Mire való a kompressziós harisnya?- összefoglaló cikk a legújabb orvosi ajánlások alapján

Mire való a kompressziós harisnya?

Ebben a cikkben összefoglalom Neked a legfontosabb tudnivalókat arról, mire való a kompressziós harisnya.

Egy mondatban összefoglalva, mire jó a kompressziós harisnya: A kompressziós harisnyák segítenek a vénás betegségek megelőzésében.

Lipoelastic kompressziós harisnya 70 DEN Harmony harisnyanadrág
Lipoelastic kompressziós harisnya 70 DEN Harmony harisnyanadrág

Bővebben a következő kérdéseidre kapsz választ ebből a cikkből:

 • Hogyan segítenek Neked a kompressziós harisnyák: Mi az élettani alapja a vénák működésének, és hogyan tudjuk ezt segíteni?

 • Mire való a kompressziós harisnya: mi a különbség a „normál” harisnyák és a kompressziós harisnyák között?

 • Mire való a kompressziós harisnya: mi a különbség a kompressziós harisnyák és a rugalmas pólya (fásli) között? A réges- régen elavult fásli helyett válassz kompressziós harisnyát!

 • Mit jelent a kompressziós fokozat a kompressziós harisnyákon? 1-es, 2-es, 3-as, 4-es szintű kompresszió: Mik ezek?

 • Kinek való a kompressziós harisnya?

 • Kinek TILOS a kompressziós harisnya viselése?

 • Kompressziós harisnya méretválasztás: Mekkora kompressziós harisnya kell? Hogyan találd meg a számodra megfelelő kompressziós harisnya méretet?

Lipothrombo kompressziós harisnya

Mi az élettani alapja a vénák működésének, és hogyan tudjuk ezt segíteni?

A vénák falában nincs izom, tehát kell „valami”, ami felfelé hajtja a vért, vissza a szív felé. Normás esetben ez kétféleképpen érhető el:

 1. izommunka, tehát mozgunk, sportolunk, igyekszünk aktív életet élni
 2. amikor pihenünk, fölpolcoljuk a lábunkat

Trombus, vérrög
Ha viszont olyan munkakörben dolgozunk, vagy olyan életet élünk, ahol ezeket a körülményeket nem tudjuk biztosítani, nagy esélyt adunk a különböző vénás betegségek kialakulásának.

Milyen foglalkozásokra gondolok itt: aki sokat áll és/vagy ül naponta. Például

 • fodrászok,
 • nővérek,
 • sebészek, műtősnők, fogászati asszisztensek, műtős szakmában dolgozók
 • irodában dolgozók, akik egész nap a gép előtt ülnek,
 • bolti eladók, akiket nem enged leülni a főnökük (van ilyen, nem egy plázában tilos leülniük az eladóknak).
 • stb

A sort hosszan lehetne folytatni ilyen foglalkozások és munkakörülmények felsorolásával.

Nem segít a folyamaton az elhízás sem, ami a magyar nép sajátossága (is) sajnos, nyugodtan nevezhetjük népbetegségnek.

Ha nem mozgunk eleget- például otthon munka után egyből leülünk és egész eset a TV-t bámuljuk, ugyancsak esélyt adunk a vénás betegségek kialakulásának.

Tehát: ha a fentiek igazak rád, álló vagy ülő munkát végzel egész nap, ráadásul el vagy hízva, akkor a kompressziós harisnya egy nagyon nagy segítőtárs lehet a mindennapjaidban a lábdagadás és a vénás betegségek megelőzésében, illetve ha már kialakult ilyen állapot, annak “szinten tartásában”, vagyis hogy a már kialakult állapot ne rosszabbodjon.

Mire való a kompressziós harisnya: mi a különbség a „normál” harisnyák és a kompressziós harisnyák között?

A kompressziós harisnyák graduális, azaz fokozatos összenyomást (kompressziót) biztosítanak, azaz alulról felfelé haladva összenyomják a vénákat, így előzik meg a vénás vér pangását. A vénás vér pangása lábdagadáshoz, és később vénás betegségekhez vezethet, tehát ha ezt megelőzzük, akkor nagyon sokat tettünk lábunk egészségének megelőzéséért.

Lipothrombo trombózis- és embóliamegelőző kompressziós térdzokni

A fokozatos kompressziót speciális szövéstechnikájuk révén érik el, ezért ezek csak speciális gyárakban gyárthatók, ahol ezt a szövéstechnikát tudják a gépek, hogyan kell megcsinálni.

A normál harisnyáknak is van egy kicsi kompressziós, azaz összenyomó hatása, de az nem elég semmilyen megelőzésre.

Mire való a kompressziós harisnya: mi a különbség a kompressziós harisnyák és a rugalmas pólya (fásli) között? A rémségesen elavult fásli helyett válassz modern kompressziós harisnyát!

Fásli helyett válaszd a Lipothromb kompressziós zoknit!
Fásli helyett válaszd a Lipothromb kompressziós zoknit!

A rugalmas pólya (ismertebb nevén fásli) egy nagyon elavult módszer a lábdagadás és a műtét utáni trombózis megelőzésére, abszolút túlhaladta az idő. Otthoni körülmények között laikusok nem is tudják szakszerűen alkalmazni. Egy szakszerűtlenül feltekert rugalmas pólya többet árt, mint használ, ne használd!!! Kórházban is rettentő korszerűtlen a használata, műtét után!!!

