A refluxos baba

A refluxos baba igen-igen próbára teheti a szülők türelmét- és ez nem a kisbaba hibája. A refluxos kisbaba ijesztő lehet, mert olyan, mintha folyamatosan hányna, súlyosabb esetben folyton sír, még súlyosabb esetben nem gyarapszik a súlya megfelelően, és testileg- lelkileg az egész családot kikészítheti. Beszélnünk kell hát a baba refluxról- mert bár előfordul súlyos eset, többségében a refluxos baba gyógyszer nélkül, otthon, természetesen is kezelhető.

Ebből a cikkből a következőket tudhatod meg a baba refluxról:

 

Mi az a reflux?

A reflux jelentése

A reflux kisbabáknál- néhány számszerű adat

A reflux kisbabáknál- a baba reflux kialakulásának oka

A reflux tünetei babáknál

Néma reflux vagy csendes reflux

Mindenfajta reflux súlyos betegség a refluxos babáknál?

Honnan tudom, hogy hány- e a kisbabám, vagy baba refluxa van?

A baba reflux diagnosztizálása- Mit tesz az orvos, ha baba refluxra gyanakszik?

A refluxos baba tüneteinek kezelése

Mit tehetsz otthon?

A baba reflux kezelése gyógyszerrel

Mi az a reflux? A reflux jelentése

A reflux azt jelenti, hogy a gyomortartalom passzívan, erőlködés nélkül visszacsorog a nyelőcsőbe.

A reflux jelentése szó szerint visszafolyás, visszaáramlás. Re- vissza, flux= áramlás, mindkettő latin eredetű.

A reflux kisbabáknál- néhány számszerű adat

A reflux kisbabáknál meglehetősen gyakori jelenség. A reflux kisbabáknál számokban így alakul:

 • az 1-2 hónapos babák 50-70%-ban jelentkezik
 • kezelés nélkül 6 hónapos korra 25%-ra csökken a gyakorisága-majd 1 éves korra 5%-ra esik vissza
 • általában elmondható, hogy 12-24 hónapos korra megszűnik
 • – a „bukós babák” 6-7%-a szorul orvosi kivizsgálásra

 

A reflux kisbabáknál- a baba reflux kialakulásának okai

Több oka is van annal, hogy a kisbabákban gyakra alakul ki reflux.

Az egyik az éretlen gyomor-bélrendszer: a nyelőcső és a gyomor között lévő záróizom még nem működik megfelelően, így a gyomor telődése mintegy visszanyomja a tejet vagy tápszert a nyelőcsőbe, és ez köszön vissza bukás formájában.

A gravitáció sem tud sokat segíteni a táplálék lejutásában, hiszen a baba napjai nagy részét vízszintesben tölti, alvással.

A sok alvás ott kapcsolódik a történetbe, hogy a nyálnak nagy szerepe van a nyelőcső „megtisztításában” a maró savas gyomortartalomtól, viszont a nyáltermelés alvás alatt akár a tizedére is csökkenhet.

A reflux tünetei babáknál

A babareflux egyszerű formában megjelenhet úgy, hogy a baba „bukik” azaz szoptatás/etetés után kisebb- nagyobb mennyiséget öklendezik vissza. Ezzel eddig még nincs semmi baj, ha emellett a kisbaba szépen gyarapodik. Az, hogy ez mikortól válik kórossá, a későbbiekből kiderül, olvass tovább!

Néma reflux vagy csendes reflux

A babareflux úgy is előfordul, hogy nincs ez a tünet, tehát a refluxnak nincs ez a látható jele, hogy bármi is visszajön a baba száján etetés után. Lehet, hogy csupán a nyelőcsőbe vagy a garatba csorog vissza a tej, és onnan kell visszajusson a gyomorba ismét. Ezt szokták a köznyelvbe néma refluxnak vagy csendes refluxnak is nevezni.

Mindenfajta reflux súlyos betegség a refluxos babáknál?

Szerencsére egyáltalán nem!

Az egyszerű, úgynevezett komplikációmentes reflux  azon kívül, hogy a tej vagy tápszer visszajön, más tüneteket nem okoz, vagyis nem ártalmas. Az első hetekben- hónapokban kezdődik, és nagyon fontos, hogy a baba súlyfejlődése normális, jól érzi magát, és más tünete ezen kívül nincs.

„Sima” bukás esetén a baba etetés után egyet „bukik”, azaz a tej vagy tápszer kis része visszajön,  és a földön vagy anya hátán vagy vállán landol, de ezek után a babóca békésen elalszik, egészen a következő etetésig, és kezdődik minden elölről. Újabb szopi/tápi, újabb taccs, majd jön egy nyugodt alvás, és ez így megy minden etetésnél, 1-2-3-4-5 hónapig.

Ezek a babák úgynevezett „happy spitting” bébik, vagyis a „boldog köpködők”.

Ha kicsit súlyosabb a reflux- helyzet, akkor azonban már nem annyira békés, nyugodt a baba.

Etetés után sír, nyugtalan, nagyobb mennyiségeket visszaöklendezik „ mindent kihány”– szokták mondani az ijedt szülők, pedig szerencsére ez korántsem sincs így, bár tényleg úgy látszik. Ezzel a fajta reflux-szal már komolyabban kell foglalkozni, mint a „sima” bukással.

Egy idő után az állandó sírás, a rosszkedvű és túlpörgött kisbaba még a birkatürelmű  anyuka (és őszintén: ke a fene az, főleg első szülés után???)-  és vele együtt  a család- nyugalmát is aláássa, hiszen senki sem tud pihenni, a baba szenved, a szülők feszültek és idegesek.

Ilyenkor már biztosan felkeresik a gyermekorvost, hiszen ijedtek és nem tudják, mit kezdjenek a babával, és egyáltalán mennyire súlyos a „betegség”.

Még súlyosabb esetben reflux- betegség alakul ki.

Reflux- betegségről akkor beszélünk, ha a refluxos epizódoknak  már (sokszor ijesztő) tünetei vannak, valamint komplikációk alakulnak ki, például a baba súlyfejlődése megáll. Ez komoly téma, később visszatérünk rá, egy külön poszt keretében.

Amíg a kisbabák egy részénél a reflux tehát „csak” kellemetlen panaszokat okoz (azért tettük idézőjelbe, mert ezek a panaszok azért meglehetősen nehézzé tehetik az első heteket- hónapokat, és a gyermekorvos felkeresésének elég nagy százalékát adják, szóval nem szabad elbagatellizálni őket), addig egy kisebb részükben úgynevezett reflux- betegség alakul ki.

A reflux- betegség súlyosabb és ijesztőbb tünetekkel jár, mint a reflux, és mindenképpen beavatkozást igényel.

Honnan tudom, hogy hány- e a kisbabám, vagy baba refluxa van?

A hányás totál más kategória, mint akár a „sima” bukás, akár a komolyabb reflux, bár a gyakorlatban egy laikus szülő néha tényleg elég nehezen különbözteti meg.

Maga  a babareflux is kiválthat hányásos epizódokat, de a hányásos betegséget okozhatja vírusos vagy bacis fertőzés is, valamint többek között  fejlődési rendellenesség is lehet a háttérben.

Míg a babareflux egy passzív folyamat, a hányás hirtelen kezdődik, a baba erőlködik, szemmel láthatóan öklendezik, izomműködés is társul hozzá.

FIGYELEM!!! Ha hirtelen fellépő hányást tapasztalsz picike, pár napos- hetes babádnál, feltétlenül mutasd meg orvosnak! Egyrészt a kisbabák nagyon hamar kiszáradnak, másrészt ez akár komoly betegség jele  lehet!

Ha nem tudod eldönteni, hogy a tünet “normális” bukás- e vagy hányás, akkor is szólj szakembernek, védőnőnek, vagy orvosnak. Inkább fuss egy felesleges kört, mintsem egy picike babával beleszaladj valamilyen komolyabb dologba.

A babareflux diagnosztizálása- Mit tesz az orvos, ha babarefluxra gyanakszik?

 

A gyermekorvos kikérdez téged, és megvizsgálja kisbabád, hogy korának megfelelő fejlettségű-e.

Ha picike a babád, akkor fel is vehetnek benneteket kórházi megfigyelésre. Itt nézik, nem nyel-e- sok levegőt evés közben, nem túl mohó-e, nem eszik-e túl sokat egyszerre, valamint a megfelelő vizsgálatokat is elvégzik. (például vérvétel a vérszegénység kizárására)

Ha komolyabb a helyzet, vagyis a refluxbetegséggel állunk szemben, akkor különböző vizsgálatok jönnek: például

 • ultrahang,
 • röntgen,
 • a nyelőcső pH- monitorozása,
 • izotópos vizsgálat- persze nem mind és nem is feltétlenül ebben a sorrendben.

Ezektől nem kell megijedned, mindent azért fognak elvégezni, hogy legyen diagnózis- azaz kiderüljön, pontosan mi okozza a tüneteket kisbabádnál.

Miért van ilyen komoly vizsgálatokra szükség?

Hogy kizárhassuk például a fejlődési rendellenességeket vagy az egyéb betegségeket, amelyek más kezelést, például műtétet igényelnek.

Fontos tudni, hogy a tejallergia is utánozhatja a reflux tüneteit, mindenképpen fel kell hogy merüljön a diagnózisa állandóan síró, nyűgös, rosszkedvű babáknál!!!

A refluxos baba tüneteinek kezelése

Ha végre megvan a diagnózis: “egyszerű” reflux, vagy reflux- betegség, akkor milyen kezelési módszerek vannak?

Fontos tudni, hogy a baba reflux kezelésének célja nem csupán a tünetek enyhítése vagy megszüntetése, hanem a kisbaba megfelelő fejlődésének biztosítása és a szövődmények megelőzése is.

Ha megvan a diagnózis, és  az orvos baba refluxot állapít meg, egyszerűbb esetben a következő választási lehetőségeket fogja felajánlani:

 1. a refluxos baba étrendje: az orvos a refluxos baba etetéséhez sűrített étrendet javasol. Lehet kapni már speciálsi tápszert refluxos babáknak,  tehát  sűrített étrend speciális tápszert vagy anyatejsűrítőt is tartalmaz
 2. a refluxos baba altatásához, pihentetéséhez speciális pozícionálást
 3. és lehet, hogy gyógyszeres kezelés is szóbajön a baba reflux kezelésében.

A refluxos baba altatása

A refluxos babát “pozícionálni” kell(ene) a baba nyugodt alvásához.

Pozícionáláson azt értjük, hogy a baba teljes testét a megfelelő helyzetbe kell hozni főleg evés után illetve az elkövetkező 1-2 órában.

Magyarul ez azt jelenti, hogy meg kell emelni a matracot legalább 30 fokos lejtős helyzetet biztosítva, úgy, hogy a baba fejvége magasabban legyen, mint a lába,  tehát a baba kvázi egy lejtőn feküdjön. A HÁTÁN! NEM HASON!!!- így a visszacsorgás esélye csökkenhet. ( a hasonfekvés növeli a hirtelen csecsemőhalálozás esélyét, erről olvashatsz lejjebb).

De ne csak a fejét emeljük, mert azt kimutatták, hogy csak a fejnek a megemelése nem segít a refluxos epizódok megelőzésében.

Ezért nem szokott beválni sok esetben a hordozó sem, mert ott sem síkban, lejtőn fekszik a baba, hanem kicsit „összegörnyedve”, ez a helyzet sem segít tehát az esetek egy részében.

Mit tehetsz otthon?

 1. Léteznek házi módszerek a matrac fejvégének megemelésére, például régebben telefonkönyvet tettek a baba fejvége alá. De ez egyrészt nem biztonságos, (nagyobb babák már piszkálják, szájukba vehetik a lapokat stb- ugye ezt Te sem akarod? – hiszen nagyon nagy a fulladásveszély!!!) másrészt maximum 10 fokos lejtést lehet velük elérni anélkül, hogy a baba legurulna, ez a lejtés pedig szintén nem elég sok esetben.
 2. Másik módszer a baba hordozása evés után, de ez csak egy darabig működik- akinek van gyermeke, az tudja és át is élte talán, hogy az anyukák gyakran panaszkodnak hátfájásra- hát ha ez még tetézve van azzal, hogy minden egyes étkezés után fél óráig- óráig szinte függőlegesen tartani/hordozni kellene azt a kisbabát… nos  ember legyen a talpán az az anyuka, aki pár napnál tovább  ezt kibírja valódi refluxos panaszok esetén, hetekig- hónapokig folyamatosan!
 3. Legújabb módszer a refluxos baba altatására, pihentetésére egy speciális, belga fejesztésű Antireflux Babaágy, amely már Magyarországon  is kapható.
Antireflux babaágy- refluxos babáknak
Reflux ellen jó megoldás lehet az Antireflux Babaágy

Fontos tudnod, hogy régebben javasolták a hason fektetést, szintén lejtősen, úgy, hogy a feje van magasabban- ezt ma már egyáltalán nem javasoljuk, nem tesszük, mert tudjuk, hogy a hason alvás szintén emeli a hirtelen csecsemőhalál esélyét.

Előfordulhat olyan orvos, aki javasolja a hason fektetést, de csakis akkor, amikor kisbabád folyamatosan szemmel tudod tartani. Tehát éjjel, mikor te is alszol, semmiképp NE fektesd hasra kisbabád.

A baba reflux kezelése gyógyszerrel

Ha a sűrítőkre és a pozícionálásra nem javul a helyzet, akkor gyógyszert ír fel az orvos, amely a nyelőcső alsó záróizmának záró képességét fokozza, és a nyelőcső motilitását (mozgását) segíti. Ezen kívül savszekréciót gátló gyógyszer kombinációjára is szükség lehet.

Nagyon súlyos, semmire sem javuló esetekben pedig a műtéti megoldás is szóbajön.

FIGYELEM!!!A korábban használt cisaprid- hatóanyagtartalmú gyógyszert kivonták a forgalomból, mert súlyos kardiológiai szövődményt okozhat. Így nehogy odaadd kisbabádnak, mert a szomszédod/barátnőd/stb gyermeke régebben azt kapta és még maradt pár szem otthon!!!

FORRÁSOK

 • Nelson: A gyermekgyógyászat tankönyve
 • Maródi: Gyermekgyógyászat tankönyv
 • ESPHGAN 2009-es Reflux Guideline
 • Gyermekorvos- Továbbképzés: A csecsemő- és gyermekkori GOR diagnosztikája és kezelése, Dr. Nemes Éva, 2012. 11. évfolyam 3. szám
 • Gastro-oesophageal reflux in children and young people
  Quality standard [QS112] Published date: January 2016