Koronavírus és trombózis

KORONAVÍRUS ÉS TROMBÓZIS: ELŐFORDULÁS, RIZIKÓ, MEGELŐZÉS

Nagyon sokan kerestek meg különböző, koronavírussal kapcsolatos témában. Az utóbbi pár napban a legtöbb kérdést trombózis és koronavírus témában teszitek fel nekem.

Trombus, vérrög
A koronavírus és a trombózis témakör azért „népszerű” azoknak a köreiben, akik a Mami Gyógyít weboldalt látogatják, mert sokan tudjátok, hogy trombózismegelőző harisnyákat is forgalmazunk. Az utóbbi napokban felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, vajon mennyire ajánlják a szakmai bizottságok a trombózismegelőző harisnyákat koronavírusos betegeknek. Kinek és milyen stádiumban segíthetnek a kompressziós harisnyák a trombózis megelőzésében?

Ezek a kérdések sajnos azért is aktuálisak, mert sok rokonotok, ismerősötök, barátotok, (esetleg saját magatok is) került kórházba az utóbbi napokban- hetekben, így meredeken emelkedik azoknak a száma, akiknél a trombózis rizikója is fennáll vagy fenn fog állni a következő hetekben. Természetes, hogy válaszokat szeretnétek kapni arra, hogyan előzhető meg a trombózis, és az akár halálos szövődménye, a tüdőembólia.

Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy az általunk forgalmazott orvostechnikai eszközökről hiteles tájékoztatást kapjatok.

Mielőtt azonban belemerülnénk a részletekbe: ha ez a trombózis téma teljesen új Neked, görgess le ennek a cikknek a végére, mert oda belinkeltem három alap- cikkemet a trombózisról, először kérlek azokat olvasd el!

A következő kérdéseidre kapsz választ ebből a cikkből:

 • Honnan vannak megbízható orvosi tájékoztatók, cikkek a koronavírus és a trombózis témakörében?

 • Hogyan alakul ki a trombózis a koronavírus fertőzöttekben?

 • Kinek van a legnagyobb esélye, hogy koronavírusos páciensként trombózis is kialakul nála?

 • Hogyan lehet a trombózist megelőzni koronavírusos páciensek esetében?

 • A kompressziós harisnyák szerepe a koronavírus által okozott trombózis megelőzésében

 • Mi az a kompressziós harisnya, kompressziós zokni?

 • Neked ajánlott trombózismegelőző kompressziós zoknik, kompressziós harisnyák a Mami Gyógyít Webáruházból

Szakmai források a koronavírusés a trombózis témakör kapcsán

Először mindig a PubMed-hez fordulok bármilyen szakmai orvosi kérdés esetén. A PubMed a legnagyobb, legmegbízhatóbb orvosi cikkek gyűjtőportálja.

„COVID thrombosis” keresőszóra keresve e cikk írásának időpontjában (2021.03.18) 1594 (!) angol nyelvű találatot ad ki, ami jó sok ahhoz képest, hogy körülbelül másfél éve tombol a koronavírus ezen a világon.
Tehát a trombózis egy meglehetősen gyakran tanulmányozott téma a koronavírus kapcsán.

Tovább keresgéltem megelőzés témában, a „coronavirus thrombosis prophylaxis-ra” 263 találatot adott a PubMed, és ebben találtam nagyon jó kis összefoglalókat a koronavírus kapcsán gyakran fellépő trombózis és embólia megelőzési lehetőségeiről.

Hogyan alakul ki a trombózis a koronavírus fertőzöttekben?

Erről több ezer oldal szakirodalom született már, de nagyon röviden és érthetően összefoglalva a következők miatt alakulhat ki trombózis (mélyvénás trombózis) koronavírus fertőzöttekben:

 • A koronavírus heves gyulladásos reakciót okoz az egész szervezetben. Beleértve ebbe a véralvadási rendszert is, amelynek a funkciója “felborul”, és eltolódik az egyensúly a vérrögképződés felé.
 • A kórházi bennfekvés, ágyban fekvés esetén, a sok fekvés és a láz miatti kiszáradás következtében a keringés lelassul, pang a vénákban a vér, amiben könnyen képződnek vérrögök.
 • A pangó vérkeringés, besűrűsödött vér azért is alakul ki könnyen koronavírus- fertőzötteknél, mert nem esznek, nem isznak, így kiszáradnak.
 • A vérrögök okozzák a mélyvénás trombózist, és ha a thrombus (vérrög) leszakad az érfalról, és a tüdőbe vándorol, akkor lesz a tüdőembólia.