Sajnos a magyar állami kórházakban vagy nem foglalkoznak a műtét utáni trombózismegelőzéssel, (gyógyszert kivéve), vagy fáslit használnak még mindig, ami úgy 50 éve OK volt, de ma a nagyon kényelmes, és pár ezer forintért megvásárolható kompressziós zoknik és harisnyák korában már nagyon- nagyon elavult és elmaradott. 

Fásli helyett:  készülj fel ha műtéted lesz, rendelj modern kompressziós trombózismegelőző harisnyát vagy kompressziós zoknit IDE kattintva.

Mit jelent a kompressziós fokozat a kompressziós harisnyákon? 1-es, 2-es, 3-as, 4-es szintű kompresszió: Mik ezek?

Az 1-es kompressziós harisnyák 18-21 Hgmm kompressziót biztosítanak, 70-140 DEN között van a DEN számuk általában. Ezek MEGELŐZŐ harisnyák, azaz segítenek a lábdagadás és a vénás betegségek megelőzésében, illetve a kialakult állapotok stabilizálásában. Szerencsére nem vénykötelesek, azaz nem kell orvoshoz menni és receptre felíratni őket, hanem szabadon megvásárolhatóak.

Lipothrombo trombózis és emboliamegelőző térdzokni

A 2-es, 3-as és 4-es kompressziós harisnyákat mindig szakorvos javasolja, és ő is írja fel receptre. Ezeket általában lezajlott trombózis és egyéb betegségek után javasolják, és még egyszer tehát: receptkötelesek, és szakorvos írja fel őket receptre. Ezeket nem is lehet „simán” felhúzni, mivel nagyon szorítanak, ezért kell hozzájuk egy speciális harisnya- felvevő eszköz. 1-es kompressziós harsinyák esetén ilyen eszközre nincs szükség.

Kinek való a kompressziós harisnya?

Mikor ajánlott a kompressziós harisnya?
Mindenkinek,

 • akinek kezdődő vénás és /vagy nyirokkeringési zavara van
 • dagad a lába
 • látható pókhálóvénája, „spider”vénái vannak
 • a családban előfordult visszeresség
 • bár nincsenek látható vagy panaszkat okozó tünetei, de folyamatos álló vagy ülő munkát végez
 • például fodrászok, sebészek, nővérek, bolti eladók, műkörnösök, irodai dolgozók akik egész nap a gép előtt ülnek, stb. A sort hosszan lehetne folytatni.
 • terheseknek, kismamáknak is orvossal történt egyeztetés után
 • és utazáshoz is ajánlott felhúzni kompressziós zoknit.

Kinek TILOS a kompressziós harisnya viselése?

• váladékozó, „aktív”, nem begyógyult seb a lábon: ilyenkor nyilván ne vegyél fel kompressziós harisnyát!
• bőrelváltozás a lábon: beszélj kezelőorvosoddal. Majd ő megmondja, a bőrelváltozástól függően, hogy viselhetsz- e kompressziós harisnyát vagy sem.

Kompressziós harisnya méretválasztás: Mekkora kompressziós harisnya kell? Hogyan találd meg a számodra megfelelő kompressziós harisnya méretet?

A helyes méret megtalálásának céljából mindig kövesd a gyártó utasítását. A jobb gyártók mindig elérhetővé tesznek saját termékeikre vonatkozó mérettáblázatot.

A Lipoelastic kompressziós harisnyák és a Lipothrombo trombózismegelőző kompressziós harisnyák mérettáblázatát IDE KATTINTVA éred el,  itt nagyon részletesen elmagyarázom, hogyan válaszd ki a helyes méretű kompressziós harisnyát számodra.

A Lipothrombo kompressziós combfix mérettáblázata, a fenti linken megtalálod, hogyan kell használni!:

Lipothrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya

A Lipothrombo kompressziós zokni mérettáblázata, a fenti linken megtalálod, hogyan kell használni!:

Lipothrombo trombózis- és embóliamegelőző kompressziós zokni mérettáblázat

A Lipoelastic kompressziós zoknik és harisnyanadrágok mérettáblázata, a fenti linken megtalálod, hogyan kell használni!

Lipoelastic kompressziós harisnya méretválasztás
Lipoelastic kompressziós harisnya méretválasztás

Gratulálok, ha eddig végigolvastad ezt a cikket! Ez egy nehéz cikk, nem mindenki jut el a végéig, de Te így már egy csomó mindent megtanultál a kompressziós harisnyákról, és bátran tudsz választani a különböző modellek közül.

A következő témákkal folytatom hamarosan, még mindig kompressziós harisnya/zokni témában, tarts velem: Kattints az alábbi linkekre a folytatáshoz!

Ha szeretnél szuper, prémium minőségű kompressziós harisnyák és/ vagy zoknik megvásárlásába fektetni az egészséged megőrzése érdekében, várlak szeretettel a Mami gyógyít Webshopban! IDE KATTINTS a Mami Gyógyít webshopban megvásárolható, prémium minőségű kompressziós harisnyák és kompressziós zoknik megvásárlásához!

A cikk megírásában nagy-nagy segítségemre volt sebész- érsebész kollegám, Dr. Forgács Sándor, aki a MEDOC klinikán érhettek el, IDE KATTINTVA, és akinek ezúton is köszönöm a sok- sok hasznos információt a kompressziós harisnyákkal kapcsolatban.

************************************************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!