Gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) minitanfolyam 2.rész: tünetek, kiütések, terjedés

 

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 2. részében folytatjuk a tudásod bővítését, most a gennyes agyhártyagyulladás tüneteit, és a jellegzetes agyhártyagyulladásos kiütéseket fogjuk végigvenni.

Sok- sok linket fogsz találni, amelyek képekre vezetnek, ahol magad is megnézheted például az agyhártyagyulladásos kiütéseket. A képek helyenként BORZALMASAK, csak erős idegzetűeknek ajánlottak, de kattingasd csak végig őket, hogy ne legyen kétséged, mennyire komoly betegséggel állunk szemben. És mennyire fontos lenne, hogy be legyenek oltva a gyermekeink az agyhártyagyulladás ellen.

Ezt a bejegyzést is egy videóval kezdjük, mint az előzőt. Itt is agyhártyagyulladás- túlélőkkel találkozhatsz.

A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) minitanfolyam 1.részéhez IDE KATTINTS. Az első részből megtudhatod a gennyes agyhártyagyulladás fajtát, kórokozóit, és az agyhártyagyulladásra veszélyeztetett csoportokat.

A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) minitanfolyam 2.részéből megtudhatod a következőket:

 • A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta)  tünetei

 • A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) tünetei babáknál

 • A gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) tünetei gyermekeknél, és ahogy haladunk a korral előre, felnőtteknél

 • Az agyhártyagyulladásos kiütések

 • Hogyan végezzük az üvegpohár tesztet?

 • Hogyan terjed a gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta)?

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei

Kezdetben csak nem- specifikus tünetei vannak a gennyes agyhártyagyulladásnak. Ez azt jelenti, hogy nagyon nehéz felismerni, mert semmi jellegzetesség nincs, amiből gyorsan és egyértelműen kiderülne, hogy gennyes agyhártyagyulladás zajlik. Olyan, mintha egy banális vírusinfekció kezdődne, lázzal, fejfájással, hányással.

Vannak azonban úgynevezett „alarm- tünetek”, amelyek gyanúsak, és ha egy orvos felismeri ezeket, ezzel életet menthet.

A gennyes agyhártyagyulladás „alarm” tünetei a következők:

 • sápadt, márványozott bőr,
 • hideg tapintatú végtagok,
 • aluszékonyság
 • a légzésszám emelkedettsége (a gyermek kapkodja a levegőt),
 • valamint nagyobb gyermekben gerinc- és végtagfájdalom.

Persze ezek még kismillió más betegség tünetei is lehetnek, de mindenképpen figyelemfelhívóak, főleg ha a gyermek elesett állapotú, lázas, és hány is.

Az agyhártyagyulladás más- más tünetekkel zajlik újszülöttekben, csecsemőknél, gyermekekben és felnőttekben.

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei babáknál

 

Újszülöttekben is nem- specifikus tünetei vannak az agyhártyagyulladásnak. Ez azt jelenti, hogy nagyon nehéz felismerni, mert semmi jellegzetesség nincs, amiből gyorsan és egyértelműen kiderülne, hogy agyhártyagyulladás zajlik az újszülöttben.

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei újszülött babáknál a következők:

 • irritabilitás,
 • nyugtalanság,
 • étvágytalanság, nem eszik a baba
 • magas hangú visító sírás vagy nyöszörgés,
 • feszes kutacs
 • láz, vagy éppen ellenkezőleg, alacsony testhőmérséklet,
 • görcsök,
 • tartós eszméletzavar .

Pici babáknál, csecsemőknél tehát nagyon nehéz felismerni az agyhártyagyulladást. Sokszor csak magas láz, hányás, irritabilitás, nyugtalanság, étvágytalanság, sikoltozó sírás jelzi, hogy nagy a baj. Vagy előfordul, és akár az egyetlen jel lehet, hogy az addig jól lévő baba elutasítja az ételt, az anyuka látja, hogy „nem ilyen szokott lenni”, „nem tetszik” „furcsa”. A kutacs feszül, elődomborodik, a varratok szétnyílnak, a baba egész teste ívben megfeszül- ha ezek a tünetek megvannak, könnyebb a diagnózis. Megjelennek az agyhártyagyulladásos kiütések is-lásd alább, majd ezek összefolyó nagy lila foltokká alakulnak.

A gennyes agyhártyagyulladás tünetei gyermekeknél, és ahogy haladunk a korral előre, felnőtteknél:

 • elesettség,
 • bágyadtság,
 • rossz általános állapot,
 • hidegrázás,
 • láz,
 • hányinger,
 • hányás,
 • erős fejfájás, hátfájás, ízületi fájdalmak,
 • tarkókötöttség (fejet nem lehet előrehajtani), IDE KATTINTVA megnézheted, hogyan néz ez ki (nem mertem betenni ide, annyira szörnyű a fotó)
 • fényérzékenység,
 • tudatzavar,
 • aluszékonyság,
 • görcsök,
 • súlyos esetben szepszis (vérmérgezés),
 • végül a keringés és a légzés összeomlik.
 • Az elején jellegtelen agyhártyagyulladásos kiütések- lsd alább, majd ezek összefolyó nagy lila foltokká alakulnak.

 

Az agyhártyagyulladásos kiütések

Nagyon jellemzőek a lefolyás során a későbbi stádiumban a Meningococcus- okozta agyhártyagyulladásos kiütések, de az elején ezek is jellegtelenek, azaz fel sem tűnik, hogy megjelent néhány pici piros pötty a lábszáron például. 
Tehát pici piros pöttyök jelennek meg a bőrön, amelyek az üvegpohár- próbával nem tűnnek el. Ennek magyarázata, hogy ezek bőrvérzések.

