TROMBÓZISMEGELŐZÉS

Trombózismegelőzés: egy fontos téma, amivel foglalkoznunk kell.

Mindig voltak olyan emberek, akik rizikócsoportba tartoztak trombózis- szempontból- azaz nagyobb eséllyel alakult ki náluk trombózis. Ilyenek például az ágyhoz kötött fekvőbetegek, a terhes kismamák, a gyermekágyban fekvők, a hosszú műtéten átesettek (ide tartozik a császármetszés is), a daganatos páciensek- csak hogy néhány ilyen rizikócsoportot megemlítsünk. (ennél sokkal több állapot veszélyeztet trombózis kialakulására, olvass tovább!)

Sajnos napjainkban a COVID-19 vírusfertőzés is előtérbe helyezte ezt a témát, hiszen COVID-19 fertőzöttek esetében gyakran alakul ki trombózis, és a hosszú ágyban fekvés is kedvez a vérrögök kialakulásának.

Trombózismegelőzés
Trombózismegelőzés: fontos téma, beszélnünk kell róla!

A következő kérdéseidre kapsz választ ebből a cikkből a trombózissal és a trombózismegelőzéssel kapcsolatban:

 • Mi az a trombózis, és mi az a mélyvénás trombózis?

 • Kik veszélyeztetettek trombózis szempontjából?

 • Miért kell a trombózis- és embóliamegelőzéssel foglalkoznunk?

 • A trombózis megelőzése

 • Mi az a kompressziós harisnya, kompressziós zokni?

 • Mikor ajánlott szakmai szempontból a trombózis- és embóliamegelőző harisnya viselése?

 • Hogyan lehet a trombózist megelőzni COVID-os páciensek esetében?

 • Olvasói kérdés- válasz:

  Kórházban voltam, öt órás műtétem volt, miért nem adtak a kórházban rám trombózismegelőző harisnyát?

 • Neked ajánlott trombózismegelőző kompressziós zoknik, kompressziós harisnyák a Mami Gyógyít Webáruházból

A BEJEGYZSÉS VÉGÉN VIDEÓKAT IS TALÁLSZ, GÖRGESS LEJJEBB!

 

 • HOGYAN VEDD FEL A LIPOELASTIC KOMPRESSZIÓS ZOKNIT?

 • HOGYAN KÉSZÜLNEK A PRÉMIUM MINŐSÉGŰ LIPOELASTIC KOMPRESSZIÓS HARISNYÁK?

 

Mi az a trombózis, és mi az a mélyvénás trombózis?

Ha a sértetlen érrendszerben vérrög képződik, akkor beszélünk trombózisról, és a kialakult vérrögöt trombusnak hívjuk. Mélyvénás trombózis akkor jön létre, ha az alsó végtag vénáiban vérrög (trombus) képződik.

Embóliáról akkor beszélünk, ha ez a vérrög leszakad a véna faláról, és elindul az érrendszerben. Ekkor a vérrögöt embólusnak nevezzük. Az embólus a vérárammal sodródik, és vándorol az érrendszerben, és távoli helyeken ékelődhet be. Leggyakoribb és legveszélyesebb formája a tüdőembólia, mikor a vérrög a tüdőbe vándorol, és ez halálos is lehet.

A trombózis és az embólia tehát egymással összefüggő fogalmak, így szoktunk tromboembóliáról is beszélni. Az alsó végtagi trombózisok tünetmentesen is előfordulhatnak, és ha leszakad a trombus, és embólusként továbbsodródik, váratlan és hirtelen tüdőembólia általi halált is okozhat!

Kik veszélyeztetettek trombózis szempontjából?

Összefoglalva mindenki, akinél a véráramlás lelassul, a vér összesűrűsödik, és vérrög képződhet:

 • terhesség, szülés, gyermekágy
 • fogamzásgátló gyógyszer szedése
 • korábbi trombózisos, embóliás megbetegedés
 • daganatos, rákos megbetegedés
 • gyulladásos megbetegedés
 • kiterjesztett műtétek utáni állapot
 • végtagi, medencei traumák
 • vérképzőrendszeri megbetegedések
 • dohányzás
 • túlsúlyosság
 • tartós fekvéssel együttjáró belgyógyászati betegség
 • ülő életmód
 • mozgásszegény életmód

Miért kell a trombózis- és embóliamegelőzéssel foglalkoznunk?

Látjuk tehát, hogy nemcsak a sebészeti beavatkozáson áteső páciensek, hanem a belgyógyászati betegek, valamint a várandós és szülő kismamák, császármetszéses anyukák, illetve a COVID-os betegek közül is sokan ki vannak téve a vénás tromboembólia kockázatának.

Sajnos a napjainkban tomboló COVID-19 vírusfertőzés is okozhat trombózist és embóliát szövődményként, így ezzel is ajánlatos foglalkoznunk.

 

Ezért az orvosi szakma elsőrendű feladatai közé tartozik, a mélyvénás trombózis és a pulmonalis embólia megelőzése.

