Használati útmutató az EZ Detect® székletvér-teszthez

Kérjük, a teszt alkalmazása előtt figyelmesen olvassa el az útmutatót, és tartsa be.

Székletvér teszt, EZ Detect
Székletvér teszt, EZ Detect

 

Otthon elvégezhető teszt rejtett vér kimutatására a székletben

Gyártó:
BIOMERICA 17571 Von karman Ave. ,Irvine, CA92614 USA
Tel (949)645-2111 FAX: (949)553-1231
HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL A TUDNIVALÓKAT!

MIÉRT VÉGEZZEN SAJÁT MAGÁT A SZÉKLETVÉR- TESZTET?

A vastag- és végbelet érintő betegségek (mint például a rák, fekély, aranyér, polipok, bélgyulladás, diverticulitis és fissurák) korai stádiumban előfordulhat, hogy nem mutatnak egyáltalán látható tüneteket, pedig közben véreznek, és ez a vér rejtetten megjelenik a székletben. Az EZ Detect® székletvér- teszt ki tudja mutatni ezt a szabad szemmel nem látható vérzést, így figyelmeztető jelként szolgál az Ön számára, hogy olyan betegsége állhat fenn, ami orvosi utánkövetést igényel.

TÁROLÁS

az EZ Detect® tesztet tárolja szobahőmérsékleten (15-30 °C)

Az EZ Detect® CSOMAG TARTALMA

A teszt használata előtt győződjön meg róla, hogy minden darabja megvan.
5 db tesztpapír ( egy nagyobb zacskóban)
Pozitív Kontroll zacskó ( egy kisebb tasak)
Teszt Eredmény Kártya

GYÓGYSZERSZEDÉS ÉS ÉTREND

A teszt elkezdése előtt két nappal hagyja abba, és a teszt alkalmazása alatt ne szedjen aszpirint tartalmazó gyógyszereket, az anti- inflammatorikus (gyulladáscsökkentő) gyógyszereket, valamint ne alkalmazzon végbélkenőcsöt sem. A rendszeresen szedett gyógyszereiről- a vaskészítményeket is beleértve- kérdezze meg háziorvosát.
A teszt alkalmazásához nem szükséges étrendi korlátozásokat betartania, kevés húst és C- vitamint is fogyaszthat. Mindezek mellett inkább próbáljon zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaféléket enni már két nappal a teszt kezdete előtt, és végig a teszt alkalmazása közben is.

A TESZTELÉS MENETE- ÖSSZEFOGLALÁS

Az EZ Detect® teszt 3 lépésből áll:
1. lépés: A víz minőségének tesztelése (csak egyszer kell megcsinálni)
2. lépés: a széklet tesztelése ( 3 egymást követő székletürítést kell tesztelni)
3. Teszt minőségének ellenőrzése (ez is csak egyszer kell megcsinálni, ebben a lépésben a Pozitív Kontroll zacskót használjuk)

ELŐKÉSZÜLÉS A TESZTHEZ

Távolítson el mindenféle vécétisztítót, vécéillatosítót, vécéfertőtlenítőt a vécécsészéből és a tartályból is. Öblítse le pár alkalommal a vécét, mielőtt elkezdi az első lépést. Ha Ön színvakságban szenved, vagy gyengénlátó, kérjen segítséget a teszt elvégzéséhez.

 

ELŐVIGYÁZATOSSÁGOK

Ne végezze el a tesztet, ha Ön menstruál, vérző aranyere van vagy székrekedése van.
Használjon szobahőmérsékleten tárolt tesztet, és védje a napfénytől és nedvességtől.
Ne nyelje le és ne lélegezze be a Pozitív Kontroll zacskó tartalmát. Tartsa távol gyermekektől.

A TESZT ELVÉGZÉSÉNEK ÚTMUTATÓJA

 1.  lépés: A víz minőségének tesztelése. Vágja fel a nagyobb zacskót a pöttyözött vonal mentén. Vegyen ki egy teszpapírt a zacskóból. Engedje bele a vécé vizébe, hogy a felszínén lebegjen. Várjon 2 percet. A tesztpapíron nem szabad kékes- zöldes elszínződésnek megjelennie. Ha kékes- zöldes elszíneződés jelenik meg, várjon három (3) napot, és isméteje meg az 1. lépést, valamint hagyja ki a 3. lépést (Lásd még Gyakori Kérdések rész).
 2. lépés: a széklet tesztelése. Ha szükséges, először pisiljen, majd öblítse le a vécét.
  a. ürítse ki a székletét. Ne öblítse le a vécét.
  b. Vegyen ki még egy tesztpapírt a zacskóból, és tegye bele a vécé vizébe, hogy ússzon a vizen. Nem szükséges, hogy a tesztpapír hozzárérjen a széklethez. A zacskó száját tekerje fel és zárja le, hogy a nedvességtől megvédje a további tesztpapírokat.
  c. 2 percen belül nézze meg, hogy megjelent- e kékes-zöldes elszíneződés a tesztpapír vizsgálati területén (közepén egy kereszt alakú terület). Jegyezze fel az eredményt a Teszt Eredmény kártyán, úgy, hogy egy X-et tesz a Color (Elszíneződött) vagy a No color (Nem színeződött el) rubrikába.
  d. Öblítse le a vécét.
  e. A következő két székletürítéskor ismételje meg a 2. lépést, a-tól d-ig. Ezzel a 2. lépést befejezte.
 3. Teszt minőségének ellenőrzése. Ezt a lépést kötelező megcsinálni ahhoz, hogy az EZ Detect® teszt eredménye érvényes legyen. Ehhez először öblítse le a vécét. Óvatosan tépje fel a Pozitív Kontroll zacskót ( a kisebb tasak), és öntse bele a tartalmát a vízbe. Várjon egy percet, majd dobja bele az utolsó tesztpapírt a vízbe. Két percen belül egy kékes- zöldes keresztnek kell megjelennie a tesztpapíron, amely azt jelzi, hogy a tesztpapírok megfelelően működtek. Mosson kezet. Jegyezze fel az eredményt a Teszt Eredmény kártyára.

HOVÁ KÜLDJE A TESZT EREDMÉNYÉT?

A Teszt Eredmény Kártyával keresse fel háziorvosát, amennyiben
1. pozitív lett az EZ Detect® teszt eredménye
2. amennyiben Ön a házorvosától kapta ezt a tesztet
3. NE KÜLDJE VISSZA A TESZTKÁRTYÁT SEM A BIOMERICA CÉGNEK, SEM AZ EXCELLENCE MED KFT-NEK!

MIT JELENT AZ EREDMÉNY?

Bármilyen kékes- zöldes elszíneződés jel látható a vizsgálati terület helyén, azt jelenti, hogy az Ön székletében vér lehet jelen (pozitív lett a tesztelés eredménye). Ez azt jelenti, hogy Önnek olyan elváltozása lehetséges, amely orvosi megbeszélést igényel.
A pozitív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy Önnek elváltozása van, mert például bizonyos gyógyszerek is okozhatnak téves pozitív eredményt, ahogy az előzőekben említettük. Ha nem látható kékes- zöldes elszíneződés a kereszt alakú területen, az azt jelenti, hogy a székletteszt időpontjában nemdetektálható vér az Ön székletében.

Előfordulhat azonban, hogy néhány elváltozás nem vérzik folyamatosan.
Ha a teszt eredménye negatív lett, de bármelyiket tapasztalja a következők közül, keresse fel háziorvosát:

 • hasmenés vagy székrekedés, amely több, mint két hete fennáll
 • megmagyarázhatatlan fogyás
 • látható vér a székletben
 • sötétfekete széklet

FIGYELMEZTETÉS

Az EZ Detect® teszte egy szűrőteszt, amely nem használható annak bizonyítására vagy kizárására, hogy Ön bizonyos betegségben szenved. Semmiképpen sem helyettesíti sem a kolonoszkópiát, sem a szigmoidoszkópiát. Bármilyen kérdés esetén keresse fel háziorvosát- akkor is, ha a székletteszt eredménye negatív lett. Az EZ Detect® teszt nem arra lett tervezve, hogy felső gyomor-bélrendszeri vérzést kimutasson.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Kérdés: Miért kell a vécében a víz minőségét tesztelni?
Válasz: Néhány régióban vagy bizonyos napokona víz tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek zavarják az EZ Detect® tesztet, és hamis pozitív eredményt adhatnak.
Kérdés: Mit tegyek, ha a víz minőségének teszterdménye pozitív lett?
Válasz: várjon három (3) napot, és isméteje meg az 1. lépést, folytassa a 2. lépéssel, valamint hagyja ki a 3. lépést, mive eggyel kevesebb tesztpapír fog az Ön rendelkezésére állni. Ha ismét pozitív lett a víz minőségének teszterdménye, akkor az Ön vécéjének vize nem alkalmas az EZ Detect® teszt elvégzésére.
Kérdés: Mit jelent az, ha a Teszt minőségének ellenőrzésekor a tesztpapíronnarancssárga színt kapunk, kékes- zöldes helyett?
Válasz: A Pozitív Kontroll por a víz felszínén nem oldódott fel, és túlzott reakciót okozott a tesztpapíron. Ez a túlzott reakció jelenik meg, mint narancssárga vagy rozsdaszínű szín.Ebben az esetben a Teszt minőségének ellenőrzése pozitív eredményű.
Kérdés: Akkor is pozitív a székletvér- teszt eredménye, ha csak egy kicsi kékes- zöldes folt vagy szemcse jelenik meg a tesztpapír területén?
Válasz: Igen. Bármilyen kicsi látható kékes- zöldes elszíneződés esetén a vizsgálati területen „pozitív” eredménynek jelölendő.
Tovább információért hívja a (800) 854-3002 telefonszámot ( csak az USA-ból), vagy keresse fel a következő weboldalt: www.ezdetect.com

Ebben a videóban Dr. David Rosenberg mutatja be az EZ Detect® teszt alkalmazását.