Visszértorna

Visszértorna – azaz a mélyvénás trombózis megelőzése gyógytornász segítségével

Ebben a bejegyzésben a visszértornáról olvashatsz.

A visszértorna komoly témakör, a gyógytornász feladatai közé tartozik. Ezért egy nagyon kedves gyógytornász segítéségét kértem a visszértorna témájának megbeszéléséhez. Ő Szauterné Bordás Mariann – aki nem mellesleg kedves barátnőm is.

Mariann (bal oldalt) és Orsi (jobb oldalt)

Mariann maga is kétgyermekes anyuka, és gyógytornász- fizio-terapeutaként dolgozik. Óvodásoknak is tart gyógytornát, és a gyerekek imádják. 

Az alábbi kérdéseidre kaphatsz választ a visszértornával kapcsolatban ebből a bejegyzésből:

 • Hogyan tud segíteni a gyógytornász a trombózis megelőzésében a visszértornával?

 • Hogyan kapcsolódik össze a trombózismegelőzés és a visszértorna?

 • Hogyan védi a visszértorna a vénáinkat, és mi a helyzet a lábdagadással?

 • A vénás torna (elterjedtebb nevén visszértorna) az olyan tüneteket is javítja, mint a lábdagadás?

 • Férfiak is végezhetik a visszértornát?

 • Milyen gyakran, illetve mikor végezzünk visszértornát?

 • A várandós kismamák és a császárral szült kismamák hogyan végezhetik a visszértornát?

 • Kihez fordulj visszértorna megtanulása érdekében, vagy ha további kérdéseid vannak?

Orsi: Kedves Mariann, a gyógytornászoknak nagy szerepe van sok betegség, köztük a mélyvénás trombózis megelőzésében is. Hogyan kapcsolódik össze a trombózismegelőzés és a visszértorna?

Mariann: A trombózis megelőzéshez nélkülözhetetlen a vénák tornáztatása. A vénák a vért visszafelé, azaz lentről felfelé, ha úgy tetszik gravitációval szemben juttatják el a szívhez. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert a vénák nem pulzálnak, mint az artériák. Faluk laza, bő, sőt mindez nem elég, még zsebek is vannak rajtuk, amikben pangó vér lehet. Ha nehéz a vér visszajutása a szív felé, a szövetekben folyadék maradhat. A vér visszajutást segíthetjük az izompumpával, azaz a tornával.

Trombus, vérrög

Orsi: Itt a Mami Gyógyít blogon már sok szó esett a trombózis és az embólia tüneteiről, de szerencsére azért nem ezzel kezdődik a folyamat. Milyen panaszokkal szokták a gyógytornászt felkeresni a várandós anyukák, vagy más páciensek?

Mariann: A szövetekben maradó folyadék első tünete lehet a lábdagadás. Ehhez még csak várandósnak sem kell lenni, sőt mégcsak hölgynek sem. Ez egy átlagos nap után is megfigyelhető arra hajlamos nőknél, és férfiaknál.

Orsi: Várandós nőknél- és mi, mivel mindketten anyukák vagyunk, jól tudjuk hogy tényleg így van- szintén gyakran előfordul lábdagadás, főleg a harmadik trimeszterben.

Mariann: Igen, az állapotos nők, – ahogy már olvashattuk, – magasabb a rizikófaktorral rendelkeznek trombózisra nézve. Ha a baba, kiemelten a harmadik trimeszterben, méreténél vagy elhelyezkedésénél fogva nyomja a hasi vénát, még tovább fokozódik az esti lábdagadás.

(Várandósként fokozottan ki vagy téve a trombózis kockázatának, erről már írtam itt, itt és itt.)

Orsi: Mit tehetünk megelőzésként, vénáink védelmében, és így a trombózismegelőzés érdekében is?

Mariann: Hogy ezek a zsebek a vénákon ne nőjenek nagyra, és a vénák falai ne táguljanak ki, a kompressziós harisnya viselését ajánljuk, mint passzív megtámasztást.

Emellett azonban szükség van aktív segítségre is a vénáknak. Ez a gyógytornász által tartott vénás torna, köznapi nevén visszértorna. Lényege az izompumpa funkció, mely az jelenti, hogy a vénák lefutása mentén lévő izmokat működtetjük, megfelelő sorrendben, légzéssel összekötve, ezzel segítve a vér visszaáramlását a szív felé, és a zsebecskék kiürítését.

Orsi: A vénás torna (elterjedtebb nevén visszértorna) a tüneteket is javítja?

Mariann: Igen, persze. A vénás torna (visszértorna) végzése során elmúlik az úgynevezett „nehézláb érzés”, könnyítjük a szív működését, és csökkentjük a láb dagadását. A visszértorna könnyen megtanulható, önállóan bármikor elvégezhető otthon is.

Orsi: Mariann, a kompressziós harisnya viseléséhez vannak jótanácsaid?

Mariann: Igen. Fontos megemlíteni, hogy aki hord kompressziós harisnyát, az lehetőség szerint reggel vegye fel, még mielőtt felkelne az ágyból. Még jobb, ha legelőször visszértornát csinál, és úgy veszi fel az úgymond „kiürített” vénákra. A kompressziós harisnyát fekvéskor nem kell, de nem is ajánlott hordani, mert ezzel gyengítjük az izmok saját pumpafunkcióját.

Orsi: Milyen gyakran, illetve mikor végezzünk visszértornát?

Mariann: A visszértornát napközben többször is el lehet végezni, de harisnya nélkül. Este viszont mindenképpen javaslom, az egész napi terhelés után.

Orsi: Mi a helyzet a várandósokkal? Nekik is javasolt a visszértorna?

Mariann: Abszolút. A terhes kismamák szülőorvosukkal egyeztetve megtanulhatják, és csinálhatják a visszértornát, így a szülés után már nem lesz ismeretlen.

Orsi: És akik császárral szülnek?

Mariann: Ha császármetszésre kerül a sor, ott szigorúan gyógytornász irányításával végezhető a műtét utáni vénás torna, és vele, illetve az orvossal megbeszélve fokozatosan lehet majd visszatérni a megtanult formához.

 

Remélem hasznos volt ez a kis interjú számodra, és sok dolgot megtanultál a visszértornáról. Fontos, hogy a visszértorna megtanulásához mindig kérd gyógytornász segítségét, és kérd ki a kezelőorvosod tanácsát! Ha várandós kimama vagy, vagy nemrég szültél, akkor a szülészorvosod fog neked segíteni ebben.

Megelőzésként pedig viselj trombózis- és embóliamegelőző kompressziós harisnyát! (kattints a fotóra bővebb információkért)

Lipothrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya

Lipothrombo prémium minőségű kompressziós harisnya

Lipothrombo trombózis és emboliamegelőző térdzokni

Lipothrombo prémium minőségű kompressziós zokni

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

FORRÁSOK

 1. Mariann gyógytornász tanulmányai, gyakorlatai
 2. Trombózismegelőzés, magyar adatok, magyar irányelvek:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: A thromboemboliák megelőzése és kezelése

Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és                 Hematológiai Szakmai Kollégium

A thromboemboliák kockázatának csökkentése és kezelése

Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium

3.  Papp Zoltán: A szülészet és nőgyógyászat tankönyve, Semmelweis Kiadó