A trombózis megelőzése

Rizikócsoporttól függően a  trombózis megelőzése érdekében az orvosszakmai protokollok gyógyszereket, és/vagy mechanikai eszközöket ( kompressziós harisnyákat), illetve mozgást, aktív életmódot, elegendő folyadékpótlást javasolnak.

Gyógyszerek tekintetében sokféle gyógyszer áll a rendelkezésünkre a trombózis és embólia megelőzéséhez, melyek ismertetése meghaladja e bejegyzés kereteit, és beállításuk szigorúan orvosi feladat.

A gyógyszerek mellett vagy őket kiegészítve, illetve néhány esetben önmagában kompressziós harisnyákat és kompressziós zoknikat is alkalmazhatunk. Ilyen például egy trombózismegelőző kompressziós térdzokni:

Lipothrombo trombózis- és embőliamegelőző kompressziós térdzokni

Mi az a kompressziós harisnya, kompressziós zokni?

A kompressziós harisnyák, zoknik fokozatos kompressziót (szorítást) biztosítanak, speciális szövési technikájuknak megfelelően. A kompresszió alul a legerősebb, és felfelé egyre kisebb. Ennek nagyon előnyös hatása van a vérkeringésre, így nem tud pangani a vér a lábakban, hanem a szív felé fog áramlani.

Lipothrombo trombózis- és embóliamegelőző kompressziós térdzokni

Mikor ajánlott szakmai szempontból a trombózis- és embóliamegelőző harisnya viselése?

 • Lipotrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnyaÁltalánosan elmondható, hogy a szakmai guideline-ok szerint általános sebészeti, urológiai és nőgyógyászati műtéteknél, bizonyos kockázati csoportban megfelelő kompresszió grádienst (10-20 Hgmm) biztosító elasztikus harisnya viselése ajánlott. (területtől és kockázati csoporttól függően a gyógyszeres kezelés, a korai mobilizáció és elegendő folyadékpótlás mellett.) (forrás lent.)
 • Császármetszésnél és ortopédiai műtéteknél, valamint belgyógyászati betegeknél pedig szintén egyes kockázati csoportban megfelelő kompresszió grádienst biztosító elasztikus harisnya viselése ajánlott. (területtől és kockázati csoporttól függően a gyógyszeres kezelés, a korai mobilizáció és elegendő folyadékpótlás mellett, vagy helyette, ha például a gyógyszeres kezelés nem lehetséges). (forrás lenn)
 • COVID-19 fertőzés során kialakuló trombózis esetén pedig MINDEN súlyos és kritikus állapotban lévő COVID-19 páciensnek van esélye arra, hogy trombózis vagy akár embólia következzen be nála, így ellenjavallatot kivéve minden ilyen esetben kell foglalkozni a trombózismegelőzéssel! Itt is a gyógyszeres megelőzés az első, de ha olyan páciensről beszélünk akinél ez valami miatt kontraindikált, akkor lehet gondolni kompressziós harisnya használatára. (forrás lenn)

Hogyan lehet a trombózist megelőzni COVID-os páciensek esetében?

Erre több guideline is az orvosok rendelkezésére áll az elmúlt egy- másfél évben, leggyakrabban véralvadásgátló gyógyszereket alkalmaznak. Néhány cikk felhívja a figyelmet a kompressziós harisnyák alkalmazásának lehetőségére és javallatára is, bizonyos páciens- csoportok esetében.

IDE KATTINS, ha bővebben szeretnél olvasni a COVID-19 okozta trombózisról, és megelőzéséről!

Olvasói kérdés:

“Kórházban voltam, öt órás műtétem volt, miért nem adtak a kórházban rám trombózismegelőző harisnyát?”

Lehet, hogy kaptál gyógyszert, és orvosaid úgy döntöttek, hogy nincs szükséged más védelemre.

(Vagy szimplán csak nem foglalkoznak kompressziós eszközökkel- saját tapasztalatom rengeteg kórház meglátogatása után, ahol még a súlyos rizikócsoportok esetében is előfordult, hogy a Tisztelt Osztályvezető Főorvos Úr szinte kihajított engem, (a cikk íróját, saját orvos- kollegáját!) az utcára, “minek nekünk ilyen harisnya” felkiáltással. Daganatos betegek intenzív osztályos ellátását vezette. No comment. Orvosi Egyetem 3. évfolyamos anyag, hogy a daganatos betegek rizikója a trombózisra TÖBBSZÖRÖS, mint az egészségeseké, ezt még egy jobban képzett harmadéves orvostanhallgató is tudja már.)

Lehet, hogy kaptál fáslit kompressziós harisnya helyett. Ez úgy 20 évvel ezelőtt még rendben is lett volna. Azóta a fásli nagyon- nagyon elavult, és egy letűnt rendszer maradványa lett. Magyarországon még mindig nagyon elterjedt sajnos. A baj az vele, hogy bár olcsó, és ez minden szempontot felülír a magyar egészségügyben, kórházból történő hazabocsátás után segítség nélkül nagy valószínűséggel nem fogod tudni saját magadnak feltekerni a fáslit szakszerűen. Szerencsés esetben “csak” nem csinálsz semmit, szerencsétlen esetben meg több kárt okozol a helytelen tekercseléssel, mint hasznot.

