Szén-monoxid: előzd meg a halálos baleseteket!

A szén- monoxid minden fűtési szezonban okoz halálos baleseteket: felnőttek és gyermekek halnak meg amiatt, hogy nem tudjuk, nem gondolunk a veszélyre. A szén- monoxid csendes gyilkos: mire észreveszed, hogy baj van, már halált okozott.

 

Hogyan ismerd fel a szén- monoxid veszélyeit, és hogyan előzd meg a tragédiát? Erről szól ez e bejegyzés.

Mi az a szén-monoxid?

A szén-monoxid – vagy CO- a levegőnél könnyebb, SZÍNTELEN, SZAGTALAN, tehát ÉSZREVEHETETLEN gáz, amely zárt térben súlyos mérgezési tüneteket okoz. A mérgezés halállal is végződhet!

Hogyan képződik a szén-monoxid? A gyakorlatban ezek az esetek a legfontosabbak:

 

1.  Szerves anyagok égése: például fa, olaj, szén, gáz égésekor. Vagyis otthon kandallóban, kályhában, tűzhelyekben, bojlerben, grillsütőkben, különböző melegítő eszközökben, kazánokban, amelyekben szerves anyagok égnek el. Elsősorban azok a készülékek veszélyesek, amelyek belső levegőt keringetnek.
2.  Autók motorjának járásakor, ilyenkor a kipufogógázzal távozik, vagy-ha a motor műszaki elvezetése hibás- az utastérbe, raktérbe kerülhet.
3.  Kigyulladt házak, épületek égésekor is kerül a levegőbe az épületeken belül.

 

Miért veszélyes a szén- monoxid?

Mert úgynevezett belső fulladást okoz. A vérben az oxigént a hemoglobin- molekula szállítja, viszont a szén-monoxid- molekula 250x jobban kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigénmolekula. Tehát ha sok a szén-monoxid a levegőben, akkor oxigént egyszerűen leszorítja a szén-monoxid, és az kerül a szövetekbe az éltető oxigén helyett. A szervezetednek viszont oxigénre van szüksége a működéshez, a szén-monoxiddal nem tud mit kezdeni, így a szerveid, szöveteid, sejtjeid egyszerűen megfulladnak…

Mikor jelent veszélyt a szén- monoxid?

Ha zárt térben tartózkodsz, és veled együtt szén- monoxid is van a levegőben.

Miért? Mert zárt térben nem tud elillanni, hanem a koncentrációja egyre növekszik, így fokozatosan alakulnak ki a mérgezésre jellemző tünetek. Amelyek azonban eleinte nem is lehetnek gyanúsak! Pontosan ebben rejlik a szén-monoxid veszélye: mire az ember ráébredne, hogy súlyos baj van, addigra eszméletét veszti.
Az első esetben (kályhák, kandallók, bojlerek, kazánok stb) a nem megfelelő légtechnikájú vagy meghibásodott eszközöknél a szén-monoxid beszivárog a szobába, és egyre emelkedik a koncentrációja. Régen ez nem volt gond, mert nem gyártottak annyira tökéletesen záródó ablakokat és ajtókat, mint manapság, így a szén-monoxid könnyen kijutott a szobából, lakásból. Ma viszont a nagyon jól záródó nyílászáródóknak köszönhetően, vagy ha a szélirány megváltozik, vagy a kémény eltömeszelődik, vagy több berendezés is üzemel otthon egyszerre, bennmarad a lakásban.

A második esetben (autók) akkor van gond, ha az autó motorja zárt garázsban jár, így szintén nem tud a szén-monoxid kiillanni a kinti levegőbe, hanem benn marad a zárt garázsban. Ha csak ikicsit van nyitva az ajtó, még akkor is bekövetkezhet a szén- monoxid felhalmozódása. Illetve ha a motor égéstermékeinek elvezetése nem jó az autóban, akkor a sofőr és az utasok is ki vannak téve akár vezetés közben is a mérgezés veszélyének, így balesetveszélynek is, mert a gáz bejut az utastérbe.
A harmadik esetben (égő házak) azért kell tudni a szén-monoxidról, mert ha személyi sérülés is történik, akkor a füstmérgezés és égés mellett a szén- monoxid mérgezésre is gondolni kell.

 

A szén- monoxid mérgezés tünetei 4 stádiumra oszthatóak:

1. Szédülés, fejfájás, lüktető fejfájás, hányinger, hányás, kábultság, fáradtságérzés, fülzúgás. Ez annyi minden más betegség tünete lehet (például migrén, influenza, vírusfertőzés, gyomorrontás, egyéb tünetekkel szívinfarktus, agyvérzés), hogy ilyenkor a laikusokban sajnos szinte fel sem szokott merülni a szén-monoxid mérgezés lehetősége.
2. Eszméletvesztés, görcsök, hányás- ha valaki egyedül van ebben a stádiumban, a hányás félrenyelése fulladását is okozhatja. A bőr piros színű lehet.
3. Eszméletlenség, légzésbénulás, halál.
4. Ellátás után is előfordulhat még elhúzódó kómás állapot, illetve agyi károsodás.

Mit tehetsz szén-monoxid mérgezés gyanúja esetén?

A legfontosabb, hogy GONDOLJ RÁ. Ha kályhátok, kandallótok stb van, és a leírt tüneteket tapasztalod, vagy gyermekeidnél megfigyeled, főleg ha több családtagnál is, akkor azonnal jusson eszedbe a szén-monoxid mérgezés eshetősége! Ha a férjed hirtelen fejfájásra panaszkodik, miközben járó motorú autótokat szerelte a zárt garázsban, GONDOLJ RÁ! Nyisd ki az ablakot, ajtót, engedj be friss levegőt! Menjetek a friss levegő közelébe! Mindenki veszélyben van, aki a zárt térben tartózkodik, te is, más segítségnyújtók is.
Ezután hívj mentőt, és mondd el nekik is a gyanúdat! Kérdésekkel ki fog derülni, hogy gyanús-e az eset szén-monoxid mérgezésre, vagy sem. Ha felmerült a gyanúd, hogy szén-monoxid van a levegőben, ne gyújts rá, ne csinálj szikrát, ne gyújtsd be a tűzhelyed, egyszóval ne használj nyílt lángot!!!

Mit tesz a mentős, (tűzoltó) vagy az orvos szén-monoxid mérgezés esetén?

Először is kiviszi a mérgezettet a levegőre, ha még nem ott lenne. Szabaddá teszi a légutakat, leszívja a nyákot, hányadékot, majd oxigént ad a mérgezettnek. Ha kell, mesterségesen lélegezteti, illetve megkezdi az újraélesztést. Ha görcsöl, görcsoldó injekciót ad. Kórházba szállítás alatt folyamatosan figyeli az életfunkciókat, és az öntudat visszanyeréséig monitorozza a mérgezettet.

Hogyan előzheted meg a szén-monoxid mérgezést? 

Már sokat tettél azzal, hogy végigolvastad ezt a cikket.

 • Nagyon fontos, hogy vizsgáld felül a kazánotokat. Főleg régi házakban, lakásokban gyakori, hogy a fürdőszobában van a kazán. Minden télen történnek tragédiák ezzel kapcsolatban: ha valaki egyedül fürdik, és a szivárgó, észrevehetetlen szén- monoxid miatt elveszti az eszméletét, könnyen a fürdővízbe csúszik és megfullad…

SOHA ne zárd be teljesen az ajtót, ha ilyen a fürdőszobátok!!! Ha baj van, és be vagy zárkózva, senki sem fogja észrevenni, csak mire késő lesz…
Gyermekedet SOHA NE ENGEDD EGYEDÜL FÜRDENI – bezárt ajtó mellett meg főleg nem!- ilyen fürdőszobában fűtésszezonban!!!

 • Ezután a legfontosabb, hogy legalább abba a helyiségbe, ahol kályha, kandalló, bojler stb van, plusz a garázsba vegyél egy szénmonoxid- érzékelőt.  Szereld fel a gyártó utasítása szerint. Még olyan cég is van, aki megteszi ezt helyetted, kijönnek és  felszerelik. Ez általában pár perc alatt megvan. A gyártók szerint minden helyiségbe kellene tenni, ahol valaki alszik, illetve a fentiek alapján nem árt a garázsba is egy.

 

 • Legyél elővigyázatos: vizsgáltasd meg minden szezonban a kályhádat, kandallódat, kazánodat, kéményedet stb. Ne hidd, hogy a tökéletesnek kikiáltott modellek esetében kizárható a szivárgás!!! Azok is meghibásodhatnak, elromolhatnak- és akkor csak a szén- monoxid- érzékelő fogja jelezni a bajt. Ne javítgasd házilag az elromlott kazánt, ne barkácsolj, hívj szakembert.

 

 • Soha ne menjen az autó motorja zárt garázsajtó mellett. Ha a családban pedig valaki a fent leírt tüneteket produkálja estére, égő tűz vagy járó kazán mellett, vagy a családból többen is, vagy te kezded el hirtelen rosszul érezni magad, jusson eszedbe a szén-monoxid!!!

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

Források:

 • Maródi: Gyermekgyógyászat,
 • Dr. Barvircz János: Mérgezések és első orvosi ellátásuk
 • Egyetemi jegyzeteink, előadásaink.
 • Wikipédia