COVID-19 ÖSSZEFOGLALÓ OLDAL- folyamatosan frissülő tartalommal!

COVID-19 ÖSSZEFOGLALÓ OLDAL- folyamatosan frissülő tartalommal!

Nagyon sokan kerestek meg különböző, COVID-dal kapcsolatos témában. Ezek közül a leggyakoribb kérdéseket a gyerekek és COVID- témában, COVID- oltás témában, és az utóbbi pár napban trombózis és COVID témában teszitek fel nekem.

 

Arra sajnos nincs kapacitásom, hogy folyamatosan cikkeket írjak nektek mindhárom témában, de nálam tájékozottabb orvosok, biológusok, statisztikusok, molekuláris biológusok és kutatók szerencsére megteszik ezt napról- napra.

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy összegyűjtsem számotokra a legfontosabb, leghitelesebb információkat ebben a három témában:

  • COVID-19 és gyermekek

  • COVID-19 és az oltások

  • COVID-19 és trombózis, embólia.

Miért ezt a három témát választottam?

A témákról egy kicsit bővebben, hogy miért ezeket választottam: Igazság szerint ezeket Ti választottátok. Számtalan kérdést kapok Tőletek e-mail-en, Facebook-on és Instagram-on is, főként ebben a három témakörben.

1. A COVID és gyermekek témakörről nyilvánvaló, hogy kérdeztek, hiszen ez egy gyermekgyógyászati weboldal, így érthető, hogy Ti, Anyukák és Apukák különösen érdekeltek vagytok ebben a témában.

2. A COVID és az oltások szintén nagyon népszerű téma 1-2 hónapja, amióta hozzájuthatunk többféle oltáshoz.

Itt főleg azt kérdezitek, és melyik oltást adatnám be, egyetértek- e az oltásokkal, melyiket adnám a szüleimnek, nem félek- e a mellékhatásoktól. Itt is sok információt gyűjtök össze napról- napra Nektek, de egyetlen mondatban a véleményem az oltásokról:

Az oltások MELLETT vagyok! 100%-osan! Mindegy melyik, én bármelyiket szívesen beadatnám magamnak, csak legyen már hozzáférhető számomra is.

Bővebben is írok majd erről.

 

3. A  COVID és a trombózis témakör pedig azért „népszerű” azoknak a köreiben, akik a Mami Gyógyít weboldalt látogatják, mert sokan tudjátok, hogy trombózismegelőző harisnyákat is forgalmazunk, és az utóbbi napokban felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, vajon mennyire ajánlják a szakmai bizottságok ezeket a trombózismegelőző harisnyákat COVID- os betegeknek. Kinek és milyen stádiumban segíthetnek?

Ezzel kapcsolatban röviden egy jó hírrel szolgálhatok: a PubMed-en ( a legnagyobb, legmegbízhatóbb orvosi cikkek gyűjtőportálja) már 2020 áprilisában megjelent egy összefoglaló cikk, 9 orvos- szerző tollából, akik már akkor ajánlották a trombózismegelőző harisnyákat bizonyos stádiumú COVID- os betegek esetén a trombózis megelőzésének elősegítésére.

Erről a témáról lesznek külön cikkek a Mami Gyógyít weboldalon, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy az általunk forgalmazott orvostechnikai eszközökről hiteles tájékoztatást kapjatok.

Az alábbiakban folyamatosan frissülő tartalmat találtok, részletesen ebben a három témában. A linkre kattintva jelennek meg a cikkek, ábrák, előadások, események, és minden esetben feltüntetem az utolsó frissítés időpontját.

A cikk végén listázva láthatjátok az általam hitelesnek tartott weboldalak listáját, ahonnan friss és megbízható információkat kaphattok COVID- 19 témában.

COVID-19 ÉS GYERMEKEK- ez a linkgyűjtemény utoljára frissült: 2022.01.30.

2022.01.30. OMIKRON és gyerekek:

A Financial Times cikke a gyerekek és az Omikron kapcsán, szerencsére megnyugtatónak tűnnek a hírek:

https://www.ft.com/content/28be9d3f-0b12-4c33-bda9-fbff375c0b7e?fbclid=IwAR2e4Iwqrl-SR-h8B47rTjzPwveqccWvoK0zKho2-VE6Symy1xNuosZb9DU

És a CDC adatai a rettegett COVID- 19 utáni sokszervi gyulladásról szerencsére eddig úgy tűnik, ez is kevesebb az Omikron után, mint a Delta variáns után:

https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/?fbclid=IwAR12W9oMb8_aBzgVndNqpgyZVgR_C48Uo-xM7y3WaD-tKo6Mqt2DgOcXYxM#mis-national-surveillance

