KRUPP, KRUPP BETEGSÉG – avagy miért köhög ugatva a gyermekem? Ráadásul az éjszaka közepén?

Krupp vagy croup, latinul laryngitis subglottica, magyarul gégegyulladás, a gége területének duzzanata.

Ha kislányod vagy kisfiad nem kutyásat játszik éppen, hanem ugatva köhög, és mindezt az éjszaka közepén teszi (jól ráijesztve ezzel a szülőkre), akkor nagy valószínűséggel krupp- ja, krupp betegsége van.

De mitől lesz kruppos egy gyerek? 

Ebből a bejegyzésből megtudhatod a következőket:

 • Mi okozza a kruppot, és hogyan alakul ki,

 • Mik a krupp és a kruppos roham tünetei, és milyen az a bizonyos ugató kruppos köhögés

 • Azt, hogy milyen korcsoportban fordul elő a krupp, és kik a legveszélyeztettebbek

 • Mit tehetsz otthon, mikor kell orvost/mentőt hívnod, vagy kórházba menned gyermekeddel

 • És végül megelőzhető- e krupp- betegség (amúgy eláruljuk, hogy legnagyobb részben sajna nem)

A zárójelentésen amúgy az acut laryngitis, laryngitis subglottica néven találkozhatsz vele, esetleg acut laryngotracheitis-ként, ez utóbbi is hasonló betegségre utal. (Csak ez utóbbiban a légcső is begyulladt.)

Mi okozza a kruppot?

A gége gyulladását általában vírusok okozzák, név szerint leggyakrabban a Parainfluenza vírus, az Influenza vírus, az Adenovírus és egyéb barátaik. Néhány százalékban baktériumok is okozhatják.

Érdekes, hogy visszatérő krupp betegség gyakoribb allergiás hajlamú gyermekeknél, akiknél a nyálkahártya „érzékenyebbé” válik a kórokozók támadásival szemben.

Refluxos babáknál is gyakoribb a krupp előfordulása.

A Wikipedián megnézheted a Parainfluenzavírust, ide kattintva:
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_parainfluenza_viruses

Itt pedig az Influenzavirust láthatod.

Hogyan alakul ki a krupp?

A vírusok vagy baktériumok úgy váltják ki a krupp betegséget, hogy a gége nyálkahártyájának megvastagodását okozzák, illetve ki is szárítják. A terület beszűkül, ez okozza a fura hangokat. Kicsiknél már 1 mm-es duzzanat is jelentős légút-szűkülettel jár, tehát a kruppra oda kell figyelni, ne bagatellizáljuk el!

A krupp szezonális betegség, ősszel- télen a leggyakoribb az előfordulása.

A krupp tünetei, a kruppos roham

A krupp betegség általában

 • felső légúti hurutos,
 • náthás tünetekkel, 
 • orrfolyással kezdődik,
 • majd hőemelkedés,
 • ritkábban láz társul hozzá.
 • Ezt követi a légutak beszűkülése, emiatt belégzési nehezítettség alakulhat ki, furcsa „húzó jellegű” hang kíséretében, amely nagyon ijesztőnek hallatszik. (Szaknyelven ezt srtidornak, stridoros légzésnek nevezzük.) Enyhébb esetben csak a sírás végén hallatszik, súlyosabb esetben nyugalmi belégzésnél is megfigyelhető ez a húzó jellegű hang.
 • Súlyos kruppnál megfigyelhetjük az orrszárnyi légzést és a mellkasi behúzódásokat is belégzés közben.
 • Rekedtséget is gyakran tapasztalunk.

A kruppos köhögés: a jellegzetes ugató köhögés

Ha a gyermek köhög, akkor nagyon hasonlít az öblös kutyaugatáshoz, de tényleg. Aki egyszer hallott igazi, jellegzetes kruppos köhögést, az nem felejti el, legyen szülő, orvos vagy nővér akár. Ja, és a kruppos köhögés jellemzően az éjszaka kellős közepén szokott kezdődni, nem kis riadalmat okozva azoknál a szülőknél, akik először hallanak ilyet.

