Bárányhimlő terhességben- Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről- 6. befejező rész

Ez a poszt a bárányhimlő és a terhesség veszélyeiről szól. Pontosabban arról, miért veszélyes, ha épp terhesen kapod el a bárányhimlőt.

Ha a bejegyzés végére értél, végre meg fogod azt érteni, miért veszélyes, ha kisbabát szeretnél, de még nem voltál bárányhimlős és nem is vagy beoltva bárányhimlő elleni oltással: a bárányhimlő terhességben ugyanis  egyaránt veszélyezteti az anyát és a magzatot is.

Mielőtt azonban a bárányhimlő és a terhesség kapcsolatában elmélyednénk, ismételd  át egy kicsit az alaptudásodat a bárányhimlőről!

A következő témákról már írtunk, kattints arra a témára, ami bővebben érdekel, és olvasd el ott.

Mi okozza a bárányhimlőt?

Mik a bárányhimlő tünetei?

Mik a bárányhimlő szövődményei?

A bárányhimlő kezelése- Tedd-Ne tedd

Hogyan előzhető meg a bárányhimlő?- 10 kérdés és 10 válasz a bárányhimlő elleni oltásról

Bárányhimlő felnőttkorban

Kezdd ezzel a videóval, amelyben Dr. Mészner Zsófia, Dr. Koiss Róbert és Czeizel Endre Professzor Úr elmagyarázzák, milyen veszélyei vannak a bárányhimlőnek terhességben.

Mik az anyára vonatkozó kockázatok, ha terhesen kapja el a bárányhimlőt?

A várandós anyukáknak, ha bárányhimlősek lesznek, nagyobb esélyük van tüdőgyulladásra.

Ezt minden orvosi forrás kiemeli és megerősíti. (lsd hivatkozások FORRÁSOK néven, lejjebb)

Mik a magzatra leselkedő veszélyek, ha a terhes anyukája bárányhimlős lesz?

A magzat veszélyeztetettsége attól függ, mikor kapja el az anyukája a bárányhimlőt.

Amúgy szerencsére nem túl gyakori esetekről van szó, de mivel terhesekben a bárányhimlő halálos is lehet a magzatra nézve, valamint maradandó, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenességeket okozhat, mindenképpen kell a terhességi bárányhimlő veszélyeiről és a megelőzéséről az anyukáknak tudniuk.

Mennyi az esélye annak, hogy valaki terhesen kapja el a bárányhimlőt?

Egy PubMed Review (összefoglaló tanulmány) szerint 1947 és 2013 között 213 esetet jelentettek, de arról nem szól ez az összefoglaló, hogy ez az esetszám mely ország(ok)ból jött össze.  (1)

Egy másik tanulmány szerint csak Franciországban évente 300-500 várandós kismama lesz bárányhimlős. (2)

Szintén francia források szerint 1000 terhességből 1 lesz bárányhimlős. (3)

A várandós anya bárányhimlője a terhesség első trimeszterében:

A vírus átjut a méhlepényen, és a magzat bárányhimlő –fertőződését okozhatja. Ez súlyos betegséget jelenthet a pici magzat számára, akinek a szervecskéi, végtagjai a terhesség első harmadában fejlődnek ki. Előfordulhatnak a következő komplikációk:

 • alacsony születési súly
 • bőrhegek, izomsorvadás, idegsorvadás, a hegesedés miatti végtagsorvadás
 • izomfejlődés elmaradása
 • különböző maradandó, gyógyíthatatlan fejlődési rendellenességek a baba szemében, végtagjaiban, idegrendszerében
 • vetélés

A várandós anya bárányhimlője a terhesség második- harmadik trimeszterében:

Ilyenkor a magzat megfertőződésének esélye csekély, mert az anyai ellenanyagok átjutnak a méhlepényen, és megvédik a magzatot. Azonban a baba csecsemőkorában vagy kisgyermekkorában minden előzetes jel nélkül herpes zoster (övsömör) jelentkezhet.

A várandós anya bárányhimlője a szülést megelőző 4-7 napon, illetve az utána következő 2 napon belül

A magzatba jó sok vírus átjuthat a méhlepényen keresztül. Sajnos viszont az anyai ellenanyagok még nem védik a kisbabát, mert nekik nincs idejük átjutni a méhlepényen- hiszen a kisbaba megszületik.  Így az ebben az időben kialakuló bárányhimlős fertőzés a kisbabánál súlyos kimenetelű általában, rossz prognózissal.

A terhesség utolsó hetében elkapott anyai bárányhimlőt a babák 30%-a nem éli túl. (4, 5)

Ugyanúgy rossz annak a bárányhimlőnek a prognózisa, amely az újszülöttben jelentkezik a szülést követő 5-10 napban.

A várandós anya bárányhimlője a szülést megelőző 7 nap előtt

Ekkor az újszülött vagy már bárányhimlővel születik, vagy a születést követően 4 napon belül alakul ki. Ennek a típusú bárányhimlőnek a kimenetele általában jó.

Az újszülött bárányhimlője a későbbiekben

Ha az anyuka szoptat, és ő védett a bárányhimlő ellen, akkor minden esélye megvan az újszülött babának, hogy enyhe legyen a bárányhimlős fertőzése. Az anyai ellenanyagok ugyanis az anyatejjel a szoptatáson keresztül bejutnak a kisbabába, és megvédik őt.

Ez az eset például akkor fordul elő, ha nagyobb testvér hazahozza a bárányhimlőt a bölcsiből/oviból.

Koraszülöttek bárányhimlője

Ne maradjanak ki a sorból a koraszülöttek: a 6. hétig kialakuló bárányhimlő általában nagyon súlyos betegség náluk.

