Kompressziós harisnya TEDD- NE TEDD

Kompressziós harisnya TEDD- NE TEDD

Ebben a cikkben tippeket osztok meg Veled arról, mit tegyél és mit ne tegyél, amennyiben kompressziós harisnyát vásárolsz és hordasz. Ígérem, érdekes lesz! Tarts velem, mert ha követed a tanácsaimat, akkor hosszú ideig élvezheted a kompressziós harisnyáidat, és ezzel nagyon sokat teszel a lábaid egészségéért.

kompressziós harisnya tedd ne tedd
Kompressziós harisnya: Tedd/ Ne tedd!

—KITÉRŐ—

Ha nem olvastad még az előző összefoglaló cikkemet arról, mire jó a kompressziós harisnya, akkor azzal kezdd, IDE KATTINTS az elolvasásához. Abban a cikkben a következő kérdéseidre kapsz választ:

 • Hogyan segítenek Neked a kompressziós harisnyák: Mi az élettani alapja a vénák működésének, és hogyan tudjuk ezt segíteni?
 • Mire való a kompressziós harisnya: mi a különbség a „normál” harisnyák és a kompressziós harisnyák között?
 • Mire való a kompressziós harisnya: mi a különbség a kompressziós harisnyák és a rugalmas pólya (fásli) között? A réges- régen elavult fásli helyett válassz kompressziós harisnyát!
 • Mit jelent a kompressziós fokozat a kompressziós harisnyákon? 1-es, 2-es, 3-as, 4-es szintű kompresszió: Mik ezek?
 • Kinek való a kompressziós harisnya?
 • Kinek TILOS a kompressziós harisnya viselése?
 • Kompressziós harisnya méretválasztás: Mekkora kompressziós harisnya kell? Hogyan találd meg a számodra megfelelő kompressziós harisnya méretet?

 Szintén írtam egy cikket a kompressziós harisnya helyes használatáról, ennek elolvasásához IDE KATTINTS.

A következő kérdésekre kapsz választ abból a cikkből:

 • Kompressziós harisnya felvétele: mikor vedd fel a kompressziós harisnyát?
 • Kompressziós harisnya felhúzásának módja, videóval
 • Mennyi ideig kell viselni a kompressziós harisnyát?
 • Meddig hordható egy kompressziós harisnya?

—KITÉRŐ VÉGE—

Tehát, miután eltökélted, hogy kompressziós harisnyát szeretnél használni a mindennapokban, hogy lábaid egészségét megvédd, a következőket TEDD/NE TEDD vásárlás előtt és után.

Kompressziós harisnya TEDD 1:
Alapszabály, hogy bármilyen kérdés esetén fordulj kezelőorvosodhoz, háziorvosodhoz!

Nagyon kevés esetben tilos a kompressziós harisnyák viselése, de személyre szabottan a kezelőorvosod/ háziorvosod fog tudni válaszolni minden kérdésedre.

Az 1-es kompressziós harisnyák (megelőző harisnyák) viseléséhez nem kell különösebb tudnivaló, kivéve egy-két állapotot, amikor tilos a viselésük, ezek főként a következők:

 • aktív, váladékozó seb a lábon,
 • be nem gyógyult seb a lábon

1-es kompressziós harisnyát tehát nyugodtan vásárolhatsz magadtól is, de ha ezzel kapcsolatban bármilyen kérdésed felmerül, akkor a háziorvosodhoz/kezelőorvosodhoz fordulj, ne az Internet népéhez.

Ha kismama vagy, kisbabát vársz, mindenképpen kérd ki a nőgyógyászod tanácsát!

Kompressziós harisnya TEDD 2: Válassz kiemelkedő minőségű kompressziós harisnyát.

Ez azért fontos, mert nagyon nem mindegy, hogy 1-2 hónapig tudod csak hordani, vagy pedig hosszú- hosszú hónapokig hordod, és így nagyon sokat teszel lábaid egészségéért.

A kompressziós harisnyák esetében is igaz az az alapszabály, hogy a prémium minőség SOHA nem jár kézenfogva az alacsony árral. Alacsony árú, vagy feltűnően nagyon leakciózott (valószínűleg hamar lejár a szavatossága) kompressziós harisnyától ne várj sokat, azt biztosan nem fogod tudni hónapokig hordani. 

Az alábbi videóban láthatod, hogyan készülnek a prémium minőségű, európai gyártmányú Lipothrombo kompressziós harisnyák.

Nagyon sok precíz, finom folyamatot még mindig kézzel végeznek el a Lipothrombo kompressziós harisnyák gyártási folyamata során, picit “kézműves termék”, amely garancia számodra, hogy extra magas minőségű, nagyon sokáig használható, prémium terméket kapsz, ha a Lipothrombo kompressziós harisnyákat választod.

Kompressziós harisnya TEDD: Válassz megfelelő méretű kompressziós harisnyát!