A krupp betegség előfordulása korcsoport szerint

A krupp 6 hónapos és 3-4 éves kor között fordul elő a leggyakrabban. Az ilyen kicsi gyermekek immunrendszere még éretlen, ez is hozzájárul ahhoz, hogy nehezebben küzdik le a vírusokat.

Érdekes tény, hogy kisfiúk többször lesznek krupposok, mint kislányok.

Kiket veszélyeztet legjobban a krupp betegség?

Minél kisebb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutak, így a krupp betegség a kisebbeket veszélyezteti igazán. 3 éves kor felett már nem szokott súlyos elzáródást okozni a krupp, mert a légutak elég tágak már ebben az életkorban. Iskoláskorra általában kinövik a gyermekek- akinél nagyobb korban is előfordul az alaposabb kivizsgálást érdemel, mert lehet, hogy valamilyen anatómiás szűkület vagy elváltozás van a gége területén.

Mennyire súlyos a krupp betegség?

A krupp többnyire típusosan néhány nap alatt lezajlik, de a legsúlyosabb esetekben életveszélyes is lehet, mert oxigénhiányos állapot alakulhat ki a légúti elzáródás vagy a szervezet, a légúti izmok kimerülése miatt.

A krupp kezelése otthon- vagyis mit tehetsz, ha kruppos tüneteket tapasztalsz gyermekednél?

Az első esetben a szülők általában ügyeletet hívnak, vagy berohannak a legközelebbi kórházba.

Tipikus eset, amikor ügyelünk, és a nővér az éjszaka közepén azzal ébreszt bennünket, ügyeletes orvosokat, hogy „doktornő, hoznak egy kruppos beteget, még nem értek fel az osztályra de halljuk az udvaron, hogy ugatva köhög.” És tényleg, 1-2 perccel később meg is jelennek az ajtóban- az első alkalommal halálra rémült- szülők a kisgyermekkel, és nyomják az ügyeletei csengőt, mint az őrült. 🙂
Na ez a kruppos ugató jellegű köhögés- semmivel sem összehasonlítható, és másodjára a szülők is felismerik már és nem válnak halálra hogy mi történik.

Ha otthon tapasztalsz tehát kruppos tüneteket:

 • Azonnali teendőid közé tartozik a légutak hűtése, ami csökkenti a duzzanatot, ezért a rutinos szülők már nem pánikolnak, hanem otthon kinyitják az ablakot, és hagyják, hogy gyerekük jó mélyeket szippantson a hűvös levegőből- ez ugyanis feloldja a belégzési nehezítettséget. Arra figyelj oda, hogy ilyenkor mindig burkold be meleg takaróba a gyermekedet!!!
 • Próbáld megnyugtatni a riadt gyermeket, mert az izgatottság tovább fokozza a szűkületet, így nehezebb lesz a légzés. Nagyon jól tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat. Néhány korty hideg italt, vizet itathatsz vele.
 • Szükség esetén csillapítsd a lázat, itasd bőven a gyermeket.

Ha nem tudod a lázcsillapítást, tanuld meg tőlem! Kattints IDE a részletekért!

A hideg (!) párásításról megoszlanak a vélemények: régebben javasoltuk, újabban tanulmányok (például ez, mondjuk elég régi, 2008-as, de 2016-os cikkek hivatkoznak rá, így valószínűleg nincs újabb) kimutatták, hogy nincs jelentős különbség a krupp lefolyásában párásítással vagy anélkül. A tanulmány szerint a párásítás diszkomfortot is okozhat a gyermeknek, hideg lesz a szobában, fázni fog, valamint a bacik megtelepedésének kivédésére rendszeresen és szakszerűen kell tisztítani a párásító berendezést, ami nem mindig valósul meg ugye.

