COVID-19 ÖSSZEFOGLALÓ OLDAL- folyamatosan frissülő tartalommal!

COVID-19 ÖSSZEFOGLALÓ OLDAL- folyamatosan frissülő tartalommal!

Nagyon sokan kerestek meg különböző, COVID-dal kapcsolatos témában. Ezek közül a leggyakoribb kérdéseket a gyerekek és COVID- témában, COVID- oltás témában, és az utóbbi pár napban trombózis és COVID témában teszitek fel nekem.

Meddig él a koronavírus különböző felületeken?

Arra sajnos nincs kapacitásom, hogy folyamatosan cikkeket írjak nektek mindhárom témában, de nálam tájékozottabb orvosok, biológusok, statisztikusok, molekuláris biológusok és kutatók szerencsére megteszik ezt napról- napra.

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy összegyűjtsem számotokra a legfontosabb, leghitelesebb információkat ebben a három témában:

  • COVID-19 és gyermekek

  • COVID-19 és az oltások

  • COVID-19 és trombózis, embólia.

Miért ezt a három témát választottam?

A témákról egy kicsit bővebben, hogy miért ezeket választottam: Igazság szerint ezeket Ti választottátok. Számtalan kérdést kapok Tőletek e-mail-en, Facebook-on és Instagram-on is, főként ebben a három témakörben.

1. A COVID és gyermekek témakörről nyilvánvaló, hogy kérdeztek, hiszen ez egy gyermekgyógyászati weboldal, így érthető, hogy Ti, Anyukák és Apukák különösen érdekeltek vagytok ebben a témában.

2. A COVID és az oltások szintén nagyon népszerű téma 1-2 hónapja, amióta hozzájuthatunk többféle oltáshoz.

Itt főleg azt kérdezitek, és melyik oltást adatnám be, egyetértek- e az oltásokkal, melyiket adnám a szüleimnek, nem félek- e a mellékhatásoktól. Itt is sok információt gyűjtök össze napról- napra Nektek, de egyetlen mondatban a véleményem az oltásokról:

Az oltások MELLETT vagyok! 100%-osan! Mindegy melyik, én bármelyiket szívesen beadatnám magamnak, csak legyen már hozzáférhető számomra is.

Bővebben is írok majd erről.

 

3. A  COVID és a trombózis témakör pedig azért „népszerű” azoknak a köreiben, akik a Mami Gyógyít weboldalt látogatják, mert sokan tudjátok, hogy trombózismegelőző harisnyákat is forgalmazunk, és az utóbbi napokban felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, vajon mennyire ajánlják a szakmai bizottságok ezeket a trombózismegelőző harisnyákat COVID- os betegeknek. Kinek és milyen stádiumban segíthetnek?

Ezzel kapcsolatban röviden egy jó hírrel szolgálhatok: a PubMed-en ( a legnagyobb, legmegbízhatóbb orvosi cikkek gyűjtőportálja) már 2020 áprilisában megjelent egy összefoglaló cikk, 9 orvos- szerző tollából, akik már akkor ajánlották a trombózismegelőző harisnyákat bizonyos stádiumú COVID- os betegek esetén a trombózis megelőzésének elősegítésére.

Erről a témáról lesznek külön cikkek a Mami Gyógyít weboldalon, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy az általunk forgalmazott orvostechnikai eszközökről hiteles tájékoztatást kapjatok.

Az alábbiakban folyamatosan frissülő tartalmat találtok, részletesen ebben a három témában. A linkre kattintva jelennek meg a cikkek, ábrák, előadások, események, és minden esetben feltüntetem az utolsó frissítés időpontját.

A cikk végén listázva láthatjátok az általam hitelesnek tartott weboldalak listáját, ahonnan friss és megbízható információkat kaphattok COVID- 19 témában.

Koronavírus tünetei gyermekekben
Kell- e féltenünk gyermekünket a koronavírustól?

COVID-19 ÉS GYERMEKEK- ez a linkgyűjtemény utoljára frissült: 2022.01.30.

2022.01.30. OMIKRON és gyerekek:

omikron és gyerekek
Omikron és gyerekek: legújabb cikkek, adatok a nagyvilágból

A Financial Times cikke a gyerekek és az Omikron kapcsán, szerencsére megnyugtatónak tűnnek a hírek:

https://www.ft.com/content/28be9d3f-0b12-4c33-bda9-fbff375c0b7e?fbclid=IwAR2e4Iwqrl-SR-h8B47rTjzPwveqccWvoK0zKho2-VE6Symy1xNuosZb9DU

És a CDC adatai a rettegett COVID- 19 utáni sokszervi gyulladásról szerencsére eddig úgy tűnik, ez is kevesebb az Omikron után, mint a Delta variáns után:

https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/?fbclid=IwAR12W9oMb8_aBzgVndNqpgyZVgR_C48Uo-xM7y3WaD-tKo6Mqt2DgOcXYxM#mis-national-surveillance

2021.04.13. Dr. Novák Hunor véleménye az iskolanyitásról a LifeTV-ben:

https://lifetv.hu/teljes-adasok/2021/04/12/koronavirus-es-a-gyermekek-indokolt-az-iskolanyitas/3416?fbclid=IwAR2E15_xw6Ijgbxuie2KilCNGTIgFjn9TvN_lkcCHgjWOAk7T4hojtJi2lQ

2021.04.13. Iskolanyitásról Dr. Korausz Etelka gyermekorvossal, az anyanet.hu-n:

Súlyosbodó tünetek, post-Covid, iskolanyitás és a gyerekek oltása: dr. Korausz Etelka házi gyermekorvossal beszélgettünk 

 

2021. 04 09. A KOVIDők Facebook- oldal által szervezett FB élő közvetítés összefoglalója ebben a HVG cikkben olvasható. Az élő közvetítésben három professzor: Prof. Dr. Merkely Béla, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán (nála írtam egyébként a diplomamunkámat) és Prof. Dr. Jakab Ferenc ölelt fel nagyon fontos témákat: COVID- 19 brit mutáns és gyermekek, Poszt- COVID- szindróma, oltások, Astra Zeneca oltás és trombózis összefüggés, nyájimmunitás. A cikkben a legfontosabb elhangzottak olvashatóak.

https://m.hvg.hu/tudomany/20210409_Magyar_szakertok_Ne_szedjenek_aszpirint_a_beoltottak_a_trombozis_kockazatanak_csokkentesere

 

Iskolanyitás, 2021.04.19-n: igen vagy nem?

Iskolanyitási kisokos, 2021.04.06.

Iskolanyitási kisokos

 

Alapcikkek:

MEDDIG ÉL A KORONAVÍRUS A FELÜLETEKEN? IDE KATTINTS a cikk elolvasásához:

Meddig él a koronavírus a felületeken?

KORONAVÍRUS GYERMEKEKBEN 1. RÉSZ: MIK A KORONAVÍRUS TÜNETEI GYERMEKEKNÉL? IDE KATTINTS a cikk elolvasásához:

Koronavírus gyermekekben 1. rész: Mik a koronavírus tünetei gyermekeknél?

SZÁJMASZKOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA-IDE KATTINTS a cikk elolvasásához:

SZÁJMASZKOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

COVID elleni oltás
COVID elleni oltások: jó, hogy vannak végre!

COVID-19 ÉS OLTÁSOK – ez a linkgyűjtemény utoljára frissült: 2021.04.07.

Vakcinákról egyszerűen, érthetően:

Vakcinákról egyszerűen, értehetően

 

 

 

 

Trombus, vérrög

COVID-19 ÉS TROMBÓZIS, TROMBÓZISMEGELŐZÉS – ez a linkgyűjtemény utoljára frissült: 2021.04.13.

ASTRA ZENECA oltás és trombózis gyakorisága, másik szemszögből, fogamzásgátlót szedőknél, dohányzóknál, nagyon érthető és világos ábra:

https://www.facebook.com/haziorvos.uzemorvos.nyiregyhaza/posts/3913237242075526

AstraZeneca oltás trombózis esélye
AstraZeneca oltás trombózis esélye összehasonlítva más trombózis- rizikó állapotokkal

ASTRA ZENECA oltás és trombózis gyakorisága, összehasonlítás a normál és a COVID- 19 fertőzött populációban:

https://www.facebook.com/kovidok/posts/151111566886979

  • A kompressziós harisnyák szerepéről a COVID által okozott trombózis megelőzésében az alábbi cikkben találsz információt ( jó angoltudás kell hozzá). A link a cikk címére kattintva nyílik.

Prevention and Treatment of Venous Thromboembolism Associated with Coronavirus Disease 2019 Infection: A Consensus Statement before Guidelines

Thromb Haemost. 2020 Jun; 120(6): 937–948.
Published online 2020 Apr 21. doi: 10.1055/s-0040-1710019
  • COVID thrombosis prophylaxis, 2021. 03.16

Az alábbi 302 cikk található a Pubmed-en Covid Thrombosis prophylaxis témában, IDE KATTINTS a link megnyitásához.

 

HITELES WEBOLDALAK ÉS ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK COVID-19 TÉMÁBAN ( a címekre kattintva nyílnak az oldalak)

Pubmed: minden cikk COVID-19 témában

 

Facebook:

KOVIDők

Dr. Constantin Tamás gyermek- reumatológus Facebook- oldala

Mierted.com 

 

******************************************************************

Ha tetszett ez a cikk, akkor további tartalmakért kövess az alábbi közöségi-média felületeken is, várlak szeretettel:

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy sok- sok információt kaphass a gyermekbetegségekről, megelőzésükről és kezelésükről, megbízható forrásból, orvosoktól!

Fotó kredit:

Wilfried Pohnke képe a Pixabay -en.