Mire jó a textilből készült szájmaszk?

Mire jó a textilből készült szájmaszk?

Koronavírus- TEXTILMASZK- KISOKOS

A koronavírus kapcsán nagyon sokszor felmerül a kérdés: viselj- e maszkot vagy sem? Két szélsőséges álláspont is gyakran ütközik ebben a kérdésben: van aki azt mondja, hogy mindenféle maszk felesleges, van aki pedig a másik végletet szeretné: mindenki hordjon maszkot ha elhagyja a lakását.

Vajon hol az igazság?

Ebben a cikkben megpróbáltam összeszedni hiteles forrásból: orvosoktól, a WHO-tól, a Magyar Orvosi Kamarától, a PubMed-ről és mérnököktől azokat az információkat maszk-viselés témában, amik a cikk írásának napján, 2020. április 2-n aktuálisak.

 

A következő kérdésekre kapsz választ ebből a cikkből:

 • Milyen maszkok vannak, milyen maszkok kaphatóak a piacon?

 • A textilmaszkokról röviden

 • Mit szűrnek ki a textilmaszkok?

 • Mi a szakmai állásfoglalás a maszkviselésről 2020. 03.26-n?

 • Milyen maszkot vegyek?

Milyen maszkok vannak, milyen maszkok kaphatóak a piacon?

Napjainkban háromféle maszk kapható- vagy épp nem kapható- a piacon.

 1. Sebészi maszkok
 2.  Szűrőmaszkok
 3.  Textilmaszkok

 

A textilmaszkokról röviden

A LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk, fehér színű
LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk, fehér színű

A textilmaszkok – ahogyan a nevükben benne is van- textilből varrott maszkok. Itt igazán széles a kínálat: van szuper prémium minőségű, amelyet megbízható cég gyárt ellenőrzött anyagból, de van olyan is, amit otthon varrogatnak hobbivarrónők ellenőrizetlen, minősítetlen anyagokból, amelyet a szekrény mélyéről szedtek elő.

A jobb cégek kizárólag olyan anyagot, textilt használnak, amely STANDARD 100 by OEKO-TEX® tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált.

Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.

Nyilván a minősített textilből dolgozó, komoly cégek maszkjai drágábbak, mint a hobbivarrónők által otthon maradék anyagokból varrogatott hobbi- textilmaszkok, aminek nem lehet igazolni az eredetét. Az is befolyásolja az árat, hogy hogyan tudod mosni, hány fokot bír ki a maszk, és tudod- e vasalni: ezekkel ugyanis a vírus pusztulását segíted elő. Az is nyilvánvaló, hogy egy otthon készült olcsó hobbymaszkot valószínűleg nem fogsz tudni 90-100 Celsius fokon kimosni, vagy kifőzni, és valószínűleg rövidebb ideig fogod tudni viselni, mint egy profeszionális, gyárban varrottat.

Jó- e bármelyik maszk a koronavírus ellen?

Erre a kérdésre a RÖVID válasz az, hogy 100%-ban sajnos egyik maszk sem véd semmilyen vírus ellen. Ez így volt a koronavírus előtt is, és valószínűleg így is marad még egy jó darabig.

A HOSSZABB válasz az, hogy bár 100%-os védelem nincs, maszkokkal igenis sokat tehetünk saját és mások védelme érdekében.

Hogy melyik maszk mennyire véd, a következő kérdéseket kell átgondolni:

 • mekkora a koronavírus?
 • hogyan viselkedik a koronavírus, hogyan mozog a levegőben?
 • mekkora a különböző maszkok szűrőképessége, azaz mekkora részecskéket szűrnek ki? És erre milyen bizonyítékok, vizsgálatok vannak?
 • meddig tart a védelem különböző maszkok esetében? Mikor kell cserélni a maszkokat?
 • hogyan kell helyesen viselni a maszkokat? (külön cikk szól róla, KATTINTS IDE az elolvasásához)
 • milyen egyéb dolgokra, teendőkre kell figyelnünk maszkviselés közben? 
 • mi az orvosszakmai állásfoglalás a maszkviselésről?

Mekkora a koronavírus?

Először is kezdjük azzal, hogy kutatások alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron (mikrométer) közötti. 0,06 mikrométer = 60 nanométer, 0,14 mikrométer = 140 nanométer. Átlagosan számolhatunk 0, 1 mikrométerrel = 100 nanométer.

Hogyan viselkedik a koronavírus, hogyan mozog a levegőben?

Egyrész a kicsi részecskékre jellemző véletlenszerű mozgással (Brown- mozgás), másrészt pedig nagyobb részecskékhez (porhoz, nyálcsepphez) kötődik a levegőben, és azokkal együtt mozog, amíg el nem pusztul vagy le nem esik.