Mi azt javasoljuk, hogy próbáld ki a hideg párásítást, ha teheted. Ha használ, vagyis jobban van tőle a gyermeked, nem köhög annyira, könnyebben lélegzik, akkor nyugodtan menjen a párásító. Tehetsz bele sóoldatot is. Az mondjuk biztos, hogy meleg, száraz levegőben gyakrabban köhögnek amúgy is a gyermekek, a kruppnak pedig jót tesz a hideg levegő- ezt tapasztalatból tudjuk.

 • A felső légúti tünetek kezelését is alkalmazhatod: orrcsepp, orrszívás.

Mikor kell orvost vagy mentőt hívnod, ha kruppos tüneteket észlelsz gyermekednél?

 • első esetben, mert nem tudjuk ilyenkor, mennyire lesz súlyos a lefolyás
 • súlyos esetben,
 • valamint 3 éves kor alatt mindenképp fordulj orvoshoz!
 • Akkor se habozz, ha megijedsz. Senkinek nincs joga ítélkezni és ledorongolni, sem orvosnak, sem nővérnek egy ijedt szülőt, aki ijesztően köhögő, levegőt nem kapó kisgyermekével, berohan a legközelebbi kórházba éjszaka. A mi kötelességünk ellátni a kis betegeket, és megnyugtatni a szülőt, valamint felvilágosítani őket a krupp betegségről. Még akkor is, ha a kruppos tünetek a hideg levegőn mérséklődtek vagy akár meg is szűntek, mialatt beértek hozzánk az ügyeletre. Nagyon jól tudjuk, hogy szokott ez így lenni.

 

A következő tüneket előfordulására figyelj, akkor is, ha hazaengedtek a kórházból, de még nincs vége a betegségnek- és ilyen kruppos tünetek megjelenésekor azonnal menjetek vissza a kórházban, vagy hívj mentőt, mert ezek azonnal intézeti ellátást igényelnek:

 • nehezített légzés, nyugalmi légzésszám emelkedése (= kapkodja a gyermek a levegőt)
 • sápadtság vagy cianózis( = kékül a gyermek szája)
 • súlyos köhögési rohamok,
 • nyeldeklés vagy nyelési nehezítettség,
 • kimerülés,
 • romló állapot, tudatzavar, agitáltság ( túl izgatottá válik a gyermek, és emiatt nem tud rendesen lélegezni)
 • elhúzódó tünetek (>7 nap),
 • nyugalmi stridor,
 • mellkasi behúzódás

Összefoglalva tehát ha gyermekednek súlyos légzési nehezítettsége alakul ki, elsápad, rosszul lesz, elkékül a szája, vagy túlzottan izgatott lesz, így még jobban kapkod levegőért, ne habozz mentőt hívni, vagy ha közel van a kórház, menjetek be. Nagyon ritkán, indokolt esetben akár gyermek-intenzív- osztályra is szállíthatnak benneteket.

Mi történik a kórházban a kruppos gyermekkel?

A kórházba éjszaka érkező gyermekeket fel szoktuk venni, és az éjszaka maradék részére, valamint a további 1-2 napban- vagy amíg jelentősen nem javulnak-  benntartjuk. Ezt általában a szülők el szokták fogadni, nagyon ritka az a szülő, aki berohan a gyerekkel hajnal fél kettőkor, aztán meg haza akar menni vele.

Azért van a bentmaradásra szükség, mert a kruppos roham ismétlődhet, és akkor nem kell újra beszaladni a gyermekkel. Illetve első esetben- főleg csecsemőknél- nem tudjuk, mennyire lesz súlyos a lefolyás.
A kórházban speciális hatóanyagot tartalmazó inhalátorral inhaláljuk a gyermeket bizonyos időközönként, vagy ha nem olyan súlyos, akkor hideg párával. (szokott segíteni, hogy „űrhajósat játszunk” a maszkkal, így a gyermekek is jobban elfogadják. Mondjuk ha sírnak, ebben az esetben nem baj, hiszen legalább belégzéskor jól bejut a hatóanyag a betegség helyére.)

