Miért viselj szájmaszkot?

Miért viselj szájmaszkot?

Szájmaszk- fekete színű Lipoelastic textil szájmaszk
Szájmaszk- fekete színű Lipoelastic textil szájmaszk

A maszk- viselés körül nagy vita alakult ki az utóbbi napokban, hetekben.

A kezdeti állásfoglalástól- ha nem vagy beteg, ne viselj maszkot- gyorsan eljutott a világ nagy része odáig, hogy függetlenül attól, hogy vannak –e koronavírusos vagy más felső légúti megbetegedéses tüneteid vagy sem, mindenki viseljen maszkot, ha kimegy az utcára.

Melyik álláspont a helyes maszkviselés szempontból, és hogy jutottunk el idáig?

Mi vajon a cikk írásának időpontjában (2020.04.15.) több hivatalos szerv, szervezet álláspontja a maszkviselésről? És milyen maszkot viselj?  Ezekre a kérdésekre szedtem össze a választ, orvosi szemmel, orvosi hátterű anyagokkal kiegészítve.

A következő kérdéseidre ad választ ez a cikk:

  • Honnan indult ki az a vélemény, hogy átlagembernek nem, csak beteg embernek ajánlott maszkot viselnie?
  • Mikortól kezdett megváltozni a „senki se hordjon maszkot” vélemény?
  • Kik azok a szakemberek, szakmai szervezetek, akik letették a voksukat a maszkviselés mellett?
  • ÖSSZEFOGLALVA: Miért viselj maszkot?
LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk fekete színben, felvéve
LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk fekete színben, felvéve

 

Honnan indult ki az a vélemény, hogy átlagembernek nem, csak beteg embernek ajánlott maszkot viselnie?

Az egész “ne viselj maszkot” sztori a WHO-val kezdődött. A WHO hivatalos állásfoglalása hetek- hónapok óta ugyanaz, és a cikk írásának időpontjában (2020.04.15.) is változatlan:

  • ha egészséges vagy, csak akkor viselj maszkot, ha koronavírussal fertőzött- gyanús személyt ápolsz
  • valamint akkor, ha köhögsz vagy tüsszögsz.

Vajon miért született ez a javaslat a WHO részéről? Valószínűleg azért, mert

  1. az ajánlás megszületésének időpontjában mindössze 2 féle maszk létezett a piacon. A professzionális FFP maszkok, és a sebészi maszkok.
  2. ha a WHO elkezdi nyíltan javasolni, hogy „viselj maszkot”, akkor a lakosság felvásárolja a maszkokat már a járvány kitörésének elején. Amit amúgy a lakosság- WHO ide vagy oda-, meg is tett, és nem is nagyon lehet hibáztatni az embereket azért, mert a gyártók nem készültek erre a helyzetre nagyobb gyártási kapacitással és nagyobb készletekkel. Viszont így ugye a kórházaknak és az egészségügyi személyzetnek, orvosoknak, nővéreknek ápolóknak nem jut elég speciális maszk.
  3. akkor még nem volt bizonyított, hogy a tünetmentes, de vírushordozó egyének is ürítik a vírust, és fertőznek. Hiába „vagy egészséges”, lehet, hogy csak annak látszol: valójában elkaptad a vírust, de azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknek nincsenek tüneteik. Így vígan jársz- kelsz, és terjeszted a vírust.
  4. akkor még nem volt bizonyított, hogy a vírus kisebb porszemcséken, nyálcseppeken „utazik” a levegőben, és zárt térben is meglehetősen sokáig fennmarad a levegőben.
  5. akkor még nem volt bizonyított, hogy zárt térben még percekig terjed a vírusfelhő, amit valaki kiköhögött, kitüsszentett!

Zárt térben még percekig terjed a vírusfelhő

Az alábbi fotókon egy vírusterjedős szimulációt láthatsz. Az első fotón a jobb oldali ember fertőzött, és köhögött egyet. Kb fél perc után így néznek ki a vírusrészecskék körülötte:

Zárt térben még percekig terjed a vírusfelhő
Zárt térben még percekig terjed a vírusfelhő

A következő fotón már 2 perc eltelt– és nemhogy kevesebb lenne a vírusrészecske (mert mondjuk leesnek a földre), hanem éppen ellenkezőleg: átterjedt a szomszédos ember köré is!

Zárt térben mág percekig terjed a vírusfelhő
Zárt térben mág percekig terjed a vírusfelhő

Az utolsó fotón 5 perc után láthatod a vírusrészecskéket. Még mindig egy csomó kering belőlük a levegőben!!! 5 perc után is! Remélem egyértelmű ezek után, hogyha a köhögő és a másik ember is maszkot viselne, sokkal kevesebb vírusrészecske kerülne a levegőbe. Nem lehetne 100%-ig megelőzni a vírusok terjedését, de csökkenteni IGEN. 

Zárt térben mág percekig terjed a vírusfelhő
Zárt térben még percekig terjed a vírusfelhő

Ezt a WHO- “ne viselj maszkot” -elvet egy-két magyar orvos is hirdette fennhangon, egészen e cikk születése előtt 1-2 héttel is még, kihangsúlyozva, hogy az emberek buták, és a „maszk” alatt mindenki a sebészi maszkra gondol. (Amúgy nem. Sok ember tényleg buta, de sokan meg nem, nagyon is jól tudják, hogy másfajta maszkok is léteznek, mint a sebészi maszkok. És különben is, ha a sebészi maszk kevés, de véd valamennyire, nem lehet az embereket hibáztatni ezért, mert megpróbálják beszerezni.)

Mikortól kezdett megváltozni a „senki se hordjon maszkot” vélemény?

Az egész néhány csendes, de okos orvossal kezdődött, akik észérvekre és bizonyítékokra támaszkodva halkan elkezdték megosztogatni- elsősorban a Facebook-on az ismerőseikkel,- miért is kellene maszkot viselni (linkek lenn). Ők már kitértek arra, hogy a sebészi és FFP maszkokon kívül léteznek szövetmaszkok is, és azt a következtetést vonták le, hogy egy sima szövetmaszk is sokkal jobban véd a semminél. Ők már nem nézték ostobának az összes embert, hanem nagyon emberi nyelven, érthetően mondták el,  miért is kellene maszkot viselni mindenkinek.

Ide kattintva olvashatod el egy urológus orvoskollega tanácsait, aki már március 20-n közétette, miért is hasznos a maszkviselés.

Íme az ő érvei a maszkviselés mellett, összefoglalva röviden:

  1. az egyszerű szövetmaszkok is megszűrik azokat a nyálcseppeket, amihez tapadva utaznak a vírusok. Nem mindet, de ha kevesebb lesz, csökken a fertőzés veszélye.
  2. a maszk megakadályozza, hogy az arcunkhoz nyúljunk, így nem piszkáljuk a kezünkkel, amelyekhez lehetnek tapadva vírusok. Például azért, mert szennyezett tárgyakat fogdostunk előtte. Ha nem piszkáljuk az arcunkat, akkor nehezebben tud bejutni a vírus.
  3. aki maszkot visel, attól tartani fogja a távolságot a többi ember, így szintén csökken a megfertőződés esélye.
  4. A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól azok alapján, amit leírt az orvoskollega.

Lipoelastic textilmaszk, fehér színű

 

Ezt a fent emlegetett  „sokkal jobban véd” dolgot  amúgy lehet számszerűsíteni. A Magyar Orvos Kamara állásfoglalása szerint (2020.04.15.) a szövetmaszkok is legalább feleannyira védenek, mint a sebészi maszkok!!! De erre visszatérek később.

Kik azok a szakemberek, szakmai szervezetek, akik szépen sorban letették a voksukat a maszkviselés mellett?

A csendes és okos orvosok megnyilvánulásait követte a Magyar Orvosi Kamara első állásfoglalása a maszkviselésről, ami már egyértelműen a maszkviselés mellett tette le a voksát.

MOK ajánlás maszkviselés
A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása a maszkviselésről 2020.03.26-n

Ezt követte a CDC ajánlásának megváltozása. Homlokegyenest a „ne viselj maszkot” állásponttal mintegy 180 fokos fordulattal szembefordulva:

„Cover your mouth and nose with a cloth face cover when around others

  • You could spread COVID-19 to others even if you do not feel sick.
  • Everyone should wear a cloth face cover when they have to go out in public, for example to the grocery store or to pick up other necessities.
CDC-ajánlás: Viselj maszkot!
CDC-ajánlás: Viselj maszkot!

Azaz:

Takard el az orrod és a szád egy szövettel, amikor mások is vannak körülötted.

  • akkor is terjesztheted a COVID-19-et (a koronavírust), amikor nem érzed magad betegnek.
  • mindenkinek viselnie kellene olyan szövetet, amely eltakarja az arcát, amikor emberek közé megy, például amikor vásárolni megy szükséges dolgok beszerzése miatt.”

 

Ezután egyre több szakmai véleményt lehetett már hallani magyarul is, miért is viselj maszkot!

Az érv ugyanaz: tünetmentes, de fertőző állapotban is szétszórhatjuk a vírust, ráadásul nemcsak tüsszentéssel vagy köhögéssel, hanem normál beszéddel is, amely közben láthatatlan nyálcseppecskéket ürítünk a levegőbe (fúj, de attól még így van). És a vírusok vígan utaznak ezeken a nyálcseppecskéken, de ha van rajtad egy maszk, és ez lehet szövetmaszk is, akkor ezek egy részét fel fogja fogni!!! EZÉRT kell maszkot viselni!

Tehát: nemcsak a betegeknek ajánlott a viselése, hanem magukat egészségeseknek érzőknek is: másokat is védsz a saját vírusaidtól, illetve Téged is véd a felvett maszkod a rádfröcsögött, de észrevétlen vírushordozó nyálcseppektől, legalábbis egy részüktől.

Ha nem hiszed, nézd meg ezeket a fotókat, és képzeld el, hogy szemben állsz ezzel az emberrel. Te hogyan szeretnéd, egy ilyen emberen legyen maszk, miközben ott állsz vele szemben, vagy sem? Ugye hogy a válasz egyértelmű!!!

Tüsszentés maszk nélkül
Tüsszentés maszk nélkül

 

Tüsszentés maszkban
Tüsszentés maszkban: a maszk a váladék jó nagy részét felfogja!

Március 27-n a Magyar Orvosi Kamara egy cikkben ugyanezeket megerősítette.

Kiemelték, hogy bár a vírus ellen nem véd 100%-osan semmilyen maszk, de:

„Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.”

Valamint:

„A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.”

Dr. Váradi Katalin tüdőgyógyász doktornő a HVG-nek adott interjújában még tovább megy:

A szakember sem ért egyet azzal, hogy maszkot csak betegeknek kell hordania, sőt szerinte a kesztyű és a sapka viselése is elengedhetetlen a koronavírus elleni védekezéshez.

A valóság az, hogy mindenkinek érdemes maszkot és kesztyűt hordania, ha kimegy az utcára, mert a tünetmentes emberek ugyanúgy képesek másokat megbetegíteni. A maszk viselése nem más, mint egy komoly, kiterjesztett izoláció, amivel a megszokott családi környezetünkön kívül élőket és magunkat is védeni tudjuk” – mondta a doktornő.

A Pécsi Egyetem is nagyon aktív a koronavírus- kommunikáció tekintetében Több videóban is beszélnek pécsi professzorok a koronavírusról, megelőzéséről, mindig az aktuális legújabb kutatások tükrében.

Ebben a  Facebook- posztban Dr. Kemenesi Gábor részletesen leírja, miért is viseljen mindenki maszkot.

 

„A vírus a betegség első hetében hatékonyan és nagy mennyiségben replikálódott a felső légutakban:

Ez nagyban segíti a terjedést, nem feltétlenül szükséges köhögni vagy tüsszenteni, a nagy mennyiségű vírust egyszerű beszéd közben a szájüregből kijutó apró nyálcseppekkel is szétszórhatjuk. Így véleményem szerint mindenki számára illendő valamilyen arcmaszk viselése, sebészi maszk kiváló erre a célra, az felfogja a szánkból szóródó nyálcseppeket. Védjük egymást!”

 

Ebben cikkben Dr. Sui Huang elmagyarázza, miért is kellene maszkot viselni.

 

“A fertőzés a nagyobb cseppekkel juthat be a szervezetbe, és a szakember szerint bármilyen fizikai akadály jelentősen csökkenti a COVID-19 terjedését.”

Huang érve a maszkviselés mellett tehát az, amit a többiek is már megerősítettek, hogy az eddigi tanulmányokból arra lehet következtetni, hogy a koronavírus főként a köhögés/tüsszentés által kibocsátott nagyobb cseppek révén az orrgarat részen keresztül jut be a szervezetbe. Márpedig véleménye szerint ezt a fertőzési útvonalat a maszkviseléssel lehet blokkolni, vagyis a maszkok hordása hatékony módja lehet a fertőzés megelőzésének.

És végül, de nem utolsósorban álljon itt a Magyar Orvosi Kamara 2020. 04.16-n kelt cikke, aminek a címe is ez:

Használjanak szájmaszkot!

A Magyar Orvosi kamara egy mondatban összefoglalja a lényeget: Mindenki, aki kilép az utcára, használjon szájmaszkot.

“Mit tegyen a lakosság?

Aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot.

Mindegy, hogy szövetmaszk, vagy gyógyszertárban vett sebészi maszk: hordani kell. Miután elintéztük a bevásárlást, és hazaértünk, a szövetmaszkokat legalább 60 fokon mossuk ki, szárítsuk meg, vasaljuk ki. Az egyszerhasználatos maszkokat dobjuk ki.

Ne egy szájmaszkunk legyen, hanem több.

Ha bejutottunk a munkahelyünkre, vagy ahova feltétlenül muszáj volt elmennünk, és ahol hosszabb ideig nem fogjuk használni, rakjuk azt egy zacskóba, és hazafelé vegyünk fel egy másikat.

Otthon pedig mossuk ki mind a kettőt legalább 60 fokos vízben, szárítsuk meg, vasaljuk ki.

Miért használjon mindenki maszkot?

Mivel a maszk hatékonyan gátolja a nyálcseppek, és az abban található vírusok kijutását a levegőbe.

Tudományosan igazolt, hogy tünetmentes emberek is fertőzőképesek, tudományosan igazolt, hogy a nyálcseppek akár 8 méterre is eljuthatnak, az pedig hivatalosan elismert, hogy sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak tízszer, mások szerint 20-30-szor több. Nem kell hozzá tudományos kísérlet és publikáció, hogy belássuk, hogy a legkisebb védelem is több, mint a semmi, ahogyan azt sem kell bizonyítani, hogy ha két ember nem találkozik egymással, és útjuk sem keresztezte egymást, akkor kizárt, hogy az egyik megfertőzze a másikat.”

Lipoelastic mosható vasalható textilmaszk
A Lipoelastic mosható és vasalható textilmaszkot bátran moshatod akár 90-100 Celsius fokon, és ki is vasalhatod!

A maszkviselés azért is ajánlott egyre jobban és jobban, mert a nyugati országokban már elkezdték újratervezni a nyitásokat: Belgiumban április közepétől újra nyitnak a virágüzletek, a nagy virágkereskedések (ezeknek ott zárva kellett lenniük) május elejétől kinyitnak az  óvodák és az iskolák (fokozatosan, az alsóbb évfolyamokkal kezdik), majd lépésről lépésre egyre több minden fog újra nyitni, és az élet fokozatosan visszatér majd a régi kerékvágásba.

A többi ország is követni fogja ezeket a lépéseket, ha nem is holnaptól, de pár hét múlva biztosan.

Viszont a vírus még mindig közöttünk lesz, így egymást és magunkat is védjük a maszkviseléssel.

ÖSSZEFOGLALVA: Miért viselj szájmaszkot?

  1. Az egyszerű szövetmaszkok is megszűrik azokat a nyálcseppeket, amihez tapadva utaznak a vírusok. Nem mindet, de ha kevesebb lesz, csökken a fertőzés veszélye.
  2. A maszk megakadályozza, hogy az arcunkhoz nyúljunk, így nem piszkáljuk a kezünkkel, amelyekhez lehetnek tapadva vírusok. Például azért, mert szennyezett tárgyakat fogdostunk előtte. Ha nem piszkáljuk az arcunkat, akkor nehezebben tud bejutni a vírus.
  3. Aki maszkot visel, attól tartani fogja a távolságot a többi ember, így szintén csökken a megfertőződés esélye.
  4. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.
  5. Mivel zárt térben még percekig terjed a vírusfelhő, amit valaki kiköhögött vagy kitüsszentett, ezért ha zárt térbe mész (például bevásárlás céljából), akkor is mindenképpen viselj maszkot!!!

Ha szeretnél megbízható, prémium minőségű szájmaszkot vásárolni,

  • amit akár 100 Celsius fokon is kimoshatsz, kifőzhetsz
  • kivasalhatsz,
  • amelyet megbízható, európai cég gyárt,
  • és megbízható magyar cég forgalmaz számlával,

akkor rendelj Lipoelastic orvosi szövetből készült szájmaszkokat, az alábbi fotóra vagy linkre kattintva:

SZÁJMASZK- LIPOELASTIC ÚJRAHASZNÁLHATÓ, MOSHATÓ TEXTIL SZÁJMASZK 1 db

Lipoelastic textilmaszk, fehér színű
Lipoelastic textilmaszk, fehér színű

 

Szájmaszk- Lipoelastic textil szájmaszk, fekete színű
Szájmaszk- Lipoelastic textil szájmaszk, fekete színű

ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

https://www.facebook.com/ferenc.fekete.73/posts/10219761606604878

https://mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele?fbclid=IwAR3q8hSqbQTE6q7gXWWtY1gupo5AN9UKsj5mjfUPpvSX3tptrcMvCnVsdHE

https://hvg.hu/itthon/20200326_maszk_tudogyogyasz_tanacsok_jarvany_koronavirus_vardi_katalin

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-fertozes-maszk-tanulmanyok.703298.html

https://mok.hu/koronavirus/velemenyek/hasznaljanak-szajmaszkot

https://weborvos.hu/lapszemle/zart-terben-percekig-terjed-a-virusfelho-258690

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

  • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
  • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
  • Hírlevél: Hamarosan!