Az, hogy meddig marad életben a levegőben és mikor esik le, szintén kérdéses, de a most elérhető információk szerint nagyon nagy távra nem terjed (persze kérdés az hogy pontosan mekkor ez a nagy táv- ezt ma nem tudjuk pontosan megmondani, de nyilván ha a szomszéd utcában tüsszent egyet valaki akkor nem leszel te vírusos tőle)

Kis távon viszont (zárt helyiség, ritkán szellőztetve) feldúsúlhat a vírus, amerikai kutatók vizsgálata szerint akár 3 óra múlva is fertőzhet (nem embereket, hanem sejttenyészeteket sikerült mesterséges aerosollal megfertőzni) (Forrás: ITT)

5 mikrométer alatt viszont huzamosabb ideig a levegőben tudnak maradni a részecskék, és jó mélyre lehet beszívni őket (mert ici-picik).

 

Mekkora a textilmaszkok szűrőképessége?

Lipoelastic textilmaszk, fehér színű
Lipoelastic textilmaszk, fehér színű

Ehhez azt kell megnéznünk, történt- e valaha bármilyen vizsgálat textilmaszkokkal.

MIT SZŰRNEK KI A TEXTILMASZKOK?

Szerencsére egy csomó tanulmány vizsgálta már régebben, hogy egyes maszkok hogyan viselkednek a szennyező részecskékkel szemben.

EZT A WEBOLDALT egy olyan aero- mérnök srác írja többek között, aki egy filterkészítő cégnél dolgozik. Kínában készítenek légszűrő filtereket, mert szeretnének segíteni embertársainak a légszennyezettség által okozott betegségek megelőzésében. Ezen a weboldalon számos összehasonlító vizsgálat található különböző maszkok szűrési képességeiről, kezdve az egyszerű textilkendőktől a sebészi maszkokon keresztül a professzionális 3M maszkokig és légszűrő filterekig. Ha adatokra vagy kíváncsi, mint én, akkor ez egy aranybánya, érdemes bogarászni!

EBBEN A CIKKBEN kutatók azt vizsgálták, hogy önkénteseknél, akik Peking belvárosában sétálgatak napi két órát, különböző maszkok mennyire szűrték a légszennyezést.

 • egy egyszerű pamut anyagú kendő a száj és orr előtt a 28 %-át kiszűrte a szennyező részecskéknek, ami szintén jóval több a semminél.

Ezek alapján még egy egyszerű textilmaszk (textilkendő 100% cottonból azaz pamutból) is a semminél sokkal- sokkal több védelmet nyújt!

Természetesen itt sem szabad elfelejteni, hogy egyetlen maszk sem vég 100%-ban semmilyen vírus ellen!

EGY MÁSIK CIKKBEN a cikkírók otthon készített maszkok hatékonyságát vizsgálták a sebészi maszkokkal összehasonlítva. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár a sebészi maszk 3x jobban szűr, mint az otthon pólóból készített, házilag összebarkácsolt maszkok, még ez utóbbiak is jobbak a semmilyen védelemnél. Bár a cikkírók a cikk végén mégsem ajánlják a házilag készített maszkokat, mint az aerosol fertőzések átvitelét csökkentő lehetőséget, a cikknek van néhány nagyon érdekes tanulsága.

—A házilag készült maszkokkal egyébként az a gond, hogy sokszor nem minősített textilből készülnek, hanem például szekrényben évek óta kallódó anyagokból, így semmi garancia se a szövésre, az anyag sűrűségére, sem pedig a káros anyagok jelenlétére vagy hiányára. Azt sem fogja tudni megmondani a készítője, hogy hány fokon moshatod, például nagyon nem mindegy, hogy csak 30 Celsius fokon vagy 90 Celsius fokon lehet- e mosni a maszkot, mert a 30 fokos mosás nem fogja elpusztítani a vírusokat. Ha viszont megbízható gyártó készít ellenőrzött (OKEO-TEX minősítésű anyagból) maszkokat, annak a minőségében és varrástechnikájában és tisztításában sokkal jobban megbízhatsz.—

Lipoelastic mosható vasalható textilmaszk
A Lipoelastic mosható és vasalható textilmaszkot bátran moshatod akár 90-100 Celsius fokon, és ki is vasalhatod!

