Reye szindróma- Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről- 3. rész

A Reye- szindróma régen egy rettegett és halálos betegség volt, amíg rá nem jöttek bizonyos összefüggésekre a kiváltó okaival kapcsolatban. Azért fontos tudnod róla, hogy vírusos fertőzés esetén nehogy véletlenül gyermekednek aszpirint adj!

Mi az a Reye szindróma?

Ebben a videóban a Reye- szindrómáról van szó, bár angolul, de nagyon jó kis összefoglaló. Nézd meg!

A Reye- szindróma során idegrendszeri tünetek és májelváltozások alakulnak ki, jellemzően, de nem kizárólagosan felső légúti fertőzés vagy bárányhimlő után. Régebben az esetek majdnem fele halállal végződött.

Aztán felismerték a Reye- szindróma és az aszpirin kapcsolatát, és az esetek száma drámaian csökkent.

(1988-ban az USA-ban mindössze 20 esetet regisztráltak, 1994-97 között pedig az Egyesült Királyságban mindössze 5 esetet.)

aspirin

A Reye- szindróma tünetei

A betegség két fázisban zajlik:

  1. Az elsőre jellemzőek a vírusbetegség tünetei, majd úgy tűnik a gyermek meggyógyult.
  2. Ezután pár nap múlva hirtelen hányni kezd, hasmenése lehet, majd görcsölni fog, végül kómába esik, és halállal is végződhet az eset.

Ha ilyen tüneteket tapasztalsz gyermekednél, azonnal kérj orvosi segítséget vagy hívj mentőt, mert a Reye- szindróma súlyos formája intenzív osztályos kezelést igényel. 

A Reye- szindróma, a bárányhimlő és az aszpirin kapcsolata

Megfigyelték, hogy a Reye- szindróma olyan gyerekeknél alakulhat ki, akik vírusfertőzésük kezelésére aszpirint kapnak. Jellemzően felső légúti vírusfertőzés, illetve influenza- vagy bárányhimlő esetében figyelték meg az előfordulását régebben, de ez nem jelenti azt, hogy csak ezekben a betegségekben lenne veszélyes aszpirint adni!

Éppen ezért egyáltalán nem javasoljuk az aszpirint gyermekeknek (18 év alatt!).

aspirin

Olvasd el a bárányhimlőről szóló cikksorozatunk első részét itt: Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről- 1.rész: tünetek, kórokozó, szövődmények

A második rész pedig a bárányhimlő kezeléséről szól: Ezt mindet tudnod kellene a bárányhimlőről- 2.rész: Kezelés-Tedd/Ne tedd!

Források: 

*******************************************************************

Ha nem tudod a helyes lázcsillapítást, és szívesen megtanulnád tőlünk, orvosoktól, ráadásul egy szórakoztató, interaktív mesével kiegészítve, akkor kattints  a Mami Gyógyít weboldalra, vagy az alábbi képre:

Nyuszi Pali lázas
Nyuszi Pali lázas mesekönyv pdf

Ha pedig szeretnél friss információkat megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Mami Gyógyít hírlevél
Mami Gyógyít Hírlevél feliratkozás