Kéz-láb-száj betegség

Az oviban tombol a kéz-láb- száj betegség. 2 hete, és még nincs vége. A fél ovi kidőlt, sorozatosan lábadoznak otthon a gyerekek- vagy bontja le a házat az a gyermek, aki már meggyógyult, de még nem mehet vissza az oviba a háziorvos szerint. Bár tankönyv szerint a kéz-láb- száj betegség enyhe lefolyású, és legtöbb esetben ez tényleg így van, de lehetnek szövődményei. 

Ezt a cikket azért írtam Neked, hogy felkészülhess a kéz-láb-száj betegségre.

Mivel a neten  különböző információk terjengenek a kéz-láb-száj betegségről- ezért összeszedtem Neked, mit kell tudnod a kéz-láb-száj betegségről. Vajon meg kell- e ijedned tőle, mit tegyél, ha mégis elkaptátok, és hogyan tudod megelőzni?

Saját cikkemhez nem Dr.Google-t, hanem komoly gyermekorvosi szakkönyveket, egyetemi infektológiai tankönyvet, klinikai és kórházi tapasztalataimat, valamint a PubMed-et és a Mayo Clinic anyagait használtam fel- hogy biztonsággal tájékozódj a kéz-láb-száj betegség témában.

 

Ebből a cikkből a következő kérdésekre kaphatsz választ:

 • Mióta ismert a kéz-láb-száj betegség?

 • A „kéz-láb-száj vírus”, azaz mi okozza a kéz-láb-száj betegséget?

 • Hogyan terjed a kéz-láb-száj betegség?

 • Ki fertőződhet meg kéz-láb-száj betegséggel?

 • A kéz-láb-száj betegség fertőzőképessége

 • A kéz-láb-száj betegség fertőzőforrásai

 • A kéz-láb-száj betegség lappangási ideje

 • A kéz-láb-száj betegség tünetei

 • A kéz-láb-száj betegség lefolyása

 • Kéz- láb- száj betegség: képek

 • Meddig fertőz a kéz-láb-száj betegség?

 • Meddig tart a kéz-láb-száj betegség?

 • A kéz-láb-száj betegség kezelése

 • A kéz-láb-száj betegség szövődményei

 • Érdekesség: milyen néven emlegeti még a “köznyelv” a kéz-láb-száj betegséget?

 • Kéz-láb-száj betegség: VIDEÓ

Mióta ismert a kéz-láb-száj betegség?

Az egyetemi infektológia tankönyvünk adatai szerint a kéz-láb-száj betegség 1957 óta ismert. (nyilván 1957 előtt is létezett már, csak még nem tudtuk, hogy hogyan függ össze a kórokozó és a klinikai kép.)

A „kéz-láb-száj vírus”, azaz mi okozza a kéz-láb-száj betegséget?

A kéz-láb-száj betegséget leggyakrabban a Coxsackie vírus okozza, annak is a 16-os típusa. Kevésbé gyakran más típusú Coxsackie- vírus is okozhatja, de ez pusztán elméleti jelentőségű, mert bonyolult és költséges kideríteni a vírus pontos típusát, és nem is szükséges kimutatni sem a diagnózishoz, sem a kezeléshez, mert az égvilágon nem befolyásol semmit sem.

Érdekesség, hogy a Coxsackie- virust Dr. Gilbert Dalldorf fedezte fel, és ide kattintva meg is nézheted azt az archiv 1953-as kiadványt, amiben részletesen ír a felfedezéséről.

 

Ő Dr. Gilbert Dalldorf, a Coxsackie vírus felfedezője
Ő Dr. Gilbert Dalldorf, a Coxsackie vírus felfedezője

 

A kéz- láb- száj betegséget ritkábban az Enterovirus71 –es nevű vírus  is okozhatja- ebben az esetben gyakoribbak a szövődmények.

Hogyan terjed a kéz-láb-száj betegség?

A kéz-láb-száj betegség főleg gyermekközösségekben fordul elő, de felnőtteket is megfertőzhet. A következő módokon terjed:

 • érintéssel
 • orr-torokváladékkal
 • széklettel, vizelettel (bölcsiben a pelenkázóasztal például tuti fertőzőforrás, ha nincs lefertőtlenítve rendesen)
 • nyállal
 • levegőbe került cseppecskékkel- például köhögéssel, tüsszentéssel
 • játékokkal, ha összefogdossák a gyerekek, és utána veszik a kezüket a szájukba (márpedig a bölcsiben és az oviban minden gyerek összefogdos mindent, tehát sanszos hogy csomó gyerek megfertőződik). Szerencsére a játékokon nem él túl sokáig a vírus.
 • ha a hólyagok kifakadnak, akkor a bennékük is fertőz

Ki fertőződhet meg kéz-láb-száj betegséggel?

Leggyakrabban az 5 év alatti gyermekek, akiknek még nem annyira érett az immunrendszerük. De idősebb gyermekeket, sőt, bennünket felnőtteket is simán megfertőzhet a vírus. Ha fogékony a gyermek, megfertőződik. Ha fogékony a felnőtt, megfertőződik. Kisbabák, csecsemők is megfertőződhetnek.

A kéz-láb-száj betegség fertőzőképessége

A kéz- láb- száj betegség nagyon fertőző betegség. Közösségben nagyon gyorsan körbefertőzi a gyermekeket. Ha egyszer bekerül egy óvodába, akkor szépen sorban csomóan meg fognak betegedni. Először az a csoport, ahová bekerült az első fertőzött gyerek, majd szépen végigvándorol más csoportokban is. Az első csoport már rég meggyógyult, a másikban éppen elkezdődött a kéz-láb-száj betegség.

Nem lehet (vagy nagyon nehéz) az első esetet felismerni, mert amikor bekerül az első fertőzött gyerek, senki nem veszi észre a pöttyöket a kezén vagy a talpán, az orrfolyás meg a köhögés meg olyan nem- specifikus tünetek, amik nem tűnnek fel már senkinek egy oviban  vagy bölcsiben.

( A bölcsikben és az ovikban ősztől folyamatosan folyik mindegyik gyerek orra, és valaki mindig köhög- de ez már csak így van a gyerekközösségekben)

A kéz láb száj betegség fertőzőforrásai

 • a beteg gyermek illetve felnőtt- tehát akinek tünetei vannak
 • és aki már megfertőződött, de még nincsenek tünetei, legyen az gyermek vagy felnőtt. Tehát aki elkapta, de még csak lappang a vírus benne tünet nélkül, ők már ürítik a székletükkel és a nyálukkal is a vírust.

A kéz láb száj betegség lappangási ideje

A tankönyvek 3-5 nap és 4-6 nap lappangási időről számolnak be.  Tehát 3-6 napban állapodhatunk meg.

A kéz-láb- száj betegség tünetei, a kéz-láb- száj betegség lefolyása

A kéz-láb- száj betegség enyhe hőemelkedéssel, rossz közérzettel, étvágytalansággal kezdődik. Folytatódhat magas lázzal, náthával köhögéssel, majd jönnek a kiütések.

Kiütések jelennek meg a száj körül,  a kézen, tenyéren és a lábon, a talpon és a fartájékon is. Ezek kicsi piros pöttyök, amelyek hólyagosodhatnak is és hámlás is kísérheti, mikor végül elmúlnak.

A pöttyök jellegzetesen a tenyéren és a talpon jelennek meg, és sajnos fájnak is. (képekhez görgess lejjebb)

A szájban szintén megjelennek gyulladásos fekélyek, olyanok, mint az afta, csak több van belőlük.

A garatíven, a nyelven, a pofa belső felszínén is fekélyek jelennek meg, amelyek 3-7 mm-esek lehetnek és szintén sajnos fájnak is. Ezért a gyermekek nem esznek, és gyakran néha nem is isznak- ez vezethet szövődményekhez, konkrétan kiszáradáshoz- de erről még írok később.

Kéz- láb- száj betegség: képek

Kéz-láb-száj betegség: kiütések a kézen
Kéz-láb-száj betegség: kiütések a kézen

 

Kéz-láb-száj betegség: kiütések a lábikón
Kéz-láb-száj betegség: kiütések a lábikón

 

Kéz-láb-száj betegség: kiütések a száj körül
Kéz-láb-száj betegség: kiütések a száj körül

Meddig fertőz a kéz-láb- száj betegség?

Igazából erre ahány orvosi forrás, annyi válasz- első olvasásra orvos és szülő legyen a talpán, aki kiigazodik köztük.

A klinikai gyógyulás után már nem fertőz a vírus- tehát ha elmúltak a pöttyök, megszűntek a szájban a fekélyek, akkor nyugodtan vissza lehet menni a bölcsibe/oviba. Háziorvosok azt is szokták javasolni, hogy a tünetek elmúlása után még 1-2 napig maradjon otthon a gyermek, hogy biztosan egészségesen mehessen vissza a közösségbe.

Más – szintén orvosi- forrás szerint a fertőzőképesség még hetekig megmarad a tünetek elmúlása után is.

Én úgy gondolom- és több gyakorlatban dolgozó orvossal is egyeztettem erről, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján amennyiben elmúlt a láz és elmúltak a pöttyök, akkor nyugodtan visszamehet a közösségbe a gyermek. Hiszen ha még hetekig fertőzne (ahogy egyes orvosi források állítják), akkor folyamatosan jelen lenne a fertőzés a közösségekben, soha nem múlna el. A valóság viszont az, hogy a kéz-láb-száj betegség szezonálisan, tavasszal és ősszel jelenik meg, akkor van egy fel- és lefutás, és egy időre vége a dolognak.)

Meddig tart a kéz-láb-száj betegség?

Mindenképpen úgy készülj, hogy ha elkapja gyermeked a kéz-láb-száj betegséget, akkor szövődménymentes esetben is pár napig otthon kell maradnotok, vagy akár egy hétig is, mert nem fog visszaengedni benneteket az orvos az oviba, csak ha teljesen tünetmentes lesz a gyermeked (sőt az óvatosabb háziorvosok 1-2-napot “rá is húzhatnak” az otthonmaradásra.)

Tipikusan a betegség “nagyja” két- három nap alatt lezajlik, ekkorra lemegy a láz, és a megjelent pöttyök is halványodnak vagy akár el is tűnnek. 2 napig előfordul, hogy nem eszik és nem iszik a gyermeked, az evés miatt ekkor még ne aggódj, viszont itatni próbáld folyamatosan gyermeked, akár forszírozva is, nehogy kiszáradjon- lásd alább. Ha viszont továbbra sem akar sem enni, sem inni, akkor vidd vissza az orvoshoz, nehogy kiszáradjon. De tipikusan a harmadik napra már jobban vannak a gyerekek.

A kéz-láb-száj betegség kezelése

A kéz-láb-száj betegség magától is meggyógyul, de a lázat és a fájdalmat csillapítsd gyermekednél, mert fájdalmas és kellemetlen az a sok hólyag a szájban és a kezén- lábán.

Ha nem tudod a lázcsillapítást, kattints ide, és megtanítalak rá, sőt egy szuper kis interaktív mesét is kapsz hozzá, hogy gyorsabban teljen az idő a négy fal között.

A szájban a hólyagokat lehet helyi ecsetelővel, gyulladásgátló spray-vel kezelni- már ha a gyerek megengedi.

A kéz láb száj betegség szövődményei

A legsúlyosabb szövődmény, hogy kiszárad a gyermeked. Készülj fel arra, hogy a szájában lévő hólyagok miatt enni nem fog, de lehet hogy inni sem. Neked kell gondoskodnod arról, hogy legalább igyon gyermeked: szívószállal adj neki hideg innivalót, gyümölcslevet, teát is ihat nyugodtan. Ezt muszáj forszírozni, kicsit erőltetni, mert a nem-ivásnak tényleg kórház lehet a vége infúzióval.

Ha evésről van szó, akkor a fagyi egyértelműen nyerő: hideg, tehát hűsít, és mégiscsak kalória a cukor miatt. Nem baj, ha két napig csak fagyit eszik és teát/cukros gyümölcslevet iszik tehát a gyermeked. Nyugodj meg, harmadik napra már gyógyulnak a hólyagok a szájában, és el fog kezdeni valamilyen langyos vagy hideg pépet enni (tejbegríz és társai) vagy könnyebb ételt, amely nem sérti fel jobban a hólyagokat. Ahogy múlnak a hólyagok, úgy hamarosan visszaáll gyermeked normál napirendje.

Ha a kiszáradás felé haladtok viszont ( fehér, bevont lepedékes nyelv, rossz szagú lehellet, beesett szemek, bágyadtság, gyengeség, erőtlenség, nincs pisi), akkor iszkiri befelé a legközelebbi kórházba, ahol infúziót kap majd gyermeked hogy ki ne száradjon még jobban.

Az Enetrovirus71 által okozott változatnál felléphetnek szövődmények, mint fejfájás, nyakmerevség, hátfájás, encephalitis, paralízis, de ezek extrém ritkák.

Körömrendellenességek, és nagyon néha a köröm leesése is előfordul, de ezek idővel meggyógyulnak.

Hogyan előzhető meg a kéz-láb-száj betegség?

 • Elsősorban higiéniával, de teljesen 100%-ig megelőzni nem tudjuk sajnos: gyakori kézmosás, a bölcsiben/ oviban a játékok folyamatos fertőtlenítése, a bölcsiben a pelenkázóasztal folyamatos fertőtlenítése. Vécézés után alapos kézmosás, és a gyermekek mosatlan kézzel ne fogdossák sem egymást, se a játékokat. (Egy bölcsiben6oviban ez mondjuk a Mission Impossible).
 • Védőoltás nincs sem a Coxsackie, sem az Enterovirus ellen.
 • Az pedig, hogyha beteg a gyermeked, ne öleld meg, ne érj hozzá -hogy legalább Te ne kapd el a vírust- valljuk be őszintén, kivitelezhetetlen.
 • Ha megteheted, arra az egy (két) hétre vedd ki az oviból, amikor kitör a vírus. (Tudom, ez nem a magyar realitás, hiszen a munkahelyed kockáztatod sok esetben…) Bár előtte és utána is elkaphatja, mégiscsak jobb, ha a nagy vírustumultusban nincs benne a közepében- legalább csökken az esélye hogy megfertőződik, ha nem is kerülhető el 100%-ban.

Érdekesség: milyen néven emlegeti a köznyelv még a kéz-láb-száj betegséget?

Sok néven emlegetik a kéz-láb-száj betegséget, és mind ugyanarról van szó. Fontos megemlíteni azonban, hogy a száj- és körömfájás az NEM UGYANAZ, mint a kéz-láb-száj betegség, mégha hasonló a neve akkor sem.

Jöjjön tehát néhány szleng, amely viszont valóban a kéz-láb-száj betegség szinonímája, mindenféle sorrendben és formában:

 • kéz-láb szindróma
 • kéz-láb-száj szindróma
 • kéz-száj-láb betegség
 • száj-kéz-láb betegség
 • kéz-láb-száj fertőzés
 • kéz-láb betegség
 • száj-kéz-láb fertőzés
 • száj-kéz-láb szindróma
 • száj-láb-kéz betegség

Kéz-láb-száj betegség: VIDEÓ

Ha még maradt energiád, akkor az alábbi videóban összefoglalva is meghallgathatod azt, amit eddig olvastál. Dr. Bense Tamás háziorvos beszél a kéz-láb-száj betegségről:

 

FORRÁSOK

 1. Gilbert Dalldorf: The Coxsackie virus group
 2. CITATION AND PRESENTATION OF THE ACADEMY MEDAL TO GILBERT DALLDORF M.D.
 3. Maródi: Gyermekgyógyászat 415-416.o. Medicina 2013.
 4. Nelson: A gyermekgyógyászat tankönyve 880.o.
 5. Infektológia Tankönyv (szerk: Dr.Nyerges Gábor)
 6. youtube: Dr. Bense Tamás beszél a kéz-láb-száj betegségről

https://www.youtube.com/watch?v=qTEUmc4tMA0.

7. Notes from the Field: Severe Hand, Foot, and Mouth Disease Associated with Coxsackievirus A6 — Alabama, Connecticut, California, and Nevada, November 2011–February 2012 March 30, 2012 / 61(12);213-214

8. Komplikációk, szövődmények

9. Fotók

Thanks for the photo for Dr. James Heilman

Thanks for the photo for Ngufra

Thanks for the photo for Midgley DJ

10. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hand-foot-and-mouth-disease/symptoms-causes/syc-20353035

Külön köszönet Dr. Garamvölgyi Lászlónak, a saját gyermekorvosunknak a gyakorlati tudnivalókért. 🙂

*******************************-

Nagyon ügyes Bölcs Mami vagy, hogy gyermekbetegség és várandósság témában megbízható, orvosok által írt weboldalról tájékozódsz, innen.

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!