 

Hogyan végezzük az üvegpohár tesztet?

Vegyél egy üvegpoharat a kezedbe, és szorítsd rá a kiütésre. Ha nem halványodik el, akkor nyomd rá még erősebben, és ha akkor sem, akkor az valószínúleg bőrvérzés, ekkor azonnal fordulj orvoshoz.

Nézd meg IDE KATTINTVA, hogyan kell helyesen elvégezni az üvegpohár- tesztet!

Ha emellett lázas, bágyadt, étvágytalan is a gyermeked, akkor siess! Akár percek, órák is számíthatnak. Viszont pánikolni azért nem kell, hiszen nemcsak agyhártyagyulladásban fordulhatnak elő bőrvérzések, de ezt majd a kórházban eldöntik.

Később a bőrvérzés- pöttyök nagy, lilás foltokká alakulnak, ekkor már nagy a baj, semmiképpen ne várd meg ezt az állapotot, mert ekkor akár percek alatt összeomolhat a keringés és a légzés!

 

Képek: IDE KATTINTS. Csak erős idegzetűeknek. A lap tetején láthatod a bőrvérzéses pöttyöket, ha lejjebb görgetsz, akkor a nagy lila foltokat is megfigyelheted, de tényleg szörnyű látvány vár rád…

A legalsó kép alá (View Media Gallery) kattintva galéria nyílik az agyhártyagyulladásos kiütésekről, na erről van szó, így néznek ki.

Még több kép ITT. Készülj fel, hogy borzalmas fotókat fogsz látni. Ha egyszer végignézed viszont, soha életedben nem fogod elfelejteni az agyhártyagyulladásos kiütéseket- és lehet, hogy ezzel mented meg gyermeked életét…

Hogyan terjed a gennyes agyhártyagyulladás?

A fertőzés cseppinfekcióval terjed (köhögés, tüsszentés, csókolózás, közös pohár, közös evőeszköz), azonban szoros kontaktus szükséges a létrejöttéhez, ennek megfelelően a nyálkacseppek direkt átadása, vagy gyakori, ismételt kontaktus (zsúfolt együtt lakás, együtt alvás) az előfeltétele.

Olvasd el, kik a rizikócsoportok az agyhártyagyulladás szempontjáról: IDE KATTINTS.

A kórokozó tünetmentes hordozása igen gyakori (5–50%).

Egyéb légúti vírusos fertőzések, alultápláltság, zsúfoltság elősegítik, hogy a Menongococcus agyhártyagyulladást okozzon, és akár az aktív, akár a passzív dohányzás is rizikófaktor! Még egy ok a dohányzás abbahagyása vagy el sem kezdése mellett, bár amúgy sem kéne dohányozni gyerekek mellett. Meg amúgy sem. Fiatal tinédzsereknek meg aztán főleg nem.

( Amúgy ITT olvashatsz arról, mennyire káros az gyermekedre, ha Te vagy valaki a családból dohányzik.)

Ha eddig eljutottál az olvasásban, gratulálunk. Ügyes Bölcs Mami vagy, hogy hiteles, orvosi forrásból tájékozódsz- tőlünk. Folytatjuk az agyhártyagyulladás témáját  a diagnózissal, kezeléssel, szövődményekkel, maradványtünetekkel, és adatokat is összegyűjtöttünk Neked arról, hány megbetegedés történik Magyarországon. Végül megbeszéljük a megelőzés lehetőségeit is. szerencsére vannak oltások-bár egyesek igen borsos áron- amellyel megelőzhető ez a borzalmas betegség. Addig is tájékozódj háziorvosodnál!

***********************

Nagyon ügyes Bölcs Mami vagy, hogy gyermekbetegség és várandósság témában megbízható, orvosok által írt weboldalról tájékozódsz (tőlünk, innen.) Köszönjük a bizalmad, várunk a hírlevelünkkel és a FB-oldalunkon is!
Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás
Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Kövess a FACEBOOK-on is bennünket, ahol friss hírekkel, videókkal, információkkal várunk a gyermekorvoslás, gyermeklélek, gyermekbetegségek témákban.

KATTINTS IDE a MAMI GYÓGYÍT FACEBOOK OLDAL ELÉRÉSÉHEZ

***************

FORRÁSOK
Először is óriási köszönetet szeretnék mondani Dr. Kovács Ákosnak, aki Hernád és Újhartyán házi gyermekorvosa. Tankönyvet megszégyenítő, gyakorlatias cikket írt ugyanis egy meningitis- esetről, akit ő ismert fel és látott el a háziorvosi praxisában- és nem mellesleg megmentette a kisfiú életét, aki a szakszerű felismerésnek és ellátásnak köszönhetően gyógyultan, szövődmények nélkül távozott a László Kórházból 8 nappal a diagnózis után. A legjobb cikk, amit egy gyakorló orvos olvashat az agyhártyagyulladásról. Klasszisokkal jobb és hasznosabb, mint gyermekgyógyászat tankönyv agyhártyagyulladásról szóló fejezete.
Forrása: Dr. Kovács Ákos A meningococcus betegség felismerése és első, területi ellátása- Tapasztalatok egy szerencsés eset kapcsán. Gyermekorvos Továbbképzés 2016. XV. évfolyam 4. szám 188-190.o.

Egyéb források: