Embólia, magzatvíz embólia, zsírembólia, légembólia, tromboembólia: okok, kialakulás, megelőzés

Embólia, tüdőembólia- súlyos diagnózis bárki számára, de főleg egy várandós vagy frissen szült anyukának. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mi az az embólia, hány fajtája van, majd megyünk szépen tovább a tüdőembólia irányába, és a célunk az lesz, hogy megtanítsuk neked, hogyan tudod az embóliát megelőzni- mert tehetsz ellene, nem vitás.

Hiszen kisbabádnak egy erős, egészséges anyukára van szüksége- és ebben a történetben semmi, de semmi keresnivalója az embóliának.

Ebből a bejegyzésből a következőket tudhatod meg:

 • Mi az az embólia?- azaz az embólia jelentése

 • Az embólia okai

 • Az embólia okai, tünetei

 • Az embólia kialakulása

 • Zsírembólia

 • Gázembólia

 • Magzatvíz-embólia

 • Tüdőembólia

 • Az embólia megelőzése

Az embólia jelentése

Embóliának nevezzük, amikor az érrendszert elzárja „valami”, amit a véráramlás odasodort. Ezt a „valamit” embólusnak nevezzük. Ez a „valami” leggyakrabban egy vérrög, ezért gyakran használjuk a tromboembólia vagy thromboembolia kifejezést is, ami tehát arra utal, hogy az érrendszert valahol elzárja egy vérrög.
Vénás vagy artéris embóliáról beszélünk, attól függően, hogy vénát vagy artériát zárt- e el az embólus.
A vénás rendszerben a vérrög (= trombus, thrombus) leggyakkrabban a tüdőben „áll meg”, így amikor vénás embóliáról beszélünk, az esetek legnagyobb százalékában tüdőembóliát értünk alatta.

Trombus, vérrög

Az embólia okai

Embóliát okozhatnak a vérrög mellett a következő „valamik” is, amik tehát elzárhatják az ereket:

 • zsírcseppek,
 • levegő- vagy gázbuborékok,
 • koleszterintörmelék,
 • daganatsejtek, daganatból leszakadt szövettörmelék,
 • csontvelőrészletek,
 • magzatvíz,
 • vagy egyéb „bizzar” dolgok, például lövedék. (látszik, hogy amerikai patológiakönyvből tanultunk az egyetemen. Magyarországon szerencsére a lövedék által okozott embólia nem gyakran fordul elő.)

Az embólia kialakulása

Az embólia úgy alakul ki, hogy az a “valami”, ami nem az érrendszerbe való (= vérrög, zsírcseppek, gázbuborék, magzati törmelék, daganattörmelék stb), az érrendszerben elkezd sodródni, és aztán egy kisebb érbe, amin már nem fér át, beékelődik. Attól függően, hogy hol van ez az ér, hogy ez véna vagy artéria, és mekkora- ettől függenek az embólia tünetei.

Az embólia jelei, tünetei

Az embólia tünetei sok esetben nagyon hasonlóak.
Zsírembóliát okozhat nagy csöves csont törése.

 • Az embólia kialakulása ebben az esetben a keringésbe kerülő zsírcseppek miatt történik, amelyek elzárják az ereket.
 • Ilyenkor az embólia tünetei, jelei a következők lehetnek: a sérülést követő 24-72 órán belül izgatottság, nyugtalanság, fulladásérzés, kapkodó, feületes légzés, bőrvérzések.

Légembólia (gázembólia vagy keszonbetegség) akkor alakul ki, ha a búvárok nagy mélységből hirtelen jönnek fel.

 • Az embólia kialakulása ilyenkor úgy történik, hogy a vérükben az oxigén, szén- dioxid és nitrogén apró buborékok formájában kiválik. Az oxigénnel és a szén- dioxiddal nincs gond, mert a vér gyorsan megköti, de a nitrogénnel igen: a buborékok formájában kiváló nitrogén ízületi- és végtagfájdalmat okoz, és elhalást a szívben, agyban, csontokban tüdőben.
 • A légembólia jelei, tünetei ebben az esetben: fulladásérzés, ízületi- és izomfájdalom jellemzi  a légembóliát, és túlnyomásos kamrába kell(ene) helyezni a búvárt a kezeléshez.
A légembólia a búvárok tipikus betegsége
A légembólia a búvárok tipikus betegsége

Magzatvíz embólia: a magzatvíznek az anyai keringésbe jutása váltja ki, főleg hosszú vajúdás után.

 • Az embólia kialakulása annak köszönehtő, hogy a méh vénái sérülnek, és a magzatvíz és annak alkotórészei, sejtek, magzatmáz, hámpikkelyek stb bekerülnek az anyai vérkeringésbe. Nemcsak maga a törmelék veszélyes, hanem mert vele bizonyos anyagok is bejutnak az anyai keringésbe, amelyek például véralvadást idéznek elő az anyában.
 • A magzatvíz embólia súlyos betegség, az embólia jelei, tünetei ebben az esetben a következők: légzési nehezítettség, sokk, fulladás, görcsök, kóma, halál.

A tüdőembóliáról bővebben fogunk írni egy külön bejegyzés keretében.

Az embólia megelőzése

Az embólia megelőzése attól függ, hogy milyen embóliáról beszélünk pontosan.

 1. Mivel leggyakrabban a tüdőembóliát értjük embólia alatt, ennek megelőzését azzal kell kezdenünk, hogy megelőzzük a trombózist. Ha nincs trombózis, akkor ugyanis trombus (=vérrög) sincs, amely leszakadhat, így tüdőembólia sem alakul ki.

A trombózisról sokat írtunk már, a következő bejegyzéseket olvasd el, és ezekben részletesen találsz tanácsokat, eszközöket a trombózis megelőzéséhez, bár azt tudni kell, hogy nincs olyan módszer, amellyel 1000%-ban megelzhető a trombózis/embólia. De azért mégis sokat tehetünk ellene:

MENTSÜK MEG AZ ANYÁKAT: ELŐZZÜK MEG A MÉLYVÉNÁS TROMBÓZIST! 1.RÉSZ

MENTSÜK MEG AZ ANYÁKAT: ELŐZZÜK MEG A MÉLYVÉNÁS TROMBÓZIST! 2.RÉSZ

MENTSÜK MEG AZ ANYÁKAT: ELŐZZÜK MEG A TERHESSÉGI TROMBÓZIST! 

Ha aktívan szeretnél tenni a trombózis megelőzéséért, mert rizikócsoprtba tartozol, műtétre vársz, vagy várandós vagy, vagy császármetszés elébe nézel, nálunk beszerezheted az előző cikkekben említett trombózismegelőző kompressziós harisnyát vagy kompressziós térdzoknit is. Ehhez kattints az alábbi képekre!

Lipothrombo trombózis és embóliamgelőző kompressziós harisnya

LIPOTHROMBO prémium minőségű trombózismegelőző kompressziós harisnya

Lipothrombo trombózis és emboliamegelőző térdzokni

LIPOTHROMBO prémium minőségű kompressziós térdzokni

 

2. A zsírembóliát nem tudjuk megelőzni, hacsak azzal nem, hogy nem törjük el a csontjainkat. 🙂 Legyünk óvatosak, kössük be magunkat vezetés közben, vezessünk óvatosan, biciklizzünk figyelmesen. Tartsuk be a közlekedési szabályokat- persze ez nem garancia egy baleset elkerülésére, de mindenestre csökken az esélyünk.

3. A légembóliát úgy tudjuk megelőzni, hogy nem búvárkodunk :-). Illetve ha igen, akkor nagyon- nagyon figyeljünk a tanfolyamon, és pontosan úgy merüljünk le- és fel, ahogyan ott megtanították.

4. A magzatvízembóliát nem lehet megelőzni. Csökken az esélye, ha nem húzódik el a vajúdás például, de nincs olyan specifikus tennivaló, amelyet ha megteszünk, akkor biztosan nem következik be ez az esemény. Szerencsére ritkán fordul elő.

Érdekességek az embóliáról

 • Érdekes adat, hogy Amerikában a kórházban fekvő betegek halálának 15%-át okozza tüdőembólia.
 • Magyarországon nem túl rózsás a helyzet:  tüdőembólia halálozása a 25%-ot is elérheti, ami azt jelenti, hogy 4 betegből 1 meghal.
 • Hazánkban elkeserítő a statisztika (ebben is) az Európai Unióhoz képest: 100 000 lakosból 10 hal meg tromboembóliás betegségben, ami 3-10x nagyobb (!) az Európai Uniós országoknál.

 

FORRÁSOK

 • Kumar, Cotran , Robbins: A pathológia alapjai 73-75.o. Semmelweis Kiadó
 • Tatár Gábor A tüdőembólia sürgősségi vonatkozásai című összefoglalója [Tüdőgyógyászat, 2010. február]
 • http://medicalonline.hu/trombozis/cikk/a_tudoembolia_biztonsagos_diagnosztizalasa_az_alapellatasban

Trombózismegelőzés:

Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és Hematológiai Szakmai Kollégium

Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, Transzfúziológiai és Haematológiai Szakmai Kollégium

********************************-

Nagyon ügyes Bölcs Mami vagy, hogy gyermekbetegség és várandósság témában megbízható, orvosok által írt weboldalról tájékozódsz (tőlünk, innen.) Köszönjük a bizalmad, várunk a hírlevelünkkel és a FB-oldalunkon is!

Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:

Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

                                                                               Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás

Kövess a FACEBOOK-on is bennünket, ahol friss hírekkel, videókkal, információkkal várunk a gyermekorvoslás, gyermeklélek, gyermekbetegségek témákban.

KATTINTS IDE a MAMI GYÓGYÍT FACEBOOK OLDALHOZ

*******************************************