Elsőre bonyolultnak tűnhet, de figyelmes olvasással és egy kis odafigyeléssel ki fogod tudni választani a számodra megfelelő kompressziós harisnyát.

Lipothrombo kompressziós harisnya
Mekkora kompressziós harisnya kell? Hogyan találd meg a számodra megfelelő kompressziós harisnya méretet?
A helyes méret megtalálásának céljából mindig kövesd a gyártó utasítását. A jobb gyártók mindig elérhetővé tesznek saját termékeikre vonatkozó mérettáblázatot.

A Lipoelastic kompressziós harisnyák és a Lipothrombo trombózismegelőző kompressziós harisnyák mérettáblázatát IDE KATTINTVA éred el, itt nagyon részletesen elmagyarázom, hogyan válaszd ki a helyes méretű kompressziós harisnyát számodra.

Kompressziós harisnya NE TEDD 1: Ne vegyél lábfej nélküli kompressziós harisnyát!

Olyan kompressziós harisnyát /zoknit válassz, amely már a lábujjaktól kezdődik. Kifejezetten KÁROS az úgynevezett „kompressziós szárak” viselete, amelyek csak a bokától felfelé szorítanak, hiszen lefelé be fog dagadni tőle a lábad- a cél pedig ugye pontosan ennek az ellenkezője. Tehát mindenképpen lábfejes kompressziós harisnyát válassz, és amely legalább térdig (térd alá) ér.

 • Ilyen trombózismegelőző kompressziós harisnya és zokni például a Lipoelastic Lipothrombo kompressziós harisnya, amely combtőig ér, és /vagy a Lipoelastic Lipothrombo kompressziós zokni, amely pedig a térdhajlatig.
Lipothromb kompressziós harisnya
Lipothromb kompressziós harisnya
Lipothromb kompressziós zokni trombózis ellen
Lipothromb kompressziós zokni trombózis ellen
 • A Lipoelastic harisnyanadrágokkal pedig sokat teszel a visszerek megelőzéséért. Ezek értelemszerűen harisnyanadrágok, tehát bátran választhatod őket a hűvösebb hónapokban, de nyáron egy légkondícionált irodában is nyugodtan viselheted őket, vagy egy- egy fontos meetingen, találkozón.
LIPOELASTIC DIAMOND-70-DEN-ES-HARMONY-kompresszios-harisnyanadrag
LIPOELASTIC DIAMOND 70 DEN-ES HARMONY kompressziós harisnyanadrág

Kompressziós harisnya NE TEDD 2: Kompressziós harisnya viselése éjszaka.

Éjszaka nem kell viselni a kompressziós harisnyákat, hiszen a gravitáció hatására alakul ki az alsó végtagunkban a pangás, de ez éjszaka nem releváns, hiszen vízszintesen alszunk, nem pedig függőlegesen, állva.

Kompressziós harisnya NE TEDD 3: Ne használj vízlágyítót a mosáshoz!

Az elasztán nem szereti a vízlágyítókat, és a kompressziós harisnyákban sok elasztán van. A vízlágyítók tönkreteszik az elasztán rugal,mas rostjait, és a harisnya elveszíti a kompressziós erejét, dobhatod ki a szemétbe.

Kompressziós harisnya NE TEDD 4: A kompressziós harisnyákat ne szárítsd radiátoron.

Ezek a harisnyák sem szeretik a direkt hőhatást. Fektetve szárítsd a harisnyáidat, zoknijaidat, így nem nyúlnak meg.

Kompressziós harisnya NE TEDD 5: ne testápolózz közvetlen a kompressziós harisnya felhúzása előtt.

Összevissza fog ragadni a lábad, nem fog megfelelően „ráfeküdni” a harisnya. Nem lesz kényelmes.  Ha mindenképpen szükséges a testápoló használata, akkor várd meg, amíg maradéktalanul beszívódik.

A következő témákkal folytatom hamarosan, még mindig kompressziós harisnya/zokni témában, tarts velem: IDE KATTINTS a folytatáshoz (Hamarosan!)

 • Kompressziós harisnya viselése terhesség esetén

Ha szeretnél szuper, prémium minőségű kompressziós harisnyák és/ vagy zoknik megvásárlásába fektetni az egészséged megőrzése érdekében, várlak szeretettel a Mami gyógyít Webshopban! IDE KATTINTS a Mami Gyógyít webshopban megvásárolható, prémium minőségű kompressziós harisnyák és kompressziós zoknik megvásárlásához!

A cikk megírásában nagy-nagy segítségemre volt sebész- érsebész kollegám, Dr. Forgács Sándor, aki a MEDOC klinikán érhettek el, IDE KATTINTVA, és akinek ezúton is köszönöm a sok- sok hasznos információt a kompressziós harisnyákkal kapcsolatban.

************************************************************

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!