 

A következő sorrendben és százalékban fogták meg a Bacteriophag vírust a textilek, anyagok:

 1. legjobban a sebészi maszk, ez a vírus 89,52%-át szűrte ki
 2.  ezt követte a porszívóban használatos filter, ez a vírus 85,95 %-át
 3. harmadik helyen végzett a teafilter, 72,46%-kal
 4. negyedik lett a cotton-mix (pamut-mix) anyag
 5. és sorban szépen a többi (nem sorrendben): len, selyem, 100% cotton (pamut), párnahuzat, antimikrobiális párnahuzat és egyfajta sál. Még az utolsó helyen végzett anyag is több, mint 50%-os hatékonyságot mutatott, ami azért érdekes, mert abszolút igazolja azt a feltevést hogy még a legházibb összebarkácsolt maszk is sokkal sokkal jobb a semminél, és itt azért egy rettentően icipici vírusról beszélünk amit vizsgáltak.

A cikkírók szerint a párnahuzat és a 100%-os cotton (pamut) anyag a legjobb textilmaszkok készítéséhez.

A cikkírók itt is kiemelik, hogy semmilyen maszk nem véd önmagában: a védelemhez szükséges az, hogy jól illeszkedjen az arcra, valamint egyéb teendők: például izoláció, kézmosás, immunizáció (ha lehetséges), és köhögési- tüsszentési etikett betartása.

A szövetmaszkok viszont alkalmasak lehetnek azok védelmének elősegítésére, akik közeli és gyakori kontaktusban vannak tüneteket mutató páciensekkel. Még egyszer: a házilag barkácsolt maszkok nem alkalmasak levegőben terjedő fertőzések megelőzésére a cikkírók szerint.

Mi a szakmai állásfoglalás a maszkviselésről 2020. 04. 02-n?

Többféle vélemény ütközik a maszkviselésről. Van olyan orvos, aki fennhangon hirdeti, hogy ne hordj maszkot, és vannak halkabb orvoskollegák, akik szerint mindenkinek hordani kellene maszkot. Más véleményen van  WHO és más véleményen a Magyar Orvosi Kamara. Más a kultúra Keleten, és Nyugaton. Japánban és Kínában az emberek ki nem lépnek maszk nélkül az utcára, míg Floridában vígan kaszinóznak az óceánparton egymástól 3 cm-re az emberek, természetesen bármilyen maszk viselése nélkül.

Először nézd meg az alábbi videókat, és ezeknek ismeretében gondold át a maszkviselést!

https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif?fbclid=IwAR17Dz6nIIwWZedOIjHbV8s3s6vNV3IMfNPg_jtg7Lbn6_buG-OG2_u1wv4

Az alábbi fotón azt láthatod, mennyire messzire repülnek egy tüsszentés során a váladékcseppek:

Tüsszentés maszk nélkül
Tüsszentés maszk nélkül

Ezen a fotón a fenti úriember viszont már maszkot visel. A különbséget nem kell magyarázni, ugye? A NAGY váladékcseppeket szinte teljesen felfogja a maszk, a kisebbek is sokkal kevesebben “repülnek ki”.

Tüsszentés maszkban
Tüsszentés maszkban: a maszk a váladék jó nagy részét felfogja!

Az alábbi a videót pedig a 28.perc 30- mp-től a 35. percig érdemes végignézned. Ugyanez a kísérlet benne, csak itt modellezik is azt, hogy a váladékrészecskék, amiken a vírus utazik, meddig maradnak a levegőben. (Zárt helyen ahol nincs nyitva ablak: akár 20 percig is!)

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/5001289/

Az alábbi fotón a mikrodropletek ( a váladékrészecskék, amelyeken a vírus is utazik) eloszlását látod, 3 másodperccel azután, hogy a jobb oldalon álló legszélső ember tüsszentett/köhögött:

Mikrodropletek a levegőben 3 mp után
Mikrodropletek a levegőben 3 másodperccel köhögés vagy tüsszentés után

20 perccel később: a mikrodropletek ( a váladékrészecskék, amelyeken a vírus is utazik) eloszlását látod, 20 perccel (!) azután, hogy a jobb oldalon álló legszélső ember tüsszentett/köhögött. 20 perc után még mindig ott szálldosnak a szobában!!!

mikrodropletek eloszlása 20 perccel köhögés, tüsszentés után
Mikrodropletek eloszlása 20 perccel köhögés, tüsszentés után

Most gondold végig ugyanezeket, ha a jobb oldalon álló ember úgy köhög, hogy van rajta bármilyen maszk!!!

