Mire jó a kompressziós harisnya?

Ebből a bejegyzésből azt tudhatod meg, mire jó a kompressziós harisnya.

A következő kérdéseidre kapsz választ kompressziós harisnyára vonatkozóan:

 • Miért olyan gyakoriak a lábproblémák napjainkban?

 • Hogyan segít a lábproblémák megelőzésében, mire jó a kompressziós harisnya?

 • Hogyan “működnek” a kompressziós harisnyák?

 • Milyen célból lehet/kell kompressziós harisnyát viselni?

 • Milyen erősségűek a kompressziós harisnyák?

 • Hogyan válassz kompressziós harisnyát?

 • Mire kell még figyelned kompressziós harisnya választásakor?

Miért olyan gyakoriak a lábproblémák napjainkban?

A lábproblémák nagyon elterjedtek a fejlett országokban: statisztikák szerint az emberek 30-60%-a szenved valamilyen lábproblémától, korosztálytól és nemtől függően.

Minden második ember szenved lábfájástól vagy fáradnak el a lábai estére a sok rohangálásban, vagy éppen ellenkezőleg, állómunka végzése miatt.

Hogyan segít a lábproblémák megelőzésében a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnyák fokozatos összenyomást biztosítanak. A legnagyobb mértékű kompresszió a boka szintjében történik, és a medence irányába haladva csökken a kifejtett nyomás. Ez a típusú kompresszió:

 • elősegíti a vénás áramlás pumpálásáért felelős izommunkát,
 • és nagyon kedvező hatású a vérkeringésre.

Lipothrombo trombózis- és embóliamegelőző kompressziós térdzokni

Hogyan “működnek” a kompressziós harisnyák?

Hosszú ülés és állás során a vér pangani kezd az alsó végtagokban. A kompressziós harisnya által megnövelt kompresszió elősegíti a vénás visszaáramlást az alsó végtagokból a szív felé. Ez csökkenti a varixok (=vénás tágulatok) kialakulását, és egyéb problémák előfordulását, mint például a fájó és a duzzadt láb kialakulását.

A kompressziós harisnyák az összenyomást biztosítják tehát, így segítenek a visszérbetegségek megelőzésében, és a visszeres panaszok enyhítésében.

Milyen célból lehet/kell kompressziós harisnyát viselni?

Cél szempontjából lehet

 • megelőző
 • és terápiás

kompressziós harisnyákról beszélni.

A megelőző kompressziós harisnyák célja, ahogyan a nevük is jelzi: megelőzés. Vannak speciális kompressziós harisnyák visszérmegelőzés céljából, valamint trombózismegelőzés céljából is például.

Ezek az úgynevezett I-es kompressziós osztályba tartozó harisnyák. Nem kell őket receptre felírni, de a TB nem is támogatja őket.

Lipothrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya
Ezen a képen egy trombózismegelőző harisnyát (combfixet) láthatsz.

Kattints a fotóra bővebb információért.

 

Lipothrombo trombózis és emboliamegelőző térdzokni

Ezen a képen egy trombózismegelőző térdzoknit láthatsz.

Kattints a fotóra bővebb információért.

Lipoelastic kompressziós harisnyanadrág 70 DEN Harmony

Ezen a képen egy visszérmegelőző kompressziós harisnyát láthatsz, amelybe extra push-up hatást is beépített a gyártó.

Kattints a fotóra bővebb információért.

 

Léteznek úgynevezett utazózoknik is, ezeket hosszabb utazásoz használhatod. Céljuk szintén a vér pangásának megelőzése a lábadban hosszabb repülőút, autóút vagy vonat- vagy buszos utazás során.

Lipoelastic kompressziós térdzokni türkiz színben
Lipoelastic kompressziós térdzokni türkiz színben

Ezen a fotón egy modern, élénk színű utazózokni látható- mert miért is kellene minden zokninak unalmas színűnek lennie?

A terápiás kompressziós harsinyák erősebb kompressziót biztosítanak, és kialakult vénás betegségek kezelésére javasolja őket szakorvos. Ezek a II-től a IV-es kompressziós osztályba tartoznak, receptre fel lehet őket íratni, és TB támogatással megvásárolhatók. Nehezebb őket felhúzni, mint az I-es osztályba tartozókat, sokszor nem is lehet egy különleges harisnyafelhúzó nélkül a lábadra húznod őket.

Milyen erősségűek a kompressziós harisnyák?

Az I-es kompressziós osztály nem fejt ki akkora kompressziót, mint a II-től felfelé. Általánosan elmondható, hogy az I-es kompressziós osztályú, mérsékelt kompressziót biztosító kompressziós harisnyák által kifejtett nyomás 15-22 Hgmm között van (gyártótól függően), a II-es vagy magasabb kompressziós osztályba tartozók pedig ennél erősebb nyomást fejtenek ki.

Hogyan válassz kompressziós harisnyát?

Ha nincsenek panaszaid, „csak” lábaid szépségét és egészségét szeretnéd megelőzni, bátran válogass a 70 vagy 140 den-es, mérsékelt kompresszót biztosító megelőző célra gyártott kompressziós térdzoknikból, kompressziós  combfixekből vagy kompressziós harisnyanadrágokból.

Ha férfiként olvasod ezt, ugyanez vonatkozik rád, csak te a kompressziós térdzoknikat nézegesd.

 • Ha panaszaid vannak, akkor ne hallgass senkire: IRÁNY AZ ORVOS.
 • Ha látható, kidudorodó visszereid vannak, ugyanez a szabály: IRÁNY AZ ORVOS.
 • Ha régebben volt visszérbetegséged, trombózisod, ugyanaz a szabály: IRÁNY AZ ORVOS.

Az utóbbi három esetben ugyanis lehet, hogy speciális vizsgálatokra és kezelésre van szükséged.

Ha hosszabb utazáshoz keresel kompressziós harisnyát, válaszd az olyan termékeket, amelyeket a gyártók kifejezetten utazáshoz ajánlanak.

Ha műtéthez keresel kompressziós harisnyát, trombózis megelőzéséhez, akkor értelemszerűen a trombózismegelőző harisnyák közt keresgélj. Találni fogsz térdig érő és combig érő kompressziós modelleket is-  minden esetben kérd ki a kezelőorvosod tanácsát, melyiket ajánlja neked!

KATTINTS IDE A MAMI GYÓGYÍT WEBSHOPBAN KAPHATÓ ÖSSZES KOMPRESSZIÓS HARISNYA ÉS KOMPRESSZIÓS ZOKNI MEGTEKINTÉSÉHEZ!

Ha férfiként olvasod ezt a bejegyzést, ne legyél zavarban ha neked is combig érő trombózismegelőző harisnyát javasol az orvos. Egyrészt ő jobban tudja, másrészt a műtőben hidd el, sokkal cifrább dolgokat is látunk mi orvosok, mint egy fehér harisnyát viselő férfiláb.

Abszolút nem foglalkozunk mi azzal, ki hogy néz ki a műtőben- ez csak Téged zavar maximum, amit megértünk, de hidd el, a szakmai ajánlás fontosabb. És mi ráadásul mindennap látjuk ezt. Szóval félre a hiúsággal.

Mire kell még figyelned kompressziós harisnya választásakor?

1. Megbízható gyártótól vásárolj. Legyen ellenőrzött, CE jeles a kompressziós harisnya. Legyen magyar nyelven címkézve, és magyar nyelvű használati útmutatóval ellátva- ahogyan a magyar jogszabályok szerint kell.

A Lipoelastic gyár Csehországban
A Lipoelastic gyár Csehországban

 

Lipoelastic tanúsítványok
Lipoelastic tanúsítványok

 

2. A magasabb ár és a jobb minőség általában itt is kéz a kézben járnak- bár természetesen vannak kivételek. Egy prémium minőségű, ellenőrzött, Európában gyártott kompressziós harisnyát nem kapsz meg párszáz forintért.

3. Ha extrára vágysz, például mintás kompressziós harisnyára, az sem az olcsó kategória- cserébe viszont kapsz egy olyan terméket, amellyel sokáig elégedett leszel, nem fogsz nagymamásan kinézni, és senki nem fogja megmondani, hogy kompressziós harisnyát viselsz.

LIPOELASTIC- DIAMOND 140 DEN-ES ATTRACTION visszérmegelőző kompressziós harisnyanadrág
LIPOELASTIC- DIAMOND 140 DEN-ES ATTRACTION visszérmegelőző kompressziós harisnyanadrág

Ezen a képen egy szupertrendi, pöttyös visszérmegelőző kompressziós harisnyát láthatsz.

Kattints a fotóra bővebb információért.

 

4. A méretet körültekintően válaszd ki. Ebben nagy segítségedre vannak az üzletekben az asszisztensek, a webáruházakban pedig a jól érthető, egyértelmű mérettáblázatok.

5. Ha visszeres panaszaid vannak- akkor ne a saját szakálladra vásárolj- IRÁNY AZ ORVOS. Lehet, hogy speciális harisnyára lesz szükséged, amit receptre is fel lehet írni. Vagy kezelni kell más módon is (műtéttel vagy speciális eljárással)a visszereid. Vedd ezt komolyan! Ha nem így teszel, súlyos szövődményeket kockáztatsz.

6. A kompressziós harisnya viselésekor kerüld az éles körmök használatát, és vigyázz, ne akadjon bele például gyűrű, ékszer, ami kiszakíthatja.

7. A kompressziós harisnyát, kompressziós térdzoknit kézzel mosd ki, kímélő mosószerrel, és fektetve szárítsd. Természetesen a vasaló használata tilos, csakúgy, mint a fehérítőké. Ne tedd ki közvetlen napfénynek- óvd a harisnyádat, így sokáig használhatod majd.

EZ A BEJEGYZÉS NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI VIZSGÁLATOT. KÉRDÉSEK ESETÉN MINDIG FORDULJON SZAKORVOSHOZ.

FOTÓK

THANKS Photo by Xavier Sotomayor on Unsplash

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!