖSZI ELLA!)

A történetnek azonban itt nincs vége: a vírus a bőr- és nyálkahártya sejtjei mellett az idegsejtekbe is bejut, pontosabban az idegrendszer egyes területeiben megbújik (a gerincvelőből kilépő idegekben), és felnőttkorban reaktiválódva okozza az övsömör nevű betegséget.
Összefoglalva tehát: a bárányhimlőn átesettek egy életre szólóan védetté válnak a bárányhimlő ellen (kivéve néhány egészen ritka esetet)- de most már érted, hogy az övsömört igazából a szervezetben lappangó, megbújó vírus okozza, azokban, akik gyermekkorban átestek a bárányhimlőn és a vírus bujkál bennük.

Az övsömörről írtam ebben a bejegyzésben bővebben, KATTINTS IDE a bejegyzés megtekintéséhez!

Meddig tart a bárányhimlő?

Általában 7-14 nap alatt pörkösödnek a hólyagok, és válnak le a pörkök.

A bárányhimlő szövődményei

A következő szövődményekkel nézhetsz szembe, ha megfertőződik gyermeked a bárányhimlő vírusával, persze nem minddel egyszerre és nem is feltétlenül ebben a sorrendben:

 • a hólyagok felülfertőződése, elfertőződése: ezt nem kell ugye magyarázni. A hólyagok viszketnek, gyermeked vakarózik, vakarja őket, és máris felülfertőződnek a kezéről, körme alól baktériumokkal, és egyéb kórokozókkal. Sajnos ezek az elfertőződött, begyulladt, elkapart hólyagok maradandó hegekhez vezethetnek.
 • kiszáradás a láz miatt, valamint a szájban, nyelőcsőben megjelenő hólyagok miatt. Mindezek következménye ugyanis, hogy gyermeked sem enni, sem inni nem akar- egyenes út a kórház és az infúzió felé
 • szívizomgyulladás
 • ízületi gyulladás
 • hepatitis (májgyulladás)
 • kisagyi gyulladás, amely kellemetlen tünetekben nyilvánul meg: koordinációszavar, szédülés, egyensúlyvesztés, remegés, beszédzavar, hányinger
 • agyvelőgyulladás– ez ijesztő szövődmény, fejfájással, hányással, görcsökkel jár, és maradandó idegrendszeri károsodásokat okozhat!
 • Reye- szindróma
 • gyermekkori stroke előfordulásának valószínűsége megnő
 • akár ujjpercek, ujjak is elhalhatnak, és ezeket amputálni is szükséges lehet!
 • szepszis (vérmérgezés)- ez halállal is végződhet!

Ezek után ugye már Te sem gondolod, hogy a bárányhimlő ártalmatlan, és hú de jó, kapjuk el gyorsan…? A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a bárányhimlő megelőzhető, hiszen van oltás ellene. Erről fogok írni egy teljes bejegyzést hamarosan.

Gratulálunk Neked, nagyon sokat tettél gyermeked egészségéért már azzal is, hogy végigolvastad ezt a bejegyzést.

A bárányhimlő- sorozatom további részeiben a következő témákról olvashatsz, kattints a cikkek címére az elolvasásukhoz!:

Nézegess képeket a bárányhimlőről a következő weboldalakon:

Mayo Clinic- Varicella

Wikipedia- Chickenpox

Források

 1. www.baranyhimlo.hu
 2. Mészner Zsófia: ESPID poszter, Valencia, 2005
 3. Nelson: A gyermegyógyászat tankönyve 2. magyar kiadás
 4. Maródi: Gyermekgyógyászat 403- 405.o. Medicina 2013.

******************************************************

Ha nem tudod a helyes lázcsillapítást, szívesen megtanulnád tőlem, ráadásul egy szórakoztató, interaktív mesével kiegészítve, akkor kattints  ERRE A LINKRE, vagy az alábbi képre:

Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • Hírlevél: Hamarosan!