Gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) minitanfolyam 4. rész: a fertőző agyhártyagyulladás előfordulása

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 4. részében a gennyes agyhártyagyulladás, vagyis a fertőző agyhártyagyulladás előfordulását fogod megtudni, mégpedig hazai adatokkal alátámasztva. Amikor a hírekben  járványos vagy fertőző agyhártyagyulladásról hallasz, akkor a baktériumok (leggyakrabban Meningococcus) okozta gennyes agyhártyagyulladást értjük alatta.

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 3. részében elmeséltük, milyen jelei lehetnek a fertőző agyhártyagyulladásnak, és megtudhattad, miért is olyan nehéz felismerni az agyhártyagyulladás jeleit. Írtunk a kezelésről is. Olvashattál a poszt végén az agyhártyagyulladás szövődményeiről és a maradványtüneteiről is. Ha még nem láttad volna azt a posztot, IDE KATTINTS.

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 2. részében megtanulhattad a gennyes agyhártyagyulladás tüneteit, és sok- sok linkkel megnézhetted a jellegzetes agyhártyagyulladásos kiütéseket is. Ha még nem láttad volna azt a posztot, IDE KATTINTS.

A gennyes agyhártyagyulladásról (meningitis purulentáról) szóló minitanfolyamunk 1. részében pedig végigvettük a gennyes agyhártyagyulladás kórokozóit, előfordulását és rizikótényezőit is. Ha még nem láttad volna azt a posztot, IDE KATTINTS, hogy az alapok se hiányozzanak.

Kell- e félni, hogy gyermeked megbetegszik fertőző agyhártyagyulladásban? Lehet egyáltalán tudni, számszerűen mennyi volt a fertőző agyhártyagyulladás előfordulása Magyarországon az utóbbi időben?

 

Igen, lehet tudni, erre való az EPINFO, vagyis a járványügyi információkat szigorúan gyűjtik és adminisztrálják. Az agyhártyagyulladást azonnal be kell jelenteni, méghozzá 1931 óta kötelezően.

Az EPINFO-ból viszont össze kell vadászni az adatokat, amely kissé nehézkes és időigényes, de megoldható.

Az ANTSZ közleményekből is kiderülnek az esetszámok. IDE KATTINTVA Te is elolvashatod, de ki is szedtem a legfontosabb adatokat.

2005 és 2016 között 491 Meningococcus megbetegedés fordult elő,

  • ennek 50%-át a B csoportú Meningococcus okozta,
  • 23%-át pedig a C csoportú Meningococcus.

(Megjegyzés: hazánkban 2017-ben a Meningococcus C típusa ellen tették ingyenessé az oltást. A legjobb lenne, ha a B, és az ACYW elleni oltás is ingyenes lenne, és akkor a halálesetek jó nagy százaléka megelőzhetővé válna. Vagy legalább a B elleni oltás ára is támogatottá válna, és nem kerülne 4 x 27 000 Ft-ba… ez még egy gyermeknél is jelentős összeg, és a kérdés nem az, mennyit ér gyermekünk egészsége, hanem az, hogy átlagos keresetű családok ezt nagyon nehezen gazdálkodják ki. 2-3-4 vagy több gyerekről meg nem is beszélve…)

2013-14-es szezonban 36 Meningococcus okozta agyhártyagyulladás fordult elő, ennek 55,6%-át okozta B típus, és 3 halálesetet okozott a 36-ból csak a B típus.

2016-ban 47 Meningococcus megbetegedést jelentettek.

2017-ben a következő adatokat találtam az EPINFO-ban, itt már összesítve látszik, alul a forrásokban mindegyik EPINFO link megtalálható és kattintható. Az első 6 EPINFO jenetésben január 1 és február 12 közötti adatok vannak. Összesen 30 gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedést jelentettek, Összesen 4 Meningococcus eset volt a 30-ból, a többit más okozott, vagy nem is tudták azonosítani a kórokozót.

Meningococcus okozta agyhártyagyulladás előfordulása Magyarországon

Ez így nem tűnhet annyira soknak, de ha úgy nézed, hogy  a Meningococcus okozta fertőző agyhártyagyulladás

  • megelőzhető betegség
  • bármelyik gyerek megfertőződhet, semmi sem zárja ki, hogy nem a Tied lesz a következő,
  • és minden évben veszítünk el gyermeket fertőző agyhártyagyulladásban a Meningococcus miatt
  • valamint aki túléli a fertőző agyhártyagyulladást, annak pedig sokszor maradandó károsodással kell élete végéig együtt élnie

akkor már rögtön más a helyzet…

A következő bejegyzésben a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltásokról lesz szó.

Ha időközben kérdéseid merültek fel az oltásokkal kapcsolatban, ne várj itt a folytatásra, hanem irány a háziorvos és KÉRDEZD MEG ŐT.

Addig is nézd meg ezt a videót, ahol agyhártyagyulladás- túlélők mesélnek.

*************************************

Nagyon ügyes Bölcs Mami vagy, hogy gyermekbetegség és várandósság témában megbízható, orvosok által írt weboldalról tájékozódsz (tőlünk, innen.) Köszönjük a bizalmad, várunk a hírlevelünkkel és a FB-oldalunkon is!

Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás
Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Kövess a FACEBOOK-on is bennünket, ahol friss hírekkel, videókkal, információkkal várunk a gyermekorvoslás, gyermeklélek, gyermekbetegségek témákban.

KATTINTS IDE a MAMI GYÓGYÍT FACEBOOK OLDALHOZ

*******************************************

FORRÁSOK
Először is óriási köszönetet szeretnék mondani Dr. Kovács Ákosnak, aki Hernád és Újhartyán házi gyermekorvosa. Tankönyvet megszégyenítő, gyakorlatias cikket írt ugyanis egy meningitis- esetről, akit ő ismert fel és látott el a háziorvosi praxisában- és nem mellesleg megmentette a kisfiú életét, aki a szakszerű felismerésnek és ellátásnak köszönhetően gyógyultan, szövődmények nélkül távozott a László Kórházból 8 nappal a diagnózis után. A legjobb cikk, amit egy gyakorló orvos olvashat az agyhártyagyulladásról. Klasszisokkal jobb és hasznosabb, mint gyermekgyógyászat tankönyv agyhártyagyulladásról szóló fejezete.
Forrása: Dr. Kovács Ákos A meningococcus betegség felismerése és első, területi ellátása- Tapasztalatok egy szerencsés eset kapcsán. Gyermekorvos Továbbképzés 2016. XV. évfolyam 4. szám 188-190.o.

Egyéb források: