Mire jó az aerochamber?- Saját történetem egy kétéves gyerekkel

Mire jó az aerochamber (inhalációs kamra)?

Ebben a cikkben összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat az aerochamber, magyarul inhalációs kamra használatáról, és megosztom a saját történetünket is veled.

A következő kérdésekre kapsz választ ebből a cikkből:

 • Mire jó az aerochamber?- Én és az aerochamber- Saját történetem kétéves kisfiammal

 • Mire jó az aerochamber?- Mi az az aerochamber?

 • Mire jó az aerochamber?- Miért és mikor kell aerochambert használni?

 • Mire jó az aerochamber?- A maszkos aerochamberek és maszk használata 3 éves kor alatt

 • Mire jó az aerochamber?- A maszkos aerochamber és maszk használata 3 éves kor felett

 • Mire jó az aerochamber?- Fotók aerochamberekről, és maszkokról

 • Mire jó az aerochamber?- Tippek, trükkök az aerochamberek használatához- hogy könnyebben menjen a dolog

 • Mire jó az aerochamber?–Miért válaszd az Octar Technologies maszkos aerochambert?

 • Mire jó az aerochamber?- A Mami Gyógyít webshopban kapható aerochamberek

Aerochamber maszkkal, M-es méret
Aerochamber maszkkal, M-es méret

Sok szülő akkor szembesül azzal, hogy egyáltalán létezik ilyen eszköz, hogy aerochamber, amikor kisgyermeke úgynevezett “asztmás rohamot” kap. Az aszthmás roham ugyan ijesztő elnevezés, de az esetek legnagyobb részében nem aszthmáról van szó szerencsére, hanem vírusfertőzésről, amely összeszűkíti a légutakat. Így valóban az aszthmához hasonló tüneteket: sípoló, nehéz kilégzést látunk a gyerekeknél. Mivel minél kisebb egy gyermek, annál szűkebbek a légutai, egy fertőzés, amely nyálkahártya- duzzanattal jár, könnyen beszűkíti az amúgy is szűk kis légutakat.

Ez a tünet van, hogy rendszeres egyes gyerekeknél, de olyan is előfordul,  hogy csak egyszer- kétszer történik meg életében.

Én és az aerochamber- Saját történetem kétéves kisfiammal

Például saját kisfiamnak egyetlen egyszer volt ilyen sípoló kilégzése, természetesen az esküvőm napján- Murphy- és be kellett vinnem a legközelebbi kórházba. Mintha nem lett volna ezen kívül is ezer tennivalónk abban a pár napban :-), még emiatt is aggódhattam. Egyébként a kisfiam nem tűnt betegnek, láza sem volt, motorozott, rohangált, de én szabad füllel is hallottam a sípoló kilégzését, a mellkasára téve a fülem. Mivel gyerekorvosként ezer ilyet hallottam, tudtam, hogy irány a kórház, ahol inhalálni fogják, hörgőtágító gyógyszerrel.

A lényeg, hogy mire beértünk természetesen el is múlt ez a sípoló kilégzés- Murphy No.2, de kaptunk kölcsön egy aerochambert, bele Ventolint, és azzal kellett inhalálnunk, ahogy az orvos előírta.

Másnapra nyoma sem volt semmiféle sípoló légzésnek kisfiamnál. Megnyugodtam, az esküvő is rendben lezajlott. 🙂

Visszavittük a kölcsönkapott aerochambert a kórházba, és otthonra igyekeztem beszerezni egyet a biztonság kedvéért. Akkor szembesültem azzal, hogy bizony a gyógyszertárak nem tartanak ilyet “csak úgy” készleten- ekkor döntöttem el, hogy nekünk bizony lesz aerocahmber a webshopunkban, hogy senkinek ne kelljen ezért 3-4 gyógyszertárat végigjárni, ha kellene. 

És lett is. 🙂 :

IDE KATTINTS A MAMI GYÓGYÍT WEBSHOPBAN KAPHATÓ AEROCHAMBEREK MEGTEKINTÉSÉHEZ!

Szóval, az “asthmás roham” alatt aposztrofált esetekben az a  közös, hogy hörgőtágító gyógyszereket alkalmazunk a kis légutak megnyitására. Ezeket a hatóanyagokat azonban a picik nem tudják belélegezni elég mélyre, ahol hatniuk kellene. Ezeknek a gyógyszereknek a mély légutakba jutását segíti elő az aerochamber, magyarra lefordítva (nem túl szerencsésen) inhalációs kamra.

Mi az az aerochamber?

Az aerochamber tehát egy olyan eszköz, amellyel belélegezhető gyógyszerek “beadását”, azaz belégzését segítjük kisebb gyermekeknél.

Miért és mikor kell aerochambert használni?

Kisebb és nagyobb gyermekeknél is szükség van aerochamberre bizonyos gyógyszerek belégzés útján történő alkalmazásánál (pl Ventolin).

Az aerochamber használata során ezek a gyógyszerek direkt bejutnak a tüdőbe, ahol hatniuk kell, tehát így gyorsabban hatnak. Mivel ott hatnak, ahol kell, és elkerülik az emésztőrendszert és a vérkeringést, kevesebb az esély a mellékhatások kialakulására.

Kisebb gyermekek még nem tudják hatékonyan belélegezni ezeket a gyógyszereket, ezért szükséges náluk az aerochamber alkalmazása.

Szakmai gyakorlat és tapasztalat szerint 7  éves kor az a korhatár, ami alatt szükséges az aerochamber a megfelelő hatékonyságú gyógyszer-belégzéshez, ha ilyen terápiát kell kapnia gyermekednek.

A maszkos aerochamberek és maszk használata 3 éves kor alatt

3 éves kor alatt nem fogja tudni a gyermeked megfelelően belélegezni az inhalációs gyógyszert, ezért eddig az életkorig maszkkal ellátott aerochambert kell használnod. A legjobb aerochamberekhez jár alapból egy maszk, de külön is tudsz vásárolni, ha esetleg nem lenne jó a méret.

Aerochamber maszkkal, M-es méret
Aerochamber maszkkal, M-es méret

A maszkos légzés egyáltalán nem fájdalmas, maximum az elején kellemetlen lehet a gyermeknek, mert valami “idegen” érzés, “idegen dolog” lesz a kis életében az arcára tapadó puha maszk- de tapasztalataink szerint azok a gyerekek, akiknek ilyen belégzés útján ható gyógyszer kell, nagyon sokszor megérzik, hogy ez valami jó dolog! Hiszen ha például fulladnak, és a gyógyszer belégzésére szűnik ez a fulladás, könnyebben lélegeznek, akkor maguktól is rájönnek, hogy nincs itt semmi fájdalom, viszont kapnak újra levegőt.

🙂

A maszkos aerochamber és maszk használata 3 éves kor felett

A nagyobb gyermek már megtanítható arra, hogy csak a száján szívja be a levegőt, ilyenkor a maszkot leveheted az eszközről. A gyermek a szájába veszi a szájrészt (csutorát), és pár légzéssel kiszívja a gyógyszert.

Fotók aerochamberekről, és maszkokról:

Aerochamber maszkkal, M-es méret
Aerochamber maszkkal, M-es méret
Aerochamber maszkkal, M-es méret, szétszedve
Aerochamber maszkkal, M-es méret, szétszedve

 

Tippek, trükkök az aerochamberek használatához- hogy könnyebben menjen a dolog:

Az alábbiakban saját tapasztalatainkat osztjuk meg Veled az aerochamber használatát megkönnyítendő. 🙂

 1. A kisebb gyermek számára idegen lehet a maszk az arcán. Magyarázd el neki, mi fog történni.
 2. A gyerekek nagyon szeretnek játszani, a kórházban például ilyen alkalmakkor (gyógyszer inhalálása eszközzel) sokszor játszunk űrhajósat 🙂 Az űrhajósok ugye maszkon keresztül lélegeznek- mindjárt más a maszk használata, ugye? 🙂
 3. Ha sír a gyermeked, NEM BAJ. De az aerochamber használata közben TÉNYLEG nem baj, hidd el. Sírás közben nagyokat lélegzik, így tuti jó mélyre lejut a gyógyszer a tüdejébe! 🙂 A gyógyszer gyorsabban hat, hamarabb vége a procedúrának! Senki sem szereti sírni látni gyermekét, de ennek tükrében ugye mindjárt könnyebb azt a sírást elviselni? 🙂
 4. A lágy PVC maszk megkönnyíti a dolgod. Puha anyag. de van tartása, rásimul gyermeked arcára, nem kényelmetlen, nem rigid.

Miért válaszd az Octar Technologies maszkos aerochambert?

Az Octar technologies maszkos aerochamber előnyei

 1. Az Octar technologies maszkja nagyon puha PVC anyagból készült. A puha, jól záródó maszkot a gyermeked arcára szorítva még a kisbabák is pár légzéssel be tudják lélegezni a gyógyszert.
 2. Az aerochambert, teljesen szét tudod szerelni a tisztításhoz, ami nagyon megkönnyíti a dolgodat, és megnöveli a gyermeked biztonságát. Nem marad kitisztítatlan rész, nem marad pangó kórokozó az aerochamber-ben, amely felülfertőződést okozhat. Hát nem szuper? Ráadásul könnyen szét- és összeszerelheted, csak pár mozdulat az egész.
 3. Az Octar Technologies maszkos aerochambert  magyar nyelvű címkével és  magyar nyelvű Használati Útmutatóval szállítjuk.
 4. Az aerochamberrel bármely pumpás adagolós gyógyszer (spray formájú) adagolható, hiszen a csatlakozója univerzális, így egyetlen aerochamberrel  többféle gyógyszert is használhatsz.
 5. Az aerochambert maszkkal EGYÜTT szállítjuk, benne van az árban  a maszk, NEM KELL külön költened rá!

IDE KATTINTS A MAMI GYÓGYÍT WEBSHOPBAN KAPHATÓ AEROCHAMBEREK MEGTEKINTÉSÉHEZ!

A kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezd kezelőorvosotokat!

Szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • Hírlevél: Hamarosan!