Mi az a HEPA filter?

Mi az a HEPA filter?

A HEPA filterek redőzött, mechanikai filterek, azaz úgy szűrik a részecskéket, hogy a filter rostjai az útjukba állnak, és a részecskék fennakadnak rajtuk. A HEPA filterek 99,97 %-ban eltávolítják a különböző részecskéket a levegőből, amelyek 0,3 mikrométernél nem kisebbek.

A HEPA filterek többféle mechanizmussal szűrik ki a káros részecskéket a levegőből: feltartóztatás, becsapódás és diffúzió útján. Ez a 3-as kombináció biztosítja a HEPA szűrők hatékonyságát.

HEPA filter működése

A HEPA filterről a leghitelesebb leírást az amerikai kormány hivatalos weboldalán találjuk, amely elérhető IDE kattintva.

Maga a HEPA név is egy amerikai mozaikszó, amely a következő szavak kezdőbetűiből ered:

High Efficiency Particulate Air [filter]” (= Nagy hatékonyságú levegő- részecske szűrő), és hivatalosan az Amerikai Energiaügyi Minisztérium adta ezt a nevet ezeknek a szűrőknek. (U.S. Dept. of Energy)

Milyen szabványoknak kell megfeleni a HEPA filtereknek?

A HEPA filtereknek meg kell felelnie az Amerikai Energia Hivatal által létrehozott szabványnak: a HEPA szűrőknek a 0,3 mikronos részecskék 99,97%-át el kell távolítaniuk a levegőből. Ez azt jelenti, hogy hogy 10.000 részecskéből csak 3 haladhat tovább.

Mit szűr ki a HEPA filter a levegőből?

E kérdés megválaszolásához azzal kell kezdenünk, hogy mekkorák a különböző részecskék, amelyeket nem kellene belélegeznünk, mert vagy károsítják a tüdőnket, vagy megbetegítenek bennünket. Valamint tudni kell azt, hogy nincs a világon olyan filter, ami 100%-ban kiszűr mindent, hiszen azért filter, mert szűr, tehát biztosan lesz, ami áthalad rajta.

Szobai légtisztító által kiszűrt részecskék

A HEPA filterek például a következőket szűrik ki a levegőből:

 • pollen
 • kosz
 • por
 • penész
 • állatszőr
 • atka
 • füst
 • azbeszt
 • baktériumok egy része (0.2-2 mikrométer átmérőjűek)
 • vírusok egy része (0.2-3 mikrométer átmérőjűek)
 • szubmikron átmérőjű részecskék (egy része)
Mit szűr ki a HEPA filter?
Mit szűr ki a HEPA filter? Az ábrán lévő szálló dolgok mindegyikét (egy részüket.) A piros keretben az ici-pici részecskék találhatóak, ezeknek is egy jó részét kiszűri egy minősített, ellenőrzött HEPA filter.

Kiszűri-e a HEPA filter a COVID vírust a levegőből?

Az év kérdése 2020-ban, de még 2021-ben is az, hogy kiszűri- e bármilyen filter a COVID-19-et a levegőből. Nos, 100%-ban nem. Maga a vírus olyan pici, (0,1 mikrométer), hogy átjuthat a filter rostjai között. Viszont szerencsénkre a vírus nem egyedül utazik a levegőben, hanem nyálcseppecskékre tapadva, amelyeknek egy részét egy minősített, ellenőrzött HEPA filter kiszűri  a levegőből. A nyálcseppecskék mérete 0,2-10 mikrométer között változhat (egyes források szerint nagyobbak, mint 5 mikrométer), és egy jó, minősített HEPA filter a 0,3 mikrométernél nagyobb részecskék 99,97%-át kiszűri a levegőből.

Megjegyzés: sok cég hirdeti a termékét azzal, hogy az ő légtisztítója IGEN, kiszűri a COVID vírust a levegőből. Ez egyszerűen nem igaz. Ne higgy el mindent, amit a Facebok- on stb olvasol. Ha lenne olyan levegőtiszítító, amely valóban kiszűri a COVID- ot a levegőből, akkor azt mindenki megvette volna a nagyvilágban, és nem lenne több COVID- os beteg, de ez mint tudjuk, sajnos nem így van. Egy részét kiszűrhetik a légtisztítók, például azokat a nyálcseppeket amin a COVID vírus utazik, ez rendben van, de így hirdetni valamit, hogy a COVID-ot kiszűri, az szimplán a vásárlók átverése. 

Nem minden HEPA, ami annak látszik!

Vannak olyan gyártók, amelyek „HEPA- like”, „HEPA- type”, 99% HEPA”  stb típusú filtereket használnak. Ezek nem minősített HEPA filterek. Ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy rosszak, csak nem estek át azokon a minőségbiztosítási vizsgálatokon, amelyeken egy valódi HEPA filter.  Mindenki eldönti, milyen gyártótól vásárol, a HEPA minőségbiztosítás viszont garancia arra, hogy valóban megbízható, ellenőrzött filtert vásárolunk.

HEPA filterrel működő levegőtisztítók webshopunkban:

OCTAR TECHNOLOGIES Szobai légtisztító- IDE KATTINTVA, vagy az alábbi fotóra tudhatsz meg bővebb információkat és rendelheted meg ezt a szuper kis hordozhatólégtisztítót.

Források

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!