Mire jó a légtisztító?

MIRE JÓ A LÉGTISZTÍTÓ?
Napjainkban nagyon népszerűek a különböző légtisztító berendezések. Nagyon sokféle légtisztító gép kapható, de pontosan mire is jó a légtisztító? Erre a kérdésre kerestem a választ.

Ebből a cikkből a következő kérdéseidre kapsz válaszokat:

 • Mire jó a légtisztító: mi az a légtisztító?

 • Milyen technikával működnek a légtisztítók?

 • Mit szűr ki egy légtisztító a levegőből?

 • Hogyan segít Neked egy légtisztító az egészséged megőrzésében?

 • Neked ajánlott légtisztítók a Mami Gyógyít Webáruházból

Mire jó a légtisztító: mi az a légtisztító?

A légtisztítók olyan berendezések, amelyek megtisztítják a levegőt káros anyagoktól, részecskéktől, amelyek hosszasan belélegezve egészségkárosodást okoznak. Ilyen részecskék például a következők: por, pollen, kutyaszőr, macskaszőr, penész, baktériumok, vírusok, azbeszt.
A légtisztítók speciális szűrőberendézüknek köszönhetően kiszűrik ezeket a részecskéket a levegőből, és tisztábbá, egészségesebbé varázsolják a levegőt.

Szobai légtisztító
Szobai légtisztító, Octar technologies

Milyen technikával működnek a légtisztítók?

A teljesség igénye nélkül az alábbi technikával működhetnek különböző légtisztító berendezések:

 • HEPA szűrő (HEPA filter): a HEPA filter egy rostokból álló szűrő, amely mechanikusan kiszűri a szennyező anyagok több, mint 99%-át a levegőből. Olvass bővebben a HEPA filterről IDE kattintva. Fontos, hogy valódi, minősített, a gyártó által szavatolt HEPA filter legyen a készülékben, ne pedig HEPA- szerű, HEPA-hoz hasonló, mert ezek nem esnek át a valódi HEPA minősítés esetén kötelező minőségvizsgálatokon. IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben ezekről a „HEPA-like”, „99% HEPA” és hasonló „művésznevű”, de nem valódi HEPA filterekről, és hogy miért inkább a minősített, ellenőrzött, igazi HEPA filtert válaszd bármilyen termék esetében.

HEPA filter működése

 • szénszűrő: a szénszűrőket magában nem szokták alkalmazni, hanem kiegészítő filterként alkalmazzák egy másik technikával együtt.
 • ionizációs technika: ionok segítségével köti meg a szennyeződéseket a levegőben. Ezekre jellemző, hogy a nagyobb részecskéket (por, kosz) nem szűrik ki, hanem inkább például cigifüst semlegesítésére alkalmasak.
 • UV fény: az UV inkább sterilizálásra alkalmas. Az UV (ultraibolya) speciális fénytartomány, ami sterilizálja a levegőt.
 • Ózongenerátorok: az utóbbi időben, a COVID-19 járvány óta nagyon népszerűek lettek, de az igazság az, hogy az ózon egy tüdőt károsító molekula. Az epa.gov (az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal hivatalos honlapja) szerint is nagyon könnyen elérhető az az ózonkoncentráció beltérben, szobákban, amely károsítja a tüdőt. Egyes körülmények között (például orvosi rendelőkben, egészségügyi intézményekben, kórházakban) indokolt lehet a használatuk, de ezek mind az FDA (Federal Drug Administration, Amerikai Gyógyszer- és Műszer- Ellenőrzési Hivatal) által elfogadott eszközök (kellene legyenek). Az epa.gov olyan helyeken javasolja az ózongenerátorok használatát, ahol emberek nem tartózkodnak.

Mit szűr ki egy légtisztító a levegőből?

Az attól függ, milyen technológiát használ az adott légtisztító. Ebben a cikkben bővebben a HEPA filterrel működő légtisztítókról lesz szó, mivel ezek a legáltalánosabban elterjedt légtisztítók, és szerencsére már vannak közöttük megfizethető árkategóriába tartozók is.

Annak a kérdésnek a megválaszolására tehát, hogy mit szűr ki egy HEPA filter a levegőből, azzal kell kezdenünk, hogy mekkorák a különböző részecskék. Pontosabban mekkorák az olyan részecskék, amelyeket nem kellene belélegeznünk, mert vagy károsítják a tüdőnket, vagy megbetegítenek bennünket. Valamint tudni kell azt, hogy nincs a világon olyan filter, ami 100%-ban kiszűr mindent, hiszen azért filter, mert szűr, tehát biztosan lesz, ami áthalad rajta.