Tehát összefoglalva leggyakrabban a következő állapotok felelősek egy trombózis bekövetkeztéért egy koronavírusos páciensben:

 • láz, hányás hasmenés miatti kiszáradás, ezáltal a vér besűrűsödik
 • hosszas fekvés, ágyhoz kötöttség miatt pang a vér a lábakban
 • a vírus hatása a gyulladásos rendszerre, beleértve az alvadási rendszert, amelynek az egyenesúlya felborul, és vérrögképződéshez vezethet.

 

Kinek van a legnagyobb esélye, hogy koronavírusos páciensként trombózis is kialakul nála?

Egy 2020. áprilisában megjelent cikkben (Zhai-cikk, forrás lejjebb) a szerzők kijelentik, hogy MINDEN súlyos és kritikus állapotban lévő koronavírusos páciensnek van esélye arra, hogy trombózis vagy akár embólia következzen be nála, így ellenjavallatot kivéve minden ilyen esetben kell foglalkozni a trombózismegelőzéssel!

Hogyan lehet a trombózist megelőzni koronavírusos páciensek esetében?

Erre több guideline is az orvosok rendelkezésére áll, leggyakrabban véralvadásgátló gyógyszereket alkalmaznak. Néhány cikk felhívja a figyelmet a kompressziós harisnyák alkalmazásának lehetőségére és javallatára is, bizonyos páciens- csoportok esetében.

A kompressziós harisnyák szerepe a koronavírus által okozott trombózis megelőzésében

Mi az a kompressziós harisnya, kompressziós zokni?

A kompressziós harisnyák, zoknik fokozatos kompressziót (szorítást) biztosítanak, speciális szövési technikájuknak megfelelően. A kompresszió alul a legerősebb, és felfelé egyre kisebb. Ennek nagyon előnyös hatása van a vérkeringésre, így nem tud pangani a vér a lábakban, hanem a szív felé fog áramlani.

Lipothrombo trombózis- és embóliamegelőző kompressziós térdzokni

Az első cikk, amely megemlíti a kompressziós harisnyákat koronavírus esetén, már 2020 áprilisában megjelent, 9 kínai orvos tollából, akik közül sokan Wuhan városában dolgoznak. Szóval elég hiteles forrásnak vehetjük. (Zhai- cikk, forrás lenn)

A szerzők a következő betegcsoportokban ajánlják a kompressziós harisnyák viselését: Súlyos beteg, kritikus állapotban lévő páciensek, akiknél magas a vérzésveszély.

Ezek a páciensek vagy nem részesülhetnek gyógyszeres trombózismegelőző kezelésben (hiszen a vérzésveszélyük nőne így), vagy csak nagyon óvatosan lehet náluk alkalmazni gyógyszert. Ezért nekik mechanikus prevenciós módszereket, például intermittáló pneumatikus kompressziós eszközt, vagy kompressziós harisnyát ajánlott viselni. A mechanikus eszközöket, tehát a kompressziós harisnyát is végig az intenzív osztályos tartózkodás alatt viselni kell.

Lipothrombo trombózis- és embőliamegelőző kompressziós térdzokni

Meg kell azonban említeni, hogy a kompressziós harisnyáknak önmagukban korlátozott a trombózismegelőző szerepük teljesen ágyhoz kötött betegek esetében, és kombinációban, mintegy „segítőként” alkalmazzák vagy gyógyszeres kezeléssel, vagy pedig a pneumatikus pumpával.

Abban az esetben viszont, amikor a páciens már elhagyta az intenzív osztályt, de még korlátozott a mozgása, akkor a cikk szerzői szerint megfontolandó a kompressziós harisnyák használata!

Egy másik cikk, amelyet 2021-ben publikáltak a szerzői, ismételten felhívja a figyelmet a kompressziós harisnyák használatára koronavírus fertőzés esetében. Ők kiterjesztik a kompressziós harisnyák használatának javaslatát minden kórházban fekvő páciensre, akiknél kontraindikált a gyógyszeres megelőzés.

Neked ajánlott trombózismegelőző kompressziós zoknik, kompressziós harisnyák a Mami Gyógyít Webáruházból

Ha úgy döntöttél, szeretnél saját magad, vagy házastársad, rokonod, idős szüleid trombózis- védelméről gondoskodni, akkor az alábbi termékeket ajánlom Neked a Mami Gyógyít webáruházból, és lejjebb görgetve videókat is megnézhetsz ezekről a szuper, prémium minőségű kompressziós harisnyákról. A fotókra és/vagy a címekre kattintva tudhatsz meg bővebb információkat, és rendelheted meg a termékeket a webshopból! Mindent azonnal szállítunk, raktárról, nem kell várnod!

LIPOTHROMBO TROMBÓZISMEGELŐZŐ KOMPRESSZIÓS COMBFIX

LIPOTHROMBO TROMBÓZIS- ÉS EMBÓLIAMEGELŐZŐ COMBTŐIG ÉRŐ KOMPRESSZIÓS HARISNYA XS-6XL

 

LIPOTHROMBO TROMBÓZISMEGELŐZŐ KOMPRESSZIÓS TÉRDFIX

LIPOTHROMBO TROMBÓZIS- ÉS EMBÓLIAMEGELŐZŐ KOMPRESSZIÓS TÉRDFIX XS-6XL, 1 PÁR

 

VIDEÓK A LIPOTHROMBO KOMPRESSZIÓS HARISNYÁKRÓL

Így vedd fel a Lipothrombo kompressziós térdzoknit:

Így készül a LIPOTHROMBO kompressziós zokni és harisnya:

Alapcikkek: Számos cikk született már a Mami Gyógyít blogon – még bőven a koronavírus éra előtt- trombózis témában. Ezeket is olvasd el, várlak szeretettel a blogom többi cikkével is:

Mentsük meg az anyákat: Előzzük meg a mélyvénás trombózist! 1.rész

Mentsük meg az anyákat: Előzzük meg a mélyvénás trombózist! 2.rész

MENTSÜK MEG AZ ANYÁKAT: ELŐZZÜK MEG A TERHESSÉGI TROMBÓZIST!

Orvosszakmai források:

 • Hanan Y Ahmed, Alfred Papali, Tewodros Haile, Gentle S Shrestha, Marcus J Schultz, Ganbold Lundeg, Kevan M Akrami, For The Covid-Lmic Task Force:
  Pragmatic Recommendations for the Management of Anticoagulation and Venous Thrombotic Disease for Hospitalized Patients with COVID-19 in Low- and Middle-Income Countries
  Am J Trop Med Hyg, 2021 Jan 11. doi: 10.4269/ajtmh.20-1305.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33432908/
 • Li Zhang, Xiaokai Feng, Danqing Zhang, Chunguo Jiang, Heng Mei, Jing Wang, Cuihong Zhang, Hong Li, Xiaoling Xia, Shuangshuang Kong, Jia Liao, Huijun Jia, Xueqin Pang, Yue Song, Ying Tian, Bin Wang, Chun Wu, Hongliang Yuan, Yongxing Zhang, Yuman Li, Wei Sun, Yanting Zhang, Shuangshuang Zhu, Shuyuan Wang, Yuji Xie, Shuping Ge, Liming Zhang, Yu Hu, Mingxing Xie:
  Deep Vein Thrombosis in Hospitalized Patients With COVID-19 in Wuhan, China: Prevalence, Risk Factors, and Outcome
  Circulation, 2020 Jul 14;142(2):114-128. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.046702. Epub 2020 May 18.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32421381/
 • Zhenguo Zhai, Chenghong Li, Yaolong Chen, Grigorios Gerotziafas, Zhenlu Zhang, Jun Wan, Peng Liu, Ismaïl Elalamy, Chen Wang: Prevention and Treatment of Venous Thromboembolism Associated with Coronavirus Disease 2019 Infection: A Consensus Statement before Guidelines
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7295267/

 

 

Ha tetszett ez a cikk, akkor további tartalmakért kövess az alábbi közöségi-média felületeken is, várlak szeretettel:

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy sok- sok információt kaphass a gyermekbetegségekről, megelőzésükről és kezelésükről, megbízható forrásból, orvosoktól!

IDE KATTINTS a HÍRLEVÉLFELIRATKOZÁSHOZ!