Ezentúl lázat csillapítunk, orrot szívunk, tehát tüneti kezelést végzünk.

Súlyos esetben szteroidos kúpot is adunk a gyermeknek. Szükség esetén oxigént is kap.
Mindig törekszünk arra, hogy szuri nélkül kezeljük a kis beteget, de egyes nagyon súlyos esetekben nem elég a szteroidos kúp, hanem intravénásan adunk szteroidot. De nem ez a jellemző.

Mi a helyzet az antibiotikummal? Kell kruppban vagy sem?

Mivel a krupp betegség a gége vírusos gyulladása, tehát a legnagyobb százalékban vírusok okozzák, rutinszerűen első körben eszünkbe sem jut antibiotikumot adni. ( Vírusra nem hat ugye az antibiotikum- reméljük ezt már megtanultad, hiszen úton- útfélen hangsúlyozzuk.)

Az antibiotikum elindítása orvosi feladat, elhúzódó, szövődményes esetekben persze átgondoljuk. Magadtól NE kezdj adni semmilyen antibiotikumot.

A krupp megelőzése

Egyes kórokozók okozta kruppot oltással meg lehet előzni, például a Corynebacterion Diphterieae (diftéria) ellen ugye van kötelező védőoltás, tehát az nem nagyon fordul elő itthon. Az aktuális influenzavírusok okozta krupp is megelőzhető az influenza- elleni védőoltással. Viszont a többi vírust bárhol elkaphatja a gyermeked: bölcsiben, oviban, metróban, utcán stb, ezek ellen sajna nem tudsz védekezni.

Sok gyümölcs, zöldség, egészséges táplálkozás, sok mozgás, esetleg kiegészítő vitaminok- ezek fontosak gyermeked immunállapotának fenntartásához, de sajna specifikusan nem lehet semmelyikre sem azt mondani ezek közül, hogy tutira krupp- megelőző hatása lenne.

Összefoglalásként elmondható, hogy a krupp betegség első esetben- főleg kisbabánál és főleg éjszaka jelentkező öblös ugató köhögéssel, belégzési nehezítettséggel- nagyon ijesztő lehet, de az esetek túlnyomó többségében pár nap alatt meggyógyul.

Szükség lehet kórházi befekvésre, de gyakorlott szülők a sokadik kruppot otthon is nagyon jól el tudják kezdeni kezelni.

Hívj mentőt, vagy menjetek kórházba a fenti tünetek jelentkezésekor, amit pár sorral feljebb olvashattál, ha ugyanis a légutak kisebb korban elzáródnak, azonnali légútbiztosítást kell végezni. Tehát a kruppos betegséget komolyan kell venni.

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

FORRÁSOK

 1. Saját rengeteg hétvégi és éjszakai ügyeleti gyakorlati tapasztalatunk kruppos gyermekek ellátásával
 2. Maródi: Gyermekgyógyászat 
 3. Dr. Mátrai Zsolt: Akut laryngotracheitis ellátása a területen Gyermekorvos Továbbképzés | 2016 | 15. évfolyam 1. szám
 4. Dr. Bede Olga: Légúti megbetegedések közösségbe kerüléskor Gyermekorvos Továbbképzés | 2011 | 10. évfolyam 4. szám
 5. Alberta Medical Association. Guideline for the diagnosis and management of croup. Alberta Clinical Practice Guidelines 2005 Update.
  http://www.topalbertadoctors.org/download/252/croup_guideline.pdf

*****************************************************

Legyél naprakész gyermekbetegség- témakörben, megbízható forrásból, orvosoktól (tőlünk) tanulva.

Várunk a hírlevelünkkel, gyere, irakzozz fel!

Mami Gyógyít hírlevél