2021.04.13. Dr. Novák Hunor véleménye az iskolanyitásról a LifeTV-ben:

https://lifetv.hu/teljes-adasok/2021/04/12/koronavirus-es-a-gyermekek-indokolt-az-iskolanyitas/3416?fbclid=IwAR2E15_xw6Ijgbxuie2KilCNGTIgFjn9TvN_lkcCHgjWOAk7T4hojtJi2lQ

2021.04.13. Iskolanyitásról Dr. Korausz Etelka gyermekorvossal, az anyanet.hu-n:

 

2021. 04 09. A KOVIDők Facebook- oldal által szervezett FB élő közvetítés összefoglalója ebben a HVG cikkben olvasható. Az élő közvetítésben három professzor: Prof. Dr. Merkely Béla, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán (nála írtam egyébként a diplomamunkámat) és Prof. Dr. Jakab Ferenc ölelt fel nagyon fontos témákat: COVID- 19 brit mutáns és gyermekek, Poszt- COVID- szindróma, oltások, Astra Zeneca oltás és trombózis összefüggés, nyájimmunitás. A cikkben a legfontosabb elhangzottak olvashatóak.

https://m.hvg.hu/tudomany/20210409_Magyar_szakertok_Ne_szedjenek_aszpirint_a_beoltottak_a_trombozis_kockazatanak_csokkentesere

 

Iskolanyitás, 2021.04.19-n: igen vagy nem?

Iskolanyitási kisokos, 2021.04.06.

 

Alapcikkek:

MEDDIG ÉL A KORONAVÍRUS A FELÜLETEKEN? IDE KATTINTS a cikk elolvasásához:

Meddig él a koronavírus a felületeken?

KORONAVÍRUS GYERMEKEKBEN 1. RÉSZ: MIK A KORONAVÍRUS TÜNETEI GYERMEKEKNÉL? IDE KATTINTS a cikk elolvasásához:

Koronavírus gyermekekben 1. rész: Mik a koronavírus tünetei gyermekeknél?

SZÁJMASZKOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA-IDE KATTINTS a cikk elolvasásához:

SZÁJMASZKOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

COVID-19 ÉS OLTÁSOK – ez a linkgyűjtemény utoljára frissült: 2021.04.07.

 

 

 

 

Trombus, vérrög

COVID-19 ÉS TROMBÓZIS, TROMBÓZISMEGELŐZÉS – ez a linkgyűjtemény utoljára frissült: 2021.04.13.

ASTRA ZENECA oltás és trombózis gyakorisága, másik szemszögből, fogamzásgátlót szedőknél, dohányzóknál, nagyon érthető és világos ábra:

https://www.facebook.com/haziorvos.uzemorvos.nyiregyhaza/posts/3913237242075526

AstraZeneca oltás trombózis esélye
AstraZeneca oltás trombózis esélye összehasonlítva más trombózis- rizikó állapotokkal

ASTRA ZENECA oltás és trombózis gyakorisága, összehasonlítás a normál és a COVID- 19 fertőzött populációban:

https://www.facebook.com/kovidok/posts/151111566886979

  • A kompressziós harisnyák szerepéről a COVID által okozott trombózis megelőzésében az alábbi cikkben találsz információt ( jó angoltudás kell hozzá). A link a cikk címére kattintva nyílik.

Prevention and Treatment of Venous Thromboembolism Associated with Coronavirus Disease 2019 Infection: A Consensus Statement before Guidelines

Thromb Haemost. 2020 Jun; 120(6): 937–948.
Published online 2020 Apr 21. doi: 10.1055/s-0040-1710019
  • COVID thrombosis prophylaxis, 2021. 03.16

Az alábbi 302 cikk található a Pubmed-en Covid Thrombosis prophylaxis témában, IDE KATTINTS a link megnyitásához.

 

HITELES WEBOLDALAK ÉS ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK COVID-19 TÉMÁBAN ( a címekre kattintva nyílnak az oldalak)

Pubmed: minden cikk COVID-19 témában

 

Facebook:

KOVIDők

Dr. Constantin Tamás gyermek- reumatológus Facebook- oldala

Mierted.com 

 

******************************************************************

Ha tetszett ez a cikk, akkor további tartalmakért kövess az alábbi közöségi-média felületeken is, várlak szeretettel:

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy sok- sok információt kaphass a gyermekbetegségekről, megelőzésükről és kezelésükről, megbízható forrásból, orvosoktól!

Fotó kredit:

Wilfried Pohnke képe a Pixabay -en.