Szerencsére nem minden magyar állami  kórház ilyen, bár ritkán, de előfordul olyan, ahol kapnak a páciensek trombózismegelőző harisnyát. Bár Magyarországon ez inkább magánkórházakra igaz.

Tény és való: a saját védelmedről legtöbbször saját magadnak kell gondoskodnod, amennyiben ilyen trombózismegelőző kompressziós harisnyát szeretnél viselni, mert az állami kórházak nem tudják ezt finanszírozni. Magyarul saját magadnak kell megvenned, ha trombózismegelőző kompressziós harisnyát szeretnél.

Nagyon fontos, hogy trombózis- és embóliamegelőzés kérdésében mindig kérd ki a kezelőorvosod tanácsát! A harisnyát műtét előtt, egyes esetekben közben, és utána is ajánlott viselni, hogy meddig, azt a kezelőorvosod fogja megmondani.

Neked ajánlott trombózismegelőző kompressziós zoknik, kompressziós harisnyák a Mami Gyógyít Webáruházból

Ha úgy döntöttél, szeretnél saját magad, vagy házastársad, rokonod, idős szüleid trombózis- védelméről gondoskodni, akkor az alábbi termékeket ajánlom Neked a Mami Gyógyít webáruházból, és lejjebb görgetve videókat is megnézhetsz ezekről a szuper, prémium minőségű kompressziós harisnyákról. A fotókra és/vagy a címekre kattintva tudhatsz meg bővebb információkat, és rendelheted meg a termékeket a webshopból! Mindent azonnal szállítunk, raktárról, nem kell várnod!

LIPOTHROMBO TROMBÓZISMEGELŐZŐ KOMPRESSZIÓS COMBFIX

LIPOTHROMBO TROMBÓZIS- ÉS EMBÓLIAMEGELŐZŐ COMBTŐIG ÉRŐ KOMPRESSZIÓS HARISNYA XS-6XL

LIPOTHROMBO KOMPRESSZIÓS TÉRDFIX

LIPOTHROMBO TROMBÓZIS- ÉS EMBÓLIAMEGELŐZŐ KOMPRESSZIÓS TÉRDFIX XS-6XL, 1 PÁR

HOGYAN KÉSZÜLNEK A PRÉMIUM MINŐSÉGŰ LIPOELASTIC KOMPRESSZIÓS HARISNYÁK?

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

 

ORVOSSZAKMAI FORRÁSOK

1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: A thromboemboliák megelőzése és kezelése
Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium
2. A thromboemboliák kockázatának csökkentése és kezelése
Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium
3. Háziorvos Továbbképző Szemle | 2015 | 20. évfolyam 1. szám
Szerző: Sas Géza dr., Pető Iván dr: Szemléletváltás a visszérbetegség kezelésében: a tartós alvadásgátlás jelentősége

4. Hanan Y Ahmed, Alfred Papali, Tewodros Haile, Gentle S Shrestha, Marcus J Schultz, Ganbold Lundeg, Kevan M Akrami, For The Covid-Lmic Task Force:
Pragmatic Recommendations for the Management of Anticoagulation and Venous Thrombotic Disease for Hospitalized Patients with COVID-19 in Low- and Middle-Income Countries
Am J Trop Med Hyg, 2021 Jan 11. doi: 10.4269/ajtmh.20-1305.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33432908/

5. Li Zhang, Xiaokai Feng, Danqing Zhang, Chunguo Jiang, Heng Mei, Jing Wang, Cuihong Zhang, Hong Li, Xiaoling Xia, Shuangshuang Kong, Jia Liao, Huijun Jia, Xueqin Pang, Yue Song, Ying Tian, Bin Wang, Chun Wu, Hongliang Yuan, Yongxing Zhang, Yuman Li, Wei Sun, Yanting Zhang, Shuangshuang Zhu, Shuyuan Wang, Yuji Xie, Shuping Ge, Liming Zhang, Yu Hu, Mingxing Xie:
Deep Vein Thrombosis in Hospitalized Patients With COVID-19 in Wuhan, China: Prevalence, Risk Factors, and Outcome
Circulation, 2020 Jul 14;142(2):114-128. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.046702. Epub 2020 May 18.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32421381/

6. Zhenguo Zhai, Chenghong Li, Yaolong Chen, Grigorios Gerotziafas, Zhenlu Zhang, Jun Wan, Peng Liu, Ismaïl Elalamy, Chen Wang: Prevention and Treatment of Venous Thromboembolism Associated with Coronavirus Disease 2019 Infection: A Consensus Statement before Guidelines
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7295267/

Fotó kredit: allinonemovie képe a Pixabay -en.