 

Hogyan védekezhetsz a bárányhimlő ellen?

Bárányhimlő elleni oltással.

Ha felnőtt hölgyként olvasod ezt a cikket, gyermeket tervezel, és még nem voltál bárányhimlős, adasd be magadnak a bárányhimlő elleni oltást! Saját magadat, és meg nem született kisbabádat is véded ezzel. 

Terhesen ugyanis már NEM LEHET oltani a kismamákat a bárányhimlő ellen.

(Amúgy így tudhatod meg, átestél- e gyermekkorodban bárányhimlőn, ha nem emlékszik senki a családból. Kattints és görgess lejjebb a 3. kérdéshez, ott lesz a válasz!)

Nem mellékesen szólva, családtervezésnél már erre fel kell hogy hívja a figyelmedet a háziorvos, szülész-nőgyógyász, védőnő is, hiszen itt egy megelőzhető betegségről beszélünk, amelyre Magyarországon is hozzáférhető a megoldás (= lehet oltást kapni a gyógyszertárakban és be is adja a háziorvos.) Persze akinél “csak úgy beesik” a kisbaba, nem csinál családtervezést, ott egy picit bonyolultabb a helyzet.

Mit tegyél, ha gyermeket vársz, és arra gyanakszol, elkaptad a bárányhimlőt?

(mert például van egy nagyobb gyermeked, aki elkapja az oviban és hazahozza)

AZONNAL konzultálj a nőgyógyászoddal, aki a terhesgondozást végzi! Lehet, hogy terápiát fogsz kapni, de erről neki kell döntenie.

Amúgy a terhesgondozás , sőt a gyermekvárásra felkészítés része, hogy megkérdezi az orvos, voltál- s bárányhimlős. Ha nem tudod, akkor segít kideríteni, és ha tényleg nem vagy védett akkor felajánlja a bárányhimlő elleni védőoltást. Fontos tudni, hogyha ez várandósan derül ki, akkor már nem vagy oltható! Szóval igyekezz előtte kideríteni, már a kisbabád tervezésének időszakában!

FORRÁSOK:

 1. J Obstet Gynaecol. 2016 Jul;36(5):563-6. doi: 10.3109/01443615.2015.1127905. Epub 2016 Mar 10.Congenital varicella syndrome: A systematic review. Ahn KH1, Park YJ1, Hong SC1, Lee EH2, Lee JS3, Oh MJ1, Kim HJ1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26965725
 2. J Clin Virol. 2015 Nov;72:4-10. doi: 10.1016/j.jcv.2015.07.301. Epub 2015 Jul 26. Management of varicella-zoster virus primary infection during pregnancy: A national survey of practice. Benoit G1, Etchemendigaray C1, Nguyen-Xuan HT2, Vauloup-Fellous C3, Ayoubi JM2, Picone O4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26356985
 3. Presse Med. 2014 Jun;43(6 Pt 1):665-75. doi: 10.1016/j.lpm.2014.04.001. Epub 2014 May 23.[Varicella-zoster virus and pregnancy]. Charlier C1, Le Mercier D2, Salomon LJ2, Ville Y2, Kermorvant-Duchemin E3, Frange P4, Postaire M5, Lortholary O6, Lecuit M7, Leruez-Ville M8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24863663
 4. J Perinatol. 2000 Dec;20(8 Pt 1):548-54. The congenital varicella syndrome. Sauerbrei A1, Wutzler P.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11190597
 5. http://gendiagnosztika.hu/virusfertozesek-a-terhesseg-alatt/
 6. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/chickenpox-and-pregnancy/faq-20057886
 7. Management of varicella infection (chickenpox) in pregnancy. Shrim A1, Koren G, Yudin MH, Farine D; Maternal Fetal Medicine Committee. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22385673
 8. Maródi: A gyermekgyógyászat tankönyve 404.o.

FOTÓ! Csak erős idegzetűeknek! Ez a látvány még engem, a cikk orvos íróját is megvisel, hiszen saját magam is édesanya vagyok, és Isten ments hogy ilyennek tettem volna ki a gyermekem…: ITT megnézhetsz egy képet egy kisbabáról, akinek anyukája 14. héten kapta el a bárányhimlőt. Klikkelj az alábbi hivatkozásra, majd a jobb oldalon felül a „Full text links”-re, és megnyílik egy pdf, amelyben az alsó kép lesz az. Hát ennek teszed ki kisbabádat, ha nem figyelsz oda egy ilyen egyszerű dologra, mint a bárányhimlő…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27029702

És a fenti videóban Czeizel Professzor Úr is mutat képeket egy kislányról, akinek az egyik karja nem fejlődött ki rendesen hegesedés miatt az anyaméhben. 🙁

****************************************************

Ha nem tudod a helyes lázcsillapítást, de szívesen megtanulnád tőlünk, orvosoktól, ráadásul egy szórakoztató, interaktív pdf mesekönyvvel kiegészítve, akkor kattints  a Mami Gyógyít weboldalra, vagy az alábbi képre:

Nyuszi Pali Lázas mesekönyv pdf
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

Ha tetszettek a cikkeim, szeretettel várlak a Mami gyógyít webáruházban, és az alábbi Social Media felületeimen is:

 • INSTAGRAM- Mami Gyógyít: Az Instagram- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!
 • FACEBOOK- Mami Gyógyít: A Facebook- oldalamat ideiglenesen nem frissítem, egyelőre nem éri meg rá időt és energiát pazarolni. Kérlek, a többi felületemen kövess!)
 • Hírlevél: Hamarosan!