Mire jó az Aloe Vera?

Ebből a bejegyzésből számos dolgot megtudhatsz az Aloe Vera-ról, és arról, mire jó az Aloe Vera.

A cikk végén megtalálod a hivatkozásokat- nem fogsz unatkozni ha belemélyedsz az irodalomba, mert csak a PubMed-en több, mint 2900 cikk van aloe vera témában (pontosan 2934 cikk), egészen 1972-tól kezdve.

De ha nincs kedved mind a 2934 találatot végignézni, akkor olvasd el ezt az összegzést, amelyben érthetően elmagyarázom, mire jó az Aloe Vera, és miért teszel jót, ha megeszed/megiszod vagy rákened/ráfújod a bőrödre.

Erről a témáról amúgy könyveket lehetne írni (és írnak is), hiszen ahogy telik az idő, egyre több és több tudományos cikk jelenik meg arról, mire jó az Aloe Vera, egészen ici-pici területeket is körbejárva, vizsgálva, tanulmányozva és dokumentálva.

Egy idő után én bele is fáradtam az irodalom böngészésébe, úgy 2015-ig volt türelmem keresni (visszafelé 2017 végétől) a választ és az adatokat, bizonyítékokat a „vajon mire jó az Aloe Vera” és “vajon TÉNYLEG olyan jó- e az Aloe Vera, mint egyesek állítják” kérdéseimre. Már „csupán” ennyi találat tanulmányozása során is meggyőződtem arról, hogy – bár az Aloe Vera messze van még attól, hogy gyógyszer legyen vagy betegségeket gyógyítson:erről szó sincs, de tényleg rengeteg kedvező hatása van már dokumentálva, és az utóbbi években számos hatása embereken is kimutatásra került.

Jómagad is meggyőződhetsz mindarról, hogy bizony az Aloe Vera-nak vannak bizonyított hatásai, embereken is, csak mélyedj el az irodalomban.

A következő témákról olvashatsz bővebben a „Mire jó az aloe vera?” témakörben:

 • Mi az az Aloe Vera?

 • Mik az Aloe Vera hatóanyagai?

 • Milyen hatásai vannak az Aloe Vera-nak?

 • Mire jó az Aloe Vera: például a vérünk antioxidáns- kapacitásának növelésére

 • Mire jó az Aloe Vera: például bőrünk fiatalságának megőrzésében segíthet

 • Mire jó az Aloe Vera- például csökkenti a reflux tüneteit

 • Mire jó az Aloe Vera- például segíthet a császármetszés hegének a begyógyulásában

 • Mire jó az Aloe Vera: például prediabeteszes (aza cukorbetegség- megelőző) állapotokban, kezeletlen kezdődő cukorbeteg állapotban és metabolikus szindrómában előnyös lehet

 • Mire jó az Aloe Vera- például speciális betegségekben a tüneteket javítja

Mi az az Aloe Vera?

Az Aloe Vera egy kaktusz-szerű növény, amely a száraz, meleg éghajlatot kedveli.

Amikor Aloe Vera-ről beszélünk a köznyelvben, az Aloe Barbadensis Miller-re gondolunk általában. (Amúgy az Aloe-nak 360 képviselője van).

Az Aloe Vera növény húsos levelei közepén rejtőzik az zselés állomány, amelyben a hatóanyagok találhatók. Már a kínaiak és az egyiptomiak is használták jótékony hatásai miatt égési sérülésekre, sebekre, lázcsillapításra. Az Aloe Vera növény az egyik legjobban tanulmányozott növény az orvostudományban.

Mik az Aloe Vera hatóanyagai?

Az Aloe Vera növényben található aktív hatóanyagokról, értékes összetevőkről remek részletező táblázatot találhatsz ebben (1) és ebben(2) a cikkben, az első cikk idei, 2017-es megjelenésű, a második pedig szintén friss, 2016-os, tehát naprakész adatokat láthatsz bennük.

Néhány hatóanyag a teljesség igénye nélkül az Aloe Vera hatóanyagai közül- bővebben pedig nézd meg a hivatkozott cikkekben a táblázatokat, ott részletesen megtalálsz mindent:

 • Ásványi anyagok: kalcium, króm, magnézium, réz, vas, cink stb
 • Vitaminok: B1, B2, B6, C, tokoferol
 • Enzimek
 • Aminosavak: esszenciális és non- esszenciális aminosavak egyaránt
 • Fehérjék
 • És egyéb speciális összetevők, például az Aloin, különböző fitoszterolok

Milyen hatásai vannak az Aloe Vera-nak?

Az Aloe Vera régebben ismert hatásait estig is lehetne sorolni, néhány ilyen kedvező hatását sorolok fel a következőkben- ezek némelyike laborban vagy állatokban bizonyított hatás, némelyike pedig emberben is megfigyelhető.

 • gyulladáscsökkentő
 • sebgyógyulást segítő
 • égések, fagyások gyógyulását gyorsítja
 • sugárzásos sérülést gyógyító hatása is van
 • antibakteriális
 • gombaellenes
 • antidiabetikus
 • tumor kifejlődését gátló hatását is megfigyelték
 • vérképzőrendszer működését serkentő hatás
 • antioxidáns hatás

Mindenről olvashatsz ennek (1) a cikknek az irodalomjegyzékében, például ebben a hivatkozásokban (3).

Az Aloe Vera-t és kivonatait, hatóanyagait számos klinikai tanulmány során vizsgálták. Azt már tudod, hogy a PubMed-en 2934 találat van Aloe vera-ra, 147 oldalon keresztül (4), és az is világos számodra, hogy ez egyáltalán nem véletlen. A találatban vannak laborban (=kémcsőben), sejteken, állati és emberi sejttenyészeteken, valamint emberekben, embereken végzett klinikai vizsgálatok is. A legutóbbiakat humán klinikai vizsgálatok nevezzük.

Az összes vizsgálat közül a legfontosabbak a humán klinikai vizsgálatok- elvégre mire megyünk egy molekulával, amely kémcsőben működik ugyan, de az emberi szervezetben nem?

Ezért nagyon fontosak az emberek bevonásával végzett tanulmányok- nemcsak annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy mire jó az Aloe Vera, hanem egyébként más hatóanyagok és molekulák tekintetében is.

Ahhoz tehát, hogy a kémcsőből az emberre vetíthessük a kísérletek eredményeit, lépjünk ki a Petri- csészéből és a kémcsövekből: ehhez megnéztem, vajon vannak- e humán tanulmányok az Aloe Vera-val.

Hát vannak, nem is kevesen. A Pubmed-en az Aloe Vera human clinical study-ra keresve 176 találat van a cikk írásának időpontjában- nem mondhatjuk, hogy nincs miből válogatni.

Az alábbiakban az Aloe Vera néhány olyan hatását gyűjtöttem össze neked, amelyeket embereken, emberekben mutattak mutattak ki, klinikai vizsgálatokkal alátámasztva.

Nyilván ebbe az összegző cikkbe nem fér bele minden egyes Aloe Vera-val kapcsolatos vizsgálat kielemzése (meg nem is pHD dolgozatnak készül ez a cikk), így a válogatásom szubjektív- de ez ne legyen annak gátja, hogy magad is elmerülj a témában. Nézd végig a hivatkozásokat. Olvasd el a linkelt studykat, nézd végig a PubMed találati listáját- így magad is utánanézhetsz a Téged érdeklő témáknak.

Mire jó az Aloe Vera: például a vérünk antioxidáns- kapacitásának növelésére

Az antioxidánsokról olvass bővebben itt.

Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy bizonyos anyagoknak kémiailag olyan a szerkezetük, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megkötik. Ezek a szabadgyökök egyébként egyrészt a sejtek DNS-ét támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így rákos betegség alakulna ki.

Ebben a klinikai vizsgálatban (5) egészséges önkénteseken mérték a vér antioxidáns kapacitását Aloe Vera tartalmú gél fogyasztása előtt és után. Az eredmények azt mutatták, hogy a plazma antioxidáns kapacitását szignifikánsan megnövelte az Aloe Vera gél. Ebben a vizsgálatban az Aloe Vera Gélt szájon keresztül fogyasztották a résztvevők.

Mire jó az Aloe Vera: például bőrünk fiatalságának megőrzésében segíthet

Ennek a cikknek a szerzői egy korábbi vizsgálatukban már megfigyelték, hogy az Aloe Vera szterol nevű hatóanyaga az emberi bőrből kivont fibroblasztokban elősegítette a kollagén és a hialuronsav termelését.

Egy újabb vizsgálatban már élő emberekben próbálták bizonyítani ugyanezt, méréses módszerrel. (6) 64 hölgy kapott aloe-vera tartalmú joghurtot vagy placebo- joghurtot (amiben nem volt hatóanyag), 12 hétig, és ultrahanggal mérték a bőrük változását.

A hölgyek átlagéletkora 44 év volt, és 32-en tehát Aloe Vera tartalmú joghurtot fogyasztottak 3 hónapig, 32-en pedig „sima” joghurtot, ami ugyanúgy nézett ki, mint amiben a hatóanyag volt. Senki, sem a résztvevők, sem az elbírálók nem tudták, ki melyik joghurtot eszegeti naponta, ez csak az eredmények után hozták nyilvánosságra.

Az eredmények – bár kis páciensszámról beszélünk- meggyőzőek voltak:

 1. a bőr rugalmassága szignifikánsan nőtt az Aloe-tartalmú joghurtot kapó csoportban
 2. a bőr fáradtsága is javult ugyanebben a csoportban
 3. az ultrahang kimutatta, hogy a bőr kollagéntartalma megnövekedett szintén az Aloe- csoportban.

Mire jó az Aloe Vera- például csökkenti a reflux tüneteit

Egy kisebb betegszámú vizsgálatban (7) refluxos betegek kaptak vagy gyógyszert ( 2 félét: ranitidint és omperazolt), vagy Aloe Vera szirupot, és a hatásosságot hasonlították össze a tünetek csökkentésében.

Mindkét gyógyszer csökkentette a betegek tüneteit a kiindulási állapothoz képest (mondjuk ezt el is vártuk ezektől a gyógyszerektől).

Viszont az Aloe Vera is hatásosnak bizonyult: bár némely tünetet a gyógyszerek jobban csökkentettek, a többi tünetet az Aloe is összehasonlíthatóan csökkentette a gyógyszerekkel.

Az Aloe Vera szirupot kapó betegeknél 2 mellékhatás fordult elő, a gyógyszeres csoportokban 3-5. Volt, akinél abba kellett hagyni a gyógyszert, az Aloe csoportban senki nem hagyta abba, a mellékhatások tolerálhatóak voltak.

A cikk írói szerint- bár további, nagyobb betegszámú vizsgálatok szükségesek biztosabb következtetések levonásához- az Aloe Verát hatásosan és biztonságosan lehet alkalmazni savas reflux tüneteinek csökkentésére.

Mire jó az Aloe Vera- például segíthet a császármetszés hegének a begyógyulásában

Ebben a 2015-ös vizsgálatban (8) Aloe Vera tartalmú, és placebotartalmú tartalmú kötésekkel fedték be 45-45 anyuka császármetszéses sebét.

A szerzők azért kezdtek bele ebbe a vizsgálatba, mert tudták, hogy az Aloe Vera gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását már többen bebizonyították. (Irodalomjegyzék a 7-e számú cikkben) A szerzők szerettek volna tapasztalatot szerezni az Aloe Vera császármetszéses hegekre kifejtett hatásáról. Érdekes, hogy itt konkrétan a növényből kinyomott zselét tették közvetlenül a sebre, tehát nem gyári készítményt használtak.

A kontrollcsoport nem kapott Aloe Vera zselét a sebére, csak sima kötözést.

24 órával ezután levették a kötéseket, eltávolították az Aloe zselét, megnézték és értékelték a sebeket mindkét csoportban. 8 nappal később is értékelték a sebgyógyulást az orvosok.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 24 órás ellenőrzéskor az Aloe-s csoport sebei szignifikánsan jobb állapotban voltak, mint a „sima” kötéses sebek, bár a gyógyulást a simán kezelt sebek „behozták” a 8. nap végére. Akkor már nem látszott különbség a két csoport között.

A cikkírók következtetése, hogy azt ajánlják: hölgyeket informálni kellene az Aloe Vera kedvező hatásairól császármetszéses sebek gyógyulása témájában.

Mire jó az Aloe Vera: prediabeteszes (azaz cukorbetegség- megelőző) állapotokban, kezeletlen kezdődő cukorbeteg állapotban és metabolikus szindrómában előnyös lehet

Szerencsére túl vagyunk már azon az állásfoglaláson, hogy az Aloe Vera cukorháztartásra kifejtett hatását csak laboratóriumi tesztek igazolják. (Ez körülbelül 5-10 éve amúgy tényleg így volt).Vannak emberi vizsgálatok is ebben a témában.

Elég csak rákeresni a Pubmed-en az „Aloe vera diabetes” keresőszóra, és több, mint 130 találat fog megjelenni.

Ha tovább szűkítjük a kört, és hozzátesszük még a „human” szót is, akkor 67 találat jelenik meg. Ebben van például egy 2016-os metaanalízis (9), ami azt jelenti, hogy ebben különböző klinikai vizsgálatok eredményeit összegezik a kutatók (hogy ne neked kelljen ezt megtenned).

Ebben a vizsgálatban 1996 és 2016 között 5 klinikai vizsgálatban 415 résztvevő eredményeit hasonlították össze, és nézték az Aloe Vera vércukorra és egyéb laborértékekre kifejtett hatását.

Nyugodtan nézd meg magad is a részleteket.

Az Aloe Vera-t kapó betegeknél:

 • csökkent az éhomi vércukorszint
 •  csökkent a HbA1c
 •  csökkent a trigliceridszint
 •  csökkent az LDL- koleszterint („rossz koleszterin”)
 •  és nőtt a HDL- koleszterin („jó” koleszterin)

Nyilván kellenek még vizsgálatok hosszútávú következtetések levonásához, és semmiképpen sem az ennek a cikknek az üzenete, hogy az Aloe Vera gyógyítja a cukorbetegséget- mert dehogyis gyógyítja, erről szó sincs. De nem lehet elvitatni többé, hogy emberen nem sikerül reprodukálni a laboratóriumi kedvező hatásokat, mert tessék, ebben az 5 vizsgálatban márpedig sikerült.

Amúgy ebben a vizsgálatban (10) is hasonló következtetésekre jutottak a kutatók, itt 3 féle Aloe Vera készítményt vizsgáltak, és hasonló eredmények jöttek ki, készítménytől függően.

Mikor 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseken vizsgálták az Aloe Vera hatását, hasonló eredmények születtek. (11)

Mire jó az Aloe Vera- például speciális betegségekben a tüneteket javítja:

Egy speciális szájbetegségben, az oralis submucosus fibrosisban egy kis betegszámú vizsgálatban az injekciós kezeléssel összevethető volt az az eredmény, amelyet Aloe Vera gél külsőleg alkalmazásával és Aloe Vera juice fogyasztásával elértek a betegeknél. (12)

Még érdekesebb, hogy egy 2016-os vizsgálat (13) eredményei szerint ugyanilyen betegeknél kifejezetten ezt a gélt itták a betegek, és minden paraméterben javultak a panaszaik a kontrollcsoporthoz képest.

Irritábilis bél szindrómában Ale Vera-t kapó betegek csoportjában csökkentek a tünetek, bár jobban, mint a placebo csoportban, a különbség ebben a vizsgálatban nem volt szignifikáns. (14) A cikk írói szerint az Aloe Vera ígéretes lehet irritábilis bél szindrómás betegek számára, de sokkal nagyobb betegszámú és jobban felépített vizsgálatok szükségesek a hosszútávú eredmények levonásához.

ÖSSZEGZÉS

Az Aloe Vera tehát egy ígéretes növény, amely kedvező hatását sok- sok vizsgálat igazolja immár embereken is, nemcsak laboratóriumban, sejttenyészeteken és állatokon. Ám nyilván hosszútávú következtetéseket még több és jobban felépített vizsgálat birtokában fogunk tudni állítani róla.

***************************************

FORRÁSOK

1.
J Funct Biomater. 2017 Mar; 8(1): 6. Published online 2017 Feb 14. doi: 10.3390/jfb8010006
PMCID: PMC5371879
Shekh Rahman, Princeton Carter, and Narayan Bhattarai, Francesco Puoci, Academic Editor: Aloe Vera for Tissue Engineering Applications

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371879/

2.
J Clin Diagn Res. 2016 Aug; 10(8): ZE01–ZE07. Published online 2016 Aug 1. doi: 10.7860/JCDR/2016/18142.8222 PMCID: PMC5028429
Gopakumar Ramachandran Nair, Giridhar Seetharam Naidu, Supreet Jain, Ravleen Nagi,corresponding author Ramanpal Singh Makkad, and Abhishek Jha: Clinical Effectiveness of Aloe Vera in the Management of Oral Mucosal Diseases- A Systematic Review

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5028429/

3.

Radha, M.H.; Laxmipriya, N.P. Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of aloe vera:
A systematic review. J. Tradit. Complement. Med. 2015, 5, 21–26. [CrossRef] [PubMed]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488101/

4.

Aloe Vera PubMed

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=aloe+vera

5.

J Complement Integr Med. 2015 Jun;12(2):159-64. doi: 10.1515/jcim-2014-0060.
Prueksrisakul T, Chantarangsu S, Thunyakitpisal P: Effect of daily drinking of Aloe vera gel extract on plasma total antioxidant capacity and oral pathogenic bacteria in healthy volunteer: a short-term study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25803090

6.

Skin Pharmacol Physiol. 2016;29(6):309-317. doi: 10.1159/000454718. Epub 2017 Jan 14.
Tanaka M, Yamamoto Y, Misawa E, Nabeshima K, Saito M, Yamauchi K, Abe F, Furukawa F: Effects of Aloe Sterol Supplementation on Skin Elasticity, Hydration, and Collagen Score: A 12-Week Double-Blind, Randomized, Controlled Trial.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28088806

7.

Yunes Panahi, Hossein Khedmat, Ghasem Valizadegan, Reza Mohtashami, Amirhossein Sahebkar: Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial

http://www.journaltcm.com/modules/Journal/contents/stories/156/4.pdf

8.
Glob J Health Sci. 2015 Jan; 7(1): 203–209.
Published online 2014 Aug 31. doi: 10.5539/gjhs.v7n1p203  PMCID: PMC4796446
Zahra Molazem, Fatemeh Mohseni, Masoumeh Younesi, and Sareh Keshavarzi: Aloe Vera Gel and Cesarean Wound Healing; A Randomized Controlled Clinical Trial

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4796446/

9.

Nutrients. 2016 Jul; 8(7): 388. Published online 2016 Jun 23. doi: 10.3390/nu8070388
PMCID: PMC4963864
Yiyi Zhang,1† Wen Liu2,† Dan Liu, Tieyun Zhao, and Haoming Tian: Efficacy of Aloe Vera Supplementation on Prediabetes and Early Non-Treated Diabetic Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963864/

10.

Metab Syndr Relat Disord. 2013 Feb;11(1):35-40. doi: 10.1089/met.2012.0066. Epub 2012 Oct 4.
Devaraj S, Yimam M, Brownell LA, Jialal I, Singh S, Jia Q: Effects of Aloe vera supplementation in subjects with prediabetes/metabolic syndrome.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23035844

11.

Planta Med. 2012 Mar;78(4):311-6. doi: 10.1055/s-0031-1280474. Epub 2011 Dec 23.
Huseini HF, Kianbakht S, Hajiaghaee R, Dabaghian FH: Anti-hyperglycemic and anti-hypercholesterolemic effects of Aloe vera leaf gel in hyperlipidemic type 2 diabetic patients: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22198821

12.

J Oral Pathol Med. 2017 Jan;46(1):50-55. doi: 10.1111/jop.12463. Epub 2016 Jun 17.
Anuradha A, Patil B, Asha VR: Evaluation of efficacy of aloe vera in the treatment of oral submucous fibrosis – a clinical study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27314762

13.

J Contemp Dent Pract. 2016 Jan 1;17(1):78-84.
Singh N, Hebbale M, Mhapuskar A, Ul Nisa S, Thopte S, Singh S: Effectiveness of Aloe Vera and Antioxidant along with Physiotherapy in the Management of Oral Submucous Fibrosis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27084867

14.

J Gastrointestin Liver Dis. 2015 Sep;24(3):275-80. doi: 10.15403/jgld.2014.1121.243.sst.
Størsrud S, Pontén I, Simrén M: A Pilot Study of the Effect of Aloe barbadensis Mill. Extract (AVH200®) in Patients with Irritable Bowel Syndrome: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26405698

A MAYO CLINICS Aloe Vera-ról szóló cikkei

FIGYELEM! Az ebben a cikkben található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben fordulj szakorvoshoz!

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!