A levegőben előforduló részecskék mérete a következő (mikrométerben megadva):

Szobai légtisztító által kiszűrt részecskék
A HEPA filterek például a következőket szűrik ki a levegőből:

Mit szűr ki a HEPA filter?
Mit szűr ki a HEPA filter? Mindent, ami a képen látható, legalábbi s egy részüket! Pirossal bekeretezve az igen- igen apró részecskék, ezek egy részét is kiszűri egy minősített HEPA filter.
 • pollen
 • kosz
 • por
 • penészgomba
 • atka
 • füst
 • állatszőr
 • azbeszt
 • baktériumok egy része
 • vírusok egy része (főleg amelyek a nyálcseppecskéken utaznak)
 • szubmikron átmérőjű részecskék (egy része)

Miért fontos a 2,5 mikrométeres szűrési ráta?

A szálló por a levegőben szálló finom szemcséket jelenti. Ezek a szálló részecskék kisebbek, mint 10 mikrométer, mert ami 10 mikrométernél nagyobb, az egy idő után leülepszik. Angolul a szálló port PM-nek nevezik, az angol Particular Matters szavak kezdőbetűi után.

Az egészségünk szempontjából fontos tudnunk a por- és egyéb káros szemcsék méreteit, amiket belélegezhetünk, ugyanis itt tudnak nekünk segíteni a légtisztító berendezések, hogy ezeket milyen hatékonysággal szűrik ki a levegőből.

Por- és egyéb részecskék mérete és hatása a szervezetünkre

< 100 mikrométer: belégzés után ezek a nagyobb részecskék fennakadnak az orrunkban, a szájunkban a nyálkahártyán, de maximum a garatunkig jutnak le, ennél lejjebb nem.

< 10 mikrométer: már a garatunknál lejjebb is lejutnak

< 4 mikrométer: ezek a 4 mikrométernél kisebb részecskék bejutnak a tüdőnkbe, de még van esélyük kijutni

< 2,5 mikrométer: ezek a részecskék már annyira picikék, hogy a tüdőbe jutás után benn is maradnak, nem tudnak kijutni. A tüdőnkben lerakódnak, és egy idő után súlyos károsodásokat okozhatnak.

Hogyan segít Neked egy légtisztító az egészséged megőrzésében?

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor nyilvánvaló számodra, hogy akár egy otthoni szobában seregnyi káros anyag lehet a levegőben, amelyet minél jobban kiszűr egy levegőtisztító, annál egészségesebb lesz a szoba levegője.

Ezek a részecskék mindegyikünk otthonában megtalálhatóak, akkor is, ha folyton takarítunk- amire valljuk be, egyáltalán nincs folyamatosan időnk. Por, atka, penész, koszrészecskék, ablakon beszabadult pollen- ez mind- mind ott van egy egyszerű hálószoba, vagy éppen gyerekszoba levegőjében is.

És akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, amikor háziállat- kutya, macska- van benn a lakásban, vagy éppen dohányzó ember… Ilyenkor még több a potenciálisan káros részecske a levegőben.

És ott vannak az irodák, ahova mindenki bemegy dolgozni, szétköhögi, széttüsszögi a torkából, a szájából a bacilusokat és a vírusokat…

Vagy amikor közös autóban utazol valahová például, mondjuk munka céljából a munkatársaiddal, kollegáiddal… az autó légterében is mind- mind ott lehetnek ezek a káros, megbetegítő részecskék, és hát valljuk be, a COVID járvány kitörése óta nem is nagyon szívesen utazgatunk együtt zárt légtérben túl közel egymáshoz idegen emberekkel.

Ezeknek a káros részecskéknek nagy részétől egy minősített filterrel rendelkező, rendszeresen használt levegőszűrő megszabadíthatja mind a szobád, mind az irodád, mind az autód levegőjét, ha rendszeresen használod.

Így egy jó légtisztítónak szerepe lehet például különböző allergiás betegségek megelőzésében, szem- és tüdő problémák megelőzésében (szemirritáció, vagy a tüdő megbetegedése miatt a tüdő funkciójának csökkenése), és akár még a rák megelőzésében is (cigifüst káros pici részecskéinek kiszűrése a levegőből).

Neked ajánlott légtisztítók a Mami Gyógyít Webáruházból

HEPA filterrel működő levegőtisztítók webshopunkban:
OCTAR TECHNOLOGIES Szobai légtisztító- IDE KATTINTVA, vagy az alábbi fotóra tudhatsz meg bővebb információkat!

Szobai légtisztító
Szobai légtisztító, Octar Technologies

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!

Források