A WHO ajánlása szerint maszk viselése akkor indokolt, ha

 • köhögsz vagy tüsszögsz
 • ha gyanúsíthatóan olyan személyekkel ápolsz, olyan személyeket gondozol, akik megfertőződhettek a COVID-19-es vírussal (koronavírussal)

 

Álljon itt a Magyar Orvos Kamara állásfoglalása is, ami mindent elmond, számomra az adatok átbogarászása után ez az egyik leges- leges- leghitelesebb:

MOK ajánlás maszkviselés
A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása a maszkviselésről 2020.03.26-n

 

UPDATE: MAGYAR ORVOSI KAMARA ÁLLÁSFOGLALÁSA A MASZKVISELÉSRŐL 2020.03.27-n:

 1. Aki tünetmentes, és feltétlenül közterületre, emberek közé kell mennie, az hordjon maszkot, ez lehet szövetmaszk is!
 2. Akinek enyhe tünetei vannak (tüsszög, köhög, lázas, folyik az orra), az elsősorban ne hagyja el otthonát, de ha mégis, akkor viseljen szabvány orvosi maszkot!
 3. Aki tünetes beteget ápol otthonában, viseljen szabvány orvosi maszkot, amennyiben feltétlenül szükséges elhagynia otthonát!
 4. A maszkokat körültekintően, a fent leírt szabályok betartásával viseljék!
 5. Csak annyi orvosi maszkot vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, ezzel is elősegítve az egészségügyi dolgozók munkáját!

Érdemes még elolvasni egy urológus orvoskolléga tanácsait a maszkviselésről. Ehhez IDE KATTINTS, ő a Facebook- on osztotta meg gondolatait.

Milyen maszkot vegyek?

A professzionális szűrőmaszkokat hagyjuk meg azoknak, akiknek valóban szükségük van rá: orvosoknak, fogorvosoknak, mentősöknek, gyógyszerészeknek, vagyis akik közeli és napi kapcsolatban vannak potenciális vírusfertőzöttekkel.

A sebészi maszk nagyon jó választás, amennyiben lehet kapni. Egyetlen hátránya, hogy bizonyos idő után el kell dobni, mert átnedvesedik, átitatódik kórokozókkal, egyszóval: elhasználódik. Így meglehetősen drága mulatság, főleg mióta hiánycikk.

Professzionális textilmaszkok: ezek újrahasználhatóak, moshatóak, esetenként kifőzhetőek. Válassz megbízható textilből készültet (OEKO-TEX tanúsítvány), megbízható gyártótól, akinek van tapasztalata orvosi textilgyártásban vagy legalább textilgyártásban.

Egy jó gyártó olyan anyagból dolgozik, amelyet moshatsz magas hőmérsékleten, vagy akár ki is főzheted és kivasalhatod a maszkot. Ez garancia arra, hogy vélhetőleg jó minőségű terméket vásárolsz, amelyet hosszú- hosszú ideig tudsz használni, tehát költséghatékony. Forgalmazót is olyat válassz, aki régóta jelen van a magyar piacon, és számlát is ad a megrendelésedről.

LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk fekete színben, felvéve
LIPOELASTIC® újrahasználható, mosható, vasalható textilmaszk fekete színben, felvéve- ilyen egy professzionális textilmaszk!

Házi gyártású textilmaszk: mivel nem tudod milyen textilből és ki varrta, ezért én személy szerint mint orvos, nem ajánlom, mint ahogyan a fenti cikkben sem ajánlják a szerzők a házilag készített maszkokat az aerosol fertőzések átvitelét csökkentő lehetőségként.

Ha professzionális gyártó által gyártott, újrahasználható, 90 Celsius fokon mosható, vasalható textilmaszkot szeretnél rendelni, megbízható forgalmazótól, akkor a következő linkre kattintva teheted ezt meg: 

IDE KATTINTVA TUDOD MEGRENDELNI A LIPOELASTIC ÚJRAHASZNÁLHATÓ, MOSHATÓ, VASALHATÓ TEXTILMASZKOKAT. Szállítás március 30-ától folyamatosan!

Lipoelastic textilmaszk, fehér színű
Lipoelastic textilmaszk, fehér színű

FORRÁSOK

 • https://www.uvex-safety.hu/hu/tudastar/szabvanyok-es-iranyelvek/legzesvedo-alarcok/az-ffp-vedelmi-osztalyok-kifejtese/
 • https://www.youtube.com/watch?v=sk6IMI5Cv8c
 • https://multimedia.3m.com/mws/media/409903O/respiratory-protection-against-biohazards.pdf
 • https://smartairfilters.com/cn/en/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662779/pdf/1743-8977-6-8.pdf
 • https://www.tsi.com/condensation-particle-counter-3007/
 • https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_Efficacy_of_Homemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic
 • Magyar Orvosi Kamara Facebook- oldal
 • https://mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele?fbclid=IwAR39UHsZDPVLHvDQHRYB36esWr6xB5GKlRCERDLxckHTnLZZAvb8wIFMzL